Professionele wasmachine

Een professionele wasmachine, ook wel bedrijfswasmachine, is een wasmachine die een stuk duurzamer is gebouwd ten opzichte van een normale wasmachine. Een ‘normale’ wasmachine gaat ongeveer 3500 wasbeurten mee, waar een professionele wasmachine ongeveer 30.000 wasbeurten mee gaat. 

Opzoek naar een professionele wasmachine? Hieronder hebben wij de beste professionele wasmachines van 2024 opgestomd!

Wat is een professionele wasmachine

Een professionele wasmachine is ideaal als je een (klein) bedrijf of instelling hebt, bijvoorbeeld een horecabedrijf, kapperszaak of wellnesszaak. De kans is groot dat je dan veel en vaak wast en dat het extra belangrijk is dat het wasgoed goed schoon wordt.
Daar zijn professionele wasmachines voor. Het zijn wasmachines die over het algemeen langer meegaan, grotere wassen aankunnen en op hoge temperatuur wassen. Daarom zijn ze uitermate geschikt voor gebruik in een bedrijfssetting.

De beste professionele wasmachines van 2024

Zoek je naar een wasmachine die niet alleen betrouwbaar en energiezuinig is, maar ook is ontworpen om grote hoeveelheden wasgoed aan te kunnen? Dan ben je op de juiste plek. Hieronder zie je de top 5 beste professionele wasmachines van 2024!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

De voordelen van een professionele wasmachine

Duurzaamheid

Een professionele wasmachine gaat een stuk langer mee dan een consumentenuitvoering. De machine bij jou thuis gaat ongeveer 3.500 wasbeurten mee, terwijl een professionele uitvoering tot wel 30.000 cycli kan draaien. Dat is ruim 8,5 keer zo veel! Hierdoor hebben professionele wasmachines een langere levensduur.

Snelheid

Bedrijven als kappers, spa’s en hotels hebben veel meer was dan een gemiddeld huishouden en zijn dus gebaat bij een snelle wascyclus. Ook daarom is het aan te raden een professionele machine aan te schaffen. Een professioneel apparaat wast namelijk in ongeveer 45 minuten je wasgoed schoon. Een huishoudelijke wasmachine doet daar zeker het dubbele aantal minuten over, en vaak zelfs meer.

Grote capaciteit

Ook heb je bij grote stapels wasgoed behoefte aan een wasmachine met een grote capaciteit. Waar je bij een consumenten wasmachine al blij mag zijn dat er 9 kilo in kan, kan een professionele wasmachine soms tot wel 35 kilo aan. Er bestaan zelfs industriële wasmachines die meer dan 100 kilo was aankunnen.

Goedkoper

Als je een bedrijf hebt waarvoor je veel moet wassen, is het in de meeste gevallen voordeliger om een professionele wasmachine te kopen. Aangezien je meer was per wasbeurt kunt wassen, terwijl die wasbeurt ook nog eens korter duurt, betaal je minder per kilo wasgoed. Hieronder in de paragraaf ‘wanneer is het interessant om een professionele wasmachine aan te schaffen?’ lees je hier meer over.

Simpel, maar efficiënt

Er wordt veel geïnnoveerd op het gebied van wasmachines waardoor moderne machines steeds ingewikkelder worden. Het voordeel van professionele wasmachines is dat ze vaak vrij simpel te bedienen zijn, maar wel erg robuust gebouwd. Bij de meeste modellen wordt zelfs het wasmiddel automatisch gedoseerd en toegediend en wordt gemeten hoeveel kilo de was is waar het water- en energiegebruik vervolgens op wordt aangepast. Dit is niet alleen handig en efficiënt voor de gebruiker, het is ook nog eens beter voor je wasmachine en het milieu. Je gebruikt immers precies de juiste hoeveelheid wasmiddel, water en energie, waardoor niets verspilt wordt.

Robuust, kunnen tegen een stootje

Professionele wasmachines, zeker die speciaal op de horeca gericht zijn, zijn robuust en kunnen tegen veel meer dan een consumentenwasmachine. In omstandigheden zoals in de horeca zal het apparaat vaak te maken krijgen met vet wasgoed. Door zijn robuuste uitvoering kan zo’n soort wasmachine dat gewoon hebben. Bovendien hebben ze vaak speciale programma’s die op hoge temperaturen wassen en bedoeld zijn om sterk vervuild wasgoed schoon te krijgen.

Praktisch en ergonomisch

Professionele wasmachines zijn bedoeld voor intensief gebruik op de werkvloer. Het is daarom prettig dat ze daar rekening mee houden en het je makkelijker proberen te maken. Ten eerste omdat de deuropening breed en robuust is waardoor je gemakkelijk het wasgoed kunt toevoegen en uitnemen. Daarnaast zijn ze in hoogte verstelbaar voor een comfortabele werkhouding.

Voordelen als je gebruikers laat betalen voor wasbeurten

Verder zijn er nog een paar voordelen die vooral handig zijn als je gebruikers laat betalen voor een wasbeurt, bijvoorbeeld als je een wasserij hebt. Zo hebben ze vaak een groot display en kun je de keuzes die hierop verschijnen zelf instellen. Ook kun je via het display verschillende talen uitkiezen en kun je er een muntautomaat op aansluiten.

Wat kost een professionele wasmachine

Het zal je niet verbazen dat aan al die voordelen een prijskaartje hangt. Professionele wasmachines kosten meer dan huishoudelijke wasmachines. Toch is een professionele wasmachine op lange termijn goedkoper. De initiële investering is hoog, maar onderaan de streep kom je voordeliger uit. Voordat we daarop ingaan, kijken we nog even naar de aanschafprijs. Die ligt namelijk nogal uit elkaar. Het ligt er natuurlijk helemaal aan waar je naar op zoek bent. Gemiddeld ben je toch al snel € 4.000,- kwijt, maar wil je bijvoorbeeld een groot vulgewicht, dan ga je daar overheen en zit je al richting de € 10.000,-. Miele heeft bijvoorbeeld wasmachines die rond de € 4.000 liggen, maar dan heb je een vulgewicht van 6 á 7 kilo. Voor een wasmachine met een capaciteit van 14 á 15 kilo betaal je rond de € 9.000,-. Vind je dat te veel? Dan kun je nog kiezen voor een semi-professionele wasmachine. Die zit qua voordelen tussen een standaard huishoudelijk en professionele machine in en is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij merken als Miele voor ongeveer €2-3.000,-.

Wanneer is het interessant om een professionele wasmachine aan te schaffen

Als je veel wast binnen je bedrijf is het al snel interessant om een professionele wasmachine aan te schaffen. Dat zullen we uitleggen aan de hand van een rekenvoorbeeld:

Een huishoudelijke wasmachine

Een gemiddelde wasmachine kost ongeveer € 800,-, kan 3.500 wasbeurten aan en heeft een vulcapaciteit van 7 kg. In het totaal kan het apparaat dus 3.500 x 7 kg = 24.500 kg wasgoed wassen. De gemiddelde kosten (aan afschrijving) is dan € 800 / 24.500 = € 0,032 per kilo.

Een professionele wasmachine

Stel je koopt een professionele wasmachine voor € 4.000 die maximaal 7 kg vulgewicht heeft. Dit apparaat gaat 30.000 wasbeurten en kan in het totaal dus 30.000 x 7 kg = 210.000 kg wasgoed wassen. De gemiddelde kosten per kg wasgoed is dan € 4.000 / 210.000 = € 0,019 per kilo. Als je de resultaten gelijk aan elkaar zou maken dan krijg je: Voor een professionele wasmachine betaal je 210.000 kg x 0,019 = € 3.990,- Voor een huishoudelijke wasmachine betaal je 210.000 kg x 0,032 = € 6.720,- Wat betreft afschrijvingskosten zit je dus bij een professioneel apparaat beter. En dan te bedenken dat we niet eens de meest uiteenliggende voorbeelden hebben gebruikt. Daarnaast kun je nog kijken naar de kosten per wasbeurt. Door het grotere vulgewicht en de korte, maar efficiënte wascycli liggen die ook lager. Volgens het Nibud kost een een kilo schoon wasgoed gemiddeld € 0,40. Dat is inclusief drogen. Voor een professioneel gewassen en gedroogde kilo wasgoed betaal je € 0,20. Draai je dus veel en grote wassen? Dan is het al gauw interessant om naar aan professionele machine te kijken. De investering heb je er namelijk na een korte tijd uit en onderaan de streep zul je gegarandeerd besparen.
Ook heb je bij grote stapels wasgoed behoefte aan een wasmachine met een grote capaciteit. Waar je bij een consumenten wasmachine al blij mag zijn dat er 9 kilo in kan, kan een professionele wasmachine soms tot wel 35 kilo aan. Er bestaan zelfs industriële wasmachines die meer dan 100 kilo was aankunnen.

Tip: let op de aansluiting

Check voor de aanschaf en installatie van een professionele wasmachine of je de juiste aansluiting en afvoer hebt. Vaak heb je een meerfasen aansluiting nodig en een grotere afvoer. Controleer dus of dat het geval is door je goed te laten informeren en kijk of je daarover beschikt.

Professionele wasmachine verus normale wasmachine

Als je ooit hebt overwogen om een nieuwe wasmachine aan te schaffen, heb je je misschien afgevraagd wat precies het verschil is tussen professionele wasmachines en huishoudelijke machines. Nou, er zijn een aantal belangrijke verschillen, en we gaan ze hier voor je uiteenzetten.

Capaciteit en efficiëntie

Allereerst het vulgewicht. Professionele wasmachines zijn vaak ontworpen om grote stapels wasgoed aan te kunnen, vaak tussen de 8 kg tot zelfs 20 kg, terwijl de meeste huishoudelijke wasmachines een capaciteit van rond de 7 kg hebben. Deze machines maken uiterst efficiënt gebruik van water en energie. Dat gezegd hebbende, is het verbruik hoger én efficiënter in professionele machines, simpelweg omdat ze ontworpen zijn voor intensief gebruik.

Duurzaamheid en levensduur

De materialen die worden gebruikt in professionele wasmachines zijn vaak van hogere kwaliteit. Denk hierbij aan een roestvrijstalen trommel en een robuuste uitvoering. Dit resulteert in een langere levensduur vergeleken met een standaard huishoudelijk apparaat.

Technologie en gebruiksgemak

Professionele wasmachines komen vaak met verschillende wasprogramma’s speciaal geschikt voor verschillende soorten textiel en zijn uitgerust met functies zoals automatische zeepsystemen en grote displays in verschillende talen. Daarnaast hebben ze vaak de mogelijkheid voor bediening op afstand.

Doelgroep

Waar huishoudelijke wasmachines bedoeld zijn voor, nou ja, huishoudelijk gebruik, zijn professionele machines ontworpen voor bedrijven, horeca, en wasserijen. Ze kunnen ook worden uitgerust met een muntautomaat voor openbaar gebruik.

Kosten

De aanschafkosten van een losse professionele wasmachine zijn aanzienlijk hoger dan die van een huishoudelijk model, maar als je kijkt naar het aantal draaiuren en de duurzaamheid, kan het een verstandige investering zijn.

Dus als je de keuze hebt tussen professioneel of huishoudelijk, houd dan rekening met deze verschillende factoren. Of je nu efficiënt gebruik en een lange levensduur belangrijk vindt, of juist gaat voor gemak en een lager budget, het is allemaal een kwestie van wat het beste past bij jouw behoeften.

Conclusie

Een professionele wasmachine heeft dus vele voordelen ten opzichte van een huishoudelijke uitvoering. Zo wassen ze sneller en gaan een stuk langer mee. Dat maakt ze uitermate geschikt voor professioneel gebruik. Bovendien zijn ze onderaan de streep voordeliger dan consumentenwasmachines. De aanschafprijs is hoger, maar de duurzaamheid van de machine zorgt voor de uiteindelijke besparing. Draai je binnen jouw bedrijf vaak en veel wassen? Dan is het zeker interessant om naar een professionele wasmachine te kijken.

Veelgestelde vragen bij het kopen van een professionele wasmachine

Zit je te denken aan de aanschaf van een professionele wasmachine, maar heb je nog een paar vragen? Snap ik. Het is een behoorlijke investering, dus je wilt goed voorbereid zijn. Laten we een paar van de meest gestelde vragen eens doorlopen.

Wat kost een professionele wasmachine?

De prijzen voor professionele wasmachines kunnen flink uiteenlopen, afhankelijk van merken, functies en waar je ze koopt. Je kunt rekenen op een bedrag dat vaak hoger is dan dat van een gewone huishoudelijke machine, startend vanaf een paar honderd euro tot wel een paar duizend euro. Maar onthoud: je betaalt ook voor kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie.

Wat is een professionele wasmachine?

Een professionele wasmachine is speciaal ontworpen voor intensief gebruik, vaak in bedrijven, horeca of wasserijen. Ze zijn gebouwd voor een lange levensduur en zijn efficiënt in het verbruik van water en energie. Met een groot vulgewicht, meestal variërend van 8 kg tot 20 kg, en verschillende wasprogramma’s, zijn deze machines echte werkpaarden. Verwacht ook snufjes zoals een roestvrijstalen trommel en bediening op afstand.

Waarom kiezen voor een professionele wasmachine?

Als je grote hoeveelheden wasgoed hebt en je wilt dat dit zo efficiënt en betrouwbaar mogelijk schoon wordt, is een professionele wasmachine de juiste keuze. Ze zijn gebouwd om een groot aantal draaiuren aan te kunnen en bieden vaak geavanceerde functies die je bij huishoudelijke apparaten niet vindt. Ook hun robuuste uitvoering en langere levensduur maken ze een verstandige investering voor wie veel en intensief moet wassen.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines