Beste wasmachine met 1600 toeren

Een wasmachine met 1600 toeren centrifugeert de was met 1600 toeren per minuut. Maar waar let je op bij de aankoop van een 1600 toeren wasmachine? Hoe duur zijn deze wasmachines en betekend een hogere prijs ook altijd betere kwaliteit? En kreukt de kleding niet meer bij een hoger toerenaantal? Wij helpen je een handje op weg en zetten de voor en nadelen van een 1600 toeren wasmachine voor jou op een rij. Ook bespreken we waar je zoal op kunt letten bij de aanschaf van een 1600 toeren wasmachine, zodat jij zelf kunt kiezen welke 1600 toeren wasmachine voor jou geschikt is.
Mobiel achtergrond

Wat is een wasmachine met 1600 toeren

Het aantal toeren bepaald hoe hard de wastrommel van de wasmachine ronddraait tijdens het centrifugeren en wordt uitgedrukt in rates per minutes (rpm). 1600 toeren betekend dus dat de wasmachine 1600 keer ronddraait in 1 minuut en dus wel 27 keer per seconde. De extra wentelingen per minuut zorgen ervoor dat er extra veel vocht uit het wasgoed gecentrifugeerd wordt. Het centrifugeproces vindt plaats aan het einde van het wasprogramma en dient om het water uit de kleding te onttrekken (ofwel, te draaien). 

Hoe meer toeren, hoe meer wentelingen de wastrommel maakt en hoe droger het wasgoed uit de wasmachine komt. Door dit hoge toerenaantal wordt de was droger dan in andere wasmachines. Wel zo handig, wanneer je geen wasdroger bezit. Maar ook wanneer je wel een wasdroger bezit en deze vochtsensoren heeft, is het handig om de was zo droog mogelijk uit de wasmachine te krijgen, deze verbruikt tenslotte minder energie dan een wasdroger en het scheelt behoorlijk in energiekosten per jaar.

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2021 of doe de snelle keuzehulp.

Vind jouw Wasmachine 1600 toeren

De beste wasmachines met 1600 toeren van 2021

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Waar let je op bij de aankoop van een 1600 toeren wasmachine

Een 1600 toeren wasmachine is er in veel soorten en maten. De keuze voor 1600 toeren is de eerste keuze, maar daarna moet je nog kiezen welke wasmachine het meest geschikt is voor jou. Je wilt toch enkele jaren genieten van de nieuwe wasmachine, dus deze moet gebruiksvriendelijk en duurzaam zijn. Eigenschappen van de wasmachine waar je zoal op kunt letten zijn: energieklasse, vulgewicht, gebruiksgemak, wasvoorkeuren, waskwaliteit, bouwkwaliteit, geluidsniveau, wasprogramma’s en eventueel merkspecifieke extra functies. We lopen de verschillende onderdelen met je door zodat jij kunt beslissen welke onderdelen je wel of niet van belang vindt voor je nieuwe 1600 toeren wasmachine.

Energieklasse

De energieklasse van de 1600 toeren wasmachine varieert van A+++ tot A+++-65%. Dit betekent dat elke wasmachine binnen de categorie ‘energiezuinig’ valt. Een wasmachine met het label A+++-10% is 10% zuiniger dan een wasmachine met het label A+++. Zo zie je dat een label met A+++-65% dus nog 65% kan schelen, en dat kan enkele tientjes schelen op de levensduur van de wasmachine. Een zuinigere energieklasse kiezen is voordelig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Op den duur is het mogelijk om het eventueel hogere aankoopbedrag terug te verdienen aan de besparing op energiekosten.

Vulgewicht

Het vulgewicht varieert van 7 tot 10 kg. 7 kilogram is geschikt voor een huishouden van twee personen, 8 kilogram voor een huishouden van personen en 9 of meer kilogram voor een huishouden van 5 of meer personen. Indien je een wasmachine met een lager vulgewicht neemt, past er minder wasgoed in de wastrommel. Heb je dan een groot gezin, dan moet je de wasmachine vaker aanzetten, wat kan resulteren in hogere energiekosten en het minder lang meegaan van de wasmachine. Een te groot vulgewicht is anderzijds ook zonde van de energie en het waterverbruik wanneer er geen beladingssensor aanwezig is en de trommel niet vol zit. Het is dus nuttig om hier rekening mee te houden bij de aankoop van je wasmachine.

Gebruiksgemak

Het gebruikersgemak van een wasmachine wordt bepaald door de bediening en de extra functies welke het makkelijker maken om te wassen. Het gebruikersgemak is dan ook afhankelijk van de volgende eigenschappen: resttijdindicator, startuitstel, tussentijds was toevoegen, kledingbeschermende trommel, beladingssensor, bediening via een app, automatische dosering van het wasmiddel, stoomfunctie, zelfreinigende wasmiddellade, automatisch uitschakelen, trommelverlichting. Niet alle eigenschappen zitten op elke wasmachine met 1600 toeren. Ben je specifiek op zoek naar een bepaalde eigenschap, selecteer hier dan op in het menu van de webwinkel. Als je met 1 of 2 personen bent, kun je het beste kiezen voor een wasmachine met 6 of 7 kg vulgewicht. Als je met 3 of 4 personen bent, is een vulgewicht van 8 kg beter. Ben je met een huishouden van 5 personen of meer? Dan raden we aan naar wasmachines te kijken met 9 kg of 10 kg vulgewicht. Andere redenen om voor meer capaciteit te gaan, kan zijn omdat je veel sport of vaker wast door een allergie.

Wasvoorkeuren

Wasvoorkeuren zorgen ervoor dat de wasmachine geschikt is voor bepaalde doeleinden, denk hierbij aan: delicate stoffen, gevoelige huid, sportkleding, extra snel (<60 minuten), zuinig met water en energie, minder strijkwerk en kleurbehoud. Deze wasvoorkeuren zijn beschikbaar voor een 1600 toeren wasmachine, maar zitten niet standaard op elke wasmachine. Luide wasmachines produceren 78 dB of meer. 74 dB tot 77 dB wordt gezien als 'normaal' voor een wasmachine. Apparaten die 72 dB of 73 dB produceren vallen onder de categorie 'stille wasmachines' en als ze 71 dB of minder geluid verwekken, zijn ze 'extra stil'. De meeste wasmachines met 1600 rpm hebben het geluidsniveau 'normaal' of 'extra stil'. Als jouw wasmachine in een schuur of op zolder komt te staan, hoef je niet zo nauw te letten op het geluidsniveau. Maar als je hem in een open keuken zet of in een ruimte naast een slaapkamer, wil je liever niet dat je wasmachine luider is dan 73 dB.

Waskwaliteit

De waskwaliteit kan opgedeeld worden in basisklasse, middenklasse en topklasse. Een 1600 toeren wasmachine bezit vrijwel altijd een midden- en topklasse kwaliteit. Dit geldt alleen voor de nieuwe wasmachines welke nu op de markt zijn. Oudere wasmachines hebben vaak een basisklasse kwaliteit. De kwaliteit wordt bepaald aan de hand van de aanwezigheid van: wasresultaat A, automatische wasmiddeldosering, beladingssensor, stoomfunctie, extra spoelfunctie, kledingbeschermende trommel, zelfreinigende wasmiddellade en trommelreiniging. Indien de 1600 toeren wasmachine over meer dan 70% van de genoemde eigenschappen bezit is het een topklasse wasmachine, bezit de wasmachine over 50 tot 70% van de eigenschappen, is het een middenklasse wasmachine. Alles daaronder heeft een basisklasse waskwaliteit.

Bouwkwaliteit

Ook de bouwklasse is op te delen in drie klassen: basisklasse, middenklasse en topklasse. Wat de 1600 toeren wasmachine betreft, is er alleen middenklasse en topklasse beschikbaar bij de nieuwe modellen, geen basisklasse. De bouwkwaliteit wordt bepaald door de aanwezigheid van: metalen behuizing met emaille, RVS trommel, RVS kuip, koolborstelloze motor, balanssysteem, zelfreinigende wasmiddellade, 3 soorten waterbeveiliging en trommelreiniging. Bij meer dan 70% van de eigenschappen spreekt men van een topklasse bouwkwaliteit, bij 50 tot 70% van een middenklasse en bij minder dan 50% van een basisklasse. We raden altijd aan om een topklasse bouwkwaliteit te kopen, dit is wat duurder maar ook zeker duurzamer, en betaald zichzelf om die reden vaak terug.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van de wasmachine hoeft geen probleem te zijn, maar in bepaalde gevallen kan het zijn dat een stille wasmachine gewenst is. Hier kun je op selecteren, waardoor je alleen wasmachines met 73 dB of minder krijgt. Een normale wasmachine heeft een geluidsniveau van 74 tot 77 dB en een luide wasmachine heeft een geluidsniveau van 78 dB of hoger. De meeste wasmachines op de huidige markt zijn normaal of stil, maar als dit voor jou van belang is, is het handig hier op te letten bij de aankoop.

Wasprogramma’s

Er zijn altijd een aantal standaard wasprogramma’s, maar het aanbod aan wasmachines heeft ook verschillende extra wasprogramma’s gericht op specifieke stoffen, bepaalde doeleinden of bepaalde kledingstukken. Voorbeelden zijn: allergieën, jeans, sportkleding, outdoorkleding, sportschoenen, zijde, overhemden, babykleding, beddengoed, gordijnen, donkere was, gemengde was, impregneren en vlekken.

Merkspecifieke extra functies

De merkspecifieke functies zijn steeds meer in opmars. Elk merk bedenkt eigen functies om de wasmachines beter en gebruiksvriendelijker te maken. Het ene merk heeft meer functies dan de andere. Je kunt hier apart op selecteren wanneer je een bepaalde functie graag bij je nieuwe wasmachine ziet.
Miele heeft de TwinDos, dit doseert het wasmiddel. PowerWash en QuickPowerWash zorgen ervoor dat de wasmachine extra zuinig en snel wast. SteamCare zorgt ervoor dat kleding glad uit de wasdroger komt en je niet meer hoeft te strijken.
AEG heeft ProSteam om de vouwen in kleding te verminderen, AutoDose om het wasmiddel te doseren, ProSense om het wasprogramma aan de belading aan te passen, ÖkoMix om het wasmiddel op te lossen in het water waardoor er minder achterblijft in de kleding en het beter verdeelt wordt tijdens het wassen en SoftWater om het water te ontharden.
Bosch heeft het i-DOS om het wasmiddel te doseren, VarioPerfect om extra zuinig en snel te wassen, HomeConnect om de wasmachine te bedienen via een app en AllergyPlus voor de gevoelige huid of allergie.
Siemens heeft de i-Dos om wasmiddel te doseren, iSensoric om het wasprogramma om de belading aan te passen, SensoFresh om rook- en etenluchtjes uit kleding te verwijderen en ook HomeConnect om de wasmachine ook buiten huis te bedienen via een app.
Samsung heeft de QuickDrive waarmee je snel en zuinig wast (tot twee keer sneller en 20% zuiniger), de EcoBubble waarmee je op een lagere temperatuur wast, de Auto Optimal Wash om het programma te optimaliseren op geleide van de belading en AddWash waarmee je was toevoegt tijdens het wassen.
Whirlpool heeft de 6th SENSE functie welke de wasmachine extra zuinig maakt en een beladingssensor om het water- en energieverbruik aan te passen op de behoefte van de belading.
LG heeft de TwinWash waarmee je 2 wassen tegelijk draait met een extra mini-wasmachine. Deze moet wel apart erbij gekocht worden. Daarnaast heeft LG Direct Drive, wat inhoud dat er een koolborstelloze motor ingebouwd zit. Door de directe verbinding is er minder trilling en dus minder geluid.

Prijs

De prijs van een 1600 toeren wasmachine varieert van €430 tot €2000. De prijs is afhankelijk van het energieverbruik, de gebruiksvriendelijkheid (de eigenschappen van de wasmachine), de waskwaliteit en de bouwkwaliteit (en dus de duurzaamheid). Hoe meer extra opties, hoe duurder. Ditzelfde geldt voor de duurzaamheid. Je mag er vanuit gaan dat een duurdere wasmachine ook duurzamer is. Echter, dit is niet altijd recht evenredig aan elkaar en hangt vaak van meerdere factoren af. Wel handig om te berekenen is het bespaarde bedrag op jaar basis wat energie betreft. Heb je een wasmachine met een minder gunstig energielabel welke 50 euro goedkoper is, dan verdien je die 50 euro waarschijnlijk terug tijdens de levensduur van de wasmachine.

Voor- en nadelen van een 1600 toeren wasmachine

Voordelen

Een wasmachine met 1600 toeren maakt de was vele malen droger dan een wasmachine met minder toeren. Dit is vooral erg handig wanneer je normaliter gebruik maakt van een wasdroger. Dit scheelt in dat geval ook in energieverbruik omdat een wasdroger vrijwel altijd meer energie kost dan een wasmachine. Dit geldt echter wel voor een wasdroger met vochtigheidssensor. Indien een wasdroger dit niet heeft (denk aan de oudere modellen), zal de wasdroger niet merken dat het wasgoed droger is en het wasprogramma hier niet op aanpassen. Bij de nieuwe modellen kan dit wel degelijk schelen in energiekosten en programmatijd. Nog een punt: als je toch een keer met een lager toerental wilt wassen, kan dat altijd. Op de meeste wasmachines kun je het toerental instellen per wasbeurt.

Nadelen

Omdat de wasmachine harder moet werken tijdens het centrifugeren, verbruikt hij meer energie. Hoeveel meer energie dit is, verschilt per wasmachine. Er zijn namelijk ook zat 1600 toeren wasmachines met energieklasse A, B en C. Energieklasse C telt al als een energiezuinige wasmachine. Daarnaast heeft je wasgoed vaak meer kreukels als je het wast met een hoger toerental. Bij 1400 toeren of lager zal dit minder zijn. En ten slotte zijn er meer wasmachines met een maximaal 1400 toeren. Dus als je gaat voor een (iets) lager toerental, heb direct wel veel meer keuze. Het aantal wasmachines dat 1600 toeren per minuut kan draaien wordt wel steeds groter.

Wasmachine 1600 toeren assortiment

1530261

AEG L6FBN6862

599,00
Zoek je een passende wasmachine en weet je niet welke je moet kiezen? De AEG L6FBN6862 is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van de AEG L6FBN6862 is middenklasse. Bij het bepalen van onze top 5 maken...
1483393

Samsung WW70T554ATT AddWash

549,00
Op zoek naar een ideale wasmachine? Wij hebben hem voor je gevonden. De Samsung WW70T554ATT AddWash is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. De Samsung WW70T554ATT AddWash heeft de score: 9.1 ontvangen van...
1608497

Siemens WM6HXK75NL intellige...

1.079,00
De Siemens WM6HXK75NL intelligentDosing machine wast je vuile was volledig schoon. De waskwaliteit van deze wasmachine is topklasse. Omdat deze wasmachine beschikt over een topklasse waskwaliteit betekend dit dat deze wasmachine een van de beste wasmachines van dit moment is....
1483335

Samsung WW10T654ALE AddWash

749,00
Zoek je een goede wasmachine en weet je nog niet welke je moet kopen? De Samsung WW10T654ALE AddWash is waarschijnlijk de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van deze machine is topklasse. Omdat de wasmachine beschikt over een topklasse waskwaliteit...
1516729

ASKO W4086C.W/2

1.099,00
Op zoek naar een ideale wasmachine? Wij hebben hem voor je gevonden. De ASKO W4086C.W/2 is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. De ASKO W4086C.W/2 heeft de score: 7.2 ontvangen van ongeveer 1...
1384232

AEG L7FE84ES

629,00
Zoek je een passende wasmachine en weet je niet welke je moet kiezen? De AEG L7FE84ES is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van de AEG L7FE84ES is middenklasse. Bij het bepalen van onze top 5 maken...
1633417

AEG L7FB686CBW

839,00
Op zoek naar een ideale wasmachine? Wij hebben hem voor je gevonden. De AEG L7FB686CBW is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. De AEG L7FB686CBW heeft de score: none ontvangen van ongeveer none...
1628322

AEG L7TEN62E ProSteam

1.029,00
De AEG L7TEN62E ProSteam wasmachine wast je kleding volledig schoon. De waskwaliteit van deze machine is middenklasse. De machine is beoordeeld door none consumenten die je voorgingen met het cijfer: none. Doordat de machine aan de bovenkant opent is het...
1606620

Bosch WAV28MH0NL

899,00
Zoek je een passende wasmachine en weet je niet welke je moet kiezen? De Bosch WAV28MH0NL is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van de Bosch WAV28MH0NL is topklasse. Omdat de Bosch WAV28MH0NL beschikt over een topklasse...
1466989

Siemens WM14UP70NL intellige...

749,00
Zoek je een goede wasmachine en weet je nog niet welke je moet kopen? De Siemens WM14UP70NL intelligentDosing is waarschijnlijk de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van deze machine is middenklasse. Het apparaat is beoordeeld door 67 consumenten die...
1512512

LG F4V709P1E TurboWash 59

629,00
De LG F4V709P1E TurboWash 59 beschermt je kleding en zorgt dat je wasgoed grondig schoon wordt. De waskwaliteit van de LG F4V709P1E TurboWash 59 is middenklasse. Bij het opzetten van onze top 5 maken we gebruik van consumenten cijfers. De...
1618115

AEG L7FE794CBS ProSteam

749,00
Op zoek naar een ideale wasmachine? Wij hebben hem voor je gevonden. De AEG L7FE794CBS ProSteam is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van de AEG L7FE794CBS ProSteam is middenklasse. Bij het bepalen van onze top 5 maken...
1482763

Miele WSD 663 WCS TwinDos

1.049,00
Zoek je een passende wasmachine en weet je niet welke je moet kopen? De Miele WSD 663 WCS TwinDos is waarschijnlijk de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van de Miele WSD 663 WCS TwinDos is topklasse. Omdat de Miele...
1525278

Bosch WAU28S01NL i-DOS

649,00
Zoek je een passende wasmachine en weet je niet welke je moet kiezen? De Bosch WAU28S01NL i-DOS is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van de Bosch WAU28S01NL i-DOS is middenklasse. Bij het bepalen van onze top...
1588771

Zanussi ZWFN763CW

419,00
Zoek je een nieuwe wasmachine en weet je niet helemaal welke je moet kiezen? De Zanussi ZWFN763CW is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. Deze wasmachine heeft de reviewscore: 8.0 ontvangen van...
1512474

LG F6WV910P2E TurboWash 360

949,00
Zoek je een goede wasmachine en weet je nog niet welke je moet kopen? De LG F6WV910P2E TurboWash 360 is waarschijnlijk de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van deze machine is middenklasse. Het apparaat is beoordeeld door 8 eerdere...
1509930

Haier HW80-BP14636N

399,00
Op zoek naar een ideale wasmachine? Wij hebben hem voor je gevonden. De Haier HW80-BP14636N is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. De Haier HW80-BP14636N heeft de score: 9.1 ontvangen van ongeveer 155...
1584793

Bosch WAU28R70NL

599,00
Op zoek naar een ideale wasmachine? Wij hebben hem voor je gevonden. De Bosch WAU28R70NL is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van deze wasmachine is topklasse. Omdat deze wasmachine beschikt over een topklasse waskwaliteit betekend dit dat...
1566060

Candy Smart CS 1410TXME/1-S

449,00
Zoek je een passende wasmachine en weet je niet welke je moet kiezen? De Candy Smart CS 1410TXME/1-S is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van de Candy Smart CS 1410TXME/1-S is basisklasse. Bij het bepalen van...
1487852

Samsung WW90T636ALH Autodose

749,00
De Samsung WW90T636ALH Autodose wasmachine wast je kleding volledig schoon. De waskwaliteit van deze machine is middenklasse. De machine is beoordeeld door 93 eerdere kopers met het cijfer: 9.2. Deze machine is door Coolblue als best getest. Dit betekend dat...
1558445

Haier HW80-B16636N

549,00
De Haier HW80-B16636N beschermt je kleding en zorgt dat je was grondig schoon wordt. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. De wasmachine heeft de beoordeling: 9.3 ontvangen van tenminste 118 experts. De wasmachine is geschikt voor een gezin met...