Vaatwasser op wasmachine

Het is de normaalste zaak van de wereld om je droger bovenop je wasmachine te zetten. Maar hoe zit dat met vaatwassers? In de meeste gevallen kunnen deze ook zonder probleem op een wasmachine staan – wat ideaal is als je een kleine keuken hebt en geen andere ruimte voor de wasmachine. Door je vaatwasser op je wasmachine te stapelen bespaar je ruimte en ben je nog steeds van alle gemakken voorzien!
Bovenlader wasmachine

Kun je een vaatwasser op een wasmachine plaatsen

Jazeker, het is mogelijk om een vaatwasser op een wasmachine te plaatsen! Het wordt niet in alle situaties aangeraden, maar als je wasmachine en vaatwasser aan alle voorwaarden voldoen – en je het stapelen goed aanpakt – kan dit een hele goede manier zijn om ruimte te besparen.

Als bonus-pluspunt hoef je met een stapel opstelling ook niet meer te bukken om je vaat uit te ruimen! Hierdoor is het stapelen dus niet alleen praktisch, maar zorgt het ook voor meer gebruiksgemak.

Ondergrond van je wasmachine

Jazeker, het is mogelijk om een vaatwasser op een wasmachine te plaatsen! Het wordt niet in alle situaties aangeraden, maar als je wasmachine en vaatwasser aan alle voorwaarden voldoen – en je het stapelen goed aanpakt – kan dit een hele goede manier zijn om ruimte te besparen.

Als bonus-pluspunt hoef je met een stapel opstelling ook niet meer te bukken om je vaat uit te ruimen! Hierdoor is het stapelen dus niet alleen praktisch, maar zorgt het ook voor meer gebruiksgemak.

De voorwaarden van stapelen van je vaatwasser en wasmachine

Eerst en vooral moet de vaatwasmachine óp de wasmachine geplaatst worden, en niet andersom. Dat is omdat er een blok beton in de wasmachine zit, die de wasmachine stabiel houdt tijdens het centrifugeren. Dit voorkomt dat de wasmachine heftig gaat trillen en maakt de wasmachine vele malen zwaarder! Te zwaar voor je vaatwasser om te dragen.

Daarnaast is het belangrijk dat je wasmachine een vlakke, stevige boven kant heeft, zodat de vaatwasmachine daar stevig op staat. Ten slotte is het ook van erg groot belang dat de vaatwasser niet te zwaar is voor de wasmachine. Check sowieso altijd de gebruiksaanwijzingen van beide apparaten om zeker te zijn dat het mag. En vergeet niet: veiligheid eerst!

Is een vaatwasser te zwaar voor de wasmachine?

In dit geval kun je overwegen extra middelen in te zetten om ervoor te zorgen dat toch je afwasmachine bovenop je wasmachine geplaatst kan worden. Denk hierbij aan een speciale kast, stelling, tafel of stevige plank die het bovenste apparaat kan dragen in plaats van de wasmachine. Vaak kun je dit soort materialen bij een bouwmarkt vinden.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Dit heb je nodig bij het plaatsen van je vaatwasser op je wasmachine

Een goede voorbereiding is het halve werk! Voor je begint met het stapelen van je vaatwasser en wasmachine, moet je er voor zorgen dat je de volgende benodigdheden klaar hebt liggen:

  1. Gebruiksaanwijzingen: Van zowel de wasmachine als de vaatwasser. Hierin kun je lezen of deze twee apparaten geschikt zijn voor een stapel opstelling.
  2. Anti-slip mat: Om te voorkomen dat de apparaten gaan verschuiven, eventueel kun je ook speciale dopjes kopen voor onder de poten van de wasmachine (trilling dempers).
  3. Waterpas: Om zeker te weten dat beide apparaten recht staan.
  4. Meetlint: Voor het meten van de afmetingen en de beschikbare ruimte.
  5. Montagekit of -beugels: Om de vaatwasser stevig vast te zetten.
  6. Gereedschapset: Schroevendraaiers, tangen, etc.

Zo zet je jouw vaatwasser op jouw wasmachine

Een vaatwasser op een wasmachine plaatsen lijkt misschien vrij eenvoudig, maar een zijn een aantal zaken waar je je heel bewust van moet zijn! In eerste instantie is het een goed idee om de gebruiksaanwijzingen van beide apparaten goed door te nemen. Weet je zeker dat deze apparaten gestapeld kunnen worden? Dan kun je aan de slag!

Stap 1: Meten is weten

Gebruik je meetlint om de afmetingen van beide apparaten en de beschikbare ruimte te meten. Zorg ervoor dat alles past voor je begint. Onverwacht een gebrek aan ruimte is geen probleem waar je tegenaan wilt lopen!

Stap 2: Plaats de anti-slip mat

Leg de anti-slip mat op de bovenkant van de wasmachine. Dit voorkomt dat de vaatwasser van de wasmachine schuift en houdt hem goed op zijn plek.

Stap 3: Check de stabiliteit met een waterpas

Gebruik een waterpas om te controleren of je wasmachine helemaal recht staat. Dit is altijd van groot belang bij een wasmachine, maar het is nóg belangrijker nu je je vaatwasser op wasmachine plaatst.

Stap 4: Plaats en bevestig de vaatwasser

Zodra je wasmachine helemaal recht op de grond staat, kun je je vaatwasser op de wasmachine plaatsen. Met behulp van een montagekit of -beugels kun je de vaatwasser stevig vastzetten op de wasmachine, bijvoorbeeld aan de muur of een frame.

Stap 5: Aansluiten en testen.

Nu alles op zijn plek staat, kun je de afwasmachine aansluiten op de stroom, het water en de afvoer. Draai een kort programma met de wasmachine en controleer of de trillingen (vooral tijdens het centrifugeren) niet te heftig zijn voor de vaat in de afwasmachine.

De meest gestelde vragen over een vaatwasser op wasmachine

Kan ik elke vaatwasser op elke wasmachine stapelen?

Nee, dat kan niet. Niet alle wasmachines zijn stevig genoeg of hebben een geschikte bovenkant. Controleer altijd de gebruiksaanwijzing van beide apparaten.

Is het veilig om een zware vaatwasser op een wasmachine te plaatsen?

Dat hangt ervan af. Als beide apparaten hiervoor zijn ontworpen en je alle veiligheidsmaatregelen volgt, is het meestal veilig. Hier kun je meer over lezen in de gebruiksaanwijzing van de apparaten. Maar bij twijfel, vraag het aan een expert.

Hoe kan ik de stabiliteit verbeteren als ik een vaatwasser op een wasmachine stapel?

Een anti-slip mat en montagebeugels zijn je beste vrienden om de stabiliteit te verbeteren. Het gebruik van een waterpas kan ook helpen om ervoor te zorgen dat alles recht staat. Eventueel kun je er ook voor kiezen om de vaatwasser en wasmachine in te bouwen, bijvoorbeeld in een nis of een speciale kast. Dit geeft vaak een meer afgewerkte look, maar voorkomt bijvoorbeeld ook dat de vaatwasser trilt als je wasmachine aan het centrifugeren is. Je kunt ook een stevige tafel, stevige plank of stelling kopen die het gewicht van de vaatwasser kan dragen.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines