Waterverbruik wasmachine

Of je nu om het milieu geeft of niet, het is altijd goed om bewust te zijn van het waterverbruik van jouw (toekomstige) wasmachine. Uiteindelijk is het ook iets dat je merkt in je portemonnee. In dit artikel lees je alles over het waterverbruik van wasmachines, zowel op jaarlijkse basis als per wasbeurt. Kort gezegd hangt het waterverbruik af van verschillende factoren, waaronder het model en het gewicht en de temperatuur van de was. Gemiddeld gezien verbruikt een zuinige wasmachine met een A-label 10.493 liter per jaar. Per wasbeurt gebruikt een moderne wasmachine ongeveer 53 liter. Zoals gezegd zal dit per wasmachine verschillen dus als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine kun je het beste het waterverbruik van die specifieke wasmachine opzoeken. Dit is tegenwoordig altijd te vinden op het energielabel. Om vervolgens het jaarlijkse verbruik te berekenen vermenigvuldig je dat getal met 220, het gemiddeld aantal wascycli van een huishouden per jaar. Ben je benieuwd hoe je kunt besparen op water? Onderaan vind je onmisbare tips die je zullen helpen om water te besparen tijdens het wassen.

Het waterverbruik van een wasmachine is enorm belangrijk en kan ook echt een verschil maken. Als je kijkt naar het watergebruik van een persoon, staat de wasmachine met 14,3 liter per dag op nummer 3. Behalve met douchen en toiletteren, gebruik je dus het meeste water met het wassen. Wil je besparen op water? Dan is het een goed idee om eens naar je wasgedrag te kijken.

Vanaf maart 2021 wordt het energielabel van wasmachines vernieuwd. Als je weleens op zoek bent geweest naar een nieuwe wasmachine, dan herken je vast de energielabels met daarop aanduidingen als A+++-40%. Dat ziet er vrij ingewikkeld uit, dus zul je op het nieuwe label alleen een letter tegenkomen, lopend van G tot en met A. Wat je ook altijd op het nieuwe label zult vinden is het waterverbruik, dus het aantal liter water dat de wasmachine gebruikt bij het eco 40-60 programma, per wascyclus. Dat is erg handig als je geïnteresseerd bent in het waterverbruik, of de daaraan verbonden jaarlijkse kosten.

Wat is het waterverbruik van een wasmachine

Wat betreft het waterverbruik zijn we goed op weg. De afgelopen 20 jaar zien we een continue afname van het waterverbruik per huishouden. Een deel van deze afname is te danken aan de steeds slimmer en zuiniger wordende wasmachine. De afgelopen jaren is er namelijk veel geïnnoveerd op het gebied van wasmachines. Ze zijn naast minder energie, ook minder water gaan gebruiken en dat heeft een positief effect op het milieu én op je portemonnee.

Hoeveel water een wasmachine gebruikt is afhankelijk van de temperatuur en het gewicht van de was. Het is dus niet eenduidig te zeggen wat een wasmachine precies verbruikt per wascyclus of in een jaar. Hieronder vind je hier meer informatie over. Als je waterverbruik een belangrijk criterium vindt bij de aankoop van een wasmachine, dan kun je dat – zoals hiervoor uitgelegd – voor iedere specifieke wasmachine vinden op het energielabel.

Hoeveel water verbruikt een gemiddelde wasmachine per wasbeurt

Er is dus geen standaard hoeveelheid die aangeeft wat een wasmachine per wascyclus gebruikt. We kunnen wel kijken naar een gemiddelde. Waar dat gemiddelde een paar tientallen jaren terug nog rond de 70 liter per wasbeurt lag, ligt dat tegenwoordig een stuk lager. Moderne wasmachines gebruiken gemiddeld 53 liter water per wascyclus, afhankelijk van het wasprogramma (vooral de temperatuur) en het gewicht. Als je bijvoorbeeld met een ecoprogramma op 40 graden wast, en je 4 kilo was in de trommel stopt, daalt het waterverbruik van sommige wasmachines naar 39 liter. Was je daarentegen op 90 graden, met een standaard katoenprogramma en 8 kilo wast, stijgt het aantal liter naar 58. Slimme wasmachines kunnen dat zelfs handmatig voor je detecteren. Ze passen het programma aan op de was in de trommel, zodat jij dit niet meer handmatig hoeft te doen.

Hoeveel water verbruikt een wasmachine per jaar

Jouw (toekomstige) jaarlijkse verbruik

Als je wasmachines met elkaar wilt vergelijken, kun je ook kijken naar het verbruik per jaar, en dan vooral wat de kosten per jaar zullen zijn. Over het algemeen wordt aangenomen dat een gemiddeld huishouden 220 wassen per jaar draait. Het waterverbruik per jaar kun je dus gemakkelijk berekenen door het verbruik per wascyclus te vermenigvuldigen met 220. Als je bijvoorbeeld wasmachine X op het oog hebt waarvan op het energielabel staat aangegeven dat een gemiddelde eco 40-60 was 49 liter kost, dan verbruikt hij op jaarbasis 10.780 liter.

Vervolgens kun je berekenen hoeveel je per jaar aan kosten kwijt zult zijn. Bij deze berekening wordt meestal rekening gehouden met een tarief van € 0,0014 per liter water. Vermenigvuldig je dit bedrag met het aantal liters op jaarbasis – in het voorbeeld van hierboven was dat 10.780 – dan krijg je de jaarlijkse waterkosten. In het geval van wasmachine X liggen die afgerond op € 15.

Het gemiddelde

Gemiddeld gezien zijn de waterkosten van een wasmachine met energielabel A per jaar € 14,69, wat gelijkstaat aan een waterverbruik van 10.493 liter. Met een bedrag van € 15,- lig je daar dus vrij dichtbij. Houd er rekening mee dat het waterverbruik per energieklasse en per model kan verschillen. Dat een wasmachine in de beste energieklasse zit, wil niet altijd zeggen dat hij ook op het gebied van waterverbruik het zuinigst is. Als het niet bij de verkopende partij staat aangegeven is het aan te raden om altijd bovenstaand rekensommetje uit te voeren voor de specifieke wasmachine die je op het oog hebt.

Hoe kun je water besparen tijdens het wassen

Let op je wasmiddelverbruik

Er zijn veel factoren die invloed hebben op het waterverbruik tijdens een wasbeurt. Wist je bijvoorbeeld dat de hoeveelheid wasmiddel invloed heeft op zowel het energie- als waterverbruik? Als je teveel wasmiddel gebruikt, heeft dat een nadelig gevolg op het waterverbruik en hygiëne. Ten eerste moet de wasmachine vaker spoelen om het overtollige sop weg te spoelen. Dat kost automatisch meer water, maar ook extra energie. Daarnaast kunnen zeepresten overblijven in de wasmachine en dit kan een voedselbron voor bacteriën zoals de vetluis worden. Deze bacteriesoort kan voor nare geuren zorgen en uiteindelijk zelfs voor grijsbruine vlekken. Het is dus altijd aan te raden om secuur om te gaan met wasmiddel en de aanwijzingen van het middel en de wasmachine te volgen.

Er zijn ook wasmachines die automatisch doseren. Hierdoor gebruik je nooit teveel wasmiddel, maar altijd de goede hoeveelheid. Mocht je in het verleden toch teveel wasmiddel hebben gebruikt, dan is het goed om een was op een hoge temperatuur te draaien (minimaal 60 graden). Het beste is om dit met een lege trommel te doen.

Speciale technieken

Naast automatische dosering zijn er nog meer technieken die wasmachines tegenwoordig gebruiken om het waterverbruik te beperken. Ze maken gebruik van speciale sensoren om precies te bepalen hoeveel was er in de trommel zit, hoe vuil die is en hoeveel kalk er in het water zit, om aan de hand daarvan het programma aan te passen, en daarmee het waterverbruik. Daarom is de energieklasse niet direct bepalend voor het waterverbruik van de wasmachine. Wil je een (water)zuinige wasmachine aanschaffen? Dan is het goed om ook op dergelijke technieken te letten.

Het wasprogramma

Het is ook goed om stil te staan bij het wasprogramma dat je gebruikt. Je zou wellicht denken dat een kort wasprogramma minder water verbruikt, maar bijna altijd is het tegenovergestelde waar. De wasmachine moet namelijk harder werken. Hij heeft immers korter de tijd om de was schoon te krijgen. Om dit te bereiken is meer water (en energie) nodig. Een eco 40-60 programma, dat vaak langer duurt dan een regulier katoenprogramma, heet natuurlijk niet voor niets ‘eco’.

Daarnaast kun je ook water besparen door niet altijd voor het fijnwasprogramma te gaan, maar vaker te kiezen voor het katoenwasprogramma. Het fijnwasprogramma gebruikt namelijk per kilo was meer liter water. Dit komt onder andere doordat de trommel minder vol mag worden geladen bij dit type was.

Vul de trommel

Hierop volgend is ook vrij voor de hand liggend dat je water kunt besparen door de trommel goed te vullen, in plaats van veel kleine wasjes te draaien. Natuurlijk moet de wasmachine niet té vol worden geladen, want dat is zowel slecht voor de wasmachine als voor de was aangezien water dan niet altijd goed kan worden afgevoerd. Toch is het belangrijk om niet voor ieder wissewasje een was aan te zetten. Er zijn wasmachines met uitstekende technieken voor kleine wasjes van een paar of slechts een enkel kledingstuk, maar zolang je niet op die programma’s wast, is het niet aan te raden.

Voor de diehards

Als je écht hart hebt voor het milieu of wilt besparen op je waterrekening, dan kun altijd nog overwegen om af en toe op de hand te wassen. Deze ouderwetse methode gebruikt uiteindelijk toch altijd nog minder water dan een wasmachine en is ook beter voor de duurzaamheid van je kleren.

Tenslotte geldt altijd nog het oude gezegde: meten is weten! Als je bijhoudt wat je verbruikt aan water, ga je automatisch ook bewuster om met je waterverbruik. Inzicht in jouw waterverbruik kun je krijgen door naar de jaarrekening te kijken. Als je bewust omgaat met wassen door bijvoorbeeld goed na te denken of deze broek niet nog een extra dag kan, bespaar je vanuit jezelf ook op water. Bewust leven is natuurlijk altijd een aanrader.

Conclusie waterverbruik wasmachines

Het waterverbruik verschilt per wasmachine en per wasbeurt. Sommige wasmachines zijn zuiniger dan andere, of hebben technieken die helpen bij het besparen van water. Verder hangt het waterverbruik af van het gewicht en de temperatuur van de was. Een gemiddelde wasmachine met een A-label verbruikt 10.493 liter water per jaar, wat neerkomt op een jaarlijks bedrag van € 14,69. Een moderne wasmachine gebruikt per wascyclus ongeveer 53 liter. Het is altijd goed om voor aankoop van een wasmachine het waterverbruik op te zoeken op het energielabel om erachter te komen wat het jaarlijkse waterverbruik van die specifieke wasmachine zal worden. Wil je hierop besparen? Dan zijn er meerdere tips die je hiervoor kunt gebruiken.

De wasmachine keuzehulp

Met de wasmachine keuzehulp ontdek je welke soort wasmachine het beste past bij jou situatie en jou voorkeuren. Beantwoord een paar simpele vragen en kom erachter wat voor type wasmachine je zoekt. Afhankelijk van de hoeveelheid was, je gewenste energieverbruik, de grootte van het huishouden en de prijsindicatie maken we een selectie voor je. Deze selectie bevat nog steeds een aantal wasmachines, dus de keuze is uiteindelijk aan jou. Maar we filteren de wasmachines welke in ieder geval niet in aanmerking komen eruit voor je, wel zo handig! Heb je de selectie aan geschikte wasmachines en wil je weten hoe je verder beslist welke het beste bij jou past? Onderaan deze pagina zetten we op een rij waar je op kunt letten bij de keuze voor de beste wasmachine voor jou.

Voor hoeveel mensen moet er gewassen worden?
Hoe energiezuinig moet de wasmachine zijn?
Hoe vaak doe je de was per week?

Informatie en tips

Hoe onderhoud ik een wasmachine, waar let ik op bij het kopen van een nieuwe wasmachine en wat is de beste wasmachine van 2021? We zetten de antwoorden op al je vragen die te maken hebben met het kopen, gebruik en onderhoud van een nieuwe wasmachine op een rij. Heb je aanvullende vragen, waar we geen antwoord op geven, neem dan vooral contact met ons op. We denken graag met je mee.

Beste wasmachine merk

In Nederland testen we al sinds 1950 wasmachine merken. Wij van wasmachine-info.nl maken gebruik van de informatie die we hebben verzameld in het verleden en vergelijken de prestaties van vroeger met de nieuwste technieken die de beste merken wasmachines op de markt brengen. Tijdens deze lange periode hebben we een groot inzicht in de sterke en zwakke punten van ieder merk wasmachine ontwikkeld. Onderstaand overzicht toont het beste wasmachine merk. Klik op de button om het assoritment te bekijken.Hoe bepalen wij nu hoe welk merk wasmachine het best is? Op dit moment besteedt elke machine die we in handen krijgen…Geschiedenis van de wasmachine

Samen met de koelkast is de wasmachine het meest gebruikte huishoudelijke apparaat in huishoudens over de hele wereld. De geschiedenis van de wasmachine gaat terug tot de vroegste beschavingen, toen mensen probeerden de beste manieren te vinden om hun kleren te wassen, eerst in stromend water en daarna in steeds geavanceerdere washuizen en tanks.De wasmachine voldoet aan een basisbehoefte: om kleding en huishoudlinnen te wassen. En het is deze dagelijkse noodzaak, met de bijbehorende wens om het wasproces minder bewerkelijk en hygiënischer te maken, wat heeft geleid tot de indrukwekkende reeks uitvindingen waarmee we tegenwoordig bekend zijn. De eerste washuizen…Het verschil tussen 1400 en 1600 toeren bij een wasmachine

Als je je gaat oriënteren op een nieuwe wasmachine, komt er een hoop op je af. Een wasmachine heeft veel aspecten die van invloed kunnen zijn op jouw beslissingsproces. Het toerental is er daar één van. Maar wat is een toerental nou precies? Het toerental van een wasmachine geeft aan hoe vaak de wastrommel ronddraait per minuut. Dit wordt ook wel rpm genoemd, ofwel ‘rounds per minute’. Het toerental van je wasmachine heeft invloed op hoe droog jouw was wordt tijdens het centrifugeren. Hoe hoger het toerental, hoe minder lang je je was hoeft te drogen. Hoe droog je was…Alle soorten wasmachines

Er zijn verschillende soorten wasmachines en daar zit voor iedereen een geschikte wasmachine bij. Of je nu een groot of klein huishouden hebt, een groot of klein budget, een voorkeur voor energiezuinig of eerder een voorkeur voor snel en efficiënt wassen. Er zit altijd een wasmachine bij die voldoet aan jou voorkeuren. Om het je gemakkelijk te maken zetten we een aantal veel gezochte wasmachine soorten op een rij: de energiezuinige wasmachine, de goedkope wasmachine, de stille wasmachine, een koolborstelloze wasmachine, een wasmachine voor het gezin, een wasmachine met bovenlader, een wasmachine met 1400 toeren en een wasmachine met 1600 toeren.


De top 10 wasmachines voor jou samengesteld
Bekijk top 10 wasmachines
Bekijk de top 10 wasmachines
Bekijk top 10 wasmachines