Wasmachine trilt

Een wasmachine maakt altijd wel geluid. Maakt jouw wasmachine onnodig veel lawaai? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Misschien moet je hem waterpas zetten, de lading beter verdelen of iets aan de vloer veranderen. Lees hier precies hoe je ervoor zorgt dat je wasmachine minder trilt.
Installatie wasmachine

Oorzaken van een trillende wasmachine

Het is normaal dat wasmachines trillen en geluid maken tijdens het centrifugeren. Maar natuurlijk zit daar een limiet aan! Als je wasmachine heel heftig trilt en veel lawaai maakt, kan het zijn dat er iets mis is met je wasmachine. Dit zijn de meestvoorkomende redenen waarom een wasmachine heftig trilt:

 1. Waterpas: Staat de wasmachine waterpas? Zo niet kan dit de trommel in onbalans brengen, en de oorzaak zijn voor het overtollige geluid. Gelukkig is dat makkelijk opgelost door er alsnog voor de zorgen dat de wasmachine waterpas staat. Bij vrijwel alle wasmachines kun je dit doen door aan de poten te draaien.
 2. Onevenwichtige belading: Als je kleding niet goed verdeeld is in de trommel, dan gaat de machine hevig bonken tijdens het centrifugeren. Je kunt, als je trommel niet vol water zit, vaak het wasprogramma onderbreken en het wasgoed beter over de trommel verdelen. En probeer, bij de volgende wasbeurt, je te houden aan het maximale vulgewicht van de wasmachine. Een te volle of te lege trommel is vaak de oorzaak van dit probleem.
 3. Versleten schokdempers: Ja, je wasmachine heeft ingebouwde schokdempers. Als die kapot zijn, merk je dat meteen! Ook hierbij hoor je een luid, bonkend geluid. In de meeste gevallen kunnen deze worden vervangen.
 4. Ondergrond is niet stabiel: Als je wasmachine staat op een ondergrond die niet stevig genoeg is, kan dit ook extra geluid veroorzaken.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wat te doen als je wasmachine trilt

Dit is afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Trilt de wasmachine omdat hij niet waterpas staat? Draai dan aan de pootjes tot hij helemaal recht staat, en evalueer om het probleem daarmee verholpen is. Bonkt de wasmachine tijdens het centrifugeren? Controleer of het wasgoed niet is opgehoopt en check of de schokdempers niet versleten zijn. Maakt je wasmachine nog steeds te veel lawaai? Lees dan snel verder.

Ondergrond van je wasmachine

Soms is de ondergrond van je wasmachine te reden waarom deze te veel trilt en lawaai maakt. Trillingsdempers kunnen helpen om een groot deel van deze trillingen op te vangen en het geluid te verminderen. Denk hierbij aan rubberen doppen of een kunststof mat die je onder de pootjes plaats. Trillingsdempers zijn helaas niet altijd optie, dit zijn de redenen waarom:

 1. Ondergrond: Bij een harde ondergrond , zoals tegen of een betonnen vloer, kun je prima dempers onder je wasmachine plaatsen, maar bijvoorbeeld bij houten vloeren, vloerbedekking of laminaat hebben ze geen effect. Hetzelfde geldt als je wasmachine in een lekbak staat. Die vangen de trillingen namelijk al op.
 2. Materiaal voetjes: Als de pootjes van de wasmachine van rubber zijn, heeft het geen nut om trillingsdempers te plaatsen. Het rubber in de pootjes vermindert de trillingen namelijk al.

Zet je wasmachine vast

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je wasmachine niet meer trilt, is door hem vast te zetten. Dit kun je op verschillende manieren doen.

 1. Inbouwen: Je kun je wasmachine in een speciale wasmachine kast zetten, of inbouwen in een nis in je (bij)keuken.
 2. Droger stapelen: In sommige gevallen kan het ook al helpen om je droger bovenop je wasmachine te zetten – het gewicht zorgt er dan voor dat de trillingen gedempt worden.
 3. Aan de muur monteren: Als meer permanente oplossing, kun je je wasmachine ook aan de muur bevestigen om het trillen te verhelpen.

Voorkomen dat je wasmachine trilt

Hoe kun je ervoor zorgen dat je wasmachine niet gaat trillen? Hieronder hebben we de 3 belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet!

 1. Wasmachine waterpas zetten: Draai aan de poten tot de wasmachine volledig recht staat. Controleer met een waterpas.
 2. Evenwichtig beladen. Maak er een gewoonte van, je kunt beter iets langer wasgoed opsparen dan een te klein wasje draaien.
 3. De juiste plek. Zet je wasmachine op een harde, vlakke vloer. Eventueel kun je een houten vloer ook (laten) verstevigen.

De meest gestelde vragen over een trillende wasmachine

Wat te doen tegen trillende wasmachine?

Check eerst de balans van de kleding in de trommel. Als dat niet helpt, controleer dan of de wasmachine waterpas staat. Hierna zou je wasmachine minder lawaai moeten maken.

Hoe kan ik mijn wasmachine stabiliseren?

Zorg er allereerst voor dat de wasmachine waterpas staat. Ook is het erg belangrijk dat je niet gaat wassen met een te volle of te lege trommel, dat kan de wasmachine is onbalans brengen.

Is het normaal dat een wasmachine trilt?

Een klein beetje trillen is normaal, vooral tijdens het centrifugeren. Maar als je wasmachine klinkt als een opstijgend vliegtuig, is er iets mis.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines