Wat is de levensduur van een wasmachine

Gemiddeld heeft een wasmachine een levensduur van 10 jaar, sommige wasmachines gaan 15 tot 20 jaar mee. Het aantal wasbeurten per week en de onderhoud zijn twee belangrijke factoren die de levensduur beïnvloeden. Daarnaast heb je nog de factoren welke met de soort wasmachine te maken hebben, zoals de kwaliteit en duurzaamheid van de materialen. Een wasmachine met minder onderdelen in een motor, heeft ook minder onderdelen welke kunnen slijten en kapot kunnen gaan.

Levensduur wasmachine

Onderhoud van wasmachine

Het onderhoud en de frequentie van gebruik de belangrijkste twee factoren. Een wasmachine kan nog zo duur zijn, maar als de wasmachine dagelijks driemaal wordt gebruikt en er wordt totaal geen onderhoud verricht, dan zal de wasmachine minder lang meegaan dan een goedkopere variant welke minder wordt gebruikt en waar wel onderhoud wordt verricht.

Echter is het over het algemeen wel zo dat een duurdere wasmachine een betere bouwkwaliteit heeft, welke wel degelijk ook invloed heeft op de levensduur van de wasmachine.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Hoe verleng ik de levensduur van mijn wasmachine

Bij het kopen van een nieuwe wasmachine wil je het liefst dat deze zo lang mogelijk mee gaat. Wasmachines die hedendaags op het internet te koop zijn hebben een levensduur van minimaal 10 jaar. Waarbij de duurdere varianten een levensduur van 15 tot 20 jaar beloven. Deze levensduur is berekend voor een gezin met een gemiddeld aantal wasbeurten en een goed onderhoud door de jaren heen. Uiteraard is dit geen garantie voor een lange levensduur, omdat dit ook van de wasmachine zelf, en van toevalsfactoren af kan hangen. Echter kun je zelf dus al een hoop betekenen. Mocht je meer willen weten over de levensduur van een specifieke wasmachine, neem dan contact met ons, of met een verkopende partij.

Om ervoor te zorgen dat je wasmachine een zo lang mogelijke levensduur heeft hebben we voor jou een aantal tips op een rij gezet, welke hierbij kunnen helpen:

  1. Draai vanzelfsprekend geen onnodige wasbeurten. Echter zijn de meeste nieuwe wasmachines uitgerust met een beladingssensor en zullen de programma’s afgestemd worden op de inhoud van de wasmachine. Echter is het altijd goed om op te letten welk programma je kiest. Een duurzamer en korter programma gebruiken is niet alleen beter voor het milieu, maar de wasmachine zelf zal ook minder slijtage ondervinden.
  2. Zorg ervoor dat de wasmachine van binnen schoon is. Mochten er resten in de randen van de wasmachine zitten, verwijder deze dan voor er een nieuwe was gedraaid wordt.
  3. Reinig routinematig de wastrommel. Een handige regel hierbij is om maandelijks met een vochtige vaatdoek de wastrommel af te nemen en een heet wasprogramma te draaien met azijn of dreft. Op deze manier zorg je ervoor dat de wasmachine goed gereinigd wordt. Je kunt je voorstellen dat aangekoekt wasmiddel van eerdere wasbeurten niet goed is voor de waskwaliteit, maar ook niet voor de wasmachine zelf.
  4. Vervang de waterafvoerslang minimaal elke 5 jaar. Tussendoor kan deze gereinigd worden, het liefst jaarlijks. Maar na 5 jaar is de afvoerslang zodanig aangekoekt dat een nieuwe slang geen overbodige luxe is. Verstopping en slechte afvoer van water zijn niet bevordelijk voor de kwaliteit van de wasmachine.
  5. Controleer tenslotte minimaal elk jaar of de wasmachine nog waterpas staat. Een wasmachine zal wegens het centrifugeren van plaats kunnen veranderen en door een andere positie mogelijk niet meer waterpas staan. waterpas staan is erg belangrijk voor de functie van de motor van de wasmachine, hierbij zijn er minder trillingen en dus ook minder beschadiging en slijtage van de verschillende onderdelen.

Hoe vaak moet je onderhoud plegen

Om de levensduur van je wasmachine te verlengen, is regelmatig onderhoud cruciaal. Eens per maand de wasmachine schoonmaken kan al wonderen doen. Dit houdt in: de zeepbak reinigen en een lege hete was draaien om vet en kalk te verwijderen. Zorg er ook voor dat je wasmachine waterpas staat; zo voorkom je onnodige slijtage aan het interne systeem.

Aantal wasbeurten speelt ook een rol in hoe lang een wasmachine meegaat. Als je jouw apparaat vaker gebruikt, overweeg dan een Miele wasmachine of andere A-merken die bekend staan om hun lange levensduur.

Als je merkt dat je wasmachine sneller stuk gaat, of de levensduur aanzienlijk korter wordt, check dan de afvoer en voorkom een slechte afvoer. Vooral als je een nieuwe wasmachine gaat kopen, is het slim om ook naar deze aspecten te kijken. Hierdoor zorg je dat je wasmachine langer mee gaat en voorkom je dat je onnodig veel geld uitgeeft aan een nieuwe wasmachine.

De gebruikersintensiteit wasmachine

Dit is vrijwel het enige gegeven wat bijna recht evenredig is met de levensduur van de wasmachine. Indien de wasmachine tweemaal zoveel gebruikt wordt, zal deze ook tweemaal zo kort meegaan. Mocht er ergens een te verwachten levensduur aangegeven worden in jaren, mag je er vanuit gaan dat dit gebaseerd is op dagelijks éénmalig gebruik van de wasmachine. Meestal wordt de levensduur echter niet in jaren maar in aantal afwasbeurten weergegeven. In dat geval reken je het gemakkelijk om in jaren door te kijken hoeveel afwasbeurten jij nodig hebt per dag of week. Het maakt niet uit of de machine halfvol of vol zit. Meer vuil en minder onderhoud maakt uiteraard wel uit, dit belast de wasmachine meer.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines