Beste wasmachine met 1400 toeren

Een wasmachine met 1400 toeren centrifugeert de was met 1400 toeren per minuut. Dit valt onder de noemer ‘hoog aantal toeren’ en zorgt ervoor dat de was droger uit de wasmachine komt. Wel zo handig wanneer je geen wasdroger bezit of hier geen plek voor hebt. Maar ook wanneer je wilt dat de was gewoonweg sneller droog is aan de waslijn. Ben je geïnteresseerd in een wasmachine met een hoog aantal toeren, dan is het aanbod vrij ruim. Kies je dan voor een wasmachine met 1400 toeren of 1600 toeren? En wanneer die keuze is gemaakt blijft er nog steeds een ruim aanbod aan wasmachines over. Kiezen welke wasmachine voor jou het meest geschikt is kan lastig zijn, zeker als je niet goed weet waar je op moet letten. Wij helpen je graag door de voor- en nadelen van een 1400 toeren wasmachine voor je op een rij te zetten. Ook vergelijken we de 1400 en 1600 toeren wasmachine met elkaar. Tenslotte kijken we waar je bij de aankoop van een 1400 toeren wasmachine het beste op kunt letten, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Het aantal toeren van een wasmachine bepaald de snelheid van de wastrommel in de wasmachine tijdens het centrifugeren. 1400 toeren betekend dus dat de wastrommel 1400 keer ronddraait in één minuut, oftewel: ongeveer 23 keer per seconde. Het centrifugeproces vindt plaats aan het einde van de wasbeurt en zorgt ervoor dat het vocht uit het wasgoed gehaald wordt. Hierdoor wordt de was droger en is het dus niet meer drijfnat bij het openen van de wasmachine. Hoe meer toeren, hoe meer wentelingen en hoe droger de was zal zijn.

Voor- en nadelen van een 1400 toeren wasmachine

Een wasmachine met 1400 toeren zorgt voor relatief droge was. Nu denk je waarschijnlijk: wat is hier het nut van wanneer je beschikt over een wasdroger? Nou, een wasdroger is minder zuinig en heeft daarom hogere energiekosten en een hogere belasting van het milieu. Wanneer de was droger uit de wasmachine komt hoeft de wasdroger dus minder werk te verrichten, dit kan aanzienlijke bedragen schelen op op de energierekening na een aantal jaar en is dus zeker de moeite waard. Heb je geen wasdroger, dan is een 1400 toeren wasmachine ook prettig om de kleding droger op het wasrek te kunnen ophangen. Ook komt de kleding minder gekreukt uit de was dan bij een wasmachine met 1600 toeren, echter wel meer gekreukt dan bij wasmachines met minder toeren.

Een nadeel is dat de 1400 toeren wasmachine meer energie gebruikt dan wasmachines met minder toeren. De extra toeren kosten logischerwijs ook meer energie. Echter: een wasmachine met 1600 toeren kost nog meer energie en 1400 toeren is dus een milieuvriendelijke optie. Dit hangt er wel vanaf of je wel of geen wasdroger bezig. Bezit je een wasdroger? Dan is een wasmachine met 1600 toeren geschikt om het energieverbruik van de wasdroger te beperken. Heb je een wasrek, dan is een wasmachine met 1400 toeren voldoende. Het verschil tussen 1400 en 1600 toeren is niet aanzienlijk groot en zal weinig effect hebben op het drogen van de kleding op een droogrek of aan de waslijn.

Waar let je op bij de aankoop van een 1400 toeren wasmachine?

Een 1400 toeren wasmachine is beschikbaar in een ruim aanbod aan soorten en maten. Wanneer je kiest voor 1400 toeren, kun je al een aantal wasmachines uitsluiten, echter blijft er een grote hoeveelheid machines over. Ben je geen expert op dit gebied, dan is het lastig om te weten waar je op moet letten. Omdat je een wasmachine koop voor een aantal jaar (het liefst zo lang mogelijk), wil je zeker weten dat je een geschikt en gebruiksvriendelijk model kiest. Eigenschappen van de wasmachine waar je bijvoorbeeld op kunt letten zijn: vulgewicht, energieverbruik, gebruiksgemak, wasvoorkeuren, waskwaliteit, bouwkwaliteit, wasprogramma’s en eventueel het geluidsniveau en zelfs merkspecifieke extra functies. We gaan dieper in op de verschillende onderdelen en nemen met je door waar je zoal op kunt letten.

 1. Energieklasse
  De energieklasse van een 1400 toeren wasmachine varieert van A+++ tot A+++-50%. Een 1400 toeren wasmachine met een energielabel A+++-50% is 50% zuiniger dan een A+++ model. Ondanks dat een A+++ model ook al binnen de noemer ‘milieuvriendelijk’ past, scheelt dit dus aanzienlijk in jaarlijkse energiekosten. Een duurder maar milieuvriendelijker model kan zichzelf dus ook terugbetalen door energie te besparen, zeker als je naar de besparing gedurende de levensjaren van de wasmachine kijkt.
 2. Vulgewicht
  Het vulgewicht van een 1400 toeren wasmachine varieert van 6 tot 10 kilogram. Een vulgewicht van 6 tot 7 kilogram is geschikt voor een huishouden van 2 personen. Een vulgewicht van 8 kilogram voor een huishouden van 4 personen en een vulgewicht van 9 kilogram of meer voor een huishouden van 5 of meer personen. Een te groot vulgewicht zorgt voor onnodig lege wastrommels, wat bij het ontbreken van een beladingssensor kan leiden tot verspilling van energie en water. Een te klein vulgewicht leidt tot het onnodig veel wasbeurten, wat ook kan leiden tot verspilling van water en energie en tot ongenoegen van de gebruiker. Deze richtlijnen zijn er om je op weg te helpen om het juiste formaat te kiezen, hier kun je natuurlijk altijd van afwijken.
 3. Gebruiksgemak
  Dit wordt bepaald door een resttijdindicator, startuitstel, tussentijds was toevoegen, beladingssensor, bediening via een app, automatische wasmiddeldosering, stoomfunctie, zelfreinigende wasmiddellade, kledingbeschermende trommel, trommelverlichting en automatisch uitschakelen. Welke specificaties een wasmachine bezit hangt af van het model. Afhankelijk van je eigen voorkeur kies je wel of niet voor deze gemakken. Uiteraard geldt: hoe meer gemakken, hoe duurder de wasmachine.
 4. Wasvoorkeuren
  Een wasmachine kan beschikken over functies welke zorgen dat er aan bepaalde wasvoorkeuren voldaan kan worden, zoals delicate stoffen, gevoelige huid, sportkleding, extra snel (<60 minuten), zuinig met water en energie, vermindert slijtage. Mocht je geïnteresseerd zijn in één van deze wasvoorkeuren, selecteer hier dan op tijdens de zoektocht.
 5. Waskwaliteit
  De waskwaliteit kan opgedeeld worden in basisklasse, middenklasse en topklasse. De kwaliteit wordt bepaald aan de hand van de aanwezigheid van: wasresultaat A, automatische wasmiddeldosering, beladingssensor, stoomfunctie, extra spoelfunctie, kledingbeschermende trommel, zelfreinigende wasmiddellade en trommelreiniging. Een waskwaliteit is van topklasse als de 1400 toeren wasmachine minimaal 705 van de eigenschappen bezit. Bezit de wasmachine tussen de 50 en 70% van de eigenschappen, dan is het een middenklasse model. Een basisklasse model bezit minder dan de helft van de genoemde eigenschappen. Een 1400 toeren wasmachine is beschikbaar in elke klasse. We raden aan om een midden- of topklasse waskwaliteit te kiezen.
 6. Bouwkwaliteit
  Ook de bouwklasse is op te delen in drie klassen: basisklasse, middenklasse en topklasse. De bouwkwaliteit wordt bepaald door de aanwezigheid van: metalen behuizing met emaille, RVS trommel, RVS kuip, koolborstelloze motor, balanssysteem, zelfreinigende wasmiddellade, 3 soorten waterbeveiliging en trommelreiniging. Bezit een wasmachine meer dan 70% van de bovenstaande eigenschappen, dan is het een topklasse model. Een 1400 toeren wasmachine met 50 tot 70% van de eigenschappen valt in de middenklasse. Bij minder dan 50% van de eigenschappen is het een basisklasse wasmachine. We raden aan om een 1400 toeren wasmachine met topklasse te kopen, dit beloofd een duurzamer model te zijn. Deze wasmachines zijn vaak wat duurder in aanschaf wegens de eigenschappen, maar betalen zich vanwege de duurzaamheid vaak terug.
 7. Geluidsniveau
  Het geluidsniveau van de wasmachine varieert en is gemiddeld 74 tot 76 dB. Een stille wasmachine heeft 73 dB of minder en kan ideaal zijn wanneer je de was vooral ’s nachts draait of in de buurt van een kinderkamer. Een normale wasmachine heeft een geluidsniveau van 74 tot 77 dB en een luide wasmachine heeft een geluidsniveau van 78 dB of hoger. Vrijwel elke 1400 toeren wasmachine beschikt over een geluidsniveau binnen de categorie ‘normaal’ of ‘stil’.
 8. Wasprogramma’s
  Er zijn verschillende wasprogramma’s. Naast een kort en ecologisch programma zijn er ook programma’s speciaal voor bepaalde doeleinden, kledingstukken, soorten kleding of typen stof: allergieën, jeans, sportkleding, outdoorkleding, sportschoenen, zijde, dons, overhemden, babykleding, donkere was, gemengde was, beddengoed, gordijnen, impregneren en vlekken.
 9. Merkspecifieke extra functies
  De wasmachines hebben ook merkspecifieke functies, welke gekoppeld zijn aan het merk van de wasmachine zelf. Deze functies hebben vaak een kenmerkende naam en maken het gebruik van de wasmachine over het algemeen nog eenvoudiger. Ben je geïnteresseerd in één van deze functies, dan is het wijs om hier op te selecteren tijdens de zoektocht. Niet elke wasmachine van een bepaald merk bevat deze functies.
  AEG heeft de ProSteam om kreukels in de was zoveel mogelijk te voorkomen, AutoDose om automatisch wasmiddel t doseren, ProSense om de belading te meten en hier het programma op aan te passen, ÖkoMix voor het oplossen van wasmiddel in water en SoftWater om het water te ontharen voor het in de wastrommel komt om kalkaanslag te verminderen.
  Bosch heeft i-DOS om het wasmiddel automatisch e doseren, VarioPerfect om de was snel en zuiniger te wassen, HomeConnect om de wasmachine op afstand met een app te besturen en AllergyPlus voor de gevoelige huid of allergie.
  LG heeft de TwinWash waarmee je twee wassen tegelijk kunt draaien. Let op, hiervoor moet je wel een extra kleine wasmachine kopen. Ook heeft LG de Direct Drive, wat betekend dat de wasmachine een koolborstelloze motor heeft waardoor de wasmachine duurzamer en stiller is.
  Samsung heeft de QuickDrive om de was snel en zuinig te wassen (2 keer zo snel en wel 20% zuiniger), EcoBubble om de was op een lagere temperatuur met dezelfde waskwaliteit te wassen, Auto Optimal Wash om de belading te meten en het programma hier juist op af te stemmen en ten slotte ook AdWash om wasgoed toe te voegen aan de wasmachine tijdens het draaien van een programma.
  Siemens heeft de i-DOS welke automatisch het wasmiddel doseert, iSensoric of VarioPerfect om sneller en zuiniger te wassen, SensoFresh om nare luchtjes zoals etensluchtjes en rooklucht uit wasgoed te verwijderen en HomeConnect waarmee je de wasmachine op afstand met een app kunt besturen.
  Miele heeft e TwinDos waarmee de wasmachine het wasmiddel automatisch doseert. PowerWash en QuickPowerWash welke doen wat de naam beloofd: snel en zuinig wassen met een goed wasresultaat. Ook heeft Miele de SteamCare welke ervoor zorgt dat kleding met minder kreukels uit de wasmachine komt en strijken dus niet of minder vaak nodig is.
 10. Prijs
  De prijs van een 1400 toeren wasmachine varieert van €380 tot €1500. Hoe duurde de wasmachine, hoe meer opties en hoe groter het gebruikersgemak. Daarbij is een duurdere wasmachine vaak duurzamer wat resulteert in een langere levensduur, minder slijtage en minder snel storingen of reparaties. Dit hangt echter wel van veel factoren af en is zeker geen lineair verband. Het is weliswaar de moeite waard om te kijken of je voor het extra geldt ook echt extra krijgt, want dit kan zich, zeker in het geval van een milieubewuster model, door de jaren heen meer dan terugverdienen.

De wasmachine keuzehulp

Met de wasmachine keuzehulp ontdek je welke soort wasmachine het beste past bij jou situatie en jou voorkeuren. Beantwoord een paar simpele vragen en kom erachter wat voor type wasmachine je zoekt. Afhankelijk van de hoeveelheid was, je gewenste energieverbruik, de grootte van het huishouden en de prijsindicatie maken we een selectie voor je. Deze selectie bevat nog steeds een aantal wasmachines, dus de keuze is uiteindelijk aan jou. Maar we filteren de wasmachines welke in ieder geval niet in aanmerking komen eruit voor je, wel zo handig! Heb je de selectie aan geschikte wasmachines en wil je weten hoe je verder beslist welke het beste bij jou past? Onderaan deze pagina zetten we op een rij waar je op kunt letten bij de keuze voor de beste wasmachine voor jou.

Voor hoeveel mensen moet er gewassen worden?
Hoe energiezuinig moet de wasmachine zijn?
Hoe vaak doe je de was per week?

Informatie en tips

Hoe onderhoud ik een wasmachine, waar let ik op bij het kopen van een nieuwe wasmachine en wat is de beste wasmachine van 2021? We zetten de antwoorden op al je vragen die te maken hebben met het kopen, gebruik en onderhoud van een nieuwe wasmachine op een rij. Heb je aanvullende vragen, waar we geen antwoord op geven, neem dan vooral contact met ons op. We denken graag met je mee.

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel

De supermarkt heeft schappen vol wasmiddel: poeders, vloeibaar wasmiddel, tabletten en nu zelfs bolletjes welke hun substantie loslaten tijdens het wassen. De ene gebruikt liever poeder en de ander liever een vloeibaar wasmiddel, of het maakt je niets uit en je koopt wat er in de aanbieding is.Nu is het wel zo handig om te weten wat het beste is voor jouw wasmachine, je wilt deze tenslotte zo lang mogelijk gebruiken met een zo goed mogelijke kwaliteit. Daarnaast wil je ook dat jouw was lekker ruikt en goed schoon wordt. Het wasmiddel dat je gebruikt moet dus aan een aantal…Het verschil tussen 1400 en 1600 toeren bij een wasmachine

Als je je gaat oriënteren op een nieuwe wasmachine, komt er een hoop op je af. Een wasmachine heeft veel aspecten die van invloed kunnen zijn op jouw beslissingsproces. Het toerental is er daar één van. Maar wat is een toerental nou precies? Het toerental van een wasmachine geeft aan hoe vaak de wastrommel ronddraait per minuut. Dit wordt ook wel rpm genoemd, ofwel ‘rounds per minute’. Het toerental van je wasmachine heeft invloed op hoe droog jouw was wordt tijdens het centrifugeren. Hoe hoger het toerental, hoe minder lang je je was hoeft te drogen. Hoe droog je was…Geschiedenis van de wasmachine

Samen met de koelkast is de wasmachine het meest gebruikte huishoudelijke apparaat in huishoudens over de hele wereld. De geschiedenis van de wasmachine gaat terug tot de vroegste beschavingen, toen mensen probeerden de beste manieren te vinden om hun kleren te wassen, eerst in stromend water en daarna in steeds geavanceerdere washuizen en tanks.De wasmachine voldoet aan een basisbehoefte: om kleding en huishoudlinnen te wassen. En het is deze dagelijkse noodzaak, met de bijbehorende wens om het wasproces minder bewerkelijk en hygiënischer te maken, wat heeft geleid tot de indrukwekkende reeks uitvindingen waarmee we tegenwoordig bekend zijn. De eerste washuizen…Alle soorten wasmachines

Er zijn verschillende soorten wasmachines en daar zit voor iedereen een geschikte wasmachine bij. Of je nu een groot of klein huishouden hebt, een groot of klein budget, een voorkeur voor energiezuinig of eerder een voorkeur voor snel en efficiënt wassen. Er zit altijd een wasmachine bij die voldoet aan jou voorkeuren. Om het je gemakkelijk te maken zetten we een aantal veel gezochte wasmachine soorten op een rij: de energiezuinige wasmachine, de goedkope wasmachine, de stille wasmachine, een koolborstelloze wasmachine, een wasmachine voor het gezin, een wasmachine met bovenlader, een wasmachine met 1400 toeren en een wasmachine met 1600 toeren.


De top 10 wasmachines voor jou samengesteld
Bekijk top 10 wasmachines