Wasmachine met stoomfunctie

Een wasmachine met stoomfunctie stoomt jouw kleding aan het eind van het wasprogramma. Hierdoor komt jouw kleding minder gekreukt uit de trommel. Ideaal als je niet van strijken houdt. 

Opzoek naar een wasmachine met stoomfunctie? Hieronder vind je de beste wasmachines met stoomfunctie van 2024!

Wasmachine met stoomfunctie

Wat is een wasmachine met stoomfunctie

Een wasmachine met stoomfunctie gaat verder dan je standaard wasmachine. Deze machines gebruiken stoom om kleding dieper te reinigen, vlekken beter te verwijderen en bacteriën te doden. De stoomfunctie komt meestal in actie tijdens de laatste fases van een wascyclus of als een apart programma. Wat gebeurt er dan precies? Water wordt tot een hoge temperatuur verwarmd om stoom te genereren. Het helpt om vezels te ontspannen, waardoor vlekken en geurtjes makkelijker verwijderd worden.
Dit type wasmachine is ideaal voor mensen die veel sporten, allergieën hebben of gewoon hun kleding extra fris willen hebben. Het is ook een game changer voor het onderhoud van kledingstukken die normaal gesproken een bezoek aan de stomerij vereisen. Als je op zoek bent naar een zuinige wasmachine dan is een wasmachine met stoomfunctie ook aan te raden, deze apparaten verbruiken minder water en energie om hetzelfde reinigingseffect te bereiken als een normale wasbeurt.

De beste wasmachines met stoomfunctie van 2024

Wil jij de beste wasmachine met stoomfunctie? Dan moet je inderdaad op onze website zijn! Wij hebben een lijst samengesteld met de beste stoomwasmachines die nu verkrijgbaar zijn. Bij het maken van deze selectie hebben wij bijvoorbeeld gekeken naar het vulgewicht, de energieklasse (voorheen bekend als het energielabel), het toerental, geluidsniveau centrifugeren en de wasprogramma’s van een tal aan apparaten. Ook hebben we de beoordeling door klanten in acht gehouden. Hierdoor kun jij snel zien wat de beste wasmachines met stoomfunctie zijn.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

De voordelen van een wasmachine met stoomfunctie

Een wasmachine met stoomfunctie kan heel fijn zijn als strijken niet je favoriete klusje is. Je bent er namelijk veel sneller klaar mee als je de stoomfunctie hebt gebruikt bij het wassen van jouw kleding. Dit zorgt er namelijk voor dat je kleding met veel minder kreukels uit de trommel komt. Je hebt speciale wasprogramma’s waarbij de wasmachine jouw kleding automatisch stoomt na het centrifugeren. Maar een stoomwasmachine heeft meerdere voordelen, daarom is het momenteel ook zo’n populaire keuze! We hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet:

  1. Je kunt er ook voor kiezen om jouw kleding enkel te stomen. Deze wasmachines hebben namelijk vaak een speciaal programma voor alleen stomen, dan hoef je dus niet een heel wasprogramma te draaien voor het opfrissen van je kleding. Hierbij heb je geen wasmiddel of wasverzachter nog en je bent nog lekker snel klaar ook!
  2. Wasmachines met een stoomfuncties zijn energiezuinig en gebruiken minder water. Als een shirt geen vlekken heeft, maar wel een beetje muf ruikt, hoef je geen volledig wasprogramma te draaien. Enkel stomen is voldoende, en tevens de beste keuze voor jouw portemonnee en het milieu.
  3. Stoomwasmachines komen met verschillende energieklasses. Energieklasses lopen van A tot en met G, en wasmachines met stoomfunctie gaan niet lager dan energieklasse E. In de meeste gevallen hebben ze energieklasse A, waarmee je dus het meeste bespaart.
  4. Heb je een baby in huis, een gevoelige huid of snel last van allergieën? Dan wil je dat je wasgoed zo hygiënisch mogelijk is. Als je gaat voor een hygiënisch resultaat, is een wasmachine met stoomfunctie onze aanbeveling. Met stoom bereik je een schoner resultaat omdat het de vezels van je wasgoed doordringt.
  5. De stoomfunctie van je wasmachines zorgt ook voor minder slijtage aan je kleding. Dit komt omdat je er minder voor kiest om een volledig wasprogramma te draaien. Het gebruik van wasmiddel en het harde centrifugeren van de trommel richt schade aan jouw wasgoed. Door je kleren te stomen, beschadigt het minder snel en kun je er extra lang mee doen.

De nadelen van een wasmachine met stoomfunctie

Hoewel een wasmachine met stoomfunctie een fantastische aanvulling in jouw huishouden kan zijn, zijn er ook wat nadelen om rekening mee te houden. Hier zijn een paar belangrijke:

  1. Prijs: Deze wasmachines zijn meestal duurder dan de standaardmodellen. De investering kan behoorlijk oplopen.
  2. Niet altijd nodig: Voor alledaagse wasjes is de stoomfunctie vaak overbodig. Je betaalt dus voor een functie die je mogelijk niet vaak zult gebruiken.

Elke nieuwe functie heeft zijn voor- en nadelen. Denk goed na over wat je echt nodig hebt voordat je de stap maakt naar een wasmachine met stoomfunctie.

Wasmachine met stoomfunctie kopen: waar let je op

Ons advies: als je toch een nieuwe wasmachine moet kopen, kies er dan een met stoomfunctie. Een wasmachine met stoomfunctie biedt je een hoop extra voordelen die je niet hebt bij een wasmachine die geen stoom gebruikt; je hoeft minder te strijken, kan je kleding snel opfrissen zonder wasmiddel, ze zijn energiezuinig, gebruiken minder water, zijn extra hygiënisch en zuiniger op je wasgoed. Maar waar moet je precies op letten bij het kopen van een wasmachine met stoomfunctie? Onze tips lees je hieronder!

Voorlader of bovenlader

De voorlader is de meest voorkomende wasmachine. Hierbij zit de deur aan de voorkant van de wasmachine. Hetzelfde geldt voor stoomwasmachines. Daarnaast heb je ook bovenladers, die hebben de deur aan de bovenkant zitten. Deze zijn lastiger te vinden, maar als dit een belangrijk punt voor je is, zijn ze er wel.

Hoeveel vulgewicht

Het vulgewicht van een wasmachine bepaalt hoeveel wasgoed je kwijt kunt in de trommel. Dit ligt meestal tussen de 6 kg en 10 kg, maar kan ook meer zijn. Wasmachines met een vulgewicht van 6 tot 7 kg is geschikt voor kleine huishoudens, met een of twee personen. Ben je met meer? Dan kun je het beste kijken naar wasmachines met een vulgewicht van 8 kg. Voor gezinnen met een of twee kinderen is een vulgewicht van 8 kg aan te raden. Heb je een gezin met 3 kinderen of meer? Dan kun je je het beste oriënteren op een machine met 9 kg of meer.

Energieklasse

Dit stond voorheen bekend als energielabel, en bepaalt hoe energiezuinig een apparaat is. Dit loopt van energieklasse A t/m G. Voor wasmachines met stoomfuncties gaat het over het algemeen niet lager dan energieklasse E. Energiezuinige wasmachines zijn in aankoop vaak iets duurder, maar met de tijd kan dit je juist geld opleveren. Ze zorgen er namelijk voor dat je energierekening lekker laag blijft. En ze zijn ook nog eens beter voor het milieu!

Toerental

Het toerental geeft aan hoeveel rondes de trommel van je wasmachine maakt in één minuut (centrifugeren). Hoe meer toeren hij maakt, hoe droger je wasgoed uit de trommel komt. Het toerental ligt meestal tussen 1100 en 1600 rpm (revolutions per minute).

Geluidsniveau centrifugeren

Het geluidniveau van je wasmachine geeft aan hoe luid het apparaat kan zijn – wat van groot belang kan zijn als je wasmachine in de buurt staat van bijvoorbeeld een slaapkamer. Het geluidniveau wordt verdeeld in vier levels: extra stil (71 dB of stiller), stil (72 – 73 dB), normaal (74 – 77 dB) en luid (78 dB of luider). De gemiddelde wasmachine met stoomfunctie heeft een geluidsniveau van 75 dB.

Wasprogramma's

Een wasmachine met stoomfunctie geeft je over het algemeen meer programma’s dan een wasmachine zonder, omdat ze ook in staat zijn stoom te gebruiken. Bij algemene wasprogramma’s kan je denken aan fijne was, handwas, katoen, korte was, opfrissen, synthetisch en wol. Door na te gaan welk programma je het meest gebruikt, of je nog behoefte aan hebt, kun je filteren welke wasmachine wel of niet bij je past.

Wasvoorkeuren

Wasmachines hebben allemaal verschillende specialiteiten. Als jij een specifieke eis hebt voor het wassen van jouw kleding, bijvoorbeeld omdat je een gevoelige huid hebt, zijn hier speciaal wasmachines voor ontwerpen. Andere voorbeelden van wasvoorkeuren zijn: extra snel, minder strijken, opfrissen zonder wassen, minder snel slijtage, delicate stoffen, sportkleding, zuinig met water en energie en kleurbehoud. Heb jij belang bij één (of verschillende) van deze specificaties? Vergeet dit dan niet mee te nemen in je zoektocht naar de perfecte wasmachine voor jou.

Wel of geen trommelreiniging

Met behulp van de trommelreiniging, maak je je wasmachine schoon en voorkom je dat er muffe geuren aan je kleren blijven hangen. Steeds meer wasmachines hebben de functie trommerlreiniging. Als je denkt gebruik te gaan maken van deze optie, raden we je aan te kiezen voor een stoomwasmachine met trommelreiniging.

Veelgestelde vragen over een wasmachine met stoomfunctie

Welke wasmachine heeft stoomfunctie?

Verschillende wasmachines hebben tegenwoordig een stoomfunctie. Denk hierbij aan merken als AEG, Miele en Whirlpool. Als je een nieuwe wasmachine wilt kopen, let dan op consumentenbeoordelingen en cijfers om de best geteste wasmachine met stoomfunctie te vinden.

Is stoomfunctie wasmachine handig?

Ja, een wasmachine met stoomfunctie kan erg handig zijn. Het maakt jouw wasgoed schoner en is perfect voor hygiënisch wassen. Bacteriën en allergenen worden effectief verwijderd, wat vooral voordelig is als het wasgoed een beetje muf ruikt.

Waarom kiezen voor een wasmachine met stoomfunctie?

Een wasmachine met stoomfunctie is meestal een energiezuinige wasmachine, vaak met een energieklasse A. Het geluidsniveau bij het centrifugeren is meestal lager, en de stoomfunctie zorgt voor extra hygiënisch en schoon wasgoed. Hierdoor kan het zelfs een van de beste wasmachines zijn die je kunt kiezen.

Waarom de stoomfunctie gebruiken in een wasmachine in plaats van wassen?

De stoomfunctie gebruikt warme stoom die diep in de vezels van je kleding doordringt. Hierdoor worden vlekken en bacteriën beter verwijderd dan bij een reguliere wasmachine. Vooral als je een groot vulgewicht hebt, kan het handig zijn om te stomen. Daarnaast maakt het strijkwerk vaak overbodig, omdat kreukels uit de kleding gestoomd worden.

Als je naar de verschillende programma’s en opties kijkt, zijn wasmachines met stoomfunctie vaak voorzien van geavanceerde technieken. Daardoor bieden ze een verscheidenheid aan verschillende wasprogramma’s die geschikt zijn voor delicate stoffen tot beddengoed. Het kiezen van de juiste wasmachine hangt dus echt af van jouw specifieke behoeften.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines