Beste wasmachine met 1400 toeren

Wat is een wasmachine met 1400 toeren? Een wasmachine met 1400 toeren centrifugeert de was met 1400 toeren per minuut. Deze wasmachines hebben een restvochtpercentage van 50%. 

Opzoek naar een wasmachine met 1400 toeren? Hieronder hebben wij de beste wasmachines met 1400 toeren van 2024 voor jou opgesomd!

Wasmachine 1400 toeren

Wat is een wasmachine met 1400 toeren

Ben je geïnteresseerd in een wasmachine met een hoog aantal toeren, dan is het aanbod vrij ruim. Kies je dan voor een wasmachine met 1400 toeren of 1600 toeren? En wanneer die keuze is gemaakt blijft er nog steeds een ruim aanbod aan wasmachines over. Kiezen welke wasmachine voor jou het meest geschikt is kan lastig zijn, zeker als je niet goed weet waar je op moet letten. Wij helpen je graag door de voor- en nadelen van een 1400 toeren wasmachine voor je op een rij te zetten. Ook vergelijken we de 1400 en 1600 toeren wasmachine met elkaar. Tenslotte kijken we waar je bij de aankoop van een 1400 toeren wasmachine het beste op kunt letten, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken. Het aanbod in wasmachines met een toerental van 1400 is erg groot. 

De meeste wasmachines die nu op de markt zijn maken 1400 toeren per minuut. Op de tweede plaats – met afstand – staan wasmachines die 1600 toeren maken. Het aantal toeren van een wasmachine bepaald de snelheid van de wastrommel in de wasmachine tijdens het centrifugeren. 1400 toeren betekend dus dat de wastrommel 1400 keer ronddraait in één minuut, oftewel: ongeveer 23 keer per seconde. Het centrifugeproces vindt plaats aan het einde van de wasbeurt en zorgt ervoor dat het vocht uit het wasgoed gehaald wordt. Hierdoor wordt de was droger en is het dus niet meer drijfnat bij het openen van de wasmachine. Hoe meer toeren, hoe meer wentelingen en hoe droger de was zal zijn.

De beste wasmachines met 1400 toeren van 2024

Op zoek naar een nieuwe wasmachine die jouw kleding stralend schoon en bijna droog uit de trommel tovert? Dan ben je hier aan het juiste adres. Hieronder vind je onze top 5 beste wasmachines met 1400 toeren voor het jaar 2024. Deze lijst helpt je bij het maken van een weloverwogen keuze. Scroll naar beneden en ontdek jouw ideale match!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Waar let je op bij de aankoop van een 1400 toeren wasmachine

Een 1400 toeren wasmachine is beschikbaar in een ruim aanbod aan soorten en maten. Wanneer je kiest voor 1400 toeren, kun je al een aantal wasmachines uitsluiten, echter blijft er een grote hoeveelheid machines over. Ben je geen expert op dit gebied, dan is het lastig om te weten waar je op moet letten. Omdat je een wasmachine koop voor een aantal jaar (het liefst zo lang mogelijk), wil je zeker weten dat je een geschikt en gebruiksvriendelijk model kiest. Eigenschappen van de wasmachine waar je bijvoorbeeld op kunt letten zijn: vulgewicht, energieverbruik, gebruiksgemak, wasvoorkeuren, waskwaliteit, bouwkwaliteit, wasprogramma’s en eventueel het geluidsniveau en zelfs merkspecifieke extra functies. We gaan dieper in op de verschillende onderdelen en nemen met je door waar je zoal op kunt letten.

Energieklasse

De energieklasse van een 1400 toeren wasmachine varieert van A+++ tot A+++-50%. Een 1400 toeren wasmachine met een energielabel A+++-50% is 50% zuiniger dan een A+++ model. Ondanks dat een A+++ model ook al binnen de noemer ‘milieuvriendelijk’ past, scheelt dit dus aanzienlijk in jaarlijkse energiekosten. Een duurder maar milieuvriendelijker model kan zichzelf dus ook terugbetalen door energie te besparen, zeker als je naar de besparing gedurende de levensjaren van de wasmachine kijkt.

Vulgewicht

Het vulgewicht van een 1400 toeren wasmachine varieert van 6 tot 10 kilogram. Een vulgewicht van 6 tot 7 kilogram is geschikt voor een huishouden van 2 personen. Een vulgewicht van 8 kilogram voor een huishouden van 4 personen en een vulgewicht van 9 kilogram of meer voor een huishouden van 5 of meer personen. Een te groot vulgewicht zorgt voor onnodig lege wastrommels, wat bij het ontbreken van een beladingssensor kan leiden tot verspilling van energie en water. Een te klein vulgewicht leidt tot het onnodig veel wasbeurten, wat ook kan leiden tot verspilling van water en energie en tot ongenoegen van de gebruiker. Deze richtlijnen zijn er om je op weg te helpen om het juiste formaat te kiezen, hier kun je natuurlijk altijd van afwijken.

Gebruiksgemak

Dit wordt bepaald door een resttijdindicator, startuitstel, tussentijds was toevoegen, beladingssensor, bediening via een app, automatische wasmiddeldosering, stoomfunctie, zelfreinigende wasmiddellade, kledingbeschermende trommel, trommelverlichting en automatisch uitschakelen. Welke specificaties een wasmachine bezit hangt af van het model. Afhankelijk van je eigen voorkeur kies je wel of niet voor deze gemakken. Uiteraard geldt: hoe meer gemakken, hoe duurder de wasmachine.

Wasvoorkeuren

Een wasmachine kan beschikken over functies welke zorgen dat er aan bepaalde wasvoorkeuren voldaan kan worden, zoals delicate stoffen, gevoelige huid, sportkleding, extra snel (<60 minuten), zuinig met water en energie, vermindert slijtage. Mocht je geïnteresseerd zijn in één van deze wasvoorkeuren, selecteer hier dan op tijdens de zoektocht.

Waskwaliteit

De waskwaliteit kan opgedeeld worden in basisklasse, middenklasse en topklasse. De kwaliteit wordt bepaald aan de hand van de aanwezigheid van: wasresultaat A, automatische wasmiddeldosering, beladingssensor, stoomfunctie, extra spoelfunctie, kledingbeschermende trommel, zelfreinigende wasmiddellade en trommelreiniging. Een waskwaliteit is van topklasse als de 1400 toeren wasmachine minimaal 705 van de eigenschappen bezit. Bezit de wasmachine tussen de 50 en 70% van de eigenschappen, dan is het een middenklasse model. Een basisklasse model bezit minder dan de helft van de genoemde eigenschappen. Een 1400 toeren wasmachine is beschikbaar in elke klasse. We raden aan om een midden- of topklasse waskwaliteit te kiezen.

Bouwkwaliteit

Ook de bouwklasse is op te delen in drie klassen: basisklasse, middenklasse en topklasse. De bouwkwaliteit wordt bepaald door de aanwezigheid van: metalen behuizing met emaille, RVS trommel, RVS kuip, koolborstelloze motor, balanssysteem, zelfreinigende wasmiddellade, 3 soorten waterbeveiliging en trommelreiniging. Bezit een wasmachine meer dan 70% van de bovenstaande eigenschappen, dan is het een topklasse model. Een 1400 toeren wasmachine met 50 tot 70% van de eigenschappen valt in de middenklasse. Bij minder dan 50% van de eigenschappen is het een basisklasse wasmachine. We raden aan om een 1400 toeren wasmachine met topklasse te kopen, dit beloofd een duurzamer model te zijn. Deze wasmachines zijn vaak wat duurder in aanschaf wegens de eigenschappen, maar betalen zich vanwege de duurzaamheid vaak terug.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van de wasmachine varieert en is gemiddeld 74 tot 76 dB. Een stille wasmachine heeft 73 dB of minder en kan ideaal zijn wanneer je de was vooral ’s nachts draait of in de buurt van een kinderkamer. Een normale wasmachine heeft een geluidsniveau van 74 tot 77 dB en een luide wasmachine heeft een geluidsniveau van 78 dB of hoger. Vrijwel elke 1400 toeren wasmachine beschikt over een geluidsniveau binnen de categorie ‘normaal’ of ‘stil’.

Wasprogramma’s

Er zijn verschillende wasprogramma’s. Naast een kort en ecologisch programma zijn er ook programma’s speciaal voor bepaalde doeleinden, kledingstukken, soorten kleding of typen stof: allergieën, jeans, sportkleding, outdoorkleding, sportschoenen, zijde, dons, overhemden, babykleding, donkere was, gemengde was, beddengoed, gordijnen, impregneren en vlekken.

Merkspecifieke extra functies

De wasmachines hebben ook merkspecifieke functies, welke gekoppeld zijn aan het merk van de wasmachine zelf. Deze functies hebben vaak een kenmerkende naam en maken het gebruik van de wasmachine over het algemeen nog eenvoudiger. Ben je geïnteresseerd in één van deze functies, dan is het wijs om hier op te selecteren tijdens de zoektocht. Niet elke wasmachine van een bepaald merk bevat deze functies.
AEG heeft de ProSteam om kreukels in de was zoveel mogelijk te voorkomen, AutoDose om automatisch wasmiddel t doseren, ProSense om de belading te meten en hier het programma op aan te passen, ÖkoMix voor het oplossen van wasmiddel in water en SoftWater om het water te ontharen voor het in de wastrommel komt om kalkaanslag te verminderen.
Bosch heeft i-DOS om het wasmiddel automatisch e doseren, VarioPerfect om de was snel en zuiniger te wassen, HomeConnect om de wasmachine op afstand met een app te besturen en AllergyPlus voor de gevoelige huid of allergie.
LG heeft de TwinWash waarmee je twee wassen tegelijk kunt draaien. Let op, hiervoor moet je wel een extra kleine wasmachine kopen. Ook heeft LG de Direct Drive, wat betekend dat de wasmachine een koolborstelloze motor heeft waardoor de wasmachine duurzamer en stiller is.
Samsung heeft de QuickDrive om de was snel en zuinig te wassen (2 keer zo snel en wel 20% zuiniger), EcoBubble om de was op een lagere temperatuur met dezelfde waskwaliteit te wassen, Auto Optimal Wash om de belading te meten en het programma hier juist op af te stemmen en ten slotte ook AdWash om wasgoed toe te voegen aan de wasmachine tijdens het draaien van een programma.
Siemens heeft de i-DOS welke automatisch het wasmiddel doseert, iSensoric of VarioPerfect om sneller en zuiniger te wassen, SensoFresh om nare luchtjes zoals etensluchtjes en rooklucht uit wasgoed te verwijderen en HomeConnect waarmee je de wasmachine op afstand met een app kunt besturen.
Miele heeft e TwinDos waarmee de wasmachine het wasmiddel automatisch doseert. PowerWash en QuickPowerWash welke doen wat de naam beloofd: snel en zuinig wassen met een goed wasresultaat. Ook heeft Miele de SteamCare welke ervoor zorgt dat kleding met minder kreukels uit de wasmachine komt en strijken dus niet of minder vaak nodig is.

Prijs

De prijs van een 1400 toeren wasmachine varieert van €380 tot €1500. Hoe duurde de wasmachine, hoe meer opties en hoe groter het gebruikersgemak. Daarbij is een duurdere wasmachine vaak duurzamer wat resulteert in een langere levensduur, minder slijtage en minder snel storingen of reparaties. Dit hangt echter wel van veel factoren af en is zeker geen lineair verband. Het is weliswaar de moeite waard om te kijken of je voor het extra geldt ook echt extra krijgt, want dit kan zich, zeker in het geval van een milieubewuster model, door de jaren heen meer dan terugverdienen.

Voor- en nadelen van een 1400 toeren wasmachine

Voordelen

Een wasmachine met 1400 toeren zorgt voor relatief droge was. Nu denk je waarschijnlijk: wat is hier het nut van wanneer je beschikt over een wasdroger? Nou, een wasdroger is minder zuinig en heeft daarom hogere energiekosten en een hogere belasting van het milieu. Wanneer de was droger uit de wasmachine komt hoeft de wasdroger dus minder werk te verrichten, dit kan aanzienlijke bedragen schelen op op de energierekening na een aantal jaar en is dus zeker de moeite waard. Heb je geen wasdroger, dan is een 1400 toeren wasmachine ook prettig om de kleding droger op het wasrek te kunnen ophangen. Ook komt de kleding minder gekreukt uit de was dan bij een wasmachine met 1600 toeren, echter wel meer gekreukt dan bij wasmachines met minder toeren. Daarnaast komt je wasgoed minder gekreukt uit de trommel dan bij een wasmachine met 1600 toeren. En ten slotte: je hebt ongelofelijk veel keuze! Het gros van de wasmachines die nu worden verkocht hebben een toerental van 1400.

Nadelen

Een nadeel is dat de 1400 toeren wasmachine meer energie gebruikt dan wasmachines met minder toeren. De extra toeren kosten logischerwijs ook meer energie. Echter: een wasmachine met 1600 toeren kost nog meer energie en 1400 toeren is dus een milieuvriendelijke optie. Dit hangt er wel vanaf of je wel of geen wasdroger bezig. Bezit je een wasdroger? Dan is een wasmachine met 1600 toeren geschikt om het energieverbruik van de wasdroger te beperken. Heb je een wasrek, dan is een wasmachine met 1400 toeren voldoende. Het verschil tussen 1400 en 1600 toeren is niet aanzienlijk groot en zal weinig effect hebben op het drogen van de kleding op een droogrek of aan de waslijn.

Veelgestelde vragen over een wasmachine met 1400 toeren

Is 1400 toeren genoeg voor een wasmachine?

Ja, voor de meeste huishoudens is een wasmachine met 1400 toeren meer dan voldoende. Het toerental geeft aan hoe snel de wasmachine centrifugeert om water uit het wasgoed te halen. Een toerental van 1400 is vaak een goede balans tussen energiezuinigheid en effectief drogen.

Wat is het verschil tussen 1400 en 1600 toeren?

Het belangrijkste verschil zit in hoe droog het wasgoed uit de machine komt. Bij een hoger toerental, zoals 1600, zal het wasgoed over het algemeen droger zijn dan bij 1400 toeren. Echter, dit kan ook resulteren in meer slijtage aan delicate stoffen en een hoger energieverbruik.

Wasmachine 1400 toeren assortiment

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines