Schimmel in wasmachine

Wasmachines zijn vochtige plekken, waar schimmels kunnen floreren. Als er schimmel aanwezig is in je wasmachine, komt er waarschijnlijk een hele vieze geur uit de trommel en van je kleding af. Schimmels verwijder je het liefst zo snel mogelijk! Deze kunnen namelijk ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Maar geen paniek! Je kunt vrij eenvoudig schimmel verwijderen uit je wasmachine.
Wasmachine schoonmaken

Wat is schimmel in de wasmachine

Je herkent het misschien wel: je opent de deur van je wasmachine en een muffe, nare geur komt je tegemoet. De kans is groot dat je last hebt van schimmel in je wasmachine. Schimmel is een soort miniplantje dat groeit in vochtige en warme omstandigheden. In een wasmachine vindt het vaak de perfecte plek om te groeien, vooral in de rubberen randen en in het zeepbakje.

Daarom is het regelmatig schoonmaken van deze onderdelen erg belangrijk.

Het verschil tussen schimmel in wasmachine en vetluis

Hoewel ze allebei voor problemen kunnen zorgen, zijn schimmel en vetluis niet hetzelfde. Vetluis is eigenlijk geen luis, maar een combinatie van zeep, huidschilfers, haren en andere viezigheid die in wasmachines blijven hangen. Het veroorzaakt meestal een grijze smurrie en een onaangename, muffe geur, maar het is minder schadelijk dan schimmel. Schimmel kan namelijk allergische reacties en gezondheidsproblemen veroorzaken, terwijl vetluis eigenlijk alleen stinkt.

Hoe ontstaat schimmel in de wasmachine?

Schimmel is een sluipende vijand. Tegenwoordig wassen we steeds vaker met een lage temperatuur, dit bespaart ons energie en is goed voor het milieu. Maar als je (bijna) altijd wast op lage temperaturen, blijven het wasmiddel en huidschilfers achter. Combineer dit met een vochtige omgeving, en je hebt het perfecte recept voor schimmelvorming.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Waarom is schimmel in de wasmachine gevaarlijk

Wist jij dat schimmel schadelijk is? Schimmel in je wasmachine is niet iets om licht op te nemen. Naast dat het uiteraard vervelend kan zijn en stinkt, kunnen schimmels ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken! Alle verschillende nadelen en gevaren van schimmelgroei in de wasmachine staan hieronder op een rijtje.

 1. Beschadigt je kleding: Schimmel kan hardnekkige vlekken en een nare geur achterlaten op je kleding. Niet alleen is het frustrerend om je favoriete shirt te zien ruïneren, maar het kan ook duur zijn om vervangingen te kopen.
 2. Allergische reactie: Schimmelsporen kunnen allergische reacties veroorzaken, zoals huidirritatie, niezen en jeukende ogen. Als je al gevoelig bent voor allergieën, maakt dit het probleem alleen maar erger.
 3. Ademhalingsproblemen: In ernstigere gevallen kunnen de sporen van de schimmel in de lucht komen en ademhalingsproblemen veroorzaken, zoals astma-aanvallen of een verslechtering van bestaande ademhalingsproblemen.
 4. Verhoogd risico voor kwetsbare mensen: Voor mensen met een zwak immuunsysteem, zoals ouderen en kleine kinderen, kunnen schimmelsporen een serieuze bedreiging vormen. Het immuunsysteem heeft het moeilijker om te vechten tegen de gevolgen van schimmel.
 5. Onaangename schimmelgeur: Een van de meest directe en merkbare effecten van schimmel is de nare geur die het veroorzaakt. Dit kan het hele huis beïnvloeden en het is een teken dat er iets niet in orde is.
 6. Kans op kruisbesmetting: De schimmel in je wasmachine kan zich ook verspreiden naar andere gebieden van je huis via je kleding of handdoeken, waardoor het probleem nog groter wordt.
 7. Verminderde efficiëntie van de wasmachine: Schimmel en de bijbehorende viezigheid kunnen de werking van je wasmachine beïnvloeden. Het kan leiden tot langere wascycli en uiteindelijk tot hogere energiekosten.

Wasmachine schoonmaken: schimmel verwijderen

Het lijkt misschien een zware taak, maar gelukkig zijn er simpele stappen om schimmels uit je wasmachine te krijgen.

 1. Leeg de wasmachine: Begin met een lege wasmachine en haal alle wasgoed eruit.
 2. Maak een schoonmaakmix: Meng een beetje azijn met een kopje water. Warm zeepsop kan ook werken.
 3. Veeg de schimmel weg: Doop een spons of een doekje in de mix en veeg alle zichtbare schimmel weg. Let hierbij bijzonder op de rubberen pakking van de wasmachine.
 4. Lege cyclus draaien: Nu kun je met een lege trommel, op de hoogste temperatuur, de langst mogelijke cyclus laten draaien. Zo worden ook veel schimmels verwijderd die je met het blote oog niet kunt zien.
 5. Controleer op overgebleven schimmel: Open de machine en check of alle schimmels weg zijn en ga eventueel nog een keer over de rubberen rand heen met een doekje of spons.

Hoe kan ik schimmel voorkomen in een wasmachine?

Voorkomen is beter dan genezen. Dit zijn onze tips voor het voorkomen van schimmelgroei in je wasmachine.

 1. Maandelijkse kookwas: Draai eens per maand een hete was om zeepresten te verwijderen. Met wasgoed is prima (mits het wasgoed de temperatuur aan kan), anders kun je een specifieke kookwas laten draaien met een lege trommel.
 2. Deur open laten: Laat de deur van de wasmachine openstaan na een wasbeurt om te luchten, iedere keer nadat je heb hebt gebruikt. Zo kan de trommel van binnen goed drogen en verklein je de kans op schimmels.
 3. Reinig onderdelen: Kleine onderdelen, zoals de wasmiddellade, kun je het beste ook eens in de zoveel tijd handmatig schoonmaken om te voorkomen kan daar schimmels ontwikkelen.

De meest gestelde vragen over schimmel in een wasmachine

Wat te doen bij schimmel in de wasmachine?

Bij schimmel in de wasmachine hoef je natuurlijk niet direct op zoek naar een nieuwe wasmachine. Je kunt gewoon je wasmachine schoonmaken. Reinig de rubberen rand van de wasmachine handmatig met zeepsop of azijn. Daarna kun je met een lege wasmachine en extra azijn een heet wasprogramma draaien.

Kan je schimmel uit een wasmachine wassen?

Ja, hoor! De beste manier is door eerste met de hand zoveel mogelijk schimmels te verwijderen, en vervolgens een hete was te draaien met azijn.

Hoe krijg je schimmel uit het rubber van een wasmachine?

Gebruik een spons gedrenkt in een azijn-water mix om de schimmel voorzichtig van het rubber te vegen. Probeer zo veel mogelijk met de hand weg te halen. Daarna kun je een ‘kookwas’ draaien voor een diepe reiniging van de trommel en rubbers.

Wat zijn de symptomen van schimmelgerelateerde gezondheidsproblemen?

Symptomen kunnen variëren van lichte irritaties en jeuk tot meer serieuze ademhalingsproblemen. Contacteer altijd tijdig je huisarts als dit probleem aanhoudt!

Is schimmel in de wasmachine gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Ja, het kan risico’s met zich meebrengen, zoals een allergische reactie die schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby.

Hoe vaak moet ik mijn wasmachine reinigen om schimmel te voorkomen?

Een goede vuistregel is om minstens een keer per maand een reinigingscyclus te draaien. Hiermee heb je het grootste deel van je wasmachine al schoongemaakt! Hiernaast is het goed om regelmatig na iedere wasbeurt de rubberen delen van de wasmachine te controleren en de wasmiddellade en het pluizenfilter regelmatig te reinigen.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines