Beste energiezuinige wasmachine van 2023

En wasmachine is energiezuinig wanneer hij energielabel A heeft. Met dit energielabel weet je dat de wasmachine het minste energie en water verbruikt ten opzichte van andere modellen. Met dit energielabel kun je erg veel geld besparen op je energierekening. 

Aan het zoeken naar een energiezuinige wasmachine? Hieronder hebben wij de beste energiezuinige wasmachines van 2023 opgesomd. 

Energiezuinige wasmachine

Wat is een energiezuinige wasmachine

Omdat een energielabel voor veel mensen niet erg veel zegt, leek het ons handig dit kort uit te leggen. Zo ben je als consument goed op de hoogte voor je een energiezuinige wasmachine aanschaft. De letter op de label geeft aan welke klasse van energie efficiëntie de wasmachine heeft. De beste energiezuinige wasmachine heeft energielabel A+++, de hoogste energieklasse. Daarbij geeft het energielabel ook aan wat het energieverbruik per jaar is in kWh, het watergebruik per jaar in liter, de capaciteit in kg en de klasse van het centrifugeresultaat. Zo lijkt energieklasse A hoog, maar is dit momenteel de laagste klasse die te koop is. Daarnaast zijn er nog meer energiezuinige klassen beschikbaar, namelijk: A+++ 10%, 20%, 30%, 40%, 50% en zelfs 65%. Dit zijn geen officiële categorieën, maar deze zijn wel zuiniger. 

Hoe hoger het percentage, hoe lager het energieverbruik.  Het percentage staat voor de percentuele besparing vergeleken met een A+++ label. Wat scheelt een energiezuinige wasmachine nu in kosten? Een kleine rekensom om je indruk te geven: de besparing van een A+++-65% ten opzichte van een A+++ is €17,48 aan energie en €14,69 aan water per jaar. Dit is wel €386 gedurende de levensduur van de wasmachine. Er wordt dan rekening gehouden met een levensduur van 12 jaar en een vulgewicht van 8 kilogram. Is het verschil in energielabel nog groter, omdat je een oude (tweedehands) wasmachine hebt, dan scheelt dit soms wel meer dan €100 per jaar en dus €1000 tijdens de levensduur van de wasmachine. Een energiezuinige wasmachine is dus zeker het overwegen waard.

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2023 of doe de snelle keuzehulp.

Vind jouw Energiezuinige wasmachine

De beste Energiezuinige wasmachines

De beste energiezuinige wasmachines

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wij selecteren de beste energiezuinige wasmachine voor jou

Hiervoor vergelijken we niet alleen het energielabel, maar ook andere specificaties die van invloed zijn op het energieverbruik en dus de ecologische voetafdruk. We leggen je kort uit waar we op letten bij het selecteren van de beste energiezuinige wasmachine:

 1. Het energielabel: Dit is toch het meest belangrijk bij de aanschaf van de beste energiezuinige wasmachine. Het geeft informatie over het energie- en waterverbruik per wasbeurt en op jaarbasis.
 2. De beschikbare wasprogramma’s en specificaties: De beste energiezuinige wasmachine heeft ook korte, ecologische en koude wasprogramma’s voor een kleine en snelle was. Daarnaast zorgen bepaalde specificaties voor het efficiënter, minder lang, en minder warm wassen van kleding.
 3. Het centrifugeresultaat: Hoe beter het centrifugeresultaat, hoe droger de was uit de wasmachine komt. Het wasgoed hoeft vervolgens minder lang in de droger, wat de echte energieslurper in huis is. Dit kan behoorlijk wat energie schelen.
 4. Het vulgewicht: Dit lijkt in eerste instantie niet van belang voor de energierekening, maar indien je meer was in één keer draait, gebruik je op jaarbasis minder vaak de wasmachine. Vooral voor een huishouden met meer dan 2 personen is het vulgewicht dus wel degelijk van belang.
 5. De bouwkwaliteit: Een wasmachine met een uitstekende bouwkwaliteit gaat uiteraard langer mee, en hoe minder snel jouw wasmachine aan vervanging toe is, hoe beter voor het milieu. Soms vergeten we namelijk dat de fabricage van deze apparatuur ook belastend is. Voor de bouwkwaliteit geldt simpelweg: hoe beter, hoe milieuvriendelijker. We raden altijd aan om een topklasse te kopen en indien budget het niet toelaat een middenklasse. Voorkom een basisklasse wasmachine.

Hoe kun je zelf energiezuinig de was doen

Een energiezuinige of milieuvriendelijke wasmachine kopen is stap één, maar stap twee is het energiezuinig omgaan met de wasmachine. Wat kun je zelf nog doen om zo energiezuinig mogelijk te wassen? We hebben een aantal makkelijk toepasbare tips voor je verzameld:

 1. Belaad de wasmachine goed: Voorkom een halfvolle wasmachine. Door de wasmachine vol te beladen gebruik je geen onnodige energie. Let wel op: een te volle wasmachine resulteert in een slecht wasresultaat, houdt 10 procent van de wastrommel over. Heb je een beladingssensor op de wasmachine, dan compenseert de wasmachine al deels voor een minder volle wastrommel. Probeer alsnog zo efficiënt mogelijk te wassen, dit zie je zeker terug op de energierekening.
 2. Lage temperatuur: Let op de temperatuur waarmee je wast, hoe lager de temperatuur, hoe minder energie je gebruikt. Een wasbeurt op 5 graden is wel 30 cent goedkoper dan een wasbeurt op 90 graden. Let wel op dat je geschikt wasmiddel gebruikt voor lage temperaturen!
 3. Centrifugeer de was hoog: Hierdoor komt de was droger uit de wasmachine en hoeft de wasdroger minder werk te verrichten. Een wasdroger slurpt vrijwel altijd meer energie dan een wasmachine, zeker als je een nieuwe energiezuinige wasmachine hebt. Hang je de was op aan het wasrek? Nog beter! Minder energieverbruik. Hiervoor hoef je het aantal toeren juist niet te verhogen, het is namelijk gunstig om minder gekreukte was aan de lijn te hebben.
 4. Let op je programmakeuze: Gebruik je de ecologische stand in plaats van het standaard programma, dan verminder je je jaarlijkse energieverbruik ook aanzienlijk. Het scheelt al 6 cent per wasbeurt en zo al snel €13 per jaar. Deze stand doet er vaak wel wat langer over, want het aantal toeren en de temperatuur is lager. Ook handig om te weten: een kort wasprogramma kost meer energie. De resultaten moeten immers in een kortere tijd geboekt worden. Vermijd deze stand dus zoveel mogelijk.

Waar let je op bij de aankoop van een energiezuinige wasmachine

Een energiezuinige wasmachine is beschikbaar in een ruim aanbod aan soorten en maten. Wanneer je kiest voor een energiezuinige wasmachine, kun je al een aantal wasmachines uitsluiten, echter blijft er een grote hoeveelheid machines over. Ben je geen expert op dit gebied, dan is het lastig om te weten waar je op moet letten. Je koopt een wasmachine voor een aantal jaar en je wilt dus zeker weten dat je naast een energiezuinig ook een geschikt en gebruiksvriendelijk model kiest. Eigenschappen van de wasmachine waar je bijvoorbeeld op kunt letten zijn: vulgewicht, energieverbruik, gebruiksgemak, wasvoorkeuren, waskwaliteit, bouwkwaliteit, wasprogramma’s en eventueel het geluidsniveau en zelfs merkspecifieke extra functies. We gaan dieper in op de verschillende onderdelen en nemen met je door waar je zoal op kunt letten.

 1. Energieklasse: De energieklasse van een energiezuinige wasmachine varieert van A+++-30% tot A+++-65%. Deze energiezuinige modellen verschillen onderling ook nog aardig in verbruik. Zo kan het toch enkele tientje schelen, en over de levensduur van een wasmachine zelf nog veel meer. Een energiezuinige wasmachine is vaak duurder in aanschaf, maar verdiend zichzelf zeker terug.
 2. Vulgewicht: Het vulgewicht van van 7 tot 9 kilogram. Een huishouden met 1 tot 2 personen heeft voldoende aan een vulgewicht van 7 kilogram, een vulgewicht van 8 kilogram is geschikt voor 3 tot 4 personen en heb je een huishouden van 5 personen of meer dan is een vulgewicht van 9 kilogram geschikt. Een te groot vulgewicht zorgt voor onnodig lege wastrommels, wat bij het ontbreken van een beladingssensor kan leiden tot verspilling van energie en water. Een te klein vulgewicht leidt tot het onnodig veel wasbeurten, wat ook kan leiden tot verspilling van water en energie en tot ongenoegen van de gebruiker. Deze richtlijnen zijn er om je op weg te helpen om het juiste formaat te kiezen, hier kun je natuurlijk altijd van afwijken.
 3. Gebruiksgemak: Dit wordt bepaald door de aanweigheid van verschillende specificaties, denk aan: een resttijdindicator, een startuitstel knop, de optie om tussentijds was toe te voegen, een beladingssensor, bediening of informatie over de voortgang van de was via een app, een automatische wasmiddeldosering, een stoom- en anti-kreukfunctie, een zelfreinigende wasmiddellade, een kledingbeschermende trommel, trommelverlichting en automatisch uitschakelen. Elk model heeft een andere combinatie van specificaties, afhankelijk van jou situatie kies je wel of niet voor deze gemakken.
 4. Wasvoorkeuren: Een wasmachine kan beschikken over functies welke zorgen dat er aan bepaalde wasvoorkeuren voldaan kan worden, zoals delicate stoffen, gevoelige huid, sportkleding, extra snel (<60 minuten), zuinig met water en energie, vermindert slijtage. Mocht je geïnteresseerd zijn in één van deze wasvoorkeuren, selecteer hier dan op tijdens de zoektocht.
 5. Waskwaliteit: De waskwaliteit kan opgedeeld worden in basisklasse, middenklasse en topklasse. De kwaliteit wordt bepaald aan de hand van de aanwezigheid van: wasresultaat A, automatische wasmiddeldosering, beladingssensor, stoomfunctie, extra spoelfunctie, kledingbeschermende trommel, zelfreinigende wasmiddellade en trommelreiniging. Een waskwaliteit is van topklasse als de 1400 toeren wasmachine minimaal 705 van de eigenschappen bezit. Bezit de wasmachine tussen de 50 en 70% van de eigenschappen, dan is het een middenklasse model. Een basisklasse model bezit minder dan de helft van de genoemde eigenschappen. Een 1400 toeren wasmachine is beschikbaar in elke klasse. We raden aan om een midden- of topklasse waskwaliteit te kiezen.
 6. Bouwkwaliteit: De bouwklasse wordt ingedeeld in drie klassen: basisklasse, middenklasse en topklasse. Dit wordt bepaald door de aanwezigheid van een aantal specificaties: metalen behuizing met emaille, RVS trommel, RVS kuip, koolborstelloze motor, balanssysteem, zelfreinigende wasmiddellade, 3 soorten waterbeveiliging en trommelreiniging. Hoe meer van deze specificaties, hoe beter de bouwkwaliteit. Bij minder dan 50% van e specificaties is de bouwkwaliteit van basisklasse, een middenklasse heeft 50 tot 70% van de specificaties en een topklasse bezit minimaal 70% van de specificaties. We raden aan om voor een topklasse bouwkwaliteit te gaan, simpelweg omdat deze energiezuiniger is, duurzamer is en langer mee gaat. Je hebt er dus langer plezier van. Een energiezuinige wasmachine is vaak van midden- of topklasse bouwkwaliteit. Hoe hoger de bouwkwaliteit, hoe duurder de aanschafprijs. Dit is echter ook afhankelijk van andere factoren, zoals het energielabel en andere specificaties. Daarnaast verdien je dat zeker terug wanneer de wasmachine langer meegaat. Het is dus zeker de moeite waard om voor een topklasse te kiezen.
 7. Geluidsniveau: Het geluidsniveau van de wasmachine wordt uitgedrukt in decibel. Een gemiddeld geluidsniveau betreft 74 tot 76 dB. Een stille wasmachine heeft 73 dB of minder en een luide wasmachine heeft een geluidsniveau van 78 dB of hoger. De meeste wasmachines hebben een ‘standaard’ of ‘stil” geluidsniveau. Komt de wasmachine naast de slaapkamer of kinderkamer te staan, dan is een stille wasmachine geen overbodige luxe.
 8. Wasprogramma’s: Vrijwel alle wasmachines hebben de standaard wasprogramma’s zoals een kort of ecologisch programma. Daarnaast zijn er ook programma’s speciaal voor bepaalde doeleinden, kledingstukken, soorten kleding of typen stof: extra kort, impregneren en vlekken, allergieën, jeans, sportkleding, outdoorkleding, sportschoenen, zijde, dons, overhemden, babykleding, donkere was, gemengde was, beddengoed en gordijnen.
 9. Merkspecifieke extra functies: De wasmachines hebben ook merkspecifieke functies. Welke functies dit zijn, verschilt per merk en model. Dit zijn vaak functies om het gebruikersgemak van de wasmachine te verhogen. Denk aan ProSteam van AEG, om de kreukels te voorkomen, AutoDose van AEG of i-DOS van Bosch en Siemens om het wasmiddel automatisch te doseren en QuickDrive van Samsung om snel en zuinig te wassen.
 10. Prijs: De prijs van een energiezuinige wasmachine varieert van €400 tot €1500. Hoe duurde de wasmachine. De prijs is uiteraard afhankelijk van veel factoren, waarbij energieklasse en duurzaamheid een grote rol spelen. Maar ook extra functies om het gebruikersgemak te verhogen spelen een rol en verhogen de aanschafprijs.

Energiezuinige wasmachine assortiment

1375160

Miele WWE 320 WCS W1 PowerWa...

1.099,00
De Miele WWE 320 WCS W1 PowerWash 2.0 beschermt je kleding en zorgt dat je wasgoed grondig schoon wordt. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. De wasmachine heeft de beoordeling: 9.2 ontvangen van tenminste 114 eerdere kopers. De wasmachine...
1584759

Bosch WAU28P00NL i-DOS

749,00
Zoek je een goede wasmachine en weet je niet welke je moet kiezen? De Bosch WAU28P00NL i-DOS is waarschijnlijk de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van deze machine is topklasse. Omdat de Bosch WAU28P00NL i-DOS beschikt over een topklasse...
Waardering 4.50 uit 5
1606620

Bosch WAV28MH0NL

989,00
De Bosch WAV28MH0NL beschermt je kleding en zorgt dat je vuile was grondig schoon wordt. De wasmachine is beoordeeld door 36 consumenten met het cijfer: 9.4. De waskwaliteit van deze machine is topklasse. De Bosch WAV28MH0NL is door Coolblue als...
Waardering 4.80 uit 5
1620549

ASKO W6098X.W2

1.499,00
De ASKO W6098X.W2 beschermt je kleding en zorgt dat je was grondig schoon wordt. De waskwaliteit van deze wasmachine is topklasse. Omdat de wasmachine beschikt over een topklasse waskwaliteit betekend dit dat deze wasmachine een van de beste wasmachines van...
1487294

Samsung WW80T956ASE QuickDri...

999,00
De Samsung WW80T956ASE QuickDrive machine wast je kleding perfect schoon. De waskwaliteit van de Samsung WW80T956ASE QuickDrive is topklasse. Omdat deze wasmachine beschikt over een topklasse waskwaliteit betekend dit dat de wasmachine een van de betere wasmachines van dit moment...
Waardering 4.55 uit 5
1874298

Hoover H7W449AMBC-S

699,00
De Hoover H7W449AMBC-S beschermt je kleding en zorgt dat het grondig schoon wordt. Bij het opstellen van onze top 5 maken we gebruik van consumenten beoordelingen. De wasmachine heeft gemiddeld gezien de reviewscore: none mogen ontvangen van minstens none eerdere...
Waardering 4.80 uit 5
1592553

AEG L6TBN62K ProSense

699,00
De AEG L6TBN62K ProSense beschermt je kleding en zorgt dat je was grondig schoon wordt. Het apparaat is beoordeeld door 26 eerdere kopers met de beoordeling: 9.0. Omdat de AEG L6TBN62K ProSense aan de bovenkant geopend kan worden is het...
Waardering 4.35 uit 5
1487902

Samsung WW90TA049AE EcoBubbl...

579,00
De Samsung WW90TA049AE EcoBubble machine wast je kleding grondig schoon. Bij het maken van onze top 5 maken we gebruik van consumenten beoordelingen. De wasmachine heeft gemiddeld gezien een: 9.1 mogen ontvangen van ongeveer 222 eerdere kopers. De waskwaliteit van...
Waardering 4.60 uit 5
1796378

Samsung WW11BB704AGES2 Bespo...

899,00
Zoek je een passende wasmachine en weet je nog niet welke je moet kopen? De Samsung WW11BB704AGES2 Bespoke EcoBubble is waarschijnlijk de juiste wasmachine voor jou. De Samsung WW11BB704AGES2 Bespoke EcoBubble is beoordeeld door 4 kopers die je voorgingen met...
Waardering 4.80 uit 5
1870395

AEG LR8594BN4 PowerCare

1.099,00
De AEG LR8594BN4 PowerCare wasmachine wast je kleding volledig schoon. Bij het opzetten van onze top 5 maken we gebruik van consumenten reviews. De wasmachine heeft gemiddeld gezien de score: 8.9 gekregen van ongeveer 4 kopers die de wasmachine voor...
Waardering 4.80 uit 5
1617681

AEG L8FENS104

899,00
De AEG L8FENS104 beschermt je kleding en zorgt dat je wasgoed grondig schoon wordt. De waskwaliteit van deze machine is topklasse. Omdat de wasmachine beschikt over een topklasse waskwaliteit betekend dit dat de wasmachine een van de betere wasmachines van...
Waardering 4.55 uit 5
1356507

Miele WWG 760 WPS TwinDos Al...

1.349,00
Zoek je een goede wasmachine en weet je niet welke je moet kopen? De Miele WWG 760 WPS TwinDos AllWater is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. Het apparaat heeft de reviewscore: 9.0 gekregen van minstens 7 eerdere kopers....
Waardering 4.45 uit 5
1796306

Samsung WW11BB944AGMS2 Bespo...

1.149,00
De Samsung WW11BB944AGMS2 Bespoke QuickDrive beschermt je kleding en zorgt dat je vuile was grondig schoon wordt. Het apparaat heeft de reviewscore: 8.0 gekregen van minstens 1 consumenten. De waskwaliteit van deze machine is middenklasse. De machine heeft energielabel A....
Waardering 4.80 uit 5
1862224

Bosch WAN28008NL

599,00
De Bosch WAN28008NL beschermt je kleding en zorgt dat je vuile was grondig schoon wordt. Het apparaat heeft het cijfer: none gekregen van ten minste none consumenten die je voorgingen. De waskwaliteit van deze machine is basisklasse. De wasmachine beschikt...
Waardering 4.80 uit 5
1438510

Candy Rapid’O 1496DWME...

429,00
Op zoek naar een ideale wasmachine? Stop maar met zoeken! De Candy Rapid'O 1496DWME/1-S is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van deze wasmachine is basisklasse. Bij het produceren van onze top 5 maken we gebruik van consumenten...
Waardering 4.45 uit 5
1643643

Beko WTV8836XC01

499,00
De Beko WTV8836XC01 beschermt je kleding en zorgt dat de was grondig schoon wordt. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. De Beko WTV8836XC01 heeft de beoordeling: none mogen ontvangen van minstens none eerdere kopers. De machine heeft een vulgewicht...
1514019

Siemens WM16XMM0FG

849,00
Zoek je een nieuwe wasmachine en weet je niet helemaal welke je moet kiezen? De Siemens WM16XMM0FG is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. Deze wasmachine heeft de reviewscore: 9.1 ontvangen van...
1486247

Samsung WW80TA049AE EcoBubbl...

449,00
De Samsung WW80TA049AE EcoBubble beschermt je kleding en zorgt dat je wasgoed grondig schoon wordt. De Samsung WW80TA049AE EcoBubble heeft de score: 9.2 gekregen van minstens 738 experts. De waskwaliteit van deze machine is middenklasse. De Samsung WW80TA049AE EcoBubble is...
Waardering 4.60 uit 5
1487961

Samsung WW80T734ABH QuickDri...

799,00
Zoek je een nieuwe wasmachine en weet je nog niet welke je moet kopen? De Samsung WW80T734ABH QuickDrive is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van deze wasmachine is topklasse. Omdat de Samsung WW80T734ABH QuickDrive beschikt over...
Waardering 4.55 uit 5
1646505

Whirlpool W6X W845WB EE

699,00
Zoek je een goede wasmachine en weet je nog niet welke je moet kopen? De Whirlpool W6X W845WB EE is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. Bij het opstellen van onze top 5 maken we gebruik van consumenten reviews....
1570868

Siemens WI14W541EU (Inbouw)

1.049,00
Op zoek naar een perfecte wasmachine? Stop maar met zoeken! De Siemens WI14W541EU (Inbouw) is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van de Siemens WI14W541EU (Inbouw) is middenklasse. Bij het maken van onze top 5 maken we gebruik...
Waardering 5.00 uit 5