Wasmachine huren of leasen

Heb je een nieuwe wasmachine nodig? Als je vast zit aan een budget, kan een goedkope wasmachine een goede oplossing zijn, maar die hebben vaak niet zo’n lange levensduur. Dan is het huren of leasen van een wasmachine wellicht interessanter! Hiermee voorkom je een grote aankoop, en is een andere partij verantwoordelijk als de wasmachine stuk gaat. Lees hier alles wat je moet weten over het huren of leasen van een wasmachine.
Hoe werkt een wasmachine

Een wasmachine huren of leasen: wat is dat

Je hebt een wasmachine nodig, dus wat nu? Kopen is veruit nog steeds de meest populaire optie in Nederland. Maar wat als je dat op dit moment niet kan of wil? Bijvoorbeeld omdat je het geld niet hebt of omdat je verwacht binnenkort te verhuizen. Dan is het eventueel ook een mogelijkheid om een wasmachine te huren of te leasen. Maar wat houdt dat precies in?

Wasmachine huren

Bij wasmachine verhuur betaal je elke maand een bedrag om de wasmachine te gebruiken. Het is vergelijkbaar met huren van een huis; je gebruikt het, maar het wordt nooit van jou. De verhuurder blijft eigenaar en is meestal ook verantwoordelijk voor het onderhoud en als de wasmachine kapot gaat. Het repareren van de wasmachine zit vaak al in de huurprijs inbegrepen. Dit is vooral handig voor mensen die niet zeker weten hoe lang ze een wasmachine nodig hebben, zoals studenten of mensen die van plan zijn te verhuizen.

Wasmachine leasen

Leasen lijkt op huren, maar met een extra optie. Meestal kun je de wasmachine aan het einde van je leaseperiode overnemen voor een restbedrag. Tijdens de leaseperiode betaal je ook maandelijks een bedrag, net zoals bij huren. Onderhoud en reparaties zijn meestal ook inbegrepen. Maar omdat je een optie hebt om de wasmachine te kopen, is het een soort tussenstap tussen huren en kopen. Ideaal als je nu het geld niet hebt, maar wel graag eigenaar wilt worden van de wasmachine. Tegelijkertijd zit je nergens aan vast – de aanschaf van de lease wasmachine is niet verplicht aan het einde van de leaseperiode.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Voor- en nadelen van het huren van een wasmachine

Huren is flexibel en goedkoop, maar je krijgt nooit eigendom van de wasmachine. Leasen biedt hetzelfde gemak, maar dan ook met de mogelijkheid om het product over te nemen. Beide opties hebben hun eigen set aan regels en contracten, dus lees deze altijd goed door voordat je een keuze maakt. Om jou te helpen de voor- en nadelen van beide opties te wikken en wegen, hebben we hieronder alle punten voor je op een rij gezet.

Voordelen:

 1. Geen grote uitgave: Je hoeft niet meteen een groot bedrag te betalen om te kunnen wassen
 2. Flexibiliteit: Als je gaat verhuizen, kan je makkelijk van het contract af.
 3. Onderhoud inbegrepen: De meeste verhuurbedrijven zorgen voor gratis reparaties.

Nadelen:

 1. Kosten op de lange termijn: Over de jaren heen is het goedkoper om een wasmachine te kopen.
 2. Vast contract: Abonnementen op wasmachines lopen vaak minimaal 6 maanden.
 3. Geen eigendom: Je betaalt alleen voor het gebruik, de wasmachine wordt nooit van jou.
 4. Minder keuze: Vaak zijn er minder modellen beschikbaar voor verhuur dan voor de aanschaf.

Voor- en nadelen van het leasen van een wasmachine

Huren heeft dus ook nadelen, en voor sommige mensen is het daarom voordelig om ervoor te kiezen een wasmachine te leasen. Uiteraard gaan daar ook nadelen mee gepaard. Ook die hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

Voordelen:

 1. Aankoopoptie: Vaak kan je de machine overnemen na je leaseperiode.
 2. Geen grote bedrag: Geen hoge aanschafprijs, maar een laag, vast bedrag per maand.
 3. Flexibiliteit: Als je gaat verhuizen, kun je je abonnement overdragen of opzeggen.
 4. Onderhoud en service: Net als bij huren, zit onderhoud vaak bij de prijs inbegrepen.

Nadelen:

 1. Vast contract: Je zit meestal vast aan een contract, van minimaal een half jaar.
 2. Totale kosten: Net als bij huren kan leasen op termijn duurder zijn.
 3. BKR-registratie: Leasen wordt vaak gemeld bij het BKR.
 4. Minder keuze: Net als bij huren, kun je niet uit zomaar iedere nieuwe wasmachine kiezen.

Huren of leasen versus het kopen van een wasmachine

Nu je de ins en outs van huren en leasen kent, hoe verhouden deze zich tot kopen? Ondanks dat er tegenwoordig meer opties zijn dat alleen het kopen van een wasmachine, kiezen de meeste Nederlanders er alsnog voor om hun eigen nieuwe wasmachine aan te schaffen. Hieronder lees je wat hier mogelijk redenen van zijn en ook wat redenen kunnen zijn om toch te zien voor een huur- of leasecontract.

Voordelen van kopen:

 1. Aankoopoptie: Vaak kan je de machine overnemen na je leaseperiode.
 2. Geen grote bedrag: Geen hoge aanschafprijs, maar een laag, vast bedrag per maand.
 3. Flexibiliteit: Als je gaat verhuizen, kun je je abonnement overdragen of opzeggen.
 4. Onderhoud en service: Net als bij huren, zit onderhoud vaak bij de prijs inbegrepen.

Nadelen van kopen:

 1. Hoge aanschafkosten: Je moet het volledige bedrag in één keer ophoesten.
 2. Zelf repareren: Als de wasmachine kapotgaat zijn de reparaties voor jouw rekening.
 3. Gekocht is gekocht: Een huur- en leasecontract kun je iedere maand opzeggen, maar als je een wasmachine hebt gekocht, zul je hem zelf moeten verkopen.

Alternatief: wasmachine kopen op afbetaling

Een andere optie is om een wasmachine te kopen op afbetaling. Dat betekent dat je het bedrag in termijnen betaalt. Je wordt direct eigenaar van de wasmachine, maar je betaalt een vast bedrag per maand om zo over langere tijd de volledige wasmachine af te betaleb. Vaak ben je hiermee iets duurder uit dan wanneer je de wasmachine in één keer betaalt, maar dit zal een lagere prijs zijn dan bij een huur of lease wasmachine. En als je wasmachine gerepareerd moet worden, moet je daar zelf voor opdraaien.

De meest gestelde vragen over een wasmachine huren of leasen

Kan ik mijn gehuurde wasmachine upgraden naar een nieuwer model?

Ja, veel verhuurbedrijven bieden de mogelijkheid om je lease – of huur wasmachine in te wisselen voor een nieuw apparaat. In de voorwaarden van je abonnement staat hier meer over, als dit een optie is voor jouw verhuurder. Het kan zijn dat je hiervoor een nieuw contract moet aangaan of extra kosten moet betalen.

Zijn er verborgen kosten bij het leasen van een wasmachine?

Soms zijn er extra kosten zoals installatiekosten. Ook is niet altijd iedere soort reparatie inbegrepen. Je doet er altijd verstandig aan om je serviceplan van tevoren goed door te nemen.

Kan ik het gehuurde apparaat overdragen aan iemand anders?

Alle aanbieders hebben hier andere regels over. Je abonnement overdragen kan meestal mits je toestemming hebt gevraagd van het verhuurbedrijf.

Moet ik zelf zorgen voor het onderhoud van de geleasete wasmachine?

Nee, onderhoud is vaak inbegrepen bij je lease wasmachine. Als er iets aan je wasmachine kapot gaat, nemen de aanbieders de reparatie voor hun rekening, dus je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte kosten. Het reinigen van je huur- of lease wasmachine moet je wel zelf doen.

Kan ik een wasmachine huren voor een kortere periode dan in het contract staat?

Dit hangt af van het verhuurbedrijf, maar meestal zijn er boetes voor vroegtijdige beëindiging. Een lease- en huurperiode heeft meestal een minimale looptijd van een half jaar.

Kan ik een wasmachine leasen als ik een negatieve BKR-registratie heb?

Dat verschilt per aanbieder. Sommigen checken je BKR-status, anderen niet.

Wordt de gehuurde wasmachine gratis gerepareerd als er iets kapot gaat?

Ja, bij de meeste verhuurcontracten zit reparatie bij de maandelijkse kosten inbegrepen. Hier valt achter niet iedere reparatie onder. De meeste abonnementen gaan uit van ‘degelijk gebruik’, dus als het defect jouw schuld is, kan het zijn dat je alsnog voor de kosten moet opdraaien.

Wat kost het om een wasmachine te huren?

De kosten van een wasmachine abonnement kunnen variëren, maar denk aan €15 tot €30 per maand. Er kunnen echter ook grote prijsverschillen voorkomen. Dit verschil wordt onder andere bepaald door de kwaliteit en het merk van de wasmachine, de minimale looptijd van het abonnement en de aanbieder.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines