Energieverbruik wasmachine

Het is altijd goed om stil te staan bij het energieverbruik van jouw wasmachine, of je nu om het milieu geeft of niet. Uiteindelijk zie je het ook terug in je portemonnee. Gemiddeld verbruikt een wasmachine ongeveer 0,5 kWh per wasbeurt. Dat komt neer op een bedrag van € 0,12. Het jaarlijkse verbruik ligt tussen de 99 en 194 kWh, afhankelijk van het energielabel. Je betaalt dus tussen de € 23,- en € 45,- per jaar aan energiekosten voor je wasmachine.

Het exacte verbruik van jouw wasmachine kun je vinden op het energielabel. Het verbruik per wasbeurt en per jaar kun je berekenen aan de hand van de rekenvoorbeelden hieronder. Sinds 1 maart 2021 is dit label vernieuwd en daarmee vereenvoudigd. In het oude label werd gewerkt met aanduidingen als A+++ -40%. Nu staat er enkel een letter. Het loopt van A tot G, waarbij een label B te vergelijken is met een oud label A+++-50%. Wanneer je een wasmachine uit gaat zoeken, zul je merken dat er eigenlijk geen energieslurpende meer zijn. Je ziet vooral groene labels en bijna geen oranje/rode meer, wat betekent dat de meeste wasmachines label A, B of C hebben.

Er zijn vele manieren waarop je kun besparen op energie. Ter afsluiting van dit artikel hebben we alle tips op een rijtje gezet. Lees ze goed door en bespaar tot tientallen euro’s op je jaarrekening.

Wat is het energie verbruik van een wasmachine?

Nieuwe innovaties op het gebied van wasmachines zorgen er niet alleen voor dat ze steeds gebruiksvriendelijker worden, ook het energieverbruik is de laatste jaren sterk gedaald. Modellen van tien jaar geleden gebruiken twee keer zoveel stroom als de zuinigste modellen van nu. Dat wil zeggen dat ze een decennium geleden 0,7 kWh nodig hadden voor een wasbeurt op 40 graden, terwijl dat tegenwoordig zo laag als 0,35 kWh kan zijn, uitgaande van het eco-programma.

Uiteraard geldt dat niet voor ieder model. Het energiegebruik verschilt heel erg per wasmachine, zelfs als die modellen allemaal een energielabel A hebben. Ook hangt het verbruik sterk af van de temperatuur van de was. Een was op 90 graden kan tot tien keer zoveel energie kosten als een was op 15 graden.

Hoeveel energie verbruikt een gemiddeld wasmachine per wasbeurt?

Het energieverbruik van wasmachines loopt nogal uiteen. Het ligt er heel erg aan hoe zuinig een wasmachine is. De aller zuinigste wasmachines gebruiken ongeveer 0,35 kWh voor een wasprogramma op 30 graden, maar dat is wel heel erg zuinig. Er zijn ook modellen die meer energie gebruiken per wasbeurt. Zo kan een minder zuinige machine voor hetzelfde wasprogramma 0,65 kWh aan energie nodig hebben. Hierdoor liggen de kosten per wasbeurt ook uit elkaar. Als we rekenen met de gemiddelde prijs voor energie van € 0,23 per kWh, betaal je voor een wasbeurt op 30 graden met een zuinige wasmachine € 0,08 en met een minder zuinige € 0,15 per wasbeurt.

Ook wanneer je de temperatuur van de was verhoogt, stijgt het energieverbruik. Zo kan het energieverbruik van een was op 90 graden oplopen tot 2,18 kWh, waar je € 0,50 voor betaalt. De extra kosten die dus gemoeid zijn met een hetere was kunnen oplopen tot € 0,42 per wasbeurt.

Over het algemeen verbruiken de meeste (redelijk zuinige) wasmachines rond de 0,5 kWh per wascyclus op het 40-60 ecoprogramma. Dat staat gelijk aan een bedrag van € 0,12 aan energiekosten per was.

Het energieverbruik van jouw (toekomstige) wasmachine

De gemiddelde hoeveelheid energie die jouw (toekomstige) wasmachine gebruikt per wasbeurt kun je eenvoudig zelf berekenen door naar het energielabel te kijken. Hierop staat het verbruik per 100 wasbeurten vermeld, uitgegaan was het 40-60 ecowasprogramma. Het gemiddelde per wasbeurt bereken je dus eenvoudig door dit getal door 100 te delen.

Wil je vervolgens de energiekosten per wasbeurt berekenen? Dan kun je het antwoord van de vorige som vermenigvuldigen met € 0,23. Stel: een wasmachine verbruikt volgens het energielabel 52 kWh per 100 wasbeurten. Dan is het gemiddelde verbruik per wasbeurt 52 / 100= 0,52 kWh. De kosten per wasbeurt zijn 0,52 x € 0,23 = € 0,12

Hoeveel energie verbruikt een wasmachine per jaar?

Over het algemeen

Het verschil in energieverbruik per wasbeurt is te verwaarlozen. Pas als je kijkt naar het verbruik per jaar gaat het aantikken. Zoals we eerder hebben uitgelegd hangt het energieverbruik af van de wasmachine en de temperatuur van de was. Als we kijken naar het jaarlijkse energieverbruik van een wasmachine is het daarom goed om onderscheid te maken in energielabel. Alhoewel het per wasmachine verschilt kun je over het algemeen aannemen dat een groen energielabel ook staat voor een energiezuinige wasmachine.

Hierbij is het vooral interessant om te kijken naar het verschil tussen een A- en een F-label. Een wasmachine uit de A-klasse gebruikt 99 kWh aan energie per jaar, wat neerkomt op een kostenpost van € 23,-. Een F-klasse machine heeft 194 kWh per jaar nodig en kost daarmee € 45,-. Je kunt dus tot € 22,- besparen door te kiezen voor een zuinige wasmachine.

Dat klinkt wellicht nog niet als een enorm bedrag, maar stel je eens voor dat ieder apparaat in je huis zo zuinig is. Dan wordt het écht interessant.

Het jaarlijkse energieverbruik van jouw (toekomstige) wasmachine

Het energieverbruik van een specifieke wasmachine kun je eenvoudig berekenen door het genoemde verbruik op het energielabel te vermenigvuldigen met 2,2. Op het label wordt namelijk het verbruik per 100 wasbeurten weergegeven en jaarlijks draait een gemiddeld huishouden 220 wassen. De kosten kun je berekenen door dat getal te vermenigvuldigen met de kosten van energie per kWh, wat nu op € 0,23 ligt.

Voorbeeld: Een wasmachine verbruikt 49 kWh per 100 wasbeurten. Het verbruik in kWh per jaar is dan 49 x 2,2 = 108. De kosten komen neer op 108 x € 0,23 = € 24,84

Hoeveel energie verbruikt een wasmachine per jaar?

Ben jij een scheider? Dat wil zeggen: scheid jij iedere kleur voor het wassen? Of neem je genoegen met een basisscheiding en was je alleen wit, zwart, kleur en heet apart? Dan verschilt de grootte van je was ook nogal. Daarom is het goed om te kijken welk laadvermogen bij jouw huishouden past. Een wasmachine met een grote trommel wast zuiniger per kilo kleding, maar dat geldt uiteraard niet als je het vervolgens vult met kleine wasjes. In dat laatste geval is het beter om te kiezen voor een wasmachine met een kleine trommel.

Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan is het dus goed om volle, uiteraard niet té volle, wassen te draaien. Houd je altijd aan het aanbevolen aantal kilo. Moderne wasmachines geven dat uit zichzelf aan. Het is interessant om eens je droge was af te wegen. Er gaat vaak meer in een trommel dan je denkt.

Beladingssensor

In het verlengde daarvan is het ook aan te raden om te gaan voor een wasmachine met een beladingssensor. Deze sensor meet hoe vol de trommel zit en hoe vuil de was is en past daar het energie- en waterverbruik op aan. Zo bespaar je dus zonder er zelf al te veel bij na te denken.

Was zo koud mogelijk

Het is al vaker benoemd in dit artikel, maar de temperatuur van de was heeft invloed op het energieverbruik. Als de was niet te vuil is, dan is het raadzaam om de was op 20 of 30 graden te draaien. De meeste wasmiddelen zijn daar tegenwoordig op aangepast en wassen net zo schoon warm als koud.

Het is wel goed om eens in de zoveel tijd een lege hete was te draaien van minimaal 60 graden. Tijdens zo’n was worden de overgebleven bacteriën weggespoeld, die anders zouden samenklonteren tot een slijmlaag die voor een onaangename geur zorgt.

Of was op met het eco wasprogramma

Het eco 40-60 wasprogramma duurt in veel gevallen langer dan het reguliere katoenprogramma, maar dat wil niet zeggen dat het meer energie kost. Het heet natuurlijk niet voor niets het eco programma. De temperatuur van de was heeft een grotere invloed op het energieverbruik dan de duur. Daarom is het eco programma een goede optie om vervuilde was op een zuinige manier goed schoon te krijgen.

Let op je wasprogramma

Een kort wasprogramma is dus niet altijd een zuinig wasprogramma. Daarom is het goed om te wassen in de eco stand. Daar komt bij dat je beter kunt wassen op het katoenwasprogramma dan op het programma voor de fijne was. Ook het ultra snelle programma gaat niet zuinig om met elektriciteit. Voor beide geldt namelijk dat deze wassen minder vol beladen mogen worden, waardoor je per kilo was meer stroom gebruikt. Hierdoor moet je je was vaker laten draaien.

Droogresultaat

Het is wellicht niet het eerste waar je naar kijkt bij de aankoop van een wasmachine, maar het droogresultaat is ook iets om rekening mee te houden als je je was met een wasdroger droogt. Drogen kost namelijk meer energie dan centrifugeren. Let daarom op het droogresultaat, dat wordt aangegeven op het energielabel. Bedenk daarbij dat een hoog toerental niet per se betekent dat het droogresultaat goed is. Het gaat echt om de letter die staat bij het uitgeknepen shirtje.

Centrifugeren

In navolging daarop kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om de was niet te drogen in de wasdroger, maar buiten op te hangen. Hierdoor gebruik je helemaal geen elektriciteit voor het drogen van de was. Je kunt er zelfs voor kiezen om een laag toerental in te stellen zodat je daar ook extra energie mee bespaart.

Conclusie energieverbruik wasmachines

Het energieverbruik verschilt dus per wasmachine en per was. Het is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de temperatuur van de was. Gemiddeld kun je aannemen dat een wasmachine rond de 0,5 kWh per wascyclus aan energie gebruikt, uitgaande van het eco 40-60 wasprogramma. Daarvoor betaal je € 0,12 aan energiekosten. Het verbruik van een specifieke wasmachine is altijd op het energielabel te vinden. Het jaarlijkse verbruik ligt tussen de 99 en 194 kWh, wat de kosten tussen de € 23,- en € 45,- brengt, afhankelijk van het label. Wil je hierop besparen? Dan zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen, bijvoorbeeld door te letten op de wastemperatuur en hoe vol de was is. Ook als je niet om het milieu geeft, kan het interessant zijn om hier bewust mee om te gaan. Je ziet het uiteindelijk ook terug in je portemonnee.

De wasmachine keuzehulp

Met de wasmachine keuzehulp ontdek je welke soort wasmachine het beste past bij jou situatie en jou voorkeuren. Beantwoord een paar simpele vragen en kom erachter wat voor type wasmachine je zoekt. Afhankelijk van de hoeveelheid was, je gewenste energieverbruik, de grootte van het huishouden en de prijsindicatie maken we een selectie voor je. Deze selectie bevat nog steeds een aantal wasmachines, dus de keuze is uiteindelijk aan jou. Maar we filteren de wasmachines welke in ieder geval niet in aanmerking komen eruit voor je, wel zo handig! Heb je de selectie aan geschikte wasmachines en wil je weten hoe je verder beslist welke het beste bij jou past? Onderaan deze pagina zetten we op een rij waar je op kunt letten bij de keuze voor de beste wasmachine voor jou.

Voor hoeveel mensen moet er gewassen worden?
Hoe energiezuinig moet de wasmachine zijn?
Hoe vaak doe je de was per week?

Informatie en tips

Hoe onderhoud ik een wasmachine, waar let ik op bij het kopen van een nieuwe wasmachine en wat is de beste wasmachine van 2021? We zetten de antwoorden op al je vragen die te maken hebben met het kopen, gebruik en onderhoud van een nieuwe wasmachine op een rij. Heb je aanvullende vragen, waar we geen antwoord op geven, neem dan vooral contact met ons op. We denken graag met je mee.

Waterslot op de wasmachine

Een wasmachine kopen gaat gepaard met een hoop informatie en een dikke gebruiksaanwijzing. Van een hoop functies weet je als consument wel wat het betekend. Een waterslot daarentegen is steeds meer in opkomst, maar de functie is nog niet altijd duidelijk.Om de juiste wasmachine te kunnen kiezen, is het handig om te weten of je een waterslot wilt op niet. En indien je deze wilt, of deze ingebouwd moet zijn of er los bijgekocht kan worden. Wij zetten de verschillende waterbeveiligingen voor je op een rij. Waterschade voorkomen of beperken is erg belangrijk, ook bij een nieuwe vaatwasser. Er zijn…Hoe installeer je een wasmachine?

Het hebben van een eigen wasmachine is een geweldige manier om tijd en geld te besparen bij het wassen. Of je nu je eigen huis bezit of een appartement huurt, er kan een tijd komen dat je een wasmachine moet installeren. Het installeren van deze apparaten kan echter moeilijk en intimiderend zijn. Als je leert hoe je het sanitair kunt aansluiten en je wasmachine kunt opstellen, kun je in een mum van tijd je eigen was doen. Je wasmachine klaarzetten Kies de juiste plek: Afhankelijk van je woonsituatie, kun je worden beperkt in de mogelijkheden om een ​​wasmachine te plaatsen. Probeer…Energielabel wasmachine

Bij het zoeken naar de geschikte wasmachine kijk je naar de verschillende eigenschappen en de prijs. Één van deze eigenschappen is het energielabel. Dit is op lange termijn namelijk gunstig voor je portomonnee en voor het milieu. Omdat niet iedereen bekend is met de betekenis van de energielabels, leggen we het graag uit. Hoe energiezuiniger een wasmachine, hoe minder water en stroom de wasmachine gebruikt om de was met dezelfde capaciteit te wassen als een minder energiezuinige wasmachine. Het kan dus niet alleen schelen in je elektriciteitsrekening, maar ook in waterverbruik. Gezinnen waar meerdere keren per week gewassen wordt, kunnen…Alle soorten wasmachines

Er zijn verschillende soorten wasmachines en daar zit voor iedereen een geschikte wasmachine bij. Of je nu een groot of klein huishouden hebt, een groot of klein budget, een voorkeur voor energiezuinig of eerder een voorkeur voor snel en efficiënt wassen. Er zit altijd een wasmachine bij die voldoet aan jou voorkeuren. Om het je gemakkelijk te maken zetten we een aantal veel gezochte wasmachine soorten op een rij: de energiezuinige wasmachine, de goedkope wasmachine, de stille wasmachine, een koolborstelloze wasmachine, een wasmachine voor het gezin, een wasmachine met bovenlader, een wasmachine met 1400 toeren en een wasmachine met 1600 toeren.


De top 10 wasmachines voor jou samengesteld
Bekijk top 10 wasmachines
Bekijk de top 10 wasmachines
Bekijk top 10 wasmachines