Wat is de levensduur van een wasmachine?

Hoe lang een wasmachine mee kan gaan hangt van meerdere factoren af. Zo zijn bijvoorbeeld het aantal wasbeurten per week en de onderhoudt twee belangrijke factoren, welke niet met de soort wasmachine te maken hebben. Daarnaast heb je nog de factoren welke wel met de soort wasmachine te maken hebben, zoals de kwaliteit en duurzaamheid van de materialen. Een wasmachine met minder onderdelen in een motor, heeft ook minder onderdelen welke kunnen slijten en kapot kunnen gaan.

Echter zijn het onderhoud en de frequentie van gebruik de belangrijkste twee factoren. Een wasmachine kan nog zo duur zijn, maar als de wasmachine dagelijks driemaal wordt gebruikt en er wordt totaal geen onderhoud verricht, dan zal de wasmachine minder lang meegaan dan een goedkopere variant welke minder wordt gebruikt en waar wel onderhoud wordt verricht. Echter is het over het algemeen wel zo dat een duurdere wasmachine een betere bouwkwaliteit heeft, welke wel degelijk ook invloed heeft op de levensduur van de wasmachine.

Onderhoud van wasmachine verlenging levensduur

Bij het kopen van een nieuwe wasmachine wil je het liefst dat deze zo lang mogelijk mee gaat. Om ervoor te zorgen dat je hier zelf in ieder geval alles aan kan doen, hebben we voor jou een aantal tips op een rij gezet, welke hierbij kunnen helpen:

  1. Draai vanzelfsprekend geen onnodige wasbeurten. Echter zijn de meeste nieuwe wasmachines uitgerust met een beladingssensor en zullen de programma’s afgestemd worden op de inhoud van de wasmachine. Echter is het altijd goed om op te letten welk programma je kiest. Een duurzamer en korter programma gebruiken is niet alleen beter voor het milieu, maar de wasmachine zelf zal ook minder slijtage ondervinden.
  2. Zorg ervoor dat de wasmachine van binnen schoon is. Mochten er resten in de randen van de wasmachine zitten, verwijder deze dan voor er een nieuwe was gedraaid wordt.
  3. Reinig routinematig de wastrommel. Een handige regel hierbij is om maandelijks met een vochtige vaatdoek de wastrommel af te nemen en een heet wasprogramma te draaien met azijn of dreft. Op deze manier zorg je ervoor dat de wasmachine goed gereinigd wordt. Je kunt je voorstellen dat aangekoekt wasmiddel van eerdere wasbeurten niet goed is voor de waskwaliteit, maar ook niet voor de wasmachine zelf.
  4. Vervang de waterafvoerslang minimaal elke 5 jaar. Tussendoor kan deze gereinigd worden, het liefst jaarlijks. Maar na 5 jaar is de afvoerslang zodanig aangekoekt dat een nieuwe slang geen overbodige luxe is. Verstopping en slechte afvoer van water zijn niet bevordelijk voor de kwaliteit van de wasmachine.
  5. Controleer tenslotte minimaal elk jaar of de wasmachine nog waterpas staat. Een wasmachine zal wegens het centrifugeren van plaats kunnen veranderen en door een andere positie mogelijk niet meer waterpas staan. waterpas staan is erg belangrijk voor de functie van de motor van de wasmachine, hierbij zijn er minder trillingen en dus ook minder beschadiging en slijtage van de verschillende onderdelen.

Wasmachines die hedendaags op het internet te koop zijn hebben een levensduur van minimaal 10 jaar. Waarbij de duurdere varianten een levensduur van 15 tot 20 jaar beloven. Deze levensduur is berekend voor een gezin met een gemiddeld aantal wasbeurten en een goed onderhoud door de jaren heen. Uiteraard is dit geen garantie voor een lange levensduur, omdat dit ook van de wasmachine zelf, en van toevalsfactoren af kan hangen. Echter kun je zelf dus al een hoop betekenen. Mocht je meer willen weten over de levensduur van een specifieke wasmachine, neem dan contact met ons, of met een verkopende partij.