Vulgewicht van een wasmachine

Het vulgewicht van een wasmachine wordt beschreven in kilogram. Het vulgewicht, ook wel de trommelinhoud of beladingscapaciteit, betekend letterlijk het aantal kilogram aan wasgoed wat in de wastrommel past, waarbij de wasmachine nog voldoende kwaliteit levert. Het vulgewicht is daarbij belangrijk om rekening mee te houden als je voor een goede prijs-kwaliteit verhouding gaat, het heeft namelijk invloed op de hoeveelheid wasbeurten en daarmee de duurzaamheid, maar ook op de energierekening.

Welk vulgewicht voor jou geschikt is, is afhankelijk van 2 factoren: de hoeveelheid gezinsleden (gebruikers) en het aantal wasbeurten per week. Het aantal gezinsleden is belangrijk, en op basis hiervan zijn er dan ook adviezen over het aantal kilogram vulgewicht. Zo heeft een gezin van 3 personen voldoende aan een vulgewicht van 7 kilogram, waarbij een gezin van 4-5 personen beter af is met een vulgewicht van 8-9 kilogram. Grote gezinnen van meer dan 5 personen zullen juist meer gemak ervaren bij een wasmachine van 10-12 kilogram. In de praktijk wordt een wasmachine met een vulgewicht van 8-9 kilogram het meest aangeschaft en blijkt dit een goede maat te zijn voor een gemiddeld gezin. Een te grote wasmachine is niet aan te raden omdat dit teveel water en energie kost per wasbeurt, wat onnodig is. Een half gevulde trommel zal bij sommige wasmachines evenveel energie en water kosten als een helemaal gevulde wastrommel. Wasmachines met een beladingssensor kunnen hun wasprogramma aanpassen aan de hoeveelheid wasgoed, wat wel weer voordeliger uit kan pakken. Ben je alleen of met 2 personen, dan is een kleinere wasmachine voldoende om jou wasgoed te wassen en is het dus onnodig om een grotere, en vaak ook duurdere wasmachine aan te schaffen.

Mocht de wasmachine nu toch groter zijn dan wordt aangeraden, probeer dan het wasgoed op te sparen en minder vaak te wassen. Dit is voordelig voor de levensduur van de wasmachine, aangezien deze met name gebaseerd is op het aantal wasbeurten per jaar. Het is altijd raadzaam om de wastrommel voor maximaal 90 procent te vullen en dus 10% over te houden. Alleen op die manier kan de was voldoende water kwijt tijdens het centrifugeren en komt het niet te nat uit de wasmachine.