Beste goedkope wasmachine

De prijs van een wasmachine varieert tussen de €300,- en €2000,- euro. Een wasmachine is goedkoop wanneer hij niet meer kost dan 500 euro. Voor dit budget kun je verwachten dat je een kwalitatief goede wasmachine koopt.  

Benieuwd naar de beste goedkope wasmachines van 2024? Neem hieronder dan snel een kijkje!

Goedkope wasmachine

Een goedkope wasmachine aanschaffen

Witgoed behoort tot één van de duurste aankopen in het huishouden, maar het kan ook redelijk goedkoop, zonder al te veel in te leveren op kwaliteit. We leggen je uit waar je zoal op kunt letten bij de keuze voor een goedkope wasmachine en welke goedkope wasmachine tot de beste goedkope wasmachines behoort.
Om een geschikte goedkope wasmachine te kiezen is het belangrijk dat je op meer let dan alleen de prijs, want het is een aankoop die je wekelijks, zo niet dagelijks gaat gebruiken. Om jou op weg te helpen, hebben we bij de selectie van goedkope merken wasmachines een verzameling gemaakt van de belangrijkste specificaties voor jou als consument. Zo weet je waar je op kunt letten en kun je een weloverwogen keuze maken.

De beste goedkope wasmachines van 2024

Wil je een goedkope wasmachine kopen maar weet je niet waar je moet beginnen met je zoektocht? Goed nieuws! Hieronder vind je onze top 5 van de best geteste goedkope wasmachines van 2024. We hebben alle details gecheckt: van vulgewicht tot energiezuinigheid en toerental. Nu is het aan jou om de keuze te maken die het beste bij jouw wensen past. Lees snel verder om te ontdekken welke machine jouw nieuwe wasvriend kan worden!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Voor- en nadelen van een goedkope wasmachine

Als je overweegt om een goedkope wasmachine te kopen, is het handig om eerst de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

Voordelen

 1. Lage aanschafprijs: Het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk de prijs. Je bespaart direct geld bij de aankoop.

 2. Compact ontwerp: Goedkopere modellen zijn vaak kleiner en nemen daardoor minder ruimte in, wat handig kan zijn voor kleinere huishoudens of studenten.

 3. Makkelijk in gebruik: Geen toeters en bellen betekent ook dat je niet hoeft te stoeien met complexe bediening op afstand of onnodige functies.

Nadelen

 1. Minder energiezuinig: Goedkopere modellen zijn vaak minder zuinig, wat op de lange termijn kan leiden tot hogere energierekeningen. Energiezuinige wasmachines zijn vaak een stuk duurder, echter bespaar je wel weer geld op je energierekening.

 2. Beperkte functies: Verwacht geen geavanceerde opties zoals een zelfreinigende wasmiddellade of uitgebreide programma’s.

 3. Kortere levensduur: De kwaliteit van de materialen en onderdelen is vaak lager, wat kan betekenen dat de machine sneller slijt.

De goedkoopste wasmachine merken

De prijs van een wasmachine start rond de €250. De merken met de goedkoopste wasmachines zijn Beko, Indesit, Proline en Zanussi. Deze merken bieden ook wasmachines aan met een gemiddelde prijs, maar ook de goedkopere variant. Om een beter beeld te krijgen van deze merken hebben we een aantal handige dingen voor je op een rij gezet.
Zoals in de tabel al te zien is verschilt de bouwkwaliteit van deze wasmachines niet drastisch, hoewel Beko er wat beter uitkomt en een langere levensduur heeft dan de Indesit, Proline of Zanussi.
Criteria
 • Goedkoopste prijs
 • Reviewcijfer
 • Bouwkwaliteit
 • Levensduur
Zanussi
 • €319
 • 7,4
 • Hoog
 • 10 jaar
Beko
 • €278
 • 7,2
 • Gemiddeld
 • 8 jaar
Indesit
 • €239
 • 7,6
 • Gemiddeld
 • 7 jaar
Proline
 • €239
 • 7,4
 • Gemiddeld
 • 8 jaar

Wasmachine met een lage prijs

Belangrijk om te beseffen is dat je bij het kopen van een goedkope wasmachines minder luxe krijgt. De prijs-kwaliteit van deze merken wordt goed beoordeeld, ook door de consumentenbond, maar dat heeft vooral met de lage prijs en dus de mindere verwachtingen te maken. De levensduur van een goedkope wasmachine is aanzienlijk lager dan van een duurdere wasmachine. Logisch natuurlijk, want het prijsverschil zit hem in de materialen die gebruikt worden. De bouwkwaliteit is gemiddeld en niet hoog, waarbij je ook kunt verwachten dat er eerder problemen opspelen met het functioneren van de wasmachine. Uiteindelijk kun je discussiëren of het dan prijsvriendelijker is om een duurdere wasmachine aan te schaffen aangezien deze langer meegaat, maar anderzijds heb je met een goedkope wasmachine minder belasting voor je portemonnee op dit moment en kun je er wel weer zeker 5 jaar plezier van hebben. Wat ook niet vergeten moet worden is dat de garantie van Beko, Indesit, Proline en Zanussi minder goed beoordeeld wordt dan van bijvoorbeeld Miele en Bosch.

Waar let je op bij het kopen van een goedkope wasmachine

Het kiezen van de juiste wasmachine is een belangrijke beslissing, zeker als je een beperkt budget hebt. Hier zijn enkele criteria waar je op moet letten als je een goedkope wasmachine wilt kopen.

Type wasmachine

Je kunt kiezen tussen een bovenlader of voorlader wasmachine. Bovenladers zijn vaak goedkoper en nemen minder ruimte in beslag, een handige optie voor wie op de kleintjes let. Voorlader wasmachines zijn vaak zuiniger en hebben een groter vulgewicht.

Energiezuinigheid

Als je een wasmachine voor de lange termijn zoekt, wil je er een die energiezuinig is en die beschikt over een koolborstelloze motor. Check het energielabel en ga voor minimaal een A-label. Met een energiezuinige wasmachine bespaar je namelijk op de lange termijn op je energierekening.

Vulgewicht

Dit is belangrijk, vooral als je een groot huishouden hebt. Een groter vulgewicht betekent dat je minder vaak hoeft te wassen, wat tijd en energie bespaart.

Toerental

Het toerental van de centrifuge bepaalt hoe droog je kleding uit de machine komt. Een hoger toerental betekent over het algemeen drogere kleding, maar kan ook meer geluid maken.

Programma’s en functies

Hoewel goedkopere machines vaak minder functies hebben, is het goed om te kijken naar de basisprogramma’s die je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een snelwasprogramma of een wolwasprogramma nodig?

Geluidsniveau

Als je in een appartement woont of de machine ‘s nachts wilt laten draaien, is het geluidsniveau een belangrijke factor. Check de specificaties voor het geluidsniveau in decibel.

Garantie en service

Een goedkope wasmachine betekent niet automatisch een kortere levensduur, maar het is toch verstandig om de garantievoorwaarden goed door te nemen. Hoe lang is de garantie en wat zijn de voorwaarden als er iets kapot gaat?

Reviews en ervaringen

Lees altijd de ervaringen van andere gebruikers. Dit geeft je een goed beeld van de betrouwbaarheid en prestaties van de wasmachine.

Duurzaamheid en levensduur van goedkope wasmachines

Bij goedkope wasmachines zijn duurzaamheid en levensduur belangrijke overwegingen. Goedkoper betekent soms ook minder duurzaam, doordat de materialen van lagere kwaliteit kunnen zijn of er minder aandacht is besteed aan het productieproces. Echter, dit is niet altijd het geval; er zijn voldoende budgetvriendelijke modellen die verrassend lang meegaan.

Een goede tip is om te kijken naar het energielabel. Een energiezuinig model is meestal beter gebouwd en gaat langer mee, wat niet alleen goed is voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Ook de garantieperiode kan een indicator zijn van de levensduur; een langere garantie suggereert dat de fabrikant zelf ook vertrouwen heeft in het product.

Reviews en gebruikerservaringen kunnen eveneens inzicht geven in de duurzaamheid. Let hierbij op opmerkingen over de bouwkwaliteit en eventuele defecten na een bepaalde periode.

Onderhoud speelt ook een rol. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van zelfs de goedkoopste wasmachine aanzienlijk verlengen. Zo haal je het maximale uit je investering, ook als die investering aan de bescheiden kant is.

Overweeg een tweedehands wasmachine of wasmachine abonnement

Als je echt wilt besparen op een wasmachine, zijn er nog andere opties naast het kopen van een goedkoop nieuw model. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een tweedehands wasmachine te kopen. Dit is een prima manier om geld te besparen en tegelijkertijd een duurzamere keuze te maken. Let hierbij wel op de leeftijd van de machine, het energielabel en vraag naar eventuele mankementen.

Een andere optie is een wasmachine abonnement. Hierbij huur je voor een vast bedrag per maand een wasmachine. Dit kan aantrekkelijk zijn als je niet in één keer een groot bedrag wilt of kunt uitgeven. Bijkomend voordeel is dat onderhoud en reparaties meestal zijn inbegrepen in het abonnement, wat zorgt voor extra gemak en zekerheid. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, maar kunnen interessant zijn als je met een beperkt budget toch een betrouwbare wasmachine wilt.

Veelgestelde vragen over een goedkope wasmachine

Het kopen van een goedkope wasmachine roept vaak verschillende vragen op. Hier zijn antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Wat kost een goedkope wasmachine?

De prijs van een goedkope wasmachine kan variëren, maar over het algemeen liggen de prijzen tussen de €200 en €500. Dit hangt natuurlijk af van het merk, de functies en waar je de wasmachine koopt.

Waar koop je een goedkope wasmachine?

Goedkope wasmachines zijn op verschillende plekken verkrijgbaar. Je kunt denken aan elektronicazaken, webshops of zelfs tweedehands op marktplaatsen. Het is altijd een goed idee om prijzen te vergelijken en reviews te checken voordat je tot aankoop overgaat.

Wat is de gemiddelde prijs voor een wasmachine?

De gemiddelde prijs voor een nieuwe wasmachine ligt over het algemeen tussen de €400 en €800. Dit varieert echter sterk afhankelijk van het merk, de functies en het type machine dat je kiest. Voor een high-end model met veel functies kun je zelfs meer dan €1.000 kwijt zijn.

Goedkope wasmachine assortiment

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines