Beste energiezuinige wasmachine van 2021

Met een energiezuinige wasmachine kun je flinke besparen op je energierekening. Het verschil in energiekosten kan al oplopen tot honderden euro’s tijdens de levensduur van de wasmachine. Dit is niet alleen gunstig voor je portemonnee, maar ook erg milieubewust. Een wasmachine die vandaag de dag nieuw verkocht wordt heeft minimaal een energielabel A. Toch is een wasmachine pas milieuvriendelijk vanaf een energielabel A+++. Ook tussen een energielabel A en A+++ scheelt het aanzienlijk in energieverbruik. Naast het energielabel is ook de bouwkwaliteit van belang voor de milieuvriendelijkheid: hoe langer de wasmachine mee gaat, hoe gunstiger.
Mobiel achtergrond

Wat is een energiezuinige wasmachine

Omdat een energielabel voor veel mensen niet erg veel zegt, leek het ons handig dit kort uit te leggen. Zo ben je als consument goed op de hoogte voor je een energiezuinige wasmachine aanschaft. De letter op de label geeft aan welke klasse van energie efficiëntie de wasmachine heeft. De beste energiezuinige wasmachine heeft energielabel A+++, de hoogste energieklasse. Daarbij geeft het energielabel ook aan wat het energieverbruik per jaar is in kWh, het watergebruik per jaar in liter, de capaciteit in kg en de klasse van het centrifugeresultaat. Zo lijkt energieklasse A hoog, maar is dit momenteel de laagste klasse die te koop is. Daarnaast zijn er nog meer energiezuinige klassen beschikbaar, namelijk: A+++ 10%, 20%, 30%, 40%, 50% en zelfs 65%. Dit zijn geen officiële categorieën, maar deze zijn wel zuiniger. 

Hoe hoger het percentage, hoe lager het energieverbruik.  Het percentage staat voor de percentuele besparing vergeleken met een A+++ label. Wat scheelt een energiezuinige wasmachine nu in kosten? Een kleine rekensom om je indruk te geven: de besparing van een A+++-65% ten opzichte van een A+++ is €17,48 aan energie en €14,69 aan water per jaar. Dit is wel €386 gedurende de levensduur van de wasmachine. Er wordt dan rekening gehouden met een levensduur van 12 jaar en een vulgewicht van 8 kilogram. Is het verschil in energielabel nog groter, omdat je een oude (tweedehands) wasmachine hebt, dan scheelt dit soms wel meer dan €100 per jaar en dus €1000 tijdens de levensduur van de wasmachine. Een energiezuinige wasmachine is dus zeker het overwegen waard.

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2021 of doe de snelle keuzehulp.

Vind jouw Energiezuinige wasmachine

De beste Energiezuinige wasmachines

De beste energiezuinige wasmachines

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wij selecteren de beste energiezuinige wasmachine voor jou

Hiervoor vergelijken we niet alleen het energielabel, maar ook andere specificaties die van invloed zijn op het energieverbruik en dus de ecologische voetafdruk. We leggen je kort uit waar we op letten bij het selecteren van de beste energiezuinige wasmachine:

 1. Het energielabel: Dit is toch het meest belangrijk bij de aanschaf van de beste energiezuinige wasmachine. Het geeft informatie over het energie- en waterverbruik per wasbeurt en op jaarbasis.
 2. De beschikbare wasprogramma’s en specificaties: De beste energiezuinige wasmachine heeft ook korte, ecologische en koude wasprogramma’s voor een kleine en snelle was. Daarnaast zorgen bepaalde specificaties voor het efficiënter, minder lang, en minder warm wassen van kleding.
 3. Het centrifugeresultaat: Hoe beter het centrifugeresultaat, hoe droger de was uit de wasmachine komt. Het wasgoed hoeft vervolgens minder lang in de droger, wat de echte energieslurper in huis is. Dit kan behoorlijk wat energie schelen.
 4. Het vulgewicht: Dit lijkt in eerste instantie niet van belang voor de energierekening, maar indien je meer was in één keer draait, gebruik je op jaarbasis minder vaak de wasmachine. Vooral voor een huishouden met meer dan 2 personen is het vulgewicht dus wel degelijk van belang.
 5. De bouwkwaliteit: Een wasmachine met een uitstekende bouwkwaliteit gaat uiteraard langer mee, en hoe minder snel jouw wasmachine aan vervanging toe is, hoe beter voor het milieu. Soms vergeten we namelijk dat de fabricage van deze apparatuur ook belastend is. Voor de bouwkwaliteit geldt simpelweg: hoe beter, hoe milieuvriendelijker. We raden altijd aan om een topklasse te kopen en indien budget het niet toelaat een middenklasse. Voorkom een basisklasse wasmachine.

Hoe kun je zelf energiezuinig de was doen

Een energiezuinige of milieuvriendelijke wasmachine kopen is stap één, maar stap twee is het energiezuinig omgaan met de wasmachine. Wat kun je zelf nog doen om zo energiezuinig mogelijk te wassen? We hebben een aantal makkelijk toepasbare tips voor je verzameld:

 1. Belaad de wasmachine goed: Voorkom een halfvolle wasmachine. Door de wasmachine vol te beladen gebruik je geen onnodige energie. Let wel op: een te volle wasmachine resulteert in een slecht wasresultaat, houdt 10 procent van de wastrommel over. Heb je een beladingssensor op de wasmachine, dan compenseert de wasmachine al deels voor een minder volle wastrommel. Probeer alsnog zo efficiënt mogelijk te wassen, dit zie je zeker terug op de energierekening.
 2. Lage temperatuur: Let op de temperatuur waarmee je wast, hoe lager de temperatuur, hoe minder energie je gebruikt. Een wasbeurt op 5 graden is wel 30 cent goedkoper dan een wasbeurt op 90 graden. Let wel op dat je geschikt wasmiddel gebruikt voor lage temperaturen!
 3. Centrifugeer de was hoog: Hierdoor komt de was droger uit de wasmachine en hoeft de wasdroger minder werk te verrichten. Een wasdroger slurpt vrijwel altijd meer energie dan een wasmachine, zeker als je een nieuwe energiezuinige wasmachine hebt. Hang je de was op aan het wasrek? Nog beter! Minder energieverbruik. Hiervoor hoef je het aantal toeren juist niet te verhogen, het is namelijk gunstig om minder gekreukte was aan de lijn te hebben.
 4. Let op je programmakeuze: Gebruik je de ecologische stand in plaats van het standaard programma, dan verminder je je jaarlijkse energieverbruik ook aanzienlijk. Het scheelt al 6 cent per wasbeurt en zo al snel €13 per jaar. Deze stand doet er vaak wel wat langer over, want het aantal toeren en de temperatuur is lager. Ook handig om te weten: een kort wasprogramma kost meer energie. De resultaten moeten immers in een kortere tijd geboekt worden. Vermijd deze stand dus zoveel mogelijk.

Waar let je op bij de aankoop van een energiezuinige wasmachine

Een energiezuinige wasmachine is beschikbaar in een ruim aanbod aan soorten en maten. Wanneer je kiest voor een energiezuinige wasmachine, kun je al een aantal wasmachines uitsluiten, echter blijft er een grote hoeveelheid machines over. Ben je geen expert op dit gebied, dan is het lastig om te weten waar je op moet letten. Je koopt een wasmachine voor een aantal jaar en je wilt dus zeker weten dat je naast een energiezuinig ook een geschikt en gebruiksvriendelijk model kiest. Eigenschappen van de wasmachine waar je bijvoorbeeld op kunt letten zijn: vulgewicht, energieverbruik, gebruiksgemak, wasvoorkeuren, waskwaliteit, bouwkwaliteit, wasprogramma’s en eventueel het geluidsniveau en zelfs merkspecifieke extra functies. We gaan dieper in op de verschillende onderdelen en nemen met je door waar je zoal op kunt letten.

 1. Energieklasse: De energieklasse van een energiezuinige wasmachine varieert van A+++-30% tot A+++-65%. Deze energiezuinige modellen verschillen onderling ook nog aardig in verbruik. Zo kan het toch enkele tientje schelen, en over de levensduur van een wasmachine zelf nog veel meer. Een energiezuinige wasmachine is vaak duurder in aanschaf, maar verdiend zichzelf zeker terug.
 2. Vulgewicht: Het vulgewicht van van 7 tot 9 kilogram. Een huishouden met 1 tot 2 personen heeft voldoende aan een vulgewicht van 7 kilogram, een vulgewicht van 8 kilogram is geschikt voor 3 tot 4 personen en heb je een huishouden van 5 personen of meer dan is een vulgewicht van 9 kilogram geschikt. Een te groot vulgewicht zorgt voor onnodig lege wastrommels, wat bij het ontbreken van een beladingssensor kan leiden tot verspilling van energie en water. Een te klein vulgewicht leidt tot het onnodig veel wasbeurten, wat ook kan leiden tot verspilling van water en energie en tot ongenoegen van de gebruiker. Deze richtlijnen zijn er om je op weg te helpen om het juiste formaat te kiezen, hier kun je natuurlijk altijd van afwijken.
 3. Gebruiksgemak: Dit wordt bepaald door de aanweigheid van verschillende specificaties, denk aan: een resttijdindicator, een startuitstel knop, de optie om tussentijds was toe te voegen, een beladingssensor, bediening of informatie over de voortgang van de was via een app, een automatische wasmiddeldosering, een stoom- en anti-kreukfunctie, een zelfreinigende wasmiddellade, een kledingbeschermende trommel, trommelverlichting en automatisch uitschakelen. Elk model heeft een andere combinatie van specificaties, afhankelijk van jou situatie kies je wel of niet voor deze gemakken.
 4. Wasvoorkeuren: Een wasmachine kan beschikken over functies welke zorgen dat er aan bepaalde wasvoorkeuren voldaan kan worden, zoals delicate stoffen, gevoelige huid, sportkleding, extra snel (<60 minuten), zuinig met water en energie, vermindert slijtage. Mocht je geïnteresseerd zijn in één van deze wasvoorkeuren, selecteer hier dan op tijdens de zoektocht.
 5. Waskwaliteit: De waskwaliteit kan opgedeeld worden in basisklasse, middenklasse en topklasse. De kwaliteit wordt bepaald aan de hand van de aanwezigheid van: wasresultaat A, automatische wasmiddeldosering, beladingssensor, stoomfunctie, extra spoelfunctie, kledingbeschermende trommel, zelfreinigende wasmiddellade en trommelreiniging. Een waskwaliteit is van topklasse als de 1400 toeren wasmachine minimaal 705 van de eigenschappen bezit. Bezit de wasmachine tussen de 50 en 70% van de eigenschappen, dan is het een middenklasse model. Een basisklasse model bezit minder dan de helft van de genoemde eigenschappen. Een 1400 toeren wasmachine is beschikbaar in elke klasse. We raden aan om een midden- of topklasse waskwaliteit te kiezen.
 6. Bouwkwaliteit: De bouwklasse wordt ingedeeld in drie klassen: basisklasse, middenklasse en topklasse. Dit wordt bepaald door de aanwezigheid van een aantal specificaties: metalen behuizing met emaille, RVS trommel, RVS kuip, koolborstelloze motor, balanssysteem, zelfreinigende wasmiddellade, 3 soorten waterbeveiliging en trommelreiniging. Hoe meer van deze specificaties, hoe beter de bouwkwaliteit. Bij minder dan 50% van e specificaties is de bouwkwaliteit van basisklasse, een middenklasse heeft 50 tot 70% van de specificaties en een topklasse bezit minimaal 70% van de specificaties. We raden aan om voor een topklasse bouwkwaliteit te gaan, simpelweg omdat deze energiezuiniger is, duurzamer is en langer mee gaat. Je hebt er dus langer plezier van. Een energiezuinige wasmachine is vaak van midden- of topklasse bouwkwaliteit. Hoe hoger de bouwkwaliteit, hoe duurder de aanschafprijs. Dit is echter ook afhankelijk van andere factoren, zoals het energielabel en andere specificaties. Daarnaast verdien je dat zeker terug wanneer de wasmachine langer meegaat. Het is dus zeker de moeite waard om voor een topklasse te kiezen.
 7. Geluidsniveau: Het geluidsniveau van de wasmachine wordt uitgedrukt in decibel. Een gemiddeld geluidsniveau betreft 74 tot 76 dB. Een stille wasmachine heeft 73 dB of minder en een luide wasmachine heeft een geluidsniveau van 78 dB of hoger. De meeste wasmachines hebben een ‘standaard’ of ‘stil” geluidsniveau. Komt de wasmachine naast de slaapkamer of kinderkamer te staan, dan is een stille wasmachine geen overbodige luxe.
 8. Wasprogramma’s: Vrijwel alle wasmachines hebben de standaard wasprogramma’s zoals een kort of ecologisch programma. Daarnaast zijn er ook programma’s speciaal voor bepaalde doeleinden, kledingstukken, soorten kleding of typen stof: extra kort, impregneren en vlekken, allergieën, jeans, sportkleding, outdoorkleding, sportschoenen, zijde, dons, overhemden, babykleding, donkere was, gemengde was, beddengoed en gordijnen.
 9. Merkspecifieke extra functies: De wasmachines hebben ook merkspecifieke functies. Welke functies dit zijn, verschilt per merk en model. Dit zijn vaak functies om het gebruikersgemak van de wasmachine te verhogen. Denk aan ProSteam van AEG, om de kreukels te voorkomen, AutoDose van AEG of i-DOS van Bosch en Siemens om het wasmiddel automatisch te doseren en QuickDrive van Samsung om snel en zuinig te wassen.
 10. Prijs: De prijs van een energiezuinige wasmachine varieert van €400 tot €1500. Hoe duurde de wasmachine. De prijs is uiteraard afhankelijk van veel factoren, waarbij energieklasse en duurzaamheid een grote rol spelen. Maar ook extra functies om het gebruikersgemak te verhogen spelen een rol en verhogen de aanschafprijs.

Energiezuinige wasmachine assortiment

1616938

Bosch WIW24341EU (Inbouw)

949,00
Zoek je een passende wasmachine en weet je niet welke je moet kopen? De Bosch WIW24341EU (Inbouw) is waarschijnlijk de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van de Bosch WIW24341EU (Inbouw) is middenklasse. Bij het bepalen van onze top 5...
1558520

Haier HW90-B14979 I-Pro Seri...

549,00
Op zoek naar een ideale wasmachine? Stop maar met zoeken! De Haier HW90-B14979 I-Pro Series 7 is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van deze machine is middenklasse. De Haier HW90-B14979 I-Pro Series 7 is beoordeeld door 30...
1584759

Bosch WAU28P00NL i-DOS

749,00
Zoek je een nieuwe wasmachine en weet je niet helemaal welke je moet kiezen? De Bosch WAU28P00NL i-DOS is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van deze wasmachine is topklasse. Omdat deze wasmachine beschikt over een topklasse...
1592896

Siemens WM14VMH5NL

998,99
De Siemens WM14VMH5NL beschermt je kleding en zorgt dat je wasgoed grondig schoon wordt. De waskwaliteit van de Siemens WM14VMH5NL is middenklasse. Bij het opzetten van onze top 5 maken we gebruik van consumenten cijfers. De wasmachine heeft gemiddeld genomen...
1606620

Bosch WAV28MH0NL

899,00
Zoek je een passende wasmachine en weet je niet welke je moet kiezen? De Bosch WAV28MH0NL is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van de Bosch WAV28MH0NL is topklasse. Omdat de Bosch WAV28MH0NL beschikt over een topklasse...
1447965

Bosch WAN28005NL

519,00
De Bosch WAN28005NL beschermt je kleding en zorgt dat je vuile was grondig schoon wordt. De waskwaliteit van de Bosch WAN28005NL is middenklasse. Bij het produceren van onze top 5 maken we gebruik van consumenten cijfers. De wasmachine heeft gemiddeld...
1498558

AEG L6FBMAXI

599,00
Op zoek naar een ideale wasmachine? Stop maar met zoeken! De AEG L6FBMAXI is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van deze machine is middenklasse. De AEG L6FBMAXI is beoordeeld door 25 experts met de score: 9.0. De...
1517310

Miele WW 670 WPM

1.599,00
Zoek je een passende wasmachine en weet je niet welke je moet kiezen? De Miele WW 670 WPM is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van de Miele WW 670 WPM is middenklasse. Bij het bepalen van...
1483335

Samsung WW10T654ALE AddWash

749,00
Zoek je een goede wasmachine en weet je nog niet welke je moet kopen? De Samsung WW10T654ALE AddWash is waarschijnlijk de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van deze machine is topklasse. Omdat de wasmachine beschikt over een topklasse waskwaliteit...
1356507

Miele WWG 760 WPS TwinDos Al...

1.299,00
Zoek je een passende wasmachine en weet je niet welke je moet kiezen? De Miele WWG 760 WPS TwinDos AllWater is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van de Miele WWG 760 WPS TwinDos AllWater is topklasse....
1438463

Candy Rapid’O 1486DWME...

399,00
Op zoek naar een ideale wasmachine? Wij hebben hem voor je gevonden. De Candy Rapid'O 1486DWME/1-S is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van deze wasmachine is basisklasse. De Candy Rapid'O 1486DWME/1-S heeft de score: 9.0 ontvangen van...
1588766

Zanussi ZWFN946CW

479,00
De Zanussi ZWFN946CW beschermt je kleding en zorgt dat je vuile was grondig schoon wordt. De waskwaliteit van de Zanussi ZWFN946CW is basisklasse. Bij het produceren van onze top 5 maken we gebruik van consumenten cijfers. De wasmachine heeft gemiddeld...
1624952

Siemens WM14UR00NL

729,00
De Siemens WM14UR00NL beschermt je kleding en zorgt dat je wasgoed grondig schoon wordt. De waskwaliteit van deze machine is middenklasse. De wasmachine is beoordeeld door none consumenten die je voorgingen met de beoordeling: none. De wasmachine heeft een vulgewicht...
1630050

LG GC3M309N4

499,00
De LG GC3M309N4 beschermt je kleding en zorgt dat je wasgoed grondig schoon wordt. De waskwaliteit van deze wasmachine is basisklasse. De wasmachine heeft de beoordeling: none ontvangen van tenminste none mensen. De wasmachine is geschikt voor een gezin met...
1484886

Whirlpool FFBBE 8468 WBV F

479,00
De Whirlpool FFBBE 8468 WBV F machine wast je vuile was volledig schoon. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. De machine heeft het cijfer: 9.1 ontvangen van minstens 25 consumenten. De machine is geschikt voor een gezin met 1...
1408591

AEG L8FEOKOMIX

899,00
Zoek je een nieuwe wasmachine en weet je niet helemaal welke je moet kiezen? De AEG L8FEOKOMIX is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van deze wasmachine is topklasse. Omdat deze wasmachine beschikt over een topklasse waskwaliteit...
1482806

Miele WSF 363 WCS PowerWash...

1.169,00
De Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0 wasmachine wast je kleding volledig schoon. De waskwaliteit van deze machine is topklasse. Omdat de wasmachine beschikt over een topklasse waskwaliteit betekend dit dat de wasmachine een van de betere wasmachines van dit...
1516852

ASKO W4096R.W/2

1.349,00
De ASKO W4096R.W/2 beschermt je kleding en zorgt dat je was grondig schoon wordt. De waskwaliteit van deze wasmachine is topklasse. Omdat deze wasmachine beschikt over een topklasse waskwaliteit betekend dit dat deze wasmachine een van de beste wasmachines van...
1487902

Samsung WW90TA049AE EcoBubbl...

579,00
Op zoek naar een ideale wasmachine? Stop maar met zoeken! De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van de Samsung WW90TA049AE EcoBubble is middenklasse. Bij het opstellen van onze top 5 maken we gebruik...