Hoe lang is de garantie van een wasmachine

Je mag verwachten, dat als je een nieuwe wasmachine koopt, deze een tijdje meegaat. Als je wasmachine binnen een bepaalde tijd stuk gaat, is de leverancier of fabrikant van het toestel wettelijk verplicht het probleem voor je op te lossen, middels een gratis reparatie, vervanging of door je je geld terug te geven. Lees hier alles wat je als consument moet weten over de garanties van wasmachines!
Garantie wasmachine

Wat is garantie en waarom is het belangrijk voor een wasmachine

Heb je je ooit afgevraagd wat garantie eigenlijk betekent voor je gloednieuwe wasmachine? Nou, stel je voor dat garantie als een soort bescherming voor je apparaat werkt. Het is als een geruststellende beschermengel die zegt: “Hey daar, maak je geen zorgen, als er iets misgaat, ben ik er voor je!” Garantie is superbelangrijk omdat – mocht er snel na de aankoop iets kapot gaan aan je wasmachine – je wettelijk recht hebt op een gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van het aankoopbedrag.

Volgens de Nederlandse wet heb je bij je aankoop recht op een goed product. Dus mocht er binnen zeer korte tijd toch iets kapot gaan aan je wasmachine, is de verkoper of fabrikant aansprakelijk.

Wanneer garantie geldt en wanneer niet

Maar je hebt echter niet altijd recht op garantie op je wasmachine! Op de eerste plaats staat dat het product kapot moet gaan binnen de garantieperiode. Daarnaast moet je het aankoopbewijs en het garantiebewijs kunnen aantonen, dus bewaar deze goed! Ten slotte is het belangrijk dat jij geen schuld hebt; het mag dus onopzettelijke schade zijn, die niet zal voorkomen als je redelijkerwijs met je wasmachine omgaat.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

De wettelijke garantie voor wasmachines

In Nederland zijn er regels die fabrikanten verplichten om wasmachines te maken die goed werken en van hoge kwaliteit zijn. Maar soms heeft zelfs de beste wasmachine een minder-dan-geweldige dag. Als dat gebeurt, heb je het recht om je wasmachine te laten repareren of vervangen zonder extra kosten, als het binnen de ‘garantieperiode’ valt. Deze periode is meestal twee jaar, maar het kan variëren afhankelijk van het merk en het type wasmachine.

Deze garantie geldt niet voor ieder mankementje. Een beschadigd zeepbakje of een verstopt filter, zal je zelf moeten oplossen. Ook is het voor de garantie belangrijk dat je je wasmachine redelijkerwijs hebt gebruikt. Als het product kapot is gegaan door je eigen schuld, heb je geen garantie meer.

Fabrieksgarantie voor wasmachines

Laten we het nu hebben over de fabrieksgarantie. Wanneer je een nieuwe wasmachine koopt, biedt de fabrikant meestal een extra garantieperiode aan bovenop de wettelijke garantie. Dit is als een gouden ticket dat je toegang geeft tot reparaties en vervangingen, mochten deze nodig zijn binnen de verlengde garantieperiode. Een fabrieksgarantie kan verschillen van merk tot merk. Sommige merken bieden garantie op specifieke onderdelen van het apparaat, voor wasmachines is dit vaak de motor. Als voorbeeld: de standaard fabrieksgarantie 5 jaar zijn, maar heb je 10 jaar extra garantie op de motor. Hoe het precies zit met jouw wasmachine, lees je in de verkoopvoorwaarden.

Verlengde garantieopties

Nu meer over de verlengde garantieopties. Sommige winkels of fabrikanten bieden je de mogelijkheid om je garantieperiode te verlengen. Dit betekent dat je nog langer kunt genieten van de gemoedsrust dat je wasmachine wordt gedekt.

De meest gestelde vragen over de garantie op een wasmachine

Welke wasmachine heeft 5 jaar fabrieksgarantie?

Niet alle wasmachines hebben automatisch een garantie van 5 jaar, wettelijk duurt de garantie namelijk meestal maar 2 jaar. Sommige merken bieden echter verlengde garantieperiodes, standaard of als optie voor jou. Het is een goed idee om te kijken welke merken deze optie bieden als je op zoek bent naar een langere garantie.

Wat valt niet onder garantie wasmachine?

Helaas dekt garantie niet alles. Normale slijtage, schade veroorzaakt door verkeerd gebruik of externe factoren zoals natuurrampen vallen meestal niet onder de garantie (dat laatste kan mogelijk wel onder je verzekering vallen!) Het is belangrijk om de garantievoorwaarden te lezen om te begrijpen wat wel en niet wordt gedekt. Ook zal de monteur controleren of je normaal gebruik hebt gemaakt van het apparaat, voor deze bepaalt of de reparatie, vervanging of teruggave onder de wettelijke garantie valt.

Hoe lang loopt de wettelijke garantie?

De wettelijke garantie duurt twee jaar na de aanschaf voor de meeste producten. Dit betekent dat je gedurende deze tijd recht hebt op gratis reparaties of vervangingen als er een probleem optreed die niet jouw schuld is.

Kan ik mijn garantie overdragen als ik mijn wasmachine verkoop?

Ja, in de meeste gevallen kun je de garantie overdragen aan de nieuwe eigenaar als je besluit je wasmachine te verkopen. Dit is geweldig nieuws voor de nieuwe eigenaar, omdat ze nog steeds kan profiteren van de resterende garantieperiode. Hierbij is het wel belangrijk dat de nieuwe eigenaar bij de overdracht ook het garantiebewijs en aankoopbewijs krijgt. Anders gaat de garantie niet op.

Geldt de garantie nog als ik de wasmachine zelf repareer of door een derde partij laat repareren?

Als je de wasmachine zelf repareert of je het defect door een monteur die geen erkende professional is op laat lossen, loop je het risico dat de garantie komt te vervallen. Het is meestal het beste om reparaties te laten uitvoeren door officiële servicecentra om de garantie te behouden.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2024

Bekijk de beste wasmachines