Tot hoe laat mag je een wasmachine draaien

Als je ‘s nachts of ‘s avonds wast, betaal je minder voor stroom. Daarom is dit voor velen hét moment om de wasmachine te laten draaien. Maar hoe zit dat met de geluiden van de wasmachine, kunnen je buren dit horen? Waarschijnlijk niet. En er zijn ook geen wettelijke regels die jou ervan weerhouden ‘s nachts te wassen.
Hoelang kan was in de wasmachine blijven

Tot hoe laat mag je een wasmachine aanzetten

Ah, die eeuwige vraag: tot hoe laat mag je de wasmachine draaien? In Nederland zijn er geen wettelijke regels die jou ervan weerhouden ‘s nachts de was te doen of andere elektrische apparaten te gebruiken. Sterker nog, omdat nachtstroom (voor de meesten) goedkoper is, kan het een erg goed idee zijn om ‘s avonds laat je wasmachine of droger te laten draaien. Gebruikmaken van het nachttarief is een goede manier om te besparen op je energiekosten.

Wasmachines centrifugeren tegenwoordig zo stil, dat je buren waarschijnlijk niet eens doorhebben dat je een wasje aan het draaien bent. Maar mochten je buren toch overlast hebben van het geluid, kan dit erg vervelend zijn. Een (te) luide wasmachine houdt je makkelijk uit je slaap, en je wilt natuurlijk geen boze buren aan de deur, midden in de nacht.

Mijn wasmachine veroorzaakt geluidsoverlast!

Heb jij een oude wasmachine die veel lawaai maakt? Of heb je dunne muren en staat er een bed aan de andere kant? Dan is het een ander verhaal. In zo’n situatie kan het geluid van een wasmachine iemand wakker houden en kun het beste met je buren in gesprek over of/wanneer zij overlast ervaren door jouw wasmachine. Zo kun je samen wellicht een goed tijdstip vinden voor jou om te wassen.

Als je wilt profiteren van de lagere energiekosten, maar je buurman of buurvrouw het storend vindt als je in de avond of nacht wast, kun je ook in het weekend wassen. De energiekosten zijn namelijk niet alleen ‘s avonds en ‘s nachts goedkoper, maar ook overdag in het weekend en op feestdagen. Wees je er wel van bewust dat dit kan verschillen per energieleverancier. In de meeste gevallen kun je dit controleren in je contract.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

De meest gestelde vragen over tot hoe laat je een wasmachine mag draaien

Hoe kan ik het geluid van mijn wasmachine verminderen?

Een slimme vraag voor de nachtelijke wassers onder ons! Je kunt op verschillende manieren het geluid van je wasmachine verminderen. Zo kun je rubberen anti-trillingsmatjes onder de machine leggen. Die absorberen het geluid een beetje. Een andere manier is om de wasmachine goed te balanceren. Check of hij waterpas staat, want een scheve wasmachine maakt meer lawaai. Tot slot, je kunt ook een speciale nachtmodus gebruiken als je wasmachine die heeft.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines