Hoeveel energie verbruikt een wasmachine

Gemiddeld verbruikt een wasmachine ongeveer 0,5 kWh per wasbeurt. Dat komt neer op een bedrag van € 0,12 per wasbeurt. Het jaarlijkse verbruik ligt tussen de 99 en 194 kWh, afhankelijk van het energielabel. Je betaalt dus tussen de € 23,- en € 45,- per jaar aan energiekosten voor je wasmachine. Het is altijd goed om stil te staan bij het energieverbruik van jouw wasmachine, of je nu om het milieu geeft of niet. Uiteindelijk zie je het ook terug in je portemonnee. 

Benieuwd naar de beste energiezuinige wasmachine van 2024? Klik dan op de onderstaande button!

Energieverbruik wasmachine

Hoe kan ik geld besparen

Het exacte verbruik van jouw wasmachine kun je vinden op het energielabel. Het verbruik per wasbeurt en per jaar kun je berekenen aan de hand van de rekenvoorbeelden hieronder. Sinds 1 maart 2021 is dit label vernieuwd en daarmee vereenvoudigd. In het oude label werd gewerkt met aanduidingen als A+++ -40%. Nu staat er enkel een letter. Het loopt van A tot G, waarbij een label B te vergelijken is met een oud label A+++-50%.

Wanneer je een wasmachine uit gaat zoeken, zul je merken dat er eigenlijk geen energieslurpende meer zijn. Je ziet vooral groene labels en bijna geen oranje/rode meer, wat betekent dat de meeste wasmachines label A, B of C hebben. Er zijn vele manieren waarop je kun besparen op energie. Ter afsluiting van dit artikel hebben we alle tips op een rijtje gezet. Lees ze goed door en bespaar tot tientallen euro’s op je jaarrekening.

Wat is het energie verbruik van een wasmachine

Nieuwe innovaties op het gebied van wasmachines zorgen er niet alleen voor dat ze steeds gebruiksvriendelijker worden, ook het energieverbruik is de laatste jaren sterk gedaald. Modellen van tien jaar geleden gebruiken twee keer zoveel stroom als de zuinigste modellen van nu. Dat wil zeggen dat ze een decennium geleden 0,7 kWh nodig hadden voor een wasbeurt op 40 graden, terwijl dat tegenwoordig zo laag als 0,35 kWh kan zijn, uitgaande van het eco-programma.

Uiteraard geldt dat niet voor ieder model. Het energiegebruik verschilt heel erg per wasmachine, zelfs als die modellen allemaal een energielabel A hebben. Ook hangt het verbruik sterk af van de temperatuur van de was. Een was op 90 graden kan tot tien keer zoveel energie kosten als een was op 15 graden.

Vergelijking tussen koud wassen en warm wassen

Koud wassen is meestal energiezuinig, omdat je wasmachine minder energie verbruikt om het water op te warmen. Het is ook beter voor delicate stoffen en felle kleuren, die kunnen vervagen of krimpen in heet water. Maar voor het verwijderen van hardnekkige vlekken of het doden van bacteriën is warm wassen effectiever.

Warm wassen is ideaal voor witte en lichtgekleurde was, en voor items als handdoeken en beddengoed. Het nadeel is dat het meer energie kost en dus duurder is. Warm wassen kan ook slijtage aan je kleding veroorzaken.

In het kort: voor alledaagse, niet zo vuile was, ga voor koud wassen. Maar als je te maken hebt met hardnekkige vlekken of items die je wilt desinfecteren, dan is warm wassen de betere keuze. Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen, dus het hangt af van je specifieke behoeften welke het beste voor je is.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Hoeveel energie verbruikt een gemiddeld wasmachine per wasbeurt

Het energieverbruik van wasmachines loopt nogal uiteen. Het ligt er heel erg aan hoe zuinig een wasmachine is. De aller zuinigste wasmachines gebruiken ongeveer 0,35 kWh voor een wasprogramma op 30 graden, maar dat is wel heel erg zuinig. Er zijn ook modellen die meer energie gebruiken per wasbeurt. Zo kan een minder zuinige machine voor hetzelfde wasprogramma 0,65 kWh aan energie nodig hebben. Hierdoor liggen de kosten per wasbeurt ook uit elkaar. Als we rekenen met de gemiddelde prijs voor energie van € 0,23 per kWh, betaal je voor een wasbeurt op 30 graden met een zuinige wasmachine € 0,08 en met een minder zuinige € 0,15 per wasbeurt. 

Ook wanneer je de temperatuur van de was verhoogt, stijgt het energieverbruik. Zo kan het energieverbruik van een was op 90 graden oplopen tot 2,18 kWh, waar je € 0,50 voor betaalt. De extra kosten die dus gemoeid zijn met een hetere was kunnen oplopen tot € 0,42 per wasbeurt.

Over het algemeen verbruiken de meeste (redelijk zuinige) wasmachines rond de 0,5 kWh per wascyclus op het 40-60 ecoprogramma. Dat staat gelijk aan een bedrag van € 0,12 aan energiekosten per was.

Het energieverbruik van jouw (toekomstige) wasmachine

De gemiddelde hoeveelheid energie die jouw (toekomstige) wasmachine gebruikt per wasbeurt kun je eenvoudig zelf berekenen door naar het energielabel te kijken. Hierop staat het verbruik per 100 wasbeurten vermeld, uitgegaan was het 40-60 ecowasprogramma. Het gemiddelde per wasbeurt bereken je dus eenvoudig door dit getal door 100 te delen. Wil je vervolgens de energiekosten per wasbeurt berekenen? Dan kun je het antwoord van de vorige som vermenigvuldigen met € 0,23. Stel: een wasmachine verbruikt volgens het energielabel 52 kWh per 100 wasbeurten. Dan is het gemiddelde verbruik per wasbeurt 52 / 100= 0,52 kWh. De kosten per wasbeurt zijn 0,52 x € 0,23 = € 0,12

Hoeveel energie verbruikt een wasmachine per jaar

Over het algemeen

Het verschil in energieverbruik per wasbeurt is te verwaarlozen. Pas als je kijkt naar het verbruik per jaar gaat het aantikken. Zoals we eerder hebben uitgelegd hangt het energieverbruik af van de wasmachine en de temperatuur van de was. Als we kijken naar het jaarlijkse energieverbruik van een wasmachine is het daarom goed om onderscheid te maken in energielabel. Alhoewel het per wasmachine verschilt kun je over het algemeen aannemen dat een groen energielabel ook staat voor een energiezuinige wasmachine.

Hierbij is het vooral interessant om te kijken naar het verschil tussen een A- en een F-label. Een wasmachine uit de A-klasse gebruikt 99 kWh aan energie per jaar, wat neerkomt op een kostenpost van € 23,-. Een F-klasse machine heeft 194 kWh per jaar nodig en kost daarmee € 45,-. Je kunt dus tot € 22,- besparen door te kiezen voor een zuinige wasmachine.

Dat klinkt wellicht nog niet als een enorm bedrag, maar stel je eens voor dat ieder apparaat in je huis zo zuinig is. Dan wordt het écht interessant.

Het jaarlijkse energieverbruik van jouw (toekomstige) wasmachine

Het energieverbruik van een specifieke wasmachine kun je eenvoudig berekenen door het genoemde verbruik op het energielabel te vermenigvuldigen met 2,2. Op het label wordt namelijk het verbruik per 100 wasbeurten weergegeven en jaarlijks draait een gemiddeld huishouden 220 wassen. De kosten kun je berekenen door dat getal te vermenigvuldigen met de kosten van energie per kWh, wat nu op € 0,23 ligt. Voorbeeld: Een wasmachine verbruikt 49 kWh per 100 wasbeurten. Het verbruik in kWh per jaar is dan 49 x 2,2 = 108. De kosten komen neer op 108 x € 0,23 = € 24,84.

Hoeveel energie verbruikt een wasmachine per jaar

Ben jij een scheider? Dat wil zeggen: scheid jij iedere kleur voor het wassen? Of neem je genoegen met een basisscheiding en was je alleen wit, zwart, kleur en heet apart? Dan verschilt de grootte van je was ook nogal. Daarom is het goed om te kijken welk laadvermogen bij jouw huishouden past. Een wasmachine met een grote trommel wast zuiniger per kilo kleding, maar dat geldt uiteraard niet als je het vervolgens vult met kleine wasjes. In dat laatste geval is het beter om te kiezen voor een wasmachine met een kleine trommel. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan is het dus goed om volle, uiteraard niet té volle, wassen te draaien. Houd je altijd aan het aanbevolen aantal kilo. Moderne wasmachines geven dat uit zichzelf aan. Het is interessant om eens je droge was af te wegen. Er gaat vaak meer in een trommel dan je denkt.

Beladingssensor

In het verlengde daarvan is het ook aan te raden om te gaan voor een wasmachine met een beladingssensor. Deze sensor meet hoe vol de trommel zit en hoe vuil de was is en past daar het energie- en waterverbruik op aan. Zo bespaar je dus zonder er zelf al te veel bij na te denken.

Was zo koud mogelijk

Het is al vaker benoemd in dit artikel, maar de temperatuur van de was heeft invloed op het energieverbruik. Als de was niet te vuil is, dan is het raadzaam om de was op 20 of 30 graden te draaien. De meeste wasmiddelen zijn daar tegenwoordig op aangepast en wassen net zo schoon warm als koud. Het is wel goed om eens in de zoveel tijd een lege hete was te draaien van minimaal 60 graden. Tijdens zo’n was worden de overgebleven bacteriën weggespoeld, die anders zouden samenklonteren tot een slijmlaag die voor een onaangename geur zorgt.

Of was op met het eco wasprogramma

Het eco 40-60 wasprogramma duurt in veel gevallen langer dan het reguliere katoenprogramma, maar dat wil niet zeggen dat het meer energie kost. Het heet natuurlijk niet voor niets het eco programma. De temperatuur van de was heeft een grotere invloed op het energieverbruik dan de duur. Daarom is het eco programma een goede optie om vervuilde was op een zuinige manier goed schoon te krijgen.

Let op je wasprogramma

Een kort wasprogramma is dus niet altijd een zuinig wasprogramma. Daarom is het goed om te wassen in de eco stand. Daar komt bij dat je beter kunt wassen op het katoenwasprogramma dan op het programma voor de fijne was. Ook het ultra snelle programma gaat niet zuinig om met elektriciteit. Voor beide geldt namelijk dat deze wassen minder vol beladen mogen worden, waardoor je per kilo was meer stroom gebruikt. Hierdoor moet je je was vaker laten draaien.

Droogresultaat

Het is wellicht niet het eerste waar je naar kijkt bij de aankoop van een wasmachine, maar het droogresultaat is ook iets om rekening mee te houden als je je was met een wasdroger droogt. Drogen kost namelijk meer energie dan centrifugeren. Let daarom op het droogresultaat, dat wordt aangegeven op het energielabel. Bedenk daarbij dat een hoog toerental niet per se betekent dat het droogresultaat goed is. Het gaat echt om de letter die staat bij het uitgeknepen shirtje.

Centrifugeren

In navolging daarop kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om de was niet te drogen in de wasdroger, maar buiten op te hangen. Hierdoor gebruik je helemaal geen elektriciteit voor het drogen van de was. Je kunt er zelfs voor kiezen om een laag toerental in te stellen zodat je daar ook extra energie mee bespaart.

Energieverbruik per energielabel

Energielabels lopen van A tot en met F, waarbij A het meest energiezuinig is. Hieronder is het jaarlijkse verbruik per energielabel in een overzicht te zien:
Energieklasse
 • A
 • B
 • C
 • D
 • E
 • F
Verbruik
 • 99 kWh
 • 114 kWh
 • 130 kWh
 • 152 kWh
 • 172 kWh
 • 194 kWh
Kosten
 • €40
 • €45
 • €52
 • €61
 • €70
 • €80

Conclusie energieverbruik wasmachine

Het energieverbruik verschilt dus per wasmachine en per was. Het is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de temperatuur van de was. Gemiddeld kun je aannemen dat een wasmachine rond de 0,5 kWh per wascyclus aan energie gebruikt, uitgaande van het eco 40-60 wasprogramma. Daarvoor betaal je € 0,12 aan energiekosten. Het verbruik van een specifieke wasmachine is altijd op het energielabel te vinden. Het jaarlijkse verbruik ligt tussen de 99 en 194 kWh, wat de kosten tussen de € 23,- en € 45,- brengt, afhankelijk van het label. Wil je hierop besparen? Dan zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen, bijvoorbeeld door te letten op de wastemperatuur en hoe vol de was is. Ook als je niet om het milieu geeft, kan het interessant zijn om hier bewust mee om te gaan. Je ziet het uiteindelijk ook terug in je portemonnee.

Veelgestelde vragen over het energieverbruik van een wasmachine

Hoeveel stroom verbruikt een wasmachine per keer?

Dit is wat een wasmachine per wasbeurt verbruikt: Het stroomverbruik van een wasmachine per wasbeurt hangt af van verschillende factoren zoals het energielabel, het gekozen programma en de watertemperatuur. Over het algemeen verbruikt een wasmachine ongeveer 1 kWh per wasbeurt. Oudere of minder efficiënte modellen kunnen zelfs tot 2 kWh verbruiken.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines