Hoe lang kan de was in een wasmachine blijven

Het overkomt iedereen wel eens; je vergeet dat je een wasje aan het draaien was of je hebt echt geen tijd om de trommel te legen… Geen probleem, je kunt je schone wasgoed best een tijdje in de trommel laten zitten nadat het wasprogramma klaar is. Maar hoelang? Langer dan een paar uur tot een nacht raden wij niet aan. Dan gaat het namelijk al snel stinken. Lees hier alles wat je moet weten!
Hoelang kan was in de wasmachine blijven

Hoelang kun je was in de wasmachine laten zitten

Je kunt gerust je schone was een tijdje in de wasmachine laten zitten nadat het programma is afgelopen. Af en toe kan dat ook niet anders als je het druk hebt! Maar houd in gedachten dat het niet ideaal is om het te lang te laten zitten, want dan loop je het risico dat je wasgoed gaat stinken – en dan moet je het opnieuw wassen.

Je kunt je schone was veilig een paar uur tot maximaal een nachtje in de wasmachine laten zitten nadat het programma is afgelopen. Zolang je het de volgende ochtend direct ophangt of in de droger stopt. Echter, het wordt aanbevolen om de was zo snel mogelijk uit de machine te halen om mogelijke geurtjes en bacteriegroei te voorkomen.

Gevolgen van was te lang in de wasmachine laten zitten

Als je je schone was te lang in de wasmachine laat zitten, kunnen er enkele gevolgen optreden. De vochtige omgeving van de wasmachine is ideaal voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Dit is niet erg fris, maar je was kan er ook een onaangename geur van krijgen. Daarnaast kunnen er ook kreukels en vouwen ontstaan, vooral als de was lange tijd samengeperst blijft zitten. Het is dus het beste om je gewassen kleding zo snel mogelijk uit de machine te halen en op te hangen of in de droger te stoppen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

De meest gestelde vragen over hoe lang de was in een wasmachine kan blijven

Kan je was in de wasmachine laten zitten?

Jazeker, je kunt je was een tijdje in de wasmachine laten zitten nadat het programma is afgelopen. Het is echter geen goed idee om het te lang in de trommel te laten zitten als je wilt dat je wasgoed lekker blijft ruiken en minimale kreukels heeft. Langer dan een nachtje raadt ik je niet aan.

Wat kan er gebeuren als je gewassen was lang in de wasmachine laat zitten?

Als je je schone was te lang in de wasmachine laat liggen, kan het wat muffig gaan ruiken. Dit gebeurt omdat de vochtige omgeving van de wasmachine een ideale plek is voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Dus als je je was te lang laat zitten, kan het een beetje gaan stinken. Vooral in een wasmachine die niet regelmatig goed schoon wordt gemaakt, kan het zijn dat je wasgoed snel gaat stinken als je het te lang in de trommel laat zitten.

Kan ik de was opnieuw laten draaien als ik het te lang in de wasmachine heb laten zitten?

Natuurlijk, je kunt de was opnieuw laten draaien als je het te lang in de wasmachine hebt laten zitten als je wilt dat je kleding weer lekker ruikt. Maar het is natuurlijk het beste om je wasgoed zo snel mogelijk uit de trommel te halen wanneer het programma klaar is, omdat wassen veel energie en water kost. Daarnaast is het ook beter voor je wasgoed, je kleding blijft namelijk langer mooi als het niet zo vaak gewassen wordt.

Maakt het uit als ik de was te lang in de wasmachine laat zitten, maar het nogmaals draai met een korter programma?

Ja, dat kan helpen om de geur te verminderen en je kleding slijt minder snel tijdens een kort wasprogramma. Maar het is belangrijk op te merken dat een korter programma mogelijk niet grondig genoeg reinigt om volledig van die muffe geur af te komen. Dat zul je zelf uit moeten proberen met jouw specifieke wasmachine en wasmiddel.

Zal de was beschimmeld raken als ik het een paar uur in de wasmachine laat na het wassen?

Schimmel in je kleding ontstaat pas wanneer je kleding langere tijd vochtig is en niet kan drogen. In een paar uur zal waarschijnlijk nog geen schimmel ontstaan, maar het is toch verstandig om de wasmachinedeur open te laten staan zodat de vochtigheid kan ontsnappen, als je écht even geen tijd hebt om je schone was op te hangen.

Kan ik delicate stoffen langer in de wasmachine laten zitten dan normale kleding?

Het is beter om delicate stoffen niet te lang in de wasmachine te laten zitten. Delicate stoffen kunnen gevoeliger zijn voor geuren en kreukels, dus het is nog belangrijker om ze snel op te hangen na het wassen.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines