Camping wasmachine

Een camping wasmachine is een erg compacte wasmachine waarmee je slechts een aantal kg wasgoed kunt wassen. Deze wasmachines zijn ideaal om mee te nemen in een caravan of auto.  

Ben je benieuwd naar de beste camping wasmachines van 2024? Klik dan op de onderstaande button!

camping wasmachine

Wat is een camping wasmachine

Een camping wasmachine wordt ook wel een mini wasmachine genoemd. De naam ‘mini wasmachine’ verklapt het al een beetje, ze zijn niet groot. Ze hebben een vulgewicht (wascapaciteit) van minimaal 2 kg, maar er zijn ook camping wasmachines waar je 5 kg wasgoed in kwijt kunt. Hier kun je kleine wasjes mee draaien – ideaal voor op de camping! Veel mini wasmachines hebben ook een ingebouwde centrifuge, deze functie laat de trommel extra hard draaien zodat je wasgoed er droger uit komt.

De beste camping wasmachines van 2024

Als je lang of gewoon regelmatig op vakantie gaat, is een eigen apparaat waarmee je kunt wassen en centrifugeren wel zo handig. De keuze uit camping wasmachines is niet zo groot als bij normale wasmachines. Toch kan het moeilijk zijn om de knoop door te hakken. Om die reden hebben we een lijst gemaakt met de beste camping wasmachines die nu op de markt zijn. Daarbij hebben we onder andere gelet op het energielabel, de grootte, het gewicht, de wascapaciteit en de wasprogramma’s. We hopen dat er iets tussen zit dat bij je past!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Voor- en nadelen van een camping wasmachine

Op de camping kan een wasmachine een uitkomst zijn. Maar is een camping wasmachine echt zo handig als het lijkt? Hier verkennen we de voor- en nadelen om je te helpen beslissen of het de investering waard is.

Voordelen

Een camping wasmachine heeft verschillende voordelen:

  1. Makkelijk mee te nemen: Door hun compacte formaat zijn ze makkelijk te verplaatsen, en ideaal om mee te nemen op vakantie. Het is een relatief klein machine, waardoor je zonder moeite een plekje kunt vinden in je caravan, camper of boot.
  1. Wassen waar en wanneer je wilt: Mini wasmachines worden voornamelijk gebruikt op de camping zodat je niet naar de wasserette hoeft om je kleding te wassen. Je bent niet langer afhankelijk van openingstijden, beperkte beschikbaarheid of de kans dat je camping geen wasmachine heeft.
  2. Allergieën: Sommigen mensen zijn allergisch voor bepaalde wasmiddelen of wasverzachters. Door je eigen kleine wasmachine te hebben, loop je niet langer het risico op om een allergische reactie te krijgen van het wasmiddel van iemand anders.
  3. Snel wassen: Een mini wasmachine is een stuk sneller dan een reguliere wasmachine. De meeste wasprogramma’s nemen niet meer dan 15 minuten in beslag. Zo heb jij langer de tijd om van je vakantie te genieten!
  4. Zuinig: een mini wasmachine verbruikt een stuk minder energie en water dan een normale wasmachine. Dit komt voor een groot deel omdat het apparaat klein is en ze korter draaien. De meeste camping wasmachines hebben daarom ook energieklasse A of A+.
Ze worden ook regelmatig door studenten aangeschaft. Voornamelijk omdat een mini wasmachine niet veel ruimte in beslag neemt, relatief weinig water en energie verbruikt en makkelijk te (ver)plaatsen is. Daarbovenop kost een miniwasmachine ook gewoon niet zoveel.

Nadelen

  1. Beperkt vulgewicht: Door hun kleine formaat kunnen mini wasmachines minder kleding wassen dan een standaard wasmachine. Dat betekent meer wasbeurten en uiteindelijk meer tijd besteed aan wassen.

  2. Beperkte functies: Ze hebben vaak minder instellingen en wasprogramma’s. Dit kan lastig zijn als je verschillende soorten stoffen hebt die speciale zorg nodig hebben.

  3. Stroomvoorziening: Je hebt een stopcontact nodig om de machine te gebruiken. Dit kan een uitdaging zijn als je op een afgelegen campingplek zit zonder toegang tot elektriciteit.

  4. Geluidsniveau: Ze zijn meestal niet zo stil als hun grotere tegenhangers. Als je je wasmachine ‘s nachts wilt gebruiken om energie te besparen, kan dit problemen opleveren met de campingburen.

Hoe werkt een camping wasmachine

Een camping wasmachine werkt in principe hetzelfde als een reguliere wasmachine, maar dan op kleinere schaal. Hier is hoe het meestal gaat:

Stap 1: Plaatsing en aansluiting

Je opent het deksel en plaatst je vuile was in de trommel. Meestal is er ruimte voor ongeveer 2 tot 5 kg kleding, afhankelijk van het model.

Stap 2: Laden van de was

Je zet de mini wasmachine op een stabiele ondergrond en sluit hem aan op een stroomvoorziening. Sommige modellen kunnen ook werken op batterijen of zelfs een handmatige slinger.

Stap 3: Wasmiddel toevoegen

Voeg het wasmiddel toe, meestal in een apart vakje of direct bij de kleding.

Stap 4: Water toevoegen

Sluit een waterslang aan of voeg handmatig water toe tot het aangegeven niveau.

Stap 5: Starten van het programma

Na het wassen, moet het vuile water worden afgevoerd. Bij sommige modellen moet dit handmatig, bij andere gaat dit automatisch.

Stap 6: Afvoeren van het water

Je kiest het gewenste wasprogramma en drukt op start. De machine begint nu met het wassen. De meeste programma’s duren niet langer dan 15 tot 30 minuten.

Stap 7: Spoelen en centrifugeren

Optioneel kan je nog een spoelcyclus draaien. Sommige modellen hebben ook een centrifugefunctie om het meeste water uit de kleding te verwijderen.

Stap 8: Klaar!

Haal de schone was uit de machine en hang het te drogen. De machine is nu klaar voor de volgende lading.

Dus, hoewel ze kleiner zijn en wat beperkingen hebben, kunnen camping wasmachines toch behoorlijk effectief zijn. Ze zijn ideaal voor eenvoudige wasjes en maken je campeer avonturen een stuk comfortabeler.

Een camping wasmachine kopen: waar let je op

Koop jij binnenkort een nieuwe camping wasmachine? Of misschien wel je eerste? Dan weet je misschien nog niet zo goed waar je allemaal aan moet denken. Om die reden hebben we hieronder tips opgesteld die jou kunnen helpen bij het uitzoeken van een nieuwe camping wasmachine.

Wascapaciteit

De capaciteit van de trommel, ook wel het vulgewicht genoemd, geeft aan hoeveel kg wasgoed in de trommel past. Voor een kleine wasmachine begint dat bij 2 kg, maar er 3 kg komt ook veel voor. De maximale capaciteit is 5 kg. Dit is genoeg om een paar kledingstukken tegelijkertijd te wassen.

Grootte

Waarschijnlijk heb je al een idee over waar je de mini wasmachine wilt plaatsen. Meestal heb je op een boot, camper of caravan niet zoveel ruimte, en speelt het formaat een grote rol. Meet daarom van tevoren goed op hoeveel plek je precies hebt.

Gewicht

Omdat je de camping wasmachine mee neemt op reis, is het gewicht een belangrijk factor. Het gewicht van een mini wasmachine is natuurlijk nooit zo zwaar als dat het een normale wasmachine, maar hier kan alsnog een groot verschil ik zitten. Houd rekening met een gewicht tussen 5 en 15 kg.

Wasprogramma's

Omdat je de camping wasmachine mee neemt op reis, is het gewicht een belangrijk factor. Het gewicht van een mini wasmachine is natuurlijk nooit zo zwaar als dat het een normale wasmachine, maar hier kan alsnog een groot verschil ik zitten. Houd rekening met een gewicht tussen 5 en 15 kg.

Energieklasse

Het energieverbruik is ook een belangrijk punt om te overwegen. Veel camping wasmachines hebben een energieklasse van A of A+, maar er zijn ook modellen met een lagere of zelfs hogere energie-efficiëntie. Als je voor een energiezuinig model kiest, kun je op de lange termijn besparen op je energierekening. Ook mini wasmachines met een koolborstelloze motor zijn een stuk zuiniger.

Merk

Tenslotte, het merk kan veel zeggen over de kwaliteit en duurzaamheid van de machine. Bekende merken staan bekend om hun betrouwbare apparatuur, maar zijn vaak ook prijziger. Er zijn ook goedkopere merken die prima functioneren, vooral als je de machine maar af en toe gebruikt. Het kan nuttig zijn om recensies te lezen voor meer informatie voordat je een beslissing neemt.

Veelgestelde vragen over een camping wasmachine

Wat is het verschil tussen een reguliere wasmachine en een camping wasmachine?

Het grootste verschil zit in de grootte en de capaciteit. Een camping wasmachine is kleiner en heeft een lagere vulgewicht, meestal tussen de 2 en 5 kg. Daarnaast zijn ze vaak draagbaar en soms zelfs opvouwbaar. De wasprogramma’s zijn beperkter en de wascycli zijn vaak korter.

Hoe energiezuinig zijn camping wasmachines?

Camping wasmachines zijn over het algemeen vrij energiezuinig. Veel modellen hebben een energieklasse van A of A+. Ze verbruiken minder water en elektriciteit dan een gewone wasmachine, vooral omdat ze kleiner zijn en snellere wasprogramma’s hebben.

Wat is de gemiddelde wascapaciteit van een camping wasmachine?

De gemiddelde wascapaciteit van een camping wasmachine varieert tussen de 2 en 5 kg. Dit is veel lager dan bij een reguliere wasmachine, waar de capaciteit vaak tussen de 7 en 12 kg ligt. De lagere capaciteit is in lijn met de kleinere omvang en het draagbare karakter van de machine.

Waar kan ik een camping wasmachine kopen?

Je kunt een camping wasmachine op verschillende plekken kopen. Veel elektronicawinkels hebben een selectie van draagbare wasmachines. Ook online kun je een breed scala aan opties vinden, van webshops tot marktplaatsen zoals eBay of Marktplaats. Ten slotte zijn er speciale outdoor- of kampeerwinkels die camping wasmachines aanbieden. Het is altijd goed om prijzen en specificaties te vergelijken voordat je tot aankoop overgaat.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines