Vulgewicht van een wasmachine

Het vulgewicht van een wasmachine wordt beschreven in kilogram. Het vulgewicht, ook wel de trommelinhoud of beladingscapaciteit, betekent letterlijk het aantal kilogram aan wasgoed wat in de wastrommel past, waarbij de wasmachine nog voldoende kwaliteit levert. Het vulgewicht kies je voornamelijk uit op basis van de grootte van je huishouden:

  1. Huishouden met 1 of 2 personen: 6 of 7 kg vulgewicht.
  2. Huishouden met 3 of 4 personen: 8 kg vulgewicht. 
  3. Huishouden met 5 of meer personen: 9 kg vulgewicht of meer. 
Vulgewicht wasmachine

Welk vulgewicht moet ik kiezen

Welk vulgewicht voor jou geschikt is, is afhankelijk van 2 factoren: de hoeveelheid gezinsleden (gebruikers) en het aantal wasbeurten per week. Het aantal gezinsleden is belangrijk, en op basis hiervan zijn er dan ook adviezen over het aantal kilogram vulgewicht. Zo heeft een gezin van 3 personen voldoende aan een vulgewicht van 8 kilogram, waarbij een gezin van 4-5 personen beter af is met een vulgewicht van 8-9 kilogram. Grote gezinnen van meer dan 5 personen zullen juist meer gemak ervaren bij een wasmachine van 10-12 kilogram. In de praktijk wordt een wasmachine met een vulgewicht van 8-9 kilogram het meest aangeschaft en blijkt dit een goede maat te zijn voor een gemiddeld gezin. Een te grote wasmachine is niet aan te raden omdat dit teveel water en energie kost per wasbeurt, wat onnodig is. Een half gevulde trommel zal bij sommige wasmachines evenveel energie en water kosten als een helemaal gevulde wastrommel. 

Wasmachines met een beladingssensor kunnen hun wasprogramma aanpassen aan de hoeveelheid wasgoed, wat wel weer voordeliger uit kan pakken. Ben je alleen of met 2 personen, dan is een kleinere wasmachine voldoende om jou wasgoed te wassen en is het dus onnodig om een grotere, en vaak ook duurdere wasmachine aan te schaffen. Mocht de wasmachine nu toch groter zijn dan wordt aangeraden, probeer dan het wasgoed op te sparen en minder vaak te wassen. Dit is voordelig voor de levensduur van de wasmachine, aangezien deze met name gebaseerd is op het aantal wasbeurten per jaar. Het is altijd raadzaam om de wastrommel voor maximaal 90 procent te vullen en dus 10% over te houden. Alleen op die manier kan de was voldoende water kwijt tijdens het centrifugeren en komt het niet te nat uit de wasmachine.
Huishouden
  • 1 - 2 personen
  • 3 - 4 personen
  • 5 + personen
Vulgewicht
  • 6/7 kg
  • 8 kg
  • 9 kg of meer

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines