Beste koolborstelloze wasmachine

Een koolborstelloze wasmachine fungeert zonder koolborstels. Het voordeel hiervan is dat de wasmachine erg stil is en dat er minder sprake is van slijtage. Hierdoor gaat de wasmachine langer mee. Naast dat koolborstelloze wasmachines duurzaam & stil zijn, zijn ze ook heel energiezuinig.
Koolborstelloze wasmachine

Wat doen koolborstels en hoe werken ze

De motor van je wasmachine bepaald de centrifugekracht. Er bestaan 2 type motoren, een motor met koolborstel en een motor zonder koolborstel. Bij een koolborstelmotor wordt de aandrijvingskracht opgewekt door de koolborstel. Bij een koolborstelloze motor is er sprake van een rechtstreekse aandrijving van de motor. Het grootste voordeur hiervan is dat er minder onderdelen zijn, en er dus minder slijtage is. Er kan simpelweg minder kapot. De duurzaamheid is dus beter, en de levensduur vaak langer. Een koolborstelloze is dan ook een voorwaarde voor een goede bouwkwaliteit van een wasmachine. Wasmachine koolborstels brengen elektriciteit over op het anker van de motor. Het anker zal dan draaien en de trommel zal meedraaien via de aandrijfriem. Koolborstels voor wasmachines hebben veren om het motoranker te raken. 

Door de jaren heen slijten de veren en kan het zijn dat er geen contact meer wordt gemaakt, hierdoor draait de trommel niet meer mee met de motor. Daarnaast zijn er andere componenten, waaronder elektronica, die ook verantwoordelijk zijn voor motorrotatie, maar versleten koolborstels zijn een van de meest voorkomende redenen voor het niet functioneren van de wasmachine. Als de koolborstels versleten of beschadigd zijn, lijkt de wastrommel gedurende de was- en centrifugebeurt leeg te staan (omdat de trommel niet draait) en als je de deur van de machine opent om je kleren te verwijderen, zullen ze nog steeds drijfnat zijn. Herken je dit? Dan zit er een probleem in de aandrijving van de motor.

De beste koolborstelloze wasmachines van 2024

Als je op zoek bent naar een nieuwe, energiezuinige wasmachine, dan zit je hier goed. Hieronder vind je de best geteste koolborstelloze wasmachine van 2024. Deze machines staan bekend om hun efficiëntie en duurzaamheid. We hebben ze al voor je vergeleken, dus lees gerust verder om jouw ideale wasmachine te vinden.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Voordelen van een koolborstelloze wasmachine

Wasmachines met een koolborstelloze motor hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere wasmachines.

Minder lawaai

Een koolborstelloze wasmachine maakt minder geluid vergeleken met een wasmachine met koolborstels. Dit komt omdat er geen vonkvorming tussen borstels en anker is, daarbij is er door het feit dat er minder onderdelen zijn ook minder trilling, wat automatisch tot minder geluidsproductie leidt. De wasmachine maakt een stuk minder geluid, maar het geluid dat wordt geproduceerd is wel van een iets hogere toon.

Geeft een nauwkeuriger motortoerental

Omdat de wasmachine motor direct de trommel aandraaft in tegenstelling tot een motor met koolborstels kan er een nauwkeurige motortoerenaantal worden gegarandeerd. Het toerental van een wasmachine geeft aan hoeveel wentelingen de wasmachine maakt, hoe hoger, hoe droger de was uit de wastrommel komt. Dit is vaak van veel factoren afhankelijk, en ook al geeft een wasmachine 1200, 1400 of 1600 toeren aan, in de praktijk kan dit variëren rond dat getal. Bij een koolborstelloze wasmachine weet je dat dit getal betrouwbaarder is.

Energie besparing

Een wasmachine met koolborstels verbruikt 15-20% meer elektriciteit dan een koolborstelloze wasmachine. De andere 80% van de energie in een wasmachine wordt verbruikt door het verwarmen van het water. Het energiebesparende effect van een koolborstelloze wasmachine is dan ook klein, maar niet onbelangrijk. Het kan enkele tientjes per jaar schelen, en op een levensduur van 12 jaar kan dit oplopen tot een flink bedrag.

Minder slijtage

Een koolborstelloze wasmachine heeft minder onderdelen waardoor er op minder punten slijtage kan ontstaan. Hoe meer onderdelen, hoe meer kans op een defect onderdeel of op slijtage op de contactpunten. Minder onderdelen is dus gunstig voor de duurzaamheid en de levensduur van de wasmachine. Koolborstels zijn tenslotte vaak de oorzaak van een defecte wasmachine.

Koolborstelloze wasmachine versus wasmachine met koolborstels

Hieronder zie je een tabel die de verschillen in geluidsniveau, zuinigheid en duurzaamheid tussen verschillende soorten wasmachines aangeeft.
Aspect
 • Geluidsniveau
 • Zuinigheid
 • Duurzaamheid
Met koolborstels
 • Hoog (72 dB)
 • Matig (label B)
 • Matig
Koolborstelloos
 • Laag
 • Zeer goed (label A)
 • Goed
Direct drive
 • Zeer laag
 • Uitstekend
 • Uitstekend

Een koolborstelloze motor is het meest zuinig en stil

De koolborstelloze wasmachine met directe aandrijving wint meestal op alle drie de fronten: ze zijn stiller, energiezuiniger en gaan langer mee. Dit type motor is zeker een game changer op wasmachinegebied. De best geteste koolborstelloze wasmachines zijn ook vaak van dit type.

De verschillen

Wasmachine met koolborstels: Dit type heeft koolborstels die elektriciteit overbrengen op de motor. Het nadeel hiervan is slijtage, wat resulteert in een kortere levensduur en hoger geluidsniveau. Ze zijn ook minder energiezuinig.

Koolborstelloze wasmachine: Dankzij de afwezigheid van koolborstels, is deze machine een stuk stiller en duurzamer. Deze machines zijn vaak ook energiezuiniger.

Koolborstelloze wasmachine met directe aandrijving: Deze wasmachines beschikken over een direct aangedreven motor, waardoor slijtage nog minder een rol speelt. Ze zijn uitermate stil en zeer energiezuinig. Met andere woorden, als je zoekt naar de ideale wasmachine met een langere gemiddelde levensduur, dan is dit jouw beste keuze.

Dus als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine, is een koolborstelloze wasmachine met directe aandrijving zeker het overwegen waard. Het is een efficiënte, stille en duurzame optie, waarmee je ook nog eens goed voor het milieu bent.

Waar let je op bij het kopen van koolborstelloze wasmachines

Koolborstelloze wasmachines zijn een echte game-changer in de wereld van huishoudelijke apparaten. Ze zijn stiller, efficiënter en hebben meestal een langere levensduur dan traditionele wasmachines met koolborstels. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe koolborstelloze wasmachine? Dat zullen wij hieronder behandelen.

Type motor

Als je naar de beste koolborstelloze wasmachine zoekt, zul je merken dat er verschillende soorten motoren zijn. Naast koolborstelloze motoren zijn er ook direct drive motoren. De direct aangedreven motor heeft als voordeel dat de trommel direct draait, zonder tussenkomst van een aandrijfriem. Dit maakt de wasmachine efficiënter en energiezuiniger.

Geluidsniveau

Een stille wasmachine is ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor geluid. Het geluidsniveau tijdens het centrifugeren kan variëren, maar 72 dB is een goede indicatie van een lage geluidsniveau.

Energiezuinigheid

Let op de energieklasse van de wasmachine. Een energiezuinige wasmachine is niet alleen beter voor het milieu, maar bespaart je ook geld op de elektriciteitsrekening. Siemens is bijvoorbeeld een merk dat energiezuinige modellen aanbiedt.

Extra functies

Veel koolborstelloze wasmachines beschikken over handige functies zoals automatische wasmiddeldosering, stoomfunctie, en een zelfreinigende wasmiddellade. Deze maken jouw waservaring gemakkelijker en effectiever.

Grootte en vulgewicht

Kies de juiste wasmachine op basis van jouw behoeften. Het vulgewicht kan variëren van 8 kg tot 9 kg of meer, wat handig is voor grote ladingen wasgoed.

Verschillende wasprogramma's

De meeste wasmachines bieden verschillende programma’s om hardnekkige vlekken te verwijderen en verschillende soorten stoffen te behandelen. Een model met veel verschillende wasprogramma’s biedt je meer flexibiliteit.

Reviews en consumentencijfers

Het is altijd een goed idee om te kijken naar best geteste koolborstelloze wasmachines en consumenten reviews om de ideale wasmachine te vinden.

Veelgestelde vragen over een koolborstelloze wasmachine

Wat is een koolborstelloze wasmachine?

Een koolborstelloze wasmachine is een type wasmachine die gebruikmaakt van een koolborstelloze motor om de trommel te laten draaien. Hiermee wordt een hoog niveau van efficiëntie en duurzaamheid bereikt, waardoor het een energiezuinige wasmachine is.

Hoe werkt een koolborstelloze wasmachine?

In een koolborstelloze wasmachine wordt de trommel direct aangedreven door de motor, zonder gebruik van een aandrijfriem. Dit type motor maakt gebruik van een magnetisch veld om te functioneren. Hierdoor ontstaat er minder wrijving en slijtage, waardoor de machine stiller en energiezuiniger is.

Wat is het verschil tussen een wasmachine met en zonder koolborstels?

Het voornaamste verschil zit in de motor. Wasmachines met koolborstels gebruiken een aandrijfriem en koolborstels om de trommel te laten draaien. Dit type motor is vaak minder efficiënt en kan meer geluid produceren. Een koolborstelloze wasmachine maakt gebruik van een direct aangedreven motor, wat minder slijtage en een laag geluidsniveau met zich meebrengt. Hierdoor is het vaak de beste keuze als je op zoek bent naar een stille en energiezuinige wasmachine.

Dus, als je je afvraagt welke de beste koolborstelloze wasmachine is, is het handig om te letten op aspecten als energiezuinigheid, slijtage en geluidsniveau. Met de juiste keuze kun je genieten van een efficiënte wasmachine die perfect bij jouw behoeften past.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2024

Bekijk de beste wasmachines