Grote wasmachine

Met een groot huishouden kan het makkelijk voorkomen dat je meer wasgoed hebt dan er in de wasmachine past. Doordat de technologie van wasmachines tegenwoordig zoveel beter is, hoef je namelijk niet meer altijd al je wasgoed te scheiden en kan je gewoon alles met elkaar wassen. Je houdt grotere stapels wasgoed over en daardoor denk je erover na om misschien eens in een grotere wasmachine te investeren. Dat is niet zo gek, want het scheelt een hoop werk als je maar één keer een was hoeft te draaien en daarbij kan het ook aardig schelen in de kosten. Daarom hebben we hier op een rijtje gezet wat je moet weten over grote wasmachines en hoe je kan bepalen of je er een nodig hebt.
Mobiel achtergrond

Beste grote wasmachine van 2021

Denk je dat een wasmachine van een groter formaat iets voor jou is? Dan wil je natuurlijk wel een goede keuze maken. Wat voor jou de beste grote wasmachine is, hangt af van een aantal factoren. Denk in de eerste plaats altijd na over de vulcapaciteit, heb je een machine met een inhoud tussen de 8 en 10 kg nodig of juist een nog grotere? Het is namelijk erg zonde als de inhoud te groot is, je zal dan onnodig veel water en energie verbruiken, maar hetzelfde geldt ook voor een wasmachine die te klein is. Wanneer je twee wassen moet draaien in plaats van één, dan is dat natuurlijk ook minder voordelig. Gebruik dus de bovenstaande tips om een goede schatting te maken van de inhoud die jij nodig hebt. Lees ook eens de volgende tips die zeer behulpzaam kunnen zijn bij het kopen van een wasmachine die past bij jouw wensen.

Hoe bepaal ik of ik een grote wasmachine nodig heb

De meeste mensen hebben per wasbeurt maar 5 á 6 kg wasgoed en daarvoor is een wasmachine van 8 kg meer dan voldoende. Je houdt dan wat ruimte over zodat je je wasgoed niet in de trommel hoeft te proppen en daardoor kan je wasgoed gemakkelijk heen en weer bewegen, goed gespoeld worden en ook effectief centrifugeren. Je hebt pas een grotere machine nodig als je bovengemiddeld veel was hebt of graag grote items wast. Het beste wat je kan doen om te bepalen wat voor wasmachine jij nodig hebt, is simpelweg het wegen van je was. Dit kan je gemakkelijk doen door je wasmand met al je wasgoed op een weegschaal voor personen te zetten. Waarschijnlijk weegt je wasgoed veel minder zwaar dan je van tevoren had verwacht. Heb je toch meer dan 7 kg aan wasgoed? Dan is de aanschaf van een wasmachine met een grote capaciteit voor jou waarschijnlijk rendabel.

Wasmachines met een vulgewicht tot 8 kg

Niet zo heel lang geleden was het nog heel normaal dat een wasmachine maar 5 of 6 kilo wasgoed in één beurt kon wassen, maar tegenwoordig worden dit soort wasmachines helemaal niet meer gemaakt of verkocht.
De meest gangbare maat voor een wasmachine is op dit moment 7 kg of 8 kg, wat voldoende is voor was van een huishouden met 3 á 4 personen. Als je op zoek bent naar een grote wasmachine, dan is een machine met een vulgewicht van 7 kg of 8 kg waarschijnlijk te klein.

Wasmachines met een vulgewicht tussen de 8 kg en 10 kg

Een wasmachine wordt aangeduid als een grote wasmachine als er sprake is van meer dan 8 kg vulgewicht. Over het algemeen zijn deze wasmachines geschikt voor huishoudens van 5 personen of kleinere huishoudens die bovengemiddeld veel wasgoed hebben.
Denk bijvoorbeeld aan huishoudens met jonge kinderen of huishoudens waar veel wordt gesport.

Wasmachines met een vulgewicht van meer dan 10 kg

Wanneer een wasmachine een vulgewicht van meer dan 10 kg heeft, dan wordt deze meestal gebruikt voor een gezin van meer dan 6 personen of bijvoorbeeld een sportclub. Voor een kleiner huishouden is het vaak niet de beste keuze om een wasmachine van deze grootte aan te schaffen.
Met minder mensen is het namelijk moeilijk om het gebruik rendabel te houden. Als je de trommel niet altijd volledig kan vullen, zal je onnodig veel kosten maken voor water en elektriciteit en ben je beter af met een kleiner model.

Vind jouw nieuwe wasmachine

Vind een goede wasmachine door te kijken naar de beste van 2021 of doe de snelle keuzehulp.

Vind jouw Grote wasmachine

De beste Grote wasmachines

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Niet alleen voor grote huishoudens

Vaak worden grote wasmachines geassocieerd met grote huishoudens, maar grote wasmachines zijn ook geschikt voor kleinere huishoudens. Als je bijvoorbeeld altijd veel was opspaart en liever eens in de twee weken een grote was draait in plaats van meerdere keren een kleine, dan kan het ook heel handig zijn om een grote machine aan te schaffen. Ook voor mensen met allergieën die graag vaak hun dekbed en/of hun gordijnen wassen, kan het ook heel voordelig zijn om een grotere wasmachine te hebben.

Tips voor grote wasmachines

Let op de sensor

Als je een grotere wasmachine koopt, dan kan het soms handig zijn om op te letten of er ook een sensor in zit, die precies kan afwegen hoeveel was je in de trommel hebt gestopt. Vervolgens past de machine het programma aan op de hoeveelheid was, waardoor er bijvoorbeeld minder water wordt verbruikt en de tijd van het programma minder lang is. Dat is wel zo makkelijk wanneer je ook een keer wat minder was hebt.

Kijk naar de wasprogramma's

Let ook bij grote wasmachines op dat niet alle programma’s geschikt zijn om een volle lading te draaien. De korte programma’s zijn bijvoorbeeld vaak bedoeld om even snel een paar kledingstukken te wassen en daarbij wordt vaak aangegeven dat dat niet meer dan 3/4 kg mag zijn. Ook bij was met kwetsbare stoffen is het geen goed idee om de trommel erg vol te stoppen, omdat de stoffen de ruimte moeten krijgen om elkaar zo min mogelijk aan te raken.

Denk aan het drogen van je was

Als je een grote wasmachine aanschaft, moet je er ook rekening mee houden dat je al die was moet drogen. De lading die uit een wasmachine met een inhoud van +10 kg komt, is te vergelijken met een dubbele lading uit een gangbare wasmachine van 8 kg. Als je je was in de droger wil drogen, dan heb je vaak het probleem dan de inhoud van de trommel van de droger veel kleiner is. Je moet er dus altijd rekening mee houden dat je ook een grotere droger moet aanschaffen of op een andere manier meer ruimte moet creëren om je wasgoed te drogen.

Veelgestelde vragen over grote wasmachines

Maakt een grote wasmachine ook meer lawaai

Je zou denken dat grotere wasmachines tijdens het centrifugeren veel meer geluid maken, maar dat is zeker niet waar. Het geluidsniveau is vergelijkbaar met dat van een kleinere wasmachine en bij wasmachines met een hoog energielabel, kan het zelfs een stuk stiller zijn dan je gewend bent. Maakt je wasmachine wel onnodig veel lawaai? Dan kan het zijn dat je wasmachine niet op een stabiele ondergrond staat en daardoor tijdens het centrifugeren meer beweegt. Je kan dat makkelijk oplossen door de pootjes te verstellen of door iets anders onder de wasmachine te leggen. Als je wasmachine wel recht staat, maar nog steeds veel lawaai maakt, kan het ook zijn dat er iets in de trommel is blijven hangen. Het komt vaak voor dat muntgeld uit een broekzak terechtkomt tussen de trommel en een ander onderdeel. Iedere keer als hij draait, hoor je een tikkend geluid dat wordt veroorzaakt door het voorwerp dat tegen de trommel aan komt of er doorheen wordt geslingerd. Controleer altijd wat er precies aan de hand is, zo voorkom je dat je een reparateur inschakelt terwijl je het probleem gemakkelijk zelf kan oplossen.

Verbruikt een grote wasmachine ook meer energie

Niet per se, er zijn ook grote wasmachines van 12 kg verkrijgbaar die energieklasse A hebben en erg energiezuinig zijn. Als je op zoek bent naar een wasmachine van met een grotere vulcapaciteit, dan is de kans klein dat je een energiezuinige machine zal vinden, want die hebben vaak een veel lagere energieklasse rond de D en E.

Neemt een grote wasmachine meer ruimte in

De meest gangbare wasmachines zijn over het algemeen 60 cm breed, 60 cm diep en 85 cm hoog, zo kan in bijkeukens en badkamers gemakkelijk een ruimte worden gemaakt waarin de meeste modellen passen. Wanneer een wasmachine een grotere trommel heeft, dan heeft dat invloed op de diepte. De trommel wordt niet per se breder, maar wel langer. Daarmee is de kans groot dat hij nog wel in een standaardruimte past, maar alleen uitsteekt aan de voorkant. De meeste grote wasmachines hebben een voorlader, wat betekent dat je je wasgoed via een deur aan de voorkant in de machine kunt stoppen. Je moet er dus ook rekening mee houden dat een wasmachine met voorlader wat extra ruimte aan de voorkant nodig heeft.

Kan ik alles wassen in een grote wasmachine

Net als andere wasmachines, hebben ook grote wasmachines verschillende wasprogramma’s die speciaal zijn ingesteld op het materiaal van je kleding. Ook bij een wasmachine met een grote trommel moet je opletten dat alle kleding goed sorteert en dat je de verschillende materialen van elkaar scheidt om zo het beste resultaat te garanderen.

Grote wasmachine assortiment

1482763

Miele WSD 663 WCS TwinDos

1.049,00
Zoek je een passende wasmachine en weet je niet welke je moet kopen? De Miele WSD 663 WCS TwinDos is waarschijnlijk de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van de Miele WSD 663 WCS TwinDos is topklasse. Omdat de Miele...
1611308

Bosch WAV28EH7NL Home Profes...

1.149,00
Zoek je een nieuwe wasmachine en weet je niet helemaal welke je moet kiezen? De Bosch WAV28EH7NL Home Professional is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van deze wasmachine is topklasse. Omdat deze wasmachine beschikt over een...
1535671

LG FH4J5TN8E Direct Drive

399,00
De LG FH4J5TN8E Direct Drive krijgt een 9.5 als beoordeling. Naast deze hoge beoordeling is de wasmachine ook erg scherp geprijsd. Met een prijs van rond de 399 euro is hij de goedkoopste wasmachine met zo’n hoge beoordeling! De LG...
1516648

ASKO W2086C.W/2

999,00
De ASKO W2086C.W/2 beschermt je kleding en zorgt dat je wasgoed grondig schoon wordt. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. De wasmachine heeft de beoordeling: 9.2 ontvangen van tenminste 3 eerdere kopers. De wasmachine is geschikt voor een gezin...
1592896

Siemens WM14VMH5NL

998,99
De Siemens WM14VMH5NL beschermt je kleding en zorgt dat je wasgoed grondig schoon wordt. De waskwaliteit van de Siemens WM14VMH5NL is middenklasse. Bij het opzetten van onze top 5 maken we gebruik van consumenten cijfers. De wasmachine heeft gemiddeld genomen...
1493959

Haier HW80-B14636N

449,00
De wasmachine wordt niet alleen erg hoog beoordeeld door mensen die de wasmachine al eerder gekocht hebben, maar heeft een hele goede prijs- kwaliteit verhouding. Naast deze gunstige prijs- kwaliteit verhouding, presteert de Haier HW80-B14636N op de belangrijkste gebieden ook...
1633391

AEG L6FBN8600

649,00
Op zoek naar een ideale wasmachine? Stop maar met zoeken! De AEG L6FBN8600 is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van de AEG L6FBN8600 is basisklasse. Bij het maken van onze top 5 maken we gebruik van consumenten...
1487961

Samsung WW80T734ABH QuickDri...

799,00
De Samsung WW80T734ABH QuickDrive beschermt je kleding en zorgt dat de was grondig schoon wordt. De waskwaliteit van deze wasmachine is topklasse. Omdat deze wasmachine beschikt over een topklasse waskwaliteit betekend dit dat deze wasmachine een van de beste wasmachines...
1408591

AEG L8FEOKOMIX

899,00
Zoek je een nieuwe wasmachine en weet je niet helemaal welke je moet kiezen? De AEG L8FEOKOMIX is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van deze wasmachine is topklasse. Omdat deze wasmachine beschikt over een topklasse waskwaliteit...
1516729

ASKO W4086C.W/2

1.099,00
Op zoek naar een ideale wasmachine? Wij hebben hem voor je gevonden. De ASKO W4086C.W/2 is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. De ASKO W4086C.W/2 heeft de score: 7.2 ontvangen van ongeveer 1...
1609643

Veripart VPWM301

479,00
De Veripart VPWM301 beschermt je kleding en zorgt dat je wasgoed grondig schoon wordt. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. De wasmachine heeft de beoordeling: 9.4 ontvangen van tenminste 8 mensen. De wasmachine is geschikt voor een gezin met...
1517700

LG GC3M108N3 Direct Drive

399,00
De LG GC3M108N3 Direct Drive machine wast je vuile was volledig schoon. De waskwaliteit van de LG GC3M108N3 Direct Drive is basisklasse. Bij het opstellen van onze top 5 maken we gebruik van consumenten cijfers. De machine heeft gemiddeld gezien...
1608461

Haier HW100-B14979 I-Pro Ser...

599,00
De Haier HW100-B14979 I-Pro Series 7 beschermt je kleding en zorgt dat je vuile was grondig schoon wordt. De waskwaliteit van de Haier HW100-B14979 I-Pro Series 7 is middenklasse. Bij het produceren van onze top 5 maken we gebruik van...
1470410

Siemens WM14UR70NL

626,00
Zoek je een nieuwe wasmachine en weet je niet helemaal welke je moet kiezen? De Siemens WM14UR70NL is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. Deze wasmachine heeft de reviewscore: 9.2 ontvangen van...
1608497

Siemens WM6HXK75NL intellige...

1.079,00
De Siemens WM6HXK75NL intelligentDosing machine wast je vuile was volledig schoon. De waskwaliteit van deze wasmachine is topklasse. Omdat deze wasmachine beschikt over een topklasse waskwaliteit betekend dit dat deze wasmachine een van de beste wasmachines van dit moment is....
1501018

Siemens WM6HXK70NL intellige...

1.019,00
Zoek je een nieuwe wasmachine en weet je niet helemaal welke je moet kiezen? De Siemens WM6HXK70NL intelligentDosing is misschien wel de juiste wasmachine voor jou. De waskwaliteit van deze wasmachine is topklasse. Omdat deze wasmachine beschikt over een topklasse...
1483393

Samsung WW70T554ATT AddWash

549,00
Op zoek naar een ideale wasmachine? Wij hebben hem voor je gevonden. De Samsung WW70T554ATT AddWash is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. De Samsung WW70T554ATT AddWash heeft de score: 9.1 ontvangen van...
1524015

Miele WSA 033 WCS

849,00
Op zoek naar een ideale wasmachine? Wij hebben hem voor je gevonden. De Miele WSA 033 WCS is namelijk de wasmachine die je zoekt. De waskwaliteit van deze wasmachine is middenklasse. De Miele WSA 033 WCS heeft de score: 8.8...