Beste kleine wasmachine van 2024

Een kleine wasmachine heeft maximaal 7 kg vulgewicht en is daardoor geschikt voor een huishouden van 1 of 2 personen. 

Benieuwd naar de beste kleine wasmachine van 2024? Neem dan snel een kijkje hieronder!

Kleine wasmachine

Wat is een kleine wasmachine

De gemiddelde wasmachine heeft een vulgewicht van 7 tot en met 9 kilogram en is hiermee geschikt voor kleine en grotere gezinnen. Een vulgewicht van 7 kilogram is geschikt voor 1-2 personen, een vulgewicht van 8 kilogram voor 2-5 personen en een vulgewicht van 9 kilogram of meer voor meer dan 5 personen. Ben je alleen, dan kun je ook kiezen voor een wasmachine met een lager vulgewicht. In dat geval kom je in de categorie ‘kleine wasmachine’ terecht.
Een kleine wasmachine heeft een vulgewicht variabel van 3 tot 7 kilogram. Ben je alleen en heb je erg weinig was, dan is 3 of 5 kilogram vulgewicht geschikt. Ben je met 2 personen en wil je toch een kleine wasmachine, dan is 6 kilogram het minimale vulgewicht. Heb je toch veel was, dan zul je de wasmachine vaker aan moeten zetten. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar kan wel meer energiekosten opleveren. Het is dus goed om te overwegen welk vulgewicht voor jou geschikt is.

Beste kleine wasmachines van 2024

Op zoek naar een compacte wasmachine die niet veel ruimte in beslag neemt maar wel efficiënt is? Dan ben je hier op de juiste plek. Hieronder vind je de top 5 kleine wasmachines van 2024, zorgvuldig geselecteerd op basis van diverse factoren zoals energiezuinigheid, vulgewicht en toerental. Lees verder en maak de keuze die het beste bij jouw behoeften past. Bekijk hieronder de best geteste kleine wasmachine van 2024!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Voor- en nadelen van een kleine wasmachine

Op zoek naar een wasmachine die perfect past in een kleinere ruimte? Kleine wasmachines zijn de nieuwe trend, vooral populair als camping wasmachine of voor stedelijke appartementen. Maar hoe grondig krijgen ze je wasgoed schoon in vergelijking met een reguliere wasmachine? Hier duiken we in de voor- en nadelen van het investeren in een kleinere wasmachine. Lees verder om te ontdekken of dit type wasmachine aan jouw behoeften voldoet.

Voordelen van een kleine wasmachine

 1. Energiezuinigheid: Mini wasmachines staan vaak bekend om hun energiezuinige werking. Omdat ze kleiner zijn, verbruiken ze over het algemeen minder elektriciteit en water, wat ze een uitstekende keuze maakt voor de milieubewuste consument.

  Ruimtebesparend: Het compacte formaat is ideaal voor kleine ruimtes. Of je nu in een appartement woont of gewoon een kleine wasruimte hebt, een mini wasmachine past gemakkelijk.

  Gemak: Je kunt snel kleine wasjes draaien. Ideaal als je maar een paar kledingstukken hebt die grondig schoon moeten worden. Dit maakt het ook een perfecte wasmachine voor op de camping of langere uitstapjes.

  Klein huishouden: De machine is uitstekend geschikt voor een huishouden van een of twee personen. Je kunt je wasgoed snel en efficiënt schoon krijgen zonder te wachten tot je een grote lading hebt verzameld.

Nadelen van een kleine wasmachine

 1. Beperkte capaciteit: De meeste kleine wasmachines hebben een vulgewicht van rond de 6 kg of 7 kg, wat betekent dat je niet veel kleding tegelijk kunt wassen. Dit kan problematisch zijn als je grotere hoeveelheden wasgoed hebt.

  Beperkte mogelijkheden: Vanwege het kleinere formaat en lagere vulgewicht, zijn ze minder geschikt voor grote gezinnen of mensen die vaak veel kleding moeten wassen.

  Dus, of een kleine wasmachine kopen de juiste keuze is, hangt af van verschillende factoren zoals jouw woonruimte, de hoeveelheid wasgoed en je budget. Elk product heeft zijn voor- en nadelen, maar met deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken.

Waar let je op bij het komen van een kleine wasmachine

Energielabel en wasprogramma’s

Het energielabel is erg belangrijk. Met een energiezuinige wasmachine kan je namelijk erg veel geld besparen op je energierekening. Dit is niet alleen wegens de milieubelasting van groot belang, maar ook vanwege de invloed op je portemonnee. Een gunstig energielabel kan de jaarlijkse uitgaven aan energie namelijk behoorlijk verminderen. Een energielabel vanaf A++ noemen we milieuvriendelijk. De meeste nieuwe kleine wasmachines hebben een gunstig energielabel, wasmachines zijn nieuw niet meer verkrijgbaar met een energielabel D of lager. Toch zit er tussen een energielabel C en A+++ nog een aanzienlijk verschil. Zo zijn de jaarlijkse kosten van A+++ wasmachine ongeveer één derde van de kosten van een C wasmachine. Je betaald wel meer voor een energiezuinig model, maar je kunt je voorstellen dat je dit zeker terugverdiend wanneer je de wasmachine enkele keren per week gebruikt. Welke wasprogramma’s voor jou handig zijn is persoonlijk. Zo kan het zijn dat je het liefst een kleine wasmachine hebt met een extra kort programma. De meeste wasmachines hebben een speciaal katoen- en wolprogramma. De programma’s hebben een standaard tijd, maar zijn soms in de aanwezigheid van vochtsensoren ook aangepast aan de vochtigheid van de kleding. Op die manier droog je niet langer dan nodig, dit is niet alleen goed voor het milieu en de portemonnee maar ook voor je wasgoed.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een kleine wasmachine is afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt de bouwkwaliteit bepaald aan de hand van het materiaal van de droogtrommel, behuizing en deurscharnieren. Wanneer deze onderdelen uit RVS bestaan is de kwaliteit hoger. Daarnaast kijkt men naar een aantal eigenschappen: koolborstelloze motor, reinigingssensoren, anti-vibratiewanden en een zelfreinigende condensor. Tenslotte kijkt men nog naar de vochtuitstoot. Hoe gunstiger dit is, hoe hoger de bouwkwaliteit. Vanaf 70% van bovenstaande eigenschappen heeft een kleine wasmachine een topklasse bouwkwaliteit, bij minder dan 50% een basisklasse en tussen de 50 en 70% een middenklasse. We raden te allen tijde aan om minimaal een middenklasse, maar het liefst een topklasse, te kopen. Dit is namelijk gunstig voor de levensduur van de kleine wasmachine. Hoe beter de kwaliteit van de onderdelen en hoe minder onderdelen, hoe meer gebruiksgemak.

Aanschafprijs en gebruiksgemak

De aanschafprijs van een kleine wasmachine hangt af van de eigenschappen en verschilt dan ook per model. Je kunt wel stellen dat een kleine wasmachine over het algemeen goedkoper is dan een gemiddelde wasmachine. De prijs ligt voor het grootste deel tussen de €200 en €500, maar er zijn uitschieters boven de €1000. Hoe beter het energielabel en de bouwkwaliteit, hoe hoger de prijs. Dit verdiend zichzelf uiteindelijk zeker terug omdat je jaarlijkse energierekening lager is en de levensduur hoger, waardoor de kleine wasmachine langer mee zal gaan en je minder snel een nieuwe hoeft aan te schaffen. Het gebruikersgemak van een kleine wasmachine hangt van enkele eigenschappen af. Zo hebben de meeste kleine wasmachines een vochtsensor om onnodig lange droogbeurten te voorkomen. Ook heeft vrijwel elke kleine wasmachine een startuitstel knop, een resttijdindicator en een kinderslot. Nieuwe modellen hebben een display en kunnen zelfs met een app bediend worden.

De plek waar de wasmachine komt te staan

Het eerste wat je moet overwegen is waar je de wasmachine gaat plaatsen. Heb je genoeg ruimte in de badkamer, of komt hij in de keuken? Misschien heb je een speciale wasruimte? Hoe dan ook, meten is weten. Houd rekening met de afmetingen van de machine en zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor water- en elektriciteitsaansluitingen.

Kg vulgewicht

Het vulgewicht is een andere cruciale factor. Kleine wasmachines hebben meestal een vulgewicht van 6 en of 7 kg. Als je vaak grote hoeveelheden wasgoed hebt, kan een machine met een laag vulgewicht frustrerend zijn. Aan de andere kant, als je in je eentje woont of vooral kleine wasjes draait, dan is een machine met een vulgewicht van bijvoorbeeld 7 kg meer dan genoeg.

Veelgestelde vragen over kleine wasmachines

Is een kleine wasmachine geschikt voor een gezin?

Een kleine wasmachine is over het algemeen het beste geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens. De kleine trommel en het lagere vulgewicht maken het minder ideaal voor gezinnen die veel was hebben.

Wat is het gemiddelde energieverbruik van een kleine wasmachine?

Een energiezuinige wasmachine van klein formaat verbruikt meestal minder energie dan een grote wasmachine, vooral als deze een goede energieklasse heeft, bijvoorbeeld klasse B of beter. Maar let op, het energieverbruik kan ook afhangen van hoe vaak je de machine gebruikt en welke wasprogramma’s je kiest.

Hoeveel was kan ik in één keer doen in een kleine wasmachine?

Dat hangt af van het vulgewicht. Mini wasmachines hebben meestal een lagere capaciteit, rond de 6 tot 7 kg. Dus als je veel was in één keer wilt doen, is een mini wasmachine misschien niet de juiste wasmachine voor jou. Maar voor kleine wasjes tussendoor of als aanvulling op een nieuwe, grotere wasmachine, kan het een ideale wasmachine zijn.

Kleine wasmachine assortiment

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines