Hoe maak je een stinkende wasmachine schoon

Een stinkende wasmachine kun je op de volgende manier schoonmaken:

 1. Verwijder de wasmiddellade en maak deze schoon.
 2. Voeg een kopje schoonmaakmiddel toe in de trommel en draai een kookwas van minimaal 90º graden Celsius. 
 3. Controleer of de wasmachine nog stinkt, anders herhaal stap 2. 
 4. Reinig met een vochtige doek de rubberen afdichting. Veeg daarnaast ook de andere oppervlakten van de wasmachine schoon. 
 5. Voilà! De wasmachine moet nu weer lekker ruiken.
Wasmachine schoonmaken

Waarom moet je jouw wasmachine schoonmaken

Je denkt misschien dat jouw wasmachine altijd schoon is omdat hij dagelijks zeep en water ziet. Toch is dat niet zo. Zeepresten, kalk en zelfs schimmel kunnen zich ophopen in jouw machine. Dit kan leiden tot een minder frisse geur in je kleding en zelfs de efficiëntie van je machine verminderen. Het is daarom belangrijk om je wasmachine regelmatig te reinigen. Zo zorg je ervoor dat je kleding echt schoon wordt en verleng je de levensduur van je apparaat.

Hoe maak je een wasmachine schoon

 1. Handleiding: Raadpleeg de handleiding van je wasmachine voor instructies over het schoonmaken van de machine. Sommige fabrikanten ontmoedigen het gebruik van ontkalkingsproducten of reinigingsmiddelen in hun machines. Als je dit wel gebruikt, kan degarantie ongeldig worden.
 2. Verwijder laden: Verwijder voor het laden van de voorlader wasmachine de wasmiddellade (in de handleiding vind je instructies hiervoor). Week het in warm water en gebruik een oude (schone) tandenborstel om resten of schimmels te verwijderen. Spoel het grondig af en laat het drogen voordat je het terugplaatst.
 3. Kookwas: Stel de wasmachine in voor een hete of ontsmettende cyclus (kookwas) en voeg een kopje schoonmaakazijn toe aan de trommel. De azijn helpt je je apparaat schoon te maken.
 4. Open zetten: Laat de cyclus aflopen. Open de deur en droog aan de lucht de binnenkant van de trommel. Als er een slechte geur of residu achterblijft, herhaal dan het proces met schoonmaakazijn.
 5. Schoonpoetsen: Neem tenslotte een vochtige doek en veeg rond de rubberen afdichtingen van de wasmachine droog, en haal ze waar mogelijk langs het metaal om achtergebleven resten op te vangen. Veeg ook de oppervlakken van de wasmachine schoon.
 6. Fris en schoon! Je wasmachine moet nu fris en schoon ruiken!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wat heb je nodig om je wasmachine schoon te maken

Om je wasmachine fris en in topconditie te houden, heb je niet veel nodig. Hier is een eenvoudige lijst:

 1. Witte azijn – Geweldig voor het verwijderen van kalk en vieze geuren.
 2. Bakpoeder – Helpt bij het losmaken van vuil en is een goede ontgeurder.
 3. Microvezeldoek – Om rondom en onder de rubberen randen schoon te maken.
 4. Oude tandenborstel – Voor de moeilijk bereikbare plekken.
 5. Warme water – Om te spoelen en de losgekomen resten te verwijderen.

Dat is het eigenlijk! Met deze items heb je alles wat je nodig hebt om je wasmachine van binnen en buiten te reinigen.

Waarom stinkt een wasmachine

We hebben gekeken naar de relatieve prestaties van wasmachines en ontdekten dat voorladers op vrijwel alle mogelijke manieren superieur zijn. Dat kwam niet als een verrassing, want voorladers zijn niet alleen ontworpen om efficiënter te zijn, maar ook om kleding zachter te maken en ze beter te reinigen.

Maar het is dat efficiëntiedeel wat voor stankoverlast kan zorgen als het gaat om geur. Kijk, hoogrendement-voorladers verbruiken veel minder water dan hun tegenhangers, omdat ze alleen de bodem van de waskuip vullen met water. Omdat de trommel op een horizontale as draait, kronkelen de kleren door het water, waardoor het niet nodig is om de kuip helemaal op te vullen.

De rol van wasmiddelen en zeepresten

Dat is allemaal fijn en handig als je hoogrenderende wasmiddelen gebruikt, maar als je je was met de verkeerde soorten zeep en weekmakers wast, kan de kleinere hoeveelheid water ze niet volledig wegspoelen. De trommel wordt bedekt met een laag zeepresten, die zelf doorspekt is met vuil van je kleding.

In de hitte en vochtigheid van je wasmachine wordt dit een gelukkig thuis voor bacteriën en schimmels. Deze zorgen vervolgens ervoor dat je wasmachine stinkt.

Rubberen deurafdichting

De stinkende situatie wordt nog verergerd doordat voorladers een rubberen deurafdichting gebruiken om te voorkomen dat water uitlekt. Vuil, zeep en stukjes stof kunnen vast komen te zitten onder de pakking waardoor er weer een broedplaats ontstaat voor vervelende luchtjes.

Hoe houd je je wasmachine schoon

 1. Gooi je oude wasmiddel weg: Als je een voorlader hebt, moet je altijd wasmiddelen gebruiken die zijn gemaakt voor zeer efficiënte machines. Normale wasmiddelen produceren meer zeepsop dan je voorlader aankan; minder schuim betekent minder schuim voor stinkende levensvormen om zich aan vast te klampen. Vloeibare wasverzachter zijn ook verboden voor wasmachines die aan de voorzijde worden geladen, dus doe jezelf een plezier en gooi het weg.
 2. Houd de trommel droog: Zodra je de zeepsituatie onder controle hebt, is het tijd om ervoor te zorgen dat de trommel niet lang vochtig blijft. Verwijder altijd je wasgoed onmiddellijk nadat de cyclus is afgelopen, en zorg ervoor dat je de deur open laat wanneer deze niet in gebruik is, zodat het vocht kan ontsnappen. Je kunt ook een ventilator laten draaien in de kamer waar je wasmachine staan om de luchtstroom te verbeteren en overweeg om te investeren in een luchtontvochtiger. Denk eraan: je wilt niet dat bacteriën of schimmels zich hier thuis voelen en niets nodigt slechte geuren uit als natte, stilhangende hitte.
 3. Maak de rubbers elke week snel schoon: Zelfs met de juiste reinigings- en antivochtigheidsinspanningen is er geen garantie dat je wastrommel niet enige schimmelvriendelijke opbouw zal ontwikkelen. De rubberen afdichting rond de deuren is vooral problematisch, dus je moet regelmatig vuil verwijderen dat zit opgesloten in de pakking en veeg het af met een reinigingsoplossing gemaakt van een deel witte azijn en een deel water. Zorg er ten slotte voor dat je de pluizen weggooit die zich eventueel in het aftapfilter van de machine hebben opgehoopt.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van een wasmachine

Kun je je wasmachine schoonmaken met een vaatwastablet?

Ja, een vaatwastablet kan een effectief middel zijn om je wasmachine schoon te maken. Plaats gewoon een tablet in de lege trommel en laat een heet wasprogramma draaien, bij voorkeur op 90 graden. Het zal vet en vuil verwijderen.

Kan je met schoonmaakazijn je wasmachine schoonmaken?

Zeker, schoonmaakazijn werkt goed voor het verwijderen van kalk en zeepresten. Voeg een flinke scheut natuurazijn toe aan de trommel en draai een wasprogramma op hoge temperatuur.

Hoe wasmachine reinigen tegen vetluis?

Vetluis ontstaat vaak als je teveel wasmiddel gebruikt of op lage temperaturen wast. Een combinatie van hoge temperaturen, zoals 90 graden, en een halve kop soda kan dit probleem aanpakken.

Waarom niet kiezen om met azijn je wasmachine schoon te maken?

Azijn kan op termijn de rubberen rand of ring in je wasmachine aantasten. Bovendien kan azijn reageren met resten wasmiddel en voor een vieze geur zorgen.

Wat als mijn wasmachine stinkt?

Stank in je wasmachine wordt meestal veroorzaakt door micro-organismen die zich ophopen in achtergebleven resten wasmiddel en vloeibaar wasmiddel. Een goede schoonmaakbeurt met warm water en een vochtige doek rond de rubberen rand kan wonderen doen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn wasmachine langer meegaat?

Door je wasmachine regelmatig schoon te maken en de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken, kun je de levensduur van de machine verlengen. Check altijd de wasmachine staan instructies voor de optimale hoeveelheid wasmiddel.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2024

Bekijk de beste wasmachines