Afmetingen wasmachine

Een wasmachine heeft een standaard breedte van 60 cm en een hoogte van ongeveer 85 cm. Hoe diep een wasmachine is hangt af van de grootte van het vulgewicht. Een wasmachine is meestal 60 cm diep, als je een heel hoog vulgewicht hebt kan dit ook 70 cm zijn. 

Origineel copy 2

Afmetingen soorten wasmachines

Er zijn twee verschillende soorten wasmachines: een voorlader en een bovenlader. Bovenlader wasmachines zijn wat smaller dan voorlader wasmachines. Ze hebben beiden wat andere afmetingen. Zie de afmetingen van deze twee soorten wasmachines in het onderstaand overzicht:

Afmeting
 • Gem. hoogte
 • Gem. breedte
 • Gem. diepte
Voorlader wasmachine
 • 85 cm
 • 65 cm
 • 60 t/m 70 cm
Bovenlader wasmachine
 • 90 cm
 • 40 cm
 • 60 cm

Voorlader wasmachine: Een voorlader wasmachine is een wasmachine waar de deur aan de voorzijde open en dicht gaat. Het is dus belangrijk om genoeg ruimte te hebben om de deur aan de voorkant nog te kunnen openen.

Bovenlader wasmachine: Een bovenlader wasmachine is een wasmachine met de deur aan de bovenkant. Mocht je de wasmachine plaatsen in een kleine ruimte, hoef je hier geen rekening te houden met de deur, deze gaat namelijk aan de bovenkant open en dicht.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Hoogte voorlader wasmachine

De hoogte van een standaard wasmachine is 85 cm. Bij een bovenlader wasmachine is dat 90 cm. De hoogte van een voorlader wasmachine is bijvoorbeeld goed om te weten wanneer je er een droger op wilt zetten, hij moet dan nog steeds in je washok passen.
Hoogte

Breedte wasmachine

Breedte
De breedte van een standaard voorlader wasmachine is 60 cm, bij een bovenlader wasmachine is dit 40 cm, een stuk kleiner dus! Mocht je een kleine ruimte hebben dan is een bovenlader wasmachine dus ideaal, let er alleen wel op dat je met een kleine wasmachine dus ook minder veel wasgoed in een keer kunt wassen.

Diepte wasmachine

De diepte van een standaard voorlader wasmachine ligt tussen de 60 en 70 cm. Een bovenlader wasmachine is meestal 60 cm diep. Let bij een voorlader wasmachine bij de diepte altijd op de lengte van het deurtje wat er bij komt, deze moet nog wel open en dicht kunnen als je hem in je washok zet.

Diepte

Vulgewicht

De afmeting van een wasmachine hangt nauw samen met het vulgewicht van een wasmachine. Het vulgewicht is de hoeveel kg wasgoed er per keer gewassen kan worden. De grootte van het vulgewicht kies je meestal aan de hand van de grootte van je huishouden, hier zullen we hieronder verder op in gaan. Mocht je dus opzoek zijn naar een kleine wasmachine, dan zul je waarschijnlijk ook moeten inleveren op het kg vulgewicht. Kijk dus altijd goed of dit nog genoeg is voor de hoeveelheid personen waar je voor moet wassen.

Grootte huishouden

Voordat je een nieuwe wasmachine gaat kopen is het dus ook handig om rekening te houden met het vulgewicht. Om het juiste vulgewicht bij jouw wasmachine te kiezen helpen we jou middels het schema hieronder opweg:
1 tot 2 personen: 5 of 6 kg vulgewicht
3 tot 4 personen: 7 of 8 kg vulgewicht
5 of meer personen: 9 kg vulgewicht of meer

Wasmachine in kleine ruimte neerzetten

Heb je een kleine ruimte om je wasmachine neer te zetten? Wij adviseren dan om een bovenlader wasmachine te nemen. Een standaard bovenlader wasmachine heeft de volgende afmetingen:

Gemiddelde hoogte: 90 cm
Gemiddelde breedte: 40 cm
Gemiddelde diepte: 60cm

Vergeleken met een voorlader wasmachine is een bovenlader wasmachine dus 20 cm minder breed. Buiten dat heeft een bovenlader wasmachine de deur aan de bovenkant zitten waardoor je geen extra ruimte rond de wasmachine hoeft over te laten.

Veelgestelde vragen over wasmachine afmetingen

Hoe meet je jouw ruimte op?

Het meten van de ruimte waar je de wasmachine wilt plaatsen, kan het beste worden gedaan met een rolmaat. Zorg ervoor dat je de volgende afmetingen opneemt:

 1. Breedte: Meet de beschikbare breedte waar de wasmachine moet komen te staan.
 2. Diepte: Meet de diepte van de ruimte om te controleren of de wasmachine niet uitsteekt.
 3. Hoogte: Meet de hoogte om te zorgen dat de wasmachine onder eventuele planken, aanrechten of andere hindernissen past.

Houd ook rekening met extra ruimte voor leidingen en slangen.

Kun je een wasmachine onder een aanrecht plaatsen?

Ja, het is mogelijk om een wasmachine onder een aanrecht te plaatsen, mits de afmetingen kloppen en er voldoende ruimte is voor ventilatie en aansluitingen. Er zijn zelfs speciale inbouw wasmachines ontworpen voor dit doel. Deze zijn meestal iets kleiner dan standaardmodellen en kunnen onder een aanrecht worden ingebouwd. Zorg er wel voor dat de hoogte, breedte en diepte kloppen.

Hoeveel cm is een wasmachine?

De afmetingen van wasmachines kunnen variëren, maar de meeste standaard wasmachines hebben een breedte van ongeveer 60 cm, een diepte van ongeveer 55-65 cm en een hoogte van ongeveer 85 cm. Compacte of onderbouw modellen kunnen kleiner zijn. Raadpleeg altijd de specificaties van de fabrikant voor de exacte afmetingen.

Hoe diep moet een kast zijn voor een wasmachine?

Als je een wasmachine in een kast wilt plaatsen, zorg er dan voor dat de kast minstens 5-10 cm dieper is dan de wasmachine zelf om ruimte te bieden voor de wateraansluitingen, de afvoerslang en de luchtventilatie. Dus als de wasmachine bijvoorbeeld een diepte van 60 cm heeft, zou de kast idealiter een diepte van minimaal 65-70 cm moeten hebben.

Hoeveel ruimte heeft een wasmachine nodig?

Naast de fysieke afmetingen van de wasmachine zelf, is het raadzaam om extra ruimte aan alle kanten toe te voegen voor een goede ventilatie en voor de aansluitingen. Een algemene richtlijn is om aan elke kant minstens 2,5 cm extra ruimte te laten. Voor de achterkant zou je ongeveer 5-10 cm extra moeten plannen voor de slangen en leidingen. Sommige fabrikanten bieden specifieke richtlijnen voor de minimale ruimte die nodig is rond hun apparaten, dus het is het beste om de handleiding of specificaties te raadplegen.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines