Beste stille wasmachine van 2024

Een stille wasmachine produceert niet meer dan 67 decibel aan geluid. Wanneer je de wasmachine ’s nachts zijn werk wilt laten doen, is het wel zo handig dat je niet je bed uit trilt of wakker wordt van het geluid.  

Hieronder laten wij jou zien wat de beste stille wasmachines van 2024 zijn. Neem snel een kijkje naar welke op plek 1 staat!

Wat is een stille wasmachine

Een wasmachine kan nogal veel lawaai maken, vooral tijdens het centrifugeren. Nu zijn de meeste wasmachines op de huidige markt al een stuk stiller, in tegenstelling tot een paar jaar geleden. Dit is vooral het gevolg van een verandering van de motor van de wasmachine. De koolborstelloze motor veroorzaakt een stuk minder trillingen en dus ook een stuk minder geluid. Ben je echt op zoek naar een stille wasmachine, zorg dan dat je hierop selecteert, de minderheid valt binnen deze categorie.

Het geluid wat door de wasmachine geproduceerd wordt, wordt uitgedrukt in decibel. Hoe hoger het aantal decibel, hoe luider de wasmachine. Een verschil van 3 decibel is een verdubbeling van het geluid. Een wasmachine valt onder de categorie ‘stille wasmachine’ als de wasmachine niet meer dan 73 decibel produceert. Hierbij zetten we nog een aantal tips op een rij waardoor de wasmachine nog stiller is.

 1. Centrifugeer het wasgoed op een lager toerental. Hoe hoger het aantal toeren, hoe meer de wasmachine trilt en hoe meer geluid deze zal maken.
 2. Zorg ervoor dat de wasmachine waterpas staat. Controleer dit elke paar maanden opnieuw en corrigeer de stand van de wasmachine indien nodig. Ook hier geld dat het aantal trillingen toeneemt wanneer de wasmachine niet waterpas staat. Ook een stille wasmachine zal dan meer geluid maken.
 3. Plaats de wasmachine op goede schokdempers. Hiermee voorkom je dat de wasmachine door trilt op de ondergrond. Vooral bij tegels kan dit voor een vervelend geluid zorgen.

De beste stille wasmachines

Zoek je naar een wasmachine die je amper hoort tijdens het draaien? Dan ben je op de juiste plek! Hieronder vind je de top 5 stille wasmachines van 2024. Een stille wasmachine is ideaal voor als je een open keuken hebt of gewoon wilt genieten van je rust thuis. Let op: een echt stille wasmachine produceert niet meer dan 67 decibel aan geluid. Lees verder om jouw perfecte match te vinden!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Verschillende geluidsniveau's van een wasmachine

Je wilt een nieuwe wasmachine, maar hoe zit het met het geluidsniveau? Afhankelijk van waar de machine komt te staan en jouw persoonlijke voorkeur, kan het decibelniveau een belangrijke rol spelen. Hier lees je alles over de verschillende geluidsniveaus, van extra stil tot luid.

Extra stil

Als je echt waarde hecht aan een rustige omgeving, kies dan voor een wasmachine in deze categorie. Extra stille wasmachines hebben een geluidsniveau van 70 dB of lager. Dit is bijzonder geschikt voor plekken waar stilte echt goud waard is, zoals een open keuken of een kleine woonruimte.

Stil

Voor een alledaagse rustige ervaring zijn er wasmachines die tussen de 71 en 72 dB produceren. Deze zijn nog steeds erg stil, maar net een tikkeltje luider dan de extra stille modellen. Prima voor de meeste huishoudens.

Normaal

Wasmachines die geluidsniveaus tussen de 73 en 76 dB hebben, vallen onder de categorie ‘normaal’. Dit is nog altijd vrij beheersbaar en waarschijnlijk niet storend voor de meeste mensen, maar het is duidelijk hoorbaar.

Luid

Als een wasmachine een geluidsniveau van 77 dB of luider heeft, wordt deze als luid beschouwd. Dit is niet de beste keuze als je op zoek bent naar een rustige wasroutine. Deze machines zijn meer geschikt voor ruimtes waar het geluid minder een issue is, zoals een aparte wasruimte of een kelder.

Voor- en nadelen van een stille wasmachine

Een stille wasmachine kan een ware game changer zijn in een druk huishouden. Maar net zoals bij elk ander apparaat, heeft het zowel zijn voor- als nadelen. Hier zijn ze:

Voordelen:

 1. Minder geluidsoverlast: Het grootste voordeel is natuurlijk het minimale lawaai. Je kunt rustig tv-kijken, werken of slapen zonder gestoord te worden door het gezoem of gedreun van de machine.
 2. Meer plaatsingsmogelijkheden: Omdat ze stil zijn, kun je deze wasmachines gemakkelijker in open ruimtes of dicht bij slaapkamers plaatsen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het geluid.
 3. Vaak energiezuinig: Stille wasmachines zijn vaak ook energiezuinige machines. Ze maken gebruik van de nieuwste technologieën, wat betekent dat ze vaak ook zuiniger zijn in water- en energieverbruik.

Nadelen

 1. Duurder in aanschaf: De technologie die nodig is om een machine stil te maken, drijft de kosten vaak omhoog. Je betaalt dus meestal meer voor een stille wasmachine.
 2. Beperktere keuze: Er zijn minder stille wasmachines op de markt vergeleken met hun luidere tegenhangers, wat je keuzemogelijkheden enigszins kan beperken.

Waar let je op bij het kopen van een stille wasmachine

Het kopen van een nieuwe wasmachine is een grote beslissing en als je prioriteit geeft aan een stil apparaat, zijn er verschillende factoren om in overweging te nemen. Hier zijn wat tips om je te helpen bij het kiezen van de beste stille wasmachine voor jouw situatie.

Geluidsniveau tijdens het centrifugeren

Als je op zoek bent naar een stille wasmachine is natuurlijk de belangrijkste indicator het geluidsniveau centrifugeren. Dit geeft weer hoeveel decibel de machine produceert tijdens het centrifugeren. Dit is vaak het moment waarop de meeste wasmachines het meeste geluid maken. Kijk naar de specificaties; een geluidsniveau van niet meer dan 67 dB is ideaal.

Vulgewicht

De capaciteit van de wasmachine, uitgedrukt in kg (zoals 8 kg of 9 kg), is ook een punt om op te letten. Een grotere trommel kan soms stiller zijn, omdat het wasgoed beter verdeeld wordt.

Energiezuinigheid

Een energiezuinige wasmachine is niet alleen goed voor het milieu maar vaak ook stiller. Machines met een energieklasse A zijn meestal de stilste opties.

Extra functies

Denk aan zelfreinigende wasmiddellades en automatische wasmiddeldosering voor gebruiksgemak. Merken zoals Miele met hun TwinDos en PowerWash systemen, of Siemens met hun VarioSpeed en iSensoric technologieën, bieden geavanceerde opties die het leven makkelijker maken zonder extra lawaai te veroorzaken.

Beoordelingen en tests

Het kan ook handig zijn om te zoeken naar de best geteste stille wasmachine of de stilste wasmachine volgens consumentenreviews. Dit geeft je een goed beeld van de prestaties in de praktijk.

Verschillende programma's

Zorg ervoor dat de wasmachine verschillende wasprogramma’s biedt voor delicate stoffen, sportkleding en dagelijkse bezigheden. Soms hebben machines een stoomfunctie of een speciaal programma dat extra stil is.

Toerental

Een hoger toerental (bijvoorbeeld 1400 rpm) betekent meestal een luider geluid tijdens het centrifugeren. Als stilte belangrijk voor je is, kies dan voor een machine met een lager toerental.

Veelgestelde vragen over een stille wasmachine

Hier beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen die mensen vaak hebben als het gaat om het kiezen of gebruiken van een stille wasmachine.

Wat is de stilste wasmachine?

De stilste wasmachine op de markt heeft meestal een geluidsniveau van rond de 67 dB of zelfs lager. Dit varieert echter per merk en model. Het is altijd een goed idee om reviews en testresultaten te raadplegen om de stilste optie te vinden. Enkele bekende merken die stille wasmachines aanbieden zijn Miele, Siemens en Bosch.

Waarom maakt mijn wasmachine zoveel lawaai?

Als je wasmachine opeens meer lawaai begint te maken dan normaal, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Het kan simpelweg een teken zijn van slijtage, maar het kan ook wijzen op een specifiek probleem zoals een losse trommel of een defecte motor. In zulke gevallen is het verstandig om een expert te raadplegen.

Hoe geluid wasmachine dempen?

Er zijn meerdere manieren om het geluid van je wasmachine te dempen. Hier zijn enkele tips:

 1. Plaats anti-trillingsmatjes onder de poten van de wasmachine.
 2. Zorg ervoor dat de wasmachine waterpas staat.
 3. Plaats de wasmachine in een ruimte met veel absorberend materiaal zoals tapijt of gordijnen.
 4. Sommige wasmachines hebben een speciaal stil programma, gebruik deze indien mogelijk.
 5. Voorkom overbelading of onderbelading, want dat kan de machine uit balans brengen en meer lawaai veroorzaken.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2024

Bekijk de beste wasmachines