Grote wasmachine

Een grote wasmachine heeft een vulgewicht van 9 kg of meer en is daarom perfect voor een huishouden van 5 of meer personen. 

Benieuwd naar de beste grote wasmachines van 2024? Neem dan snel een kijkje hieronder!

Grote wasmachine

Wat is een grote wasmachine

Een grote wasmachine wordt meestal gekenmerkt door een ruim vulgewicht, vaak van 9 kg of meer. Dit soort wasmachines is vooral praktisch voor grotere huishoudens van vijf personen of meer. Met een dergelijke capaciteit kun je veel was in één keer draaien, wat niet alleen tijd maar ook energie bespaart. Het is bij uitstek geschikt voor grote items zoals beddengoed, gordijnen of zelfs kleinere tapijten. Een ander voordeel van grote wasmachines is dat ze vaak geavanceerdere functies hebben. Denk hierbij aan diverse wasprogramma’s, een hoger toerental voor het centrifugeren en opties voor een extra spoelbeurt of voorwassen.
Echter, het is belangrijk om te overwegen dat een grote wasmachine ook meer ruimte in beslag neemt. Je hebt dus voldoende plek nodig om het apparaat te plaatsen. Ook zijn ze over het algemeen duurder in aanschaf en verbruiken ze meer water en energie per wasbeurt, hoewel dit gecompenseerd kan worden door minder vaak te hoeven wassen.

Beste grote wasmachine van 2024

Denk je dat een wasmachine van een groter formaat iets voor jou is? Dan wil je natuurlijk wel een goede keuze maken. Wat voor jou de beste grote wasmachine is, hangt af van een aantal factoren. Denk in de eerste plaats altijd na over de vulcapaciteit, heb je een machine met een inhoud tussen de 8 en 10 kg nodig of juist een nog grotere? Het is namelijk erg zonde als de inhoud te groot is, je zal dan onnodig veel water en energie verbruiken, maar hetzelfde geldt ook voor een wasmachine die te klein is. Wanneer je twee wassen moet draaien in plaats van één, dan is dat natuurlijk ook minder voordelig. Gebruik dus de bovenstaande tips om een goede schatting te maken van de inhoud die jij nodig hebt. Lees ook eens de volgende tips die zeer behulpzaam kunnen zijn bij het kopen van een wasmachine die past bij jouw wensen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Voor- en nadelen van een grote wasmachine

Als je een groot huishouden hebt of gewoon veel was hebt, kan een grote wasmachine een echte uitkomst zijn. Maar zoals bij elk apparaat zijn er zowel voordelen als nadelen.

Voordelen

  1. Efficiëntie: Je kunt veel was in één keer doen, wat tijd en energie bespaart.

  2. Flexibiliteit: Ideaal voor grote items zoals beddengoed, gordijnen en tapijten.

  3. Minder wasbeurten: Door de grote capaciteit hoef je minder vaak te wassen, wat je planning kan vergemakkelijken.

  4. Ideaal voor grote huishoudens: Met een capaciteit van 9 kg of meer is het apparaat geschikt voor huishoudens van vijf personen of meer.

Nadelen

  1. Ruimte: Je hebt meer plaats nodig om een grote wasmachine neer te zetten.

  2. Kosten: Ze zijn vaak duurder in aanschaf en kunnen meer water en energie verbruiken per wasbeurt.

  3. Niet altijd vol: Als je het apparaat niet vol krijgt, is het minder energiezuinig om een grote machine te gebruiken.

Hoe bepaal ik of ik een grote wasmachine nodig heb

De meeste mensen hebben per wasbeurt maar 5 á 6 kg wasgoed en daarvoor is een wasmachine van 8 kg meer dan voldoende. Je houdt dan wat ruimte over zodat je je wasgoed niet in de trommel hoeft te proppen en daardoor kan je wasgoed gemakkelijk heen en weer bewegen, goed gespoeld worden en ook effectief centrifugeren. Je hebt pas een grotere machine nodig als je bovengemiddeld veel was hebt of graag grote items wast. Het beste wat je kan doen om te bepalen wat voor wasmachine jij nodig hebt, is simpelweg het wegen van je was. Dit kan je gemakkelijk doen door je wasmand met al je wasgoed op een weegschaal voor personen te zetten. Waarschijnlijk weegt je wasgoed veel minder zwaar dan je van tevoren had verwacht. Heb je toch meer dan 7 kg aan wasgoed? Dan is de aanschaf van een wasmachine met een grote capaciteit voor jou waarschijnlijk rendabel.

Wasmachines met een vulgewicht tot 8 kg

Niet zo heel lang geleden was het nog heel normaal dat een wasmachine maar 5 of 6 kilo wasgoed in één beurt kon wassen, maar tegenwoordig worden dit soort wasmachines helemaal niet meer gemaakt of verkocht.
De meest gangbare maat voor een wasmachine is op dit moment 7 kg of 8 kg, wat voldoende is voor was van een huishouden met 3 á 4 personen. Als je op zoek bent naar een grote wasmachine, dan is een machine met een vulgewicht van 7 kg of 8 kg waarschijnlijk te klein.

Wasmachines met een vulgewicht tussen de 8 kg en 10 kg

Een wasmachine wordt aangeduid als een grote wasmachine als er sprake is van meer dan 8 kg vulgewicht. Over het algemeen zijn deze wasmachines geschikt voor huishoudens van 5 personen of kleinere huishoudens die bovengemiddeld veel wasgoed hebben.
Denk bijvoorbeeld aan huishoudens met jonge kinderen of huishoudens waar veel wordt gesport.

Wasmachines met een vulgewicht van meer dan 10 kg

Wanneer een wasmachine een vulgewicht van meer dan 10 kg heeft, dan wordt deze meestal gebruikt voor een gezin van meer dan 6 personen of bijvoorbeeld een sportclub. Voor een kleiner huishouden is het vaak niet de beste keuze om een wasmachine van deze grootte aan te schaffen.
Met minder mensen is het namelijk moeilijk om het gebruik rendabel te houden. Als je de trommel niet altijd volledig kan vullen, zal je onnodig veel kosten maken voor water en elektriciteit en ben je beter af met een kleiner model.

Niet alleen voor grote huishoudens

Vaak worden grote wasmachines geassocieerd met grote huishoudens, maar grote wasmachines zijn ook geschikt voor kleinere huishoudens. Als je bijvoorbeeld altijd veel was opspaart en liever eens in de twee weken een grote was draait in plaats van meerdere keren een kleine, dan kan het ook heel handig zijn om een grote machine aan te schaffen. Ook voor mensen met allergieën die graag vaak hun dekbed en/of hun gordijnen wassen, kan het ook heel voordelig zijn om een grotere wasmachine te hebben.

Tips voor grote wasmachines

Let op de sensor

Als je een grotere wasmachine koopt, dan kan het soms handig zijn om op te letten of er ook een sensor in zit, die precies kan afwegen hoeveel was je in de trommel hebt gestopt. Vervolgens past de machine het programma aan op de hoeveelheid was, waardoor er bijvoorbeeld minder water wordt verbruikt en de tijd van het programma minder lang is. Dat is wel zo makkelijk wanneer je ook een keer wat minder was hebt.

Kijk naar de wasprogramma's

Let ook bij grote wasmachines op dat niet alle programma’s geschikt zijn om een volle lading te draaien. De korte programma’s zijn bijvoorbeeld vaak bedoeld om even snel een paar kledingstukken te wassen en daarbij wordt vaak aangegeven dat dat niet meer dan 3/4 kg mag zijn. Ook bij was met kwetsbare stoffen is het geen goed idee om de trommel erg vol te stoppen, omdat de stoffen de ruimte moeten krijgen om elkaar zo min mogelijk aan te raken.

Denk aan het drogen van je was

Als je een grote wasmachine aanschaft, moet je er ook rekening mee houden dat je al die was moet drogen. De lading die uit een wasmachine met een inhoud van +10 kg komt, is te vergelijken met een dubbele lading uit een gangbare wasmachine van 8 kg. Als je je was in de droger wil drogen, dan heb je vaak het probleem dan de inhoud van de trommel van de droger veel kleiner is. Je moet er dus altijd rekening mee houden dat je ook een grotere droger moet aanschaffen of op een andere manier meer ruimte moet creëren om je wasgoed te drogen.

Waar let je op bij het kopen van een grote wasmachine

Als je overweegt een grote wasmachine aan te schaffen, zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Allereerst het vulgewicht: grotere wasmachines bieden meer ruimte voor je wasgoed, wat ideaal is voor grote huishoudens. Een machine met een vulgewicht van 9 kg of 10 kg is geschikt voor gezinnen met veel leden of voor mensen die vaak grote hoeveelheden wasgoed hebben zoals beddengoed en gordijnen.

Type wasmachine

Let ook op het type wasmachine. Voorladers hebben vaak een grotere trommel en meer geavanceerde functies dan bovenladers. Maar hoe zit het met het energieverbruik? Een energiezuinige wasmachine met een hoog energielabel kan je op de lange termijn veel geld besparen. Dus zoek naar een wasmachine die beschikt over een energieklasse A of beter.

Geluidsniveau centrifugeren

Geluidsniveau tijdens het centrifugeren is ook iets om in overweging te nemen, vooral als je wasmachine dichtbij woon- of slaapruimtes staat. De specificaties van het geluidsniveau zijn meestal in decibellen aangegeven.

Extra functies

Verschillende functies zoals automatische wasmiddeldosering, stoomfunctie en startuitstel kunnen het gebruiksgemak vergroten. Deze functies zijn echter vaak te vinden op duurdere modellen. Als je budget beperkt is, is het een goed idee om te overwegen welke functies echt nodig zijn voor jouw huishouden.

Door al deze criteria zorgvuldig te overwegen, vergroot je de kans dat je de ideale wasmachine voor jouw behoeften vindt. Een goede wasmachine is een investering die zich terugbetaalt in schonere kleding, bespaarde tijd en mogelijk ook lagere energierekeningen.

Veelgestelde vragen over grote wasmachines

Maakt een grote wasmachine ook meer lawaai

Je zou denken dat grotere wasmachines tijdens het centrifugeren veel meer geluid maken, maar dat is zeker niet waar. Het geluidsniveau is vergelijkbaar met dat van een kleinere wasmachine en bij wasmachines met een hoog energielabel, kan het zelfs een stuk stiller zijn dan je gewend bent. Maakt je wasmachine wel onnodig veel lawaai? Dan kan het zijn dat je wasmachine niet op een stabiele ondergrond staat en daardoor tijdens het centrifugeren meer beweegt. Je kan dat makkelijk oplossen door de pootjes te verstellen of door iets anders onder de wasmachine te leggen. Als je wasmachine wel recht staat, maar nog steeds veel lawaai maakt, kan het ook zijn dat er iets in de trommel is blijven hangen. Het komt vaak voor dat muntgeld uit een broekzak terechtkomt tussen de trommel en een ander onderdeel. Iedere keer als hij draait, hoor je een tikkend geluid dat wordt veroorzaakt door het voorwerp dat tegen de trommel aan komt of er doorheen wordt geslingerd. Controleer altijd wat er precies aan de hand is, zo voorkom je dat je een reparateur inschakelt terwijl je het probleem gemakkelijk zelf kan oplossen.

Verbruikt een grote wasmachine ook meer energie

Niet per se, er zijn ook grote wasmachines van 12 kg verkrijgbaar die energieklasse A hebben en erg energiezuinig zijn. Als je op zoek bent naar een wasmachine van met een grotere vulcapaciteit, dan is de kans klein dat je een energiezuinige machine zal vinden, want die hebben vaak een veel lagere energieklasse rond de D en E.

Neemt een grote wasmachine meer ruimte in

De meest gangbare wasmachines zijn over het algemeen 60 cm breed, 60 cm diep en 85 cm hoog, zo kan in bijkeukens en badkamers gemakkelijk een ruimte worden gemaakt waarin de meeste modellen passen. Wanneer een wasmachine een grotere trommel heeft, dan heeft dat invloed op de diepte. De trommel wordt niet per se breder, maar wel langer. Daarmee is de kans groot dat hij nog wel in een standaardruimte past, maar alleen uitsteekt aan de voorkant. De meeste grote wasmachines hebben een voorlader, wat betekent dat je je wasgoed via een deur aan de voorkant in de machine kunt stoppen. Je moet er dus ook rekening mee houden dat een wasmachine met voorlader wat extra ruimte aan de voorkant nodig heeft.

Kan ik alles wassen in een grote wasmachine

Net als andere wasmachines, hebben ook grote wasmachines verschillende wasprogramma’s die speciaal zijn ingesteld op het materiaal van je kleding. Ook bij een wasmachine met een grote trommel moet je opletten dat alle kleding goed sorteert en dat je de verschillende materialen van elkaar scheidt om zo het beste resultaat te garanderen.

Wat is de grootste wasmachine?

De grootste huishoudelijke wasmachines hebben een vulgewicht tot ongeveer 12 kg. Er zijn echter ook industriële modellen die nog veel grotere capaciteiten hebben, maar deze zijn doorgaans niet geschikt voor thuisgebruik.

Wat is de beste wasmachine voor grote gezinnen?

De “beste” wasmachine voor grote gezinnen hangt af van verschillende factoren zoals budget, beschikbare ruimte en gewenste functies. Een machine met een vulgewicht van minimaal 9 kg wordt over het algemeen aanbevolen voor huishoudens van vijf personen of meer.

Hoe groot moet je wasmachine zijn om een dekbed te wassen?

Voor het wassen van een eenpersoonsdekbed is meestal een machine met een vulgewicht van minimaal 7 kg nodig. Voor een tweepersoonsdekbed is een machine met een vulgewicht van 9 kg of meer aan te raden.

Hoe groot moet je wasmachine zijn?

Dit hangt af van je persoonlijke behoeften. Voor eenpersoonshuishoudens of koppels is een machine met een vulgewicht van 5-7 kg vaak voldoende. Voor gezinnen van drie tot vier personen is een vulgewicht van 7-9 kg meestal geschikt. Voor grotere huishoudens of als je vaak grotere items wast, is een machine van 9 kg of meer aan te raden.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines