Wasmachine programma’s

Hieronder staan alle wasprogramma’s opgesomd die je kunt tegenkomen op een wasmachine:

 1. Kort/snel programma
 2. Bonte was
 3. Witte was
 4. Eco-programma
 5. Strijkvrij programma
 6. Uitgestelde start
 7. Extra spoelen

Daarnaast zijn er nog verscheidene speciale wasprogramma’s voor ieder soort textiel. 

Wasmachine programmas

Welk wasprogramma moet ik kiezen

Het is handig om rekening te houden met het combineren van bepaalde kledingstukken. Zo zijn er kledingstukken welke je beter niet bij de zwarte was kunt doen, of bepaalde stoffen welke je beter niet kunt combineren omdat de ene de andere kan schaden.

Om het beste uit jou wasmachine te halen en deze optimaal te gebruiken, hebben we een aantal wasprogramma’s op een rij gezet, met daarbij uitleg over de indicatie voor dit programma en de duur en temperatuur. Tenslotte sluiten we af met een aantal tips over wat je wel en niet kunt doen met je kleding in de wasmachine.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Alle wasmachine wasprogramma’s

 1. Kort/snel programma: dit is geschikt voor kleding welke niet heel vies is, maar wel even gewassen moet worden. De duurdere wasmachines beschikken over een halve beladingssensor, wanneer dit niet het geval is doet de wasmachine even lang over het programma met het een halve belading, dan is dit programma een uitkomst.
 2. Bonte was: dit programma is voor kleding met kleur. De temperatuur is vaak los in te stellen en varieert van koud tot 90°. Wassen op 90° is zelden nodig, alleen bij hardnekkige vlekken of erg vieze/stinkende was. Let op dat bij minder stevig textiel je beter kunt wassen op 30°, en maximaal op 60°. Let hierbij altijd op de labels in de kleding.
 3. Witte was: voor witte was geldt hetzelfde als bij de bonte was. Hardnekkige vlekken moeten gewassen worden op 90°, maar minder stevig textiel op hoge temperatuur wassen gaan ten koste van het wasgoed. Let hierbij dus altijd op de labels in de kleding.
 4. Eco-programma: het eco-programma gebruikt minder energie en duurt daarom langer. De temperatuur is lager dan het standaard programma, namelijk 30°. Altijd het eco-programma gebruiken in plaats van het standaard programma kan enkele tientjes per maand schelen.
 5. Strijkvrij programma: dit programma zorgt ervoor dat kleding er met zo min mogelijk kreukels uitkomt, door op een lagere stand te centrifugeren. Dit scheelt ook energiekosten aangezien je het strijken achterwege kunt laten. Sommige stoffen kreuken erg van zichzelf en zullen er niet kreukvrij uitkomen, maar de kreukels zijn aanzienlijk minder.
 6. Uitgestelde start: dit is een functie en niet echt een wasprogramma. Door hiervoor te kiezen voorkom je dat je in de ochtend de wasmachine aanzet en de natte was uren in de wasmachine zit voor je deze eruit kunt halen. Hiermee kies je de eindtijd van het wasprogramma.
 7. Extra spoelen: dit programma haal het extra wasmiddel uit het wasgoed, en is dus handig voor mensen met een gevoelige huid, allergie of eczeem. Doordat er extra gespoeld wordt en de overige restjes wasmiddel uit de kleding gespoeld worden, reageert de huid hier minder op.

Speciale wasprogramma’s

 1. Stoom wasprogramma: dit programma zit alleen op de betere wasmachines, en past zich aan aan de soort textiel in de wasmachine. Door het gebruik van stoom hoeft de kleding niet gestreken te worden.
 2. Wasprogramma voor wol: wasprogramma voor wol wast op 30 of 40°, om krimpen te voorkomen.
 3. Wasprogramma voor katoen: wasprogramma voor katoen houdt in dat het programma op 30 of 40° wast.
 4. Wasprogramma voor jeans: jeans zijn vrij stevige kledingstukken en kunnen om die reden op een hogere temperatuur en een hoger centrifugeprogramma gewassen worden.
 5. Wasprogramma voor overhemden: dit programma wast de overhemden op een niet te hoge temperatuur en heeft een anti-kreuk programma.
 6. Wasprogramma voor sportkleding: sportkleding bevat vaak een speciale stof, en in sommige gevallen ook opdrukken. Deze opdrukken kunnen snel loslaten als de sportkleding wordt mee gewassen met de bonte was op een hoge temperatuur. Om die reden is het raadzaam de sportkleding wel lang en op hoge temperatuur te wassen, maar niet te hoog te centrifugeren.
 7. Wasprogramma voor ondergoed: dit programma gaat delicaat om met je ondergoed en voorkomt vat bh’s teveel vervormen. Het centrifugeprogramma is dan ook minder intensief.
 8. Wasprogramma voor satijnen kleding: dit programma gaat delicaat om met je satijnen kleding. Je kunt hier ook andere fragiele kledingstukken mee wassen. Het centrifugeprogramma is dan ook minder intensief.
 9. Antibacterieel programma: stevig vlekken worden beter verwijderd met dit programma. Let er wel op dat de temperatuur van dit programma hoger ligt.