Wasmachine trillingsdempers

Maakt jouw wasmachine onnodig veel geluid, met name tijdens het centrifugeren? Dat kan heel vervelend zijn, vooral als je vanuit huis werkt of graag ‘s nachts de was wilt doen. Maar gelukkig is er een oplossing die demping geeft aan de heftige trillingen van jouw wasmachine! In dit artikel lees je alles over trillingsdempers voor wasmachines.
Stille wasmachine

Wat zijn trillingsdempers voor wasmachines

Ken je dat moment dat je wasmachine zo hard trilt dat het lijkt alsof hij opstijgt? Trillingsdempers voor wasmachines zijn dan de superhelden die je nodig hebt! Deze doppen en matten vangen de meest heftige trillingen op zodat je wasmachine minder herrie maakt tijdens het centrifugeren én zodat je wasmachine beter op zijn plek blijft staan.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wanneer gebruik je trillingsdempers

Heb jij last van een trillende wasmachine die veel lawaai maakt? Dan zijn trillingsdempers mogelijk dé oplossing. Je kunt ze ook gebruiken als je in een gehorig appartement woont en je de geluidsoverlast voor je onderburen wilt beperken.

Wanneer je geen trillingsdempers gebruikt

Helaas bieden dempers niet altijd de oplossing. In bepaalde situaties kun je ze namelijk niet gebruiken of zullen ze de trillingen niet verminderen. Hieronder hebben we op een rijtje gezet in welke situaties trillingsdempers niet werken:

  1. Ondergrond: Niet iedere type vloer is geschikt voor trillingsdempers. Bij een harde vloer, zoals beton of tegels, kun je prima dempers onder je wasmachine plaatsen, maar bij een zachtere vloer, zoals hout, parket, laminaat of vloerbedekking hebben ze geen effect. Hetzelfde geldt als je wasmachine in een lekbak staat.
  2. Wasmachine pootjes: De werking van wasmachine pootjes zijn eigenlijk altijd hetzelfde, maar het materiaal niet. Als de pootjes van rubber zijn, heeft het geen nut om trillingsdempers te plaatsen. Het rubber in de pootjes vermindert de trillingen namelijk al.

Soorten trillingsdempers voor wasmachines

Oké, nu je weet waarom je ze nodig hebt, laten we eens kijken naar de verschillende soorten trillingsdempers die er zijn.

Kunststof of rubberen trillingsdempers

Deze doppen zijn heel gemakkelijk in gebruik aangezien je ze eenvoudig onder de poten van je wasmachine schuift. Het kunststof of rubberen materiaal vangt de meest heftige trillingen op en reduceren hierdoor het vervelende geluid en de kans dat de wasmachine van zijn plek komt tijdens het centrifugeren.

De meeste doppen zijn universeel in maat en passen op iedere wasmachine. Maar voor je je bestelling plaatst, raden we wel aan om te controleren of de poten van je wasmachine niet veel groter of kleiner zijn. Als je de trillingsdempers gebruiken wilt, is het uiteraard erg belangrijk dat ze ook daadwerkelijk passen bij jouw wasmachine.

Je koopt dergelijke rubberen doppen meestal in een set met vier stuks.

Anti-trillingmatten

Een anti-trillingmat ligt onder je wasmachine. Dit type is handig als je een hele zware wasmachine hebt waardoor het moeilijk is om de individuele doppen onder de wasmachine te plaatsen. Een mat neerleggen is echter niet per se eenvoudiger, omdat je de hele wasmachine moet verplaatsen om de mat neer te leggen. Hierdoor zijn anti-trilmatten niet zo handig als je maar weinig ruimte hebt.

Alternatieven voor trillingsdempers voor wasmachines

Heb je een heftig trillende wasmachine, kun je daarvoor trillingsdempers gebruiken. Niet overtuigd van trillingsdempers? Dan zijn er ook andere opties! Hieronder leggen we uit wat je nog meer kunt doen.

Wasmachine waterpas zetten

Een van de meest voorkomende redenen waarom wasmachines heftig trillen, is dat hij niet goed waterpas staat. Hierdoor raakt de wasmachine uit balans en kan hij heel veel lawaai maken. Meer dan nodig is, of normaal. Dit is eenvoudig op te lossen door aan de pootjes te draaien totdat hij volledig recht staat.

Schokdempers

Als je een oude wasmachine hebt die heel veel geluid maakt tijdens het centrifugeren, kan het zijn dat de schokdempers van je wasmachine kapot zijn. In dat geval kun je twee dingen doen: een nieuwe wasmachine kopen of de schokdempers (laten) vervangen.

Wasmachine vastzetten

Ten slotte, als meer permanente oplossing, kun je je wasmachine helemaal vastzetten. Bijvoorbeeld, je kunt de wasmachine plaatsen in een speciale wasmachine kast of nis in je (bij)keuken, maar je kunt hem ook aan de muur bevestigen om ervoor te zorgen dat hij geen kant op kan en om de trillingen te dempen.

De meest gestelde vragen over wasmachine trillingsdempers

Wat doen trillingsdempers voor wasmachines?

Trillingsdempers zorgen ervoor dat je apparaat minder trilt en daardoor minder geluid maakt. Dit is fijn voor jou en je buren.

Zijn trillingsdempers universeel en passen ze op elke wasmachine?

Meestal wel. De meeste trillingsdempers zijn gemaakt om op veel verschillende apparaten te passen. Maar check voor de zekerheid altijd de maten om te voorkomen dat je de verkeerde koopt.

Hoeveel geluid kunnen trillingsdempers verminderen?

Dat hangt af van het type demper en hoeveel lawaai je wasmachine vooraf maakte. Over het algemeen leveren ze resultaten tussen de 10 en 30%.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines