Bosch i-DOS wasmachine

Een van de dingen die het meest fout gaat bij het wassen is het doseren van het wasmiddel en wasverzachter. Met een Bosch i-Dos wasmachine is dit verleden tijd, want het slimme systeem bepaalt op basis van de hoeveelheid wasgoed, de vlekken en de hardheid van het water precies hoeveel er van alles nodig is. Hierdoor zit je kleding niet langer dan nodig in de wasmachine, waardoor je minder snel last hebt van slijtage. Ook gaat je machine veel langer mee. Ben je benieuwd? Vind dan hier de beste Bosch i-Dos wasmachines van 2024:
Bosch wasmachine

Bosch i-DOS wasmachine: Wat is dat

In een wereld waarin gemak en precisie centraal staan, introduceert Bosch de i-DOS wasmachine, een intelligent doseringssysteem dat de waservaring naar een nieuw niveau tilt.

 1. Automatische dosering: Een van de belangrijkste kenmerken van de i-DOS technologie is de automatische dosering van wasmiddel en wasverzachter. In plaats van handmatig te gissen hoeveel wasmiddel nodig is voor elke lading, berekent de i-DOS wasmachine optimale hoeveelheid wasmiddel op basis van de ladinggrootte, het type kleding en de mate van vervuiling.
 2. Efficiëntie en besparing: Dankzij de automatische dosering vermijd je overbodig gebruik van wasmiddel. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Te veel wasmiddel kan resulteren in zeepresten op je kleding en kan ook de levensduur van je wasmachine verkorten.
 3. Eenvoud en gemak: Bij de i-Dos wasmachines hoef je het wasmiddelreservoir minder vaak bij te vullen. Afhankelijk van de grootte van de ladingen en hoe vaak je wast, kan één vulling van het reservoir genoeg zijn voor meerdere wasbeurten.
 4. Optimale wasresultaten: Doordat de machine de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt, krijg je consequent schone wasresultaten, zonder het risico van over- of onderdosering.

In essentie zijn de Bosch i-DOS wasmachines een combinatie van technologische innovatie en gebruiksgemak. Met als doel een zorgeloze waservaring die zowel efficiënt als effectief is. Het is een voorbeeld van hoe Bosch voortdurend streeft naar optimalisatie van huishoudelijke apparaten om het dagelijks leven gemakkelijker te maken.

Beste Bosch i-DOS wasmachine van 2024

Heb je interesse in een wasmachine van Bosch met i-Dos? Dan heb je een ruime keuze uit een flink aantal modellen. Om het voor jou wat gemakkelijker te maken om de juiste te kiezen, hebben we een de wasmachines getest en met elkaar vergeleken. Dit zijn de beste Bosch i-Dos wasmachines van 2024:

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Voor- en nadelen van een Bosch i-DOS wasmachine

Je kunt met het i-Dos systeem veel besparen, waardoor je snel uit het oog verliest dat er ook nog een aantal nadelen aan kleven. We hebben hier de belangrijkste overwegingen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

 1. Automatische dosering: De i-DOS technologie zorgt voor een optimale dosering van wasmiddel voor de hoeveelheid wasgoed in de trommel, waardoor je voorkomt dat je te veel of te weinig wasmiddel bij je wasgoed doet. Hierdoor krijg je keer op keer een perfect wasresultaat.
 2. Besparing op wasmiddel: Doordat het systeem exact de benodigde hoeveelheid wasmiddel doseert, verspil je minder en bespaar je op lange termijn geld.
 3. Efficiënter wassen: Met de juiste hoeveelheid wasmiddel zorgt de wasmachine ervoor dat je kleding langer meegaat, kleuren behouden blijven en er minder slijtage optreedt.
 4. Milieuvriendelijk: Door precies te doseren, voorkom je dat er te veel zeepresten in het water terechtkomen, wat beter is voor het milieu.
 5. Gebruiksgemak: Het bijvullen van het wasmiddelreservoir is eenvoudig en hoeft minder vaak te gebeuren dan bij traditionele wasmachines, vaak kun je tot wel 30 wasbeurten door op een enkele vulling. Bovendien geeft de machine aan wanneer het tijd is om bij te vullen.

Nadeel

 1. Hogere aanschafprijs: De geavanceerde technologie van i-DOS kan de prijs van de wasmachine verhogen in vergelijking met modellen zonder dit systeem.
 2. Minder flexibiliteit met speciale wasmiddelen: Je kunt bijna ieder wasmiddel gebruiken, maar de ervaring leert dat niet alles even goed werkt.
 3. Onderhoud van het reservoir: Het reservoir waar het wasmiddel in wordt bewaard, kan na verloop van tijd wat onderhoud vereisen om ervoor te zorgen dat het systeem optimaal blijft werken.

Hoe werkt een Bosch i-DOS wasmachine

Een van de lastigste onderdelen van het doen van je was is het inschatten hoe veel wasmiddel je precies nodig hebt. Wanneer je te veel gebruikt draait de machine langer dan nodig en al het extra water en de bewegingen zijn niet goed voor je kleding. Te weinig wasmiddel zorgt er weer voor dat vlekken en nare geurtjes niet goed verwijderd worden. Gelukkig heeft Bosch een oplossing bedacht om dit proces te vergemakkelijken: de Bosch i-DOS wasmachine. Maar hoe werkt dit nu precies?

 • Automatische wasmiddeldosering: De kern van de i-DOS technologie is het tot op de milliliter nauwkeurig automatisch doseren van het wasmiddel. Het systeem detecteert de lading en het type stof in de trommel en bepaalt vervolgens precies hoeveel wasmiddel er nodig is voor die specifieke wasbeurt.
 • Intelligente sensoren: De i-DOS wasmachine is uitgerust met sensoren die de hardheid en vervuilingsgraad van het water meten. De sensoren wegen ook hoeveel wasgoed er in de machine zit. Op basis van deze gegevens past de machine de hoeveelheid wasmiddel aan, zodat je altijd het optimale resultaat krijgt.
 • Ruim wasmiddelreservoir: Je hoeft niet elke keer wasmiddel toe te voegen. De wasmachine heeft een reservoir dat genoeg inhoud heeft voor meerdere wasbeurten. Je vult het reservoir en de wasmachine doseert zelf de juiste hoeveelheid uit dit reservoir.
 • Flexibiliteit in wasmiddelkeuze: Hoewel het i-DOS systeem ontworpen is voor vloeibaar wasmiddel, kun je nog steeds handmatig poeder of speciale wasmiddelen toevoegen via de gebruikelijke wasmiddellade.
 • Milieuvriendelijk en zuinig: Met exact gedoseerd wasmiddel, voorkom je verspilling en verminder je de belasting op het milieu. Bovendien bespaar je op lange termijn geld omdat je minder wasmiddel gebruikt.
Kortom, de Bosch i-DOS wasmachine is ontworpen om het wasproces te stroomlijnen en je leven een stuk eenvoudiger te maken. Het systeem zorgt voor een optimale reiniging terwijl het verspilling tegengaat, waardoor je zowel tijd als geld bespaart.

Zo gebruik je een Bosch i-DOS wasmachine

Met de Bosch i-DOS wasmachine is het proces van het doen van de was verfijnder dan ooit tevoren. Als je nieuw bent met dit systeem of als je je wasroutine wilt optimaliseren, is het nuttig om de basisprincipes van het i-DOS systeem te begrijpen. Hier is een eenvoudige handleiding over hoe je een Bosch i-DOS wasmachine gebruikt:

 1. Vul het wasmiddelreservoir: Open de wasmiddellade en je zult een speciaal compartiment vinden voor het vloeibare wasmiddel. Vul dit compartiment met je favoriete vloeibare wasmiddel. Dankzij het ruime reservoir hoef je dit niet bij elke wasbeurt te doen; het systeem heeft voldoende capaciteit voor meerdere wasbeurten.
 2. Laad je wasgoed: Doe je wasgoed in de trommel zoals je dat normaal zou doen. Het is altijd een goed idee om gelijksoortige kleuren en stoffen samen te wassen.
 3. Kies het gewenste programma: Op het bedieningspaneel kies je het programma dat het beste past bij je wasgoed. Of het nu gaat om katoen, synthetische stoffen, fijne was of een ander specifiek programma, de i-DOS technologie werkt samen met elk van deze instellingen.
 4. Activeer i-DOS (indien nodig): Hoewel het systeem vaak standaard is ingeschakeld, zorg ervoor dat i-DOS actief is. Dit zorgt ervoor dat de machine automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel doseert.
 5. Start de wasmachine: Nadat je het gewenste programma hebt geselecteerd, start je de wasmachine. De Bosch i-DOS wasmachine doet de rest. De sensoren meten de lading, het soort textiel en de mate van vervuiling, en doseren vervolgens de juiste hoeveelheid wasmiddel voor de wasbeurt.
 6. Optionele aanpassingen: Als je ooit een speciaal wasmiddel wilt gebruiken of een specifieke voorkeur hebt voor een bepaalde wasbeurt, kun je altijd handmatig wasmiddel toevoegen via de gebruikelijke wasmiddellade.

Het gebruik van een Bosch i-DOS wasmachine is een eenvoudig en intuïtief proces. Door de automatische dosering van het wasmiddel te omarmen, kun je genieten van optimale wasresultaten met minimale verspilling. Het is een perfecte combinatie van gebruiksgemak en technologische innovatie.

Wat vinden andere mensen van een Bosch i-DOS wasmachine

Hier moet je op letten bij het kopen van een Bosch i-DOS wasmachine

De ene Bosch wasmachine met i-Dos is de andere niet, er zijn altijd een aantal kleine verschillen. Let hierop als je wil dat je wasmachine echt bij je past:

Het energielabel

Wat betreft de energieklasse heb je bij wasmachines met het i-Dos systeem de keuze uit A en A-20%, het verschil in besparing hierbij is ongeveer €70.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau centrifugeren van een wasmachine wordt altijd aangegeven in decibel. Bij Bosch zijn alle modellen in ieder geval stil (71 – 72 dB), maar ze hebben ook een paar wasmachines die extra stil zijn (70 dB of stiller). Je bepaalt het juiste geluidsniveau voor jou aan de hand van de plek waar je de wasmachine neer wil zetten.

Gebruiksgemak

Wat betreft de functies die het gebruiksgemak voor jou kunnen verhogen kun je kiezen uit een kledingbeschermende trommel, startuitstel, tussentijds was toevoegen, bediening via app, stroomfunctie en zelfreinigende wasmiddellade.

Andere merkspecifieke functies

Naast een intelligent doseersysteem, kunnen wasmachines van Bosch ook over andere handige functies beschikken:

 • Bosch 4D Wash: De 4D Wash technologie van Bosch maakt gebruik van een geoptimaliseerde waterstroom om een effectievere en gelijkmatigere verdeling van wasmiddel en water in de trommel te bereiken. Dit resulteert in schonere wasresultaten in minder tijd.
 • Bosch HomeConnect: HomeConnect is een slimme functie waarmee gebruikers hun Bosch apparaten, waaronder wasmachines, kunnen verbinden met hun smartphones. Hiermee kunnen ze de machine op afstand bedienen, programma’s selecteren en zelfs diagnose op afstand ontvangen bij problemen.
 • Bosch HygienePlus: Voor mensen met allergieën of een gevoelige huid is HygienePlus een zegen. Deze functie garandeert dat kleding en stoffen worden gewassen bij hoge temperaturen, waarbij bijna 100% van alle bacteriën en allergenen worden verwijderd. Daarnaast zorgt een langere spoeltijd ervoor dat alle wasmiddelresten grondig worden uitgespoeld, waardoor de kans op huidirritatie verder wordt verminderd.
 • Bosch Iron Assist: Iron Assist is een stoomprogramma dat specifiek is ontworpen om kreuken en vouwen in kleding te verminderen. Door het gebruik van stoom worden kledingstukken verzacht, waardoor ze gemakkelijker te strijken zijn of soms zelfs helemaal niet gestreken hoeven te worden.
 • Bosch SpeedPerfect: SpeedPerfect is een speciale functie van Bosch die ontworpen is om wasprogramma’s aanzienlijk te versnellen zonder in te boeten op reinigingsprestaties. Door de wascyclus tot 65% te verkorten, kunnen gebruikers tijd besparen en toch genieten van perfect schone kleding.
 • Bosch anti-vlekkensysteem: Het anti-vlekkensysteem van Bosch is een geavanceerde functie die gericht is op het verwijderen van de 16 meest voorkomende vlekken. Van rode wijn tot olie, het systeem past de temperatuur, trommelbeweging en inweektijd aan om elke vlek effectief te bestrijden.

De meest gestelde vragen over een Bosch i-DOS wasmachine

Zo’n automatisch doseersysteem klinkt natuurlijk super handig, maar het is wel aan te raden om je er eens goed in te verdiepen. Dit zijn de vragen die andere consumenten er vaak over stellen.

Kan ik handmatig wasmiddel toevoegen naast het i-DOS systeem?

Ja, de Bosch i-DOS wasmachine is ontworpen voor alle soorten stoffen. Dankzij de intelligente sensoren past de machine de hoeveelheid wasmiddel aan op basis van het type kleding en de mate van vervuiling. Hierdoor krijgen zelfs de meest delicate stoffen de juiste zorg.

Is de Bosch i-DOS wasmachine geschikt voor alle soorten stoffen?

Ja, je kunt nog steeds handmatig wasmiddel toevoegen aan een Bosch i-DOS wasmachine als je dat wilt. De meeste modellen hebben een apart compartiment voor handmatige dosering. Dit is handig als je een speciaal soort wasmiddel wilt gebruiken voor een bepaalde wasbeurt of als je een voorwas wilt doen.

Kan ik mijn eigen wasmiddel gebruiken in plaats van het i-DOS systeem?

Ja, je kunt je eigen vloeibare wasmiddel en wasverzachter gebruiken met het i-DOS systeem. Het is echter belangrijk dat je wasmiddel koopt dat geschikt is voor automatische doseringssystemen. Zorg er ook voor dat je vloeibaar wasmiddel gebruikt, want poeder kan niet goed worden gedoseerd.

Hoeveel liter water en energie kan ik besparen met i-DOS?

Met het i-DOS systeem van Bosch kun je aanzienlijk water en energie besparen. Doordat de machine de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt, worden extra spoelbeurten die nodig zijn om zeepresten te verwijderen, voorkomen. Dit kan leiden tot een waterbesparing van tot wel 7.062 liter per jaar. Hierdoor verbruik je ook automatisch minder energie, omdat de wasmachine minder lang aan staat.

Hoeveel wasmiddel kan ik besparen met i-DOS?

Dankzij het geavanceerde doseringssysteem van i-DOS, kun je tot 30% wasmiddel besparen in vergelijking met handmatige dosering. Meer wasmiddel gebruiken dan nodig is een veelvoorkomend probleem bij handmatige dosering en met i-DOS wordt precies de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt voor iedere lading. Dit leidt tot minder verspilling en kostenbesparingen op de lange termijn.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2024

Bekijk de beste wasmachines