Hoe werkt een wasmachine

Wasmachines worden gezien als vanzelfsprekend, maar nemen ongelofelijk veel werk uit onze handen. Hoe werkt een wasmachine eigenlijk? In dit artikel leggen we de vijf onderdelen van een wasprogramma uit, zodat jij stap voor stap weet wat er gebeurt met alles wat in je wasmachine zit.
Hoe werkt een wasmachine

Zo werkt een wasmachine

Je kent het wel, die grote trommel waar je vuile kleren in verdwijnen en er weer stralend uitkomen. Maar heb je ooit stilgestaan bij wat er binnenin gebeurt? Hier leggen we uit hoe een wasmachine precies werkt – stap voor stap.

1. Wateropname

Druk je op ‘start’, dan wordt allereerst het slot op de deur vergrendeld en maakt de wasmachine zich klaar voor actie. Dat begint met het tappen van koud water via de watertoevoer. Het waterniveau stijgt en de lucht wordt naar de drukschakelaar gedrukt. De als de druk hoog genoeg is, wordt de watertoevoer gestopt.

2. Water wordt gemengd met wasmiddel

Het water gaat via een slang langs het zeepbakje en neemt het wasmiddel en eventueel ook wasverzachter mee de trommel in, waar je kleding zit te wachten. Dit mengsel van koud water en zeep gaat schuimen en zorgt ervoor dat vlekken, geurtjes en andere viezigheid loskomen uit het wasgoed. Wanneer start de trommel van de wasmachine met draaien, dit zorgt ervoor dat het zeepwater gelijkmatig wordt verdeeld en al je wasgoed ongeveer even nat wordt.

3. Opwarmen van het water

Het water wordt nu verwarmd tot de ingestelde temperatuur door het verwarmingselement van de wasmachine. Hierdoor komen vlekken nog beter los en kan het wasmiddel ook beter zijn werk doen.

4. Wassen en spoelen

Wanneer het wasgoed schoon is, loopt het water via de afvoerslang uit de wasmachine trommel. Nu wordt er schoon water aan de wastrommel toegevoegd. De trommel begint weer met draaien, om alle zeepresten uit het wasgoed te spoelen. Hiervoor wordt koud water gebruikt.

5. Centrifugeren en afpompen

Nu je was helemaal schoon is, wordt ook het spoelwater afgevoerd via de afvoerslang. Op dit moment is het wasgoed nog erg nat. Om zoveel mogelijk water uit het wasgoed te drukken, wordt het wasgoed gecentrifugeerd. De trommel draait heel hard tijdens het centrifugeren om het wasgoed zo droog mogelijk te krijgen. Een pomp zorgt ervoor dat al het overtollige water wordt afgepompt.

Einde van de wasbeurt! Wanneer het wasprogramma klaar is, geeft de wasmachine dit aan. Vaak op het display of met een lampje.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Tips voor het gebruik van een wasmachine

Elke machine is anders, maar over het algemeen zijn deze tips toepasbaar bij ieder type wasmachine. Deze tips zijn er om je zo helpen je wasgoed goed schoon te krijgen en om ervoor te zorgen dat je wasmachine zo lang mogelijk meegaat.

 1. Kleren sorteren: Voordat je de was in de machine doet, sorteer je kleren op kleur en stofsoort. Zo voorkom je dat kleuren doorlopen en dat delicate stoffen beschadigen. Daarom zijn er ook zo veel speciale programma’s.
 2. Juiste dosering wasmiddel: Gebruik niet te veel wasmiddel. Te veel zeep kan resten achterlaten op je kleren en is niet goed voor je wasmachine. Check altijd de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking.
 3. Trommel niet te vol stoppen: Het kan verleidelijk zijn om veel kleren in de wasmachine te stoppen, maar een overvolle trommel wast minder goed en kan de wasmachine beschadigen.
 4. Regelmatig reinigen: Maak de wasmiddellade en de rubbers van de deur regelmatig schoon. Voeg ook af en toe een scheut azijn toe – dit werkt goed tegen kalkaanslag, vetluis en ongewenste geurtjes.
 5. Energie- en waterbesparing: Gebruik waar mogelijk een lagere temperatuur en korte programma’s om energie en water te besparen. De meeste typen wasgoed worden hier alsnog goed schoon mee. Niet elke was heeft een lang en heet programma nodig.

De meest gestelde vragen over de werking van een wasmachine

Wat moet ik doen als mijn wasmachine niet start?

Allereerst, geen paniek! Check of de stekker goed zit en of de deur dicht is. Helpt dat niet? Controleer dan de gebruiksaanwijzing van je wasmachine en bel desnoods een monteur. In de meeste gevallen is de oplossing echter erg simpel.

Hoe moet je wassen met een wasmachine?

De meeste wasmachines gebruik je aan de hand van de volgende stappen. Een wasbeurt klinkt misschien als een flinke klus als je het nog niet eerder gedaan hebt, maar eigenlijk doen de wasmachine al het werk voor je!

 1. Verdeel je kleren: kleur bij kleur, stof bij stof.
 2. Stop het juiste wasmiddel in het daarvoor bestemde vakje.
 3. Kies het programma, de temperatuur en het toerental dat het beste bij je was past.
 4. Sluit de deur goed af.
 5. Druk op start en de wasmachine komt op gang!
 6. Als het programma klaar is, haal je je kleren eruit en hang je ze op of stop je ze in droger. Vergeet niet de wasmachine uit te zetten.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines