Energielabel wasmachine

Het energielabel van een wasmachine vertelt hoe energiezuinig een wasmachine omgaat met energie. Het energielabel kent een score van A t/m G toe aan een wasmachine, met A als de energiezuinigste score en G als de minst energiezuinige score. 

Opzoek naar een energiezuinige wasmachine? Wij hebben voor jou de beste energiezuinige wasmachines van 2024 opgesomd. Neem een kijkje door op de onderstaande button te klikken!

Energiezuinige wasmachine

Wat is een energielabel

Hoe energiezuiniger een wasmachine, hoe minder water en stroom de wasmachine gebruikt om de was met dezelfde capaciteit te wassen als een minder energiezuinige wasmachine. Het kan dus niet alleen schelen in je elektriciteitsrekening, maar ook in waterverbruik. Gezinnen waar meerdere keren per week gewassen wordt, kunnen zeker baat hebben bij energiezuinigere varianten. Tegenwoordig worden er vrijwel geen wasmachines meer verkocht met een energielabel van A of lager. De Europese Unie heeft bepaald dat alle nieuwe wasmachines vanaf heden minimaal een energielabel van A+ moeten hebben.
Wasmachines die eerder al op de markt waren, met een lager energielabel, mogen nog wel verkocht worden. De zuinigste en beste wasmachine heeft een energielabel A+++. Binnen deze categorie is er nog een extra onderverdeling, namelijk A+++-10%/20%/30%/40%/50%. Dit is een methode om aan te geven of een wasmachine nog zuiniger is. Niet elke online winkel zal deze percentages aangeven, en het is dan ook niet verplicht.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Bespaartips

Mocht je nou zo goedkoop en milieubewust mogelijk willen wassen (wat vrijwel altijd samen gaat), dan hebben wij hier een aantal tips voor jou op een rij gezet:
  1. Kijk naar het energielabel, kies het liefst voor A+++, kijk hierbij ook naar het jaarvebruik in kWh.
  2. Kies een wasmachine met een vulgewicht passend bij het aantal personen in het huishouden.
  3. Kies voor een ecologisch programma of een ecostand.
  4. Kies altijd voor een zo laag mogelijke temperatuur. Bij de nieuwe wasmachines wordt was al goed schoon bij 30° of soms zelfs 15° graden.
  5. Wanneer je de was wel wilt wassen op meer dan 30°, kies dan voor 60° en gebruik wasmiddel voor witte was, hier zit een bleekmiddel in wat zorgt voor een hygiënisch resultaat.
  6. Vermijd voorwassen, dit is met de huidige wasmiddelen vrijwel overbodig.
  7. Vul de trommel altijd zo vol mogelijk, let wel op dat 10% van de trommel leeg blijft om ervoor te zorgen dat centrifugeren goed gaat.
  8. Afhankelijk van hoe je de was wilt drogen, kies je een toerental. Droog je de was door middel van een droger, kies dan een hoog toerental zodat je de droger minder lang hoeft te laten draaien. Droog je de was op een rekje of aan de lijn, kies dan voor een lager toerental, in dat geval bespaar je op verbruik van de wasmachine.

Hoe ziet het energielabel eruit

Het energielabel voor wasmachines geeft je waardevolle informatie over hoe energiezuinig en efficiënt het apparaat is. Deze labels zijn er om je te helpen de beste keuze te maken als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste elementen:

Energieklasse

Een van de meest opvallende dingen op het label is de energieklasse. Dit wordt weergegeven als een letter, variërend van A tot en met G. A is het meest energiezuinig en G het minst.

Jaarlijks energieverbruik

Dit getal geeft aan hoeveel elektriciteit de wasmachine naar verwachting in een jaar zal gebruiken. Het wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh).

Waterverbruik

Het waterverbruik wordt vaak genoemd in liters per jaar. Dit helpt je te begrijpen hoe zuinig de machine is als het om watergebruik gaat.

Vulgewicht

Dit staat voor het maximale gewicht aan wasgoed dat de machine in één cyclus kan wassen. Dit wordt meestal uitgedrukt in kilogram.

Geluidsniveau

Het aantal decibellen (dB) tijdens het wassen en centrifugeren geeft aan hoeveel geluid de machine maakt. Een lagere waarde is uiteraard beter als je houdt van een stille omgeving.

Toerental

Het toerental geeft aan hoe snel de trommel draait tijdens het centrifugeren. Een hoger getal betekent meestal dat de was droger uit de machine komt.

Extra functies en programma's

Soms worden er ook extra functies en wasprogramma’s genoemd, zoals een snelle wascyclus, een wolwasprogramma of een programma voor delicate stoffen.

Duur van het standaardprogramma

Dit geeft aan hoe lang het standaardprogramma duurt. Dit kan handig zijn als je weinig tijd hebt en snel een was wilt draaien.
Energielabel wasmachien

Het nieuwe energielabel wasmachine

De energielabels voor wasmachines en andere huishoudelijke apparaten zijn begin 2021 vernieuwd in de Europese Unie. De nieuwe labels zijn ontworpen om meer duidelijkheid te bieden en consumenten beter te informeren. Hier zijn de belangrijkste veranderingen:

  1. Eenvoudigere energieklassen: De oude labels hadden categorieën die liepen van A+++ tot D, wat verwarrend kon zijn. De nieuwe labels zijn simpeler en lopen gewoon van A tot G. Hiermee wil men het voor jou makkelijker maken om in één oogopslag te zien hoe energiezuinig een apparaat is.
  2. QR-code: Op het nieuwe label vind je een QR-code. Als je deze scant met je smartphone, krijg je direct toegang tot meer gedetailleerde informatie over het product. Zo kun je dieper ingaan op de specificaties en prestaties van de wasmachine.
  3. Nieuwe meetmethoden: De manier waarop energieklasse wordt gemeten, is ook aangepast om een realistischer beeld te geven van het daadwerkelijke energieverbruik en prestaties.
  4. Informatie over waterverbruik: Waterverbruik wordt nu ook op een meer prominente manier weergegeven, zodat je beter kunt inschatten hoe een apparaat presteert op het gebied van waterbesparing.
  5. Vernieuwde iconografie: Sommige iconen en symbolen op het label zijn veranderd of toegevoegd om ze begrijpelijker en informatiever te maken. Denk hierbij aan iconen die het geluidsniveau of het vulgewicht aangeven.
  6. Duur van het eco-programma: De duur van het meest energiezuinige wasprogramma wordt nu ook vermeld. Dit helpt je een beter idee te krijgen van hoe lang een “groene” wasbeurt zal duren.

Energielabel is vastgesteld op basis van ecoprogramma

Het energielabel van een wasmachine is vastgesteld op basis van het eco 40-60 programma. Dit is ideaal voor kleding die je op 40 of 60 graden mag wassen. Ondanks dat de temperatuur meestal niet boven de 40 graden komt, zorgt een langere wasduur voor schone kleren. Het label reflecteert echter alleen het energieverbruik van dit specifieke programma. Als je andere wasinstellingen gebruikt, check dan de handleiding voor het daadwerkelijke energieverbruik.

Het verbruik van een wasmachine

Het energieverbruik van een wasmachine kan enorm variëren afhankelijk van het model, de instellingen en hoe vaak je het gebruikt. Gemiddeld ligt het energieverbruik van een wasmachine tussen de 150 en 500 kWh per jaar. Machines met een A label zijn het meest energiezuinig en kunnen zelfs nog minder verbruiken. Het verbruik is ook afhankelijk van de temperatuur waarmee je wast. Een wasbeurt op 30 graden is veel zuiniger dan een op 60 graden.

Ook het vulgewicht speelt een rol. Een machine met een groter vulgewicht zal over het algemeen meer energie verbruiken per wasbeurt, maar als je minder vaak hoeft te wassen, kan het op jaarbasis weer uitbalanceren. Het is daarom aan te raden om de wasmachine vol te laden om energie te besparen.

Veelgestelde vragen over het energielabel van een wasmachine

Wat betekent A +++ bij een wasmachine?

A+++ gaf aan dat een wasmachine zeer energiezuinig was, dit was voor de veranderingen van het energielabel begin 2021. Dit was voor 2021 het hoogst mogelijke energielabel die een zuinige wasmachine kon krijgen. Momenteel zijn de energielabels aangepast tot maximaal energieklasse A, wasmachines met energieklasse A zijn momenteel de meest zuinige wasmachines.

Wat is zuiniger, A of E?

De energielabels lopen doorgaans van A (meest zuinig) tot F (minst zuinig). Dus als je een wasmachine met label A hebt, is deze energiezuiniger dan een met label E. Het is echter goed om op te merken dat de normen voor deze labels kunnen veranderen, dus het is altijd goed om de specificaties te bekijken.

Wat is het verschil tussen label A en B?

Een wasmachine met label A is energiezuiniger dan een met label B. Het belangrijkste verschil zit hem dus in het energieverbruik. Over het algemeen geldt dat hoe dichter het label bij de A (of zelfs A-10%, A-20% of A-30%) komt, hoe minder energie het apparaat verbruikt. Dit kan op de lange termijn veel schelen in de energiekosten.

Wat is het verschil tussen energieklasse A en C?

Het verschil tussen een wasmachine met energieklasse A en een met energieklasse C zit voornamelijk in de efficiëntie van het energieverbruik. Een apparaat met een A-label zal veel minder energie verbruiken dan een apparaat met een C-label. Dat betekent lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk. Daarnaast kan het ook zo zijn dat A-klasse machines geavanceerdere functies hebben, zoals een koolborstelloze motor, die ze nog efficiënter maken.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines