Hoe vaak moet je de filter van een wasmachine schoonmaken

Wij raden het aan om minimaal eens per maand het filter van de wasmachine schoon te maken. Door deze regelmatig te reinigen voorkom je dat de wasmachine onnodig veel herrie maakt en zorg je ervoor dat het water goed weg kan lopen. Je leest hier precies hoe je dit eenvoudige klusje binnen enkele minuten opknapt!
Filter schoonmaken

Hoe vaak moet je de wasmachinefilter schoonmaken

Je wasmachine is een essentieel onderdeel van het huishouden. Maar wist je dat het schoonhouden van je wasmachine, met name het pluizenfilter, minstens net zo belangrijk is? Het filter van je wasmachine vangt alle kleine deeltjes, pluisjes, vuil, zeepresten en micro-organismen op; een hoop viezigheid waar je eens in de zoveel tijd mee af moet rekenen. Maar de vraag is: hoe vaak moet je dit filter nou echt schoonmaken?

Het antwoord is simpel: minstens één keer per maand. Als je veel wast, kan het zelfs raadzaam zijn om het elke twee weken te doen. Door het filter regelmatig te reinigen, kan je wasmachine beter zijn werk doen en gaat deze langer mee.

Stappen om de wasmachinefilter goed schoon te maken

Het schoonmaken van het pluizenfilter klinkt als een grotere klus dan het daadwerkelijk is. Aan je hand van de volgende stappen reinig je het filter van je wasmachine binnen minuten:

 1. Zet de wasmachine uit. Veiligheid eerst! Haal de stekker uit het stopcontact voordat je begint. Eventueel kun je ook de kraan dicht draaien.
 2. Open de filterklep. Dit klepje vind je meestal aan de voorkant onderaan de wasmachine.
 3. Haal het filter eruit. Draai deze tegen de klok in en trek voorzichtig. Houdt voor de zekerheid een aantal handdoeken bij de hand in geval van lekken.
 4. Maak het filter schoon. Gebruik een oude tandenborstel, zachte spons of een vochtige doek en wat zeep. Verwijder al het vuil, de resten wasmiddel en de pluisjes. Spoel schoon onder de kraan.
 5. Plaats het filter terug. Draai deze met de klok mee en zorg dat hij goed vastzit.
 6. Doe de klep weer dicht. En je bent klaar!

Er kunnen per wasmachine merk en model kleine verschillende zitten in hoe je het pluizenfilter precies schoon moet maken. In de gebruiksaanwijzing van jouw wasmachine staan instructies hoe je het filter van de wasmachine het beste schoon kunt maken.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Veelgemaakte fouten bij het schoonmaken van de wasmachine filter

Wanneer je de wasmachinefilter schoonmaakt, is het essentieel om voorzichtig te zijn om schade of problemen te voorkomen. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten die mensen maken bij het reinigen van het pluizenfilter:

 1. Te weinig schoonmaken: Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om de filter minstens één keer per maand schoon te maken. Sommigen denken dat eens per half jaar of jaar genoeg is, wat kan leiden tot verstopte filters.
 2. Gebruik van te veel zeep: Een beetje zeep is meer dan voldoende, anders blijven er resten achter. En die zeepresten kunnen voor een verstopping zorgen.
 3. Te hard schrobben: Te hard schrobben kan het filter beschadigen. Gebruik een zachte borstel of doek en wees voorzichtig tijdens het schoonmaken.
 4. Het filter zit niet goed: Na het schoonmaken moet de filter correct worden teruggeplaatst. Als dit niet gebeurt, kan er water lekken of kan de machine niet goed functioneren.
 5. De stekker in het stopcontact laten: Voor de veiligheid is het altijd verstandig om de stekker uit het stopcontact te halen voordat je de filter schoonmaakt.
 6. Vergeet het water af te tappen: Sommige wasmachines hebben een kleine slang naast de filter waarmee je het water eerst moet aftappen. Doe je dit niet, dan kan er een plas water ontstaan wanneer je de filter opent.

Wat gebeurt er als ik de wasmachinefilter niet regelmatig schoonmaak?

Als je vergeet de filter schoon te maken, kunnen er problemen ontstaan. Het water kan bijvoorbeeld minder goed weglopen. Je kleding komt dan natter uit de wasmachine. Bovendien kan een verstopte filter ervoor zorgen dat de wasmachine onnodig veel lawaai maakt. Op de lange termijn kan het zelfs schade veroorzaken aan je wasmachine.

De meest gestelde vragen over het schoonmaken van een filter

Hoe maak je de filter van de wasmachine schoon?

Het schoonmaken van het filter is gelukkig niet zo moeilijk. Volg de bovengenoemde stappen en je bent zo klaar. Door dit regelmatig te doen, voorkom je problemen die mogelijk een stuk moeilijker op te lossen zijn, zoals een lekkage.

Wat zijn de tekenen dat de wasmachinefilter verstopt is?

Er zijn een paar duidelijke signalen:

 1. De wasmachine maakt meer lawaai dan normaal.
 2. Het water loopt niet goed weg.
 3. Er blijft water in de trommel staan na het wassen.
 4. De was komt natter uit de machine dan je gewend bent.

Is het mogelijk om de wasmachinefilter te vervangen in plaats van schoon te maken?

Ja, dat kan zeker. Als je merkt dat je filter beschadigd is of niet meer goed werkt, is het verstandig om deze te vervangen. Dit is meestal een eenvoudig klusje. Raadpleeg altijd de handleiding van je wasmachine voor instructies. Met goed onderhoud en door je wasmachine regelmatig schoon te maken, kun je echter voorkomen dat je het pluizenfilter moet vervangen.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines