Waterverbruik wasmachine

Gemiddeld verbruikt een wasmachine ongeveer 60 liter water per wasbeurt. Met een literprijs van €0.0014 euro per liter water, ben je ongeveer 9 cent per wasbeurt kwijt. Uitgaande dat mensen ongeveer 3x per week wassen, ben je dus jaarlijks €14,04 euro kwijt aan waterkosten voor je wasmachine. Om dit te vergelijken: Een douche verbruikt ongeveer 30 tot 60 liter water per keer en het doortrekken van een wc verbruikt gemiddeld 4 tot 9 liter.

Waterverbruik wasmachine

Hoe kan ik geld besparen

Kort gezegd hangt het waterverbruik af van verschillende factoren, waaronder het model en het gewicht en de temperatuur van de was. Gemiddeld gezien verbruikt een zuinige wasmachine met een A-label 10.493 liter per jaar. Per wasbeurt gebruikt een moderne wasmachine ongeveer 53 liter. Zoals gezegd zal dit per wasmachine verschillen dus als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine kun je het beste het waterverbruik van die specifieke wasmachine opzoeken. Dit is tegenwoordig altijd te vinden op het energielabel. Om vervolgens het jaarlijkse verbruik te berekenen vermenigvuldig je dat getal met 220, het gemiddeld aantal wascycli van een huishouden per jaar. Ben je benieuwd hoe je kunt besparen op water? Onderaan vind je onmisbare tips die je zullen helpen om water te besparen tijdens het wassen. Het waterverbruik van een wasmachine is enorm belangrijk en kan ook echt een verschil maken. Als je kijkt naar het watergebruik van een persoon, staat de wasmachine met 14,3 liter per dag op nummer 3. 

Behalve met douchen en toiletteren, gebruik je dus het meeste water met het wassen. Wil je besparen op water? Dan is het een goed idee om eens naar je wasgedrag te kijken. Vanaf maart 2021 wordt het energielabel van wasmachines vernieuwd. Als je weleens op zoek bent geweest naar een nieuwe wasmachine, dan herken je vast de energielabels met daarop aanduidingen als A+++-40%. Dat ziet er vrij ingewikkeld uit, dus zul je op het nieuwe label alleen een letter tegenkomen, lopend van G tot en met A. Wat je ook altijd op het nieuwe label zult vinden is het waterverbruik, dus het aantal liter water dat de wasmachine gebruikt bij het eco 40-60 programma, per wascyclus. Dat is erg handig als je geïnteresseerd bent in het waterverbruik, of de daaraan verbonden jaarlijkse kosten.

Wat is het waterverbruik van een wasmachine

Wat betreft het waterverbruik zijn we goed op weg. De afgelopen 20 jaar zien we een continue afname van het waterverbruik per huishouden. Een deel van deze afname is te danken aan de steeds slimmer en zuiniger wordende wasmachine. De afgelopen jaren is er namelijk veel geïnnoveerd op het gebied van wasmachines. Ze zijn naast minder energie, ook minder water gaan gebruiken en dat heeft een positief effect op het milieu én op je portemonnee.

Uiteraard geldt dat niet voor ieder model. Het energiegebruik verschilt heel erg per wasmachine, zelfs als die modellen allemaal een energielabel A hebben. Ook hangt het verbruik sterk af van de temperatuur van de was. Een was op 90 graden kan tot tien keer zoveel energie kosten als een was op 15 graden.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Hoeveel water verbruikt een gemiddelde wasmachine per wasbeurt

Er is dus geen standaard hoeveelheid die aangeeft wat een wasmachine per wascyclus gebruikt. We kunnen wel kijken naar een gemiddelde. Waar dat gemiddelde een paar tientallen jaren terug nog rond de 70 liter per wasbeurt lag, ligt dat tegenwoordig een stuk lager. Moderne wasmachines gebruiken gemiddeld 53 liter water per wascyclus, afhankelijk van het wasprogramma (vooral de temperatuur) en het gewicht. Als je bijvoorbeeld met een ecoprogramma op 40 graden wast, en je 4 kilo was in de trommel stopt, daalt het waterverbruik van sommige wasmachines naar 39 liter. Was je daarentegen op 90 graden, met een standaard katoenprogramma en 8 kilo wast, stijgt het aantal liter naar 58. Slimme wasmachines kunnen dat zelfs handmatig voor je detecteren. Ze passen het programma aan op de was in de trommel, zodat jij dit niet meer handmatig hoeft te doen.

Het energieverbruik van jouw (toekomstige) wasmachine

De gemiddelde hoeveelheid energie die jouw (toekomstige) wasmachine gebruikt per wasbeurt kun je eenvoudig zelf berekenen door naar het energielabel te kijken. Hierop staat het verbruik per 100 wasbeurten vermeld, uitgegaan was het 40-60 ecowasprogramma. Het gemiddelde per wasbeurt bereken je dus eenvoudig door dit getal door 100 te delen. Wil je vervolgens de energiekosten per wasbeurt berekenen? Dan kun je het antwoord van de vorige som vermenigvuldigen met € 0,23. Stel: een wasmachine verbruikt volgens het energielabel 52 kWh per 100 wasbeurten. Dan is het gemiddelde verbruik per wasbeurt 52 / 100= 0,52 kWh. De kosten per wasbeurt zijn 0,52 x € 0,23 = € 0,12

Hoeveel water verbruikt een wasmachine per jaar

Jouw (toekomstige) jaarlijkse verbruik

Als je wasmachines met elkaar wilt vergelijken, kun je ook kijken naar het verbruik per jaar, en dan vooral wat de kosten per jaar zullen zijn. Over het algemeen wordt aangenomen dat een gemiddeld huishouden 220 wassen per jaar draait. Het waterverbruik per jaar kun je dus gemakkelijk berekenen door het verbruik per wascyclus te vermenigvuldigen met 220. Als je bijvoorbeeld wasmachine X op het oog hebt waarvan op het energielabel staat aangegeven dat een gemiddelde eco 40-60 was 49 liter kost, dan verbruikt hij op jaarbasis 10.780 liter. Vervolgens kun je berekenen hoeveel je per jaar aan kosten kwijt zult zijn. Bij deze berekening wordt meestal rekening gehouden met een tarief van € 0,0014 per liter water. Vermenigvuldig je dit bedrag met het aantal liters op jaarbasis – in het voorbeeld van hierboven was dat 10.780 – dan krijg je de jaarlijkse waterkosten. In het geval van wasmachine X liggen die afgerond op € 15.

Het gemiddelde

Gemiddeld gezien zijn de waterkosten van een wasmachine met energielabel A per jaar € 14,69, wat gelijkstaat aan een waterverbruik van 10.493 liter. Met een bedrag van € 15,- lig je daar dus vrij dichtbij. Houd er rekening mee dat het waterverbruik per energieklasse en per model kan verschillen. Dat een wasmachine in de beste energieklasse zit, wil niet altijd zeggen dat hij ook op het gebied van waterverbruik het zuinigst is. Als het niet bij de verkopende partij staat aangegeven is het aan te raden om altijd bovenstaand rekensommetje uit te voeren voor de specifieke wasmachine die je op het oog hebt.

Hoe kun je water besparen tijdens het wassen

Let op je wasmiddelverbruik

Er zijn veel factoren die invloed hebben op het waterverbruik tijdens een wasbeurt. Wist je bijvoorbeeld dat de hoeveelheid wasmiddel invloed heeft op zowel het energie- als waterverbruik? Als je teveel wasmiddel gebruikt, heeft dat een nadelig gevolg op het waterverbruik en hygiëne. Ten eerste moet de wasmachine vaker spoelen om het overtollige sop weg te spoelen. Dat kost automatisch meer water, maar ook extra energie. Daarnaast kunnen zeepresten overblijven in de wasmachine en dit kan een voedselbron voor bacteriën zoals de vetluis worden. Deze bacteriesoort kan voor nare geuren zorgen en uiteindelijk zelfs voor grijsbruine vlekken. Het is dus altijd aan te raden om secuur om te gaan met wasmiddel en de aanwijzingen van het middel en de wasmachine te volgen. Er zijn ook wasmachines die automatisch doseren. Hierdoor gebruik je nooit teveel wasmiddel, maar altijd de goede hoeveelheid. Mocht je in het verleden toch teveel wasmiddel hebben gebruikt, dan is het goed om een was op een hoge temperatuur te draaien (minimaal 60 graden). Het beste is om dit met een lege trommel te doen.

Speciale technieken

Naast automatische dosering zijn er nog meer technieken die wasmachines tegenwoordig gebruiken om het waterverbruik te beperken. Ze maken gebruik van speciale sensoren om precies te bepalen hoeveel was er in de trommel zit, hoe vuil die is en hoeveel kalk er in het water zit, om aan de hand daarvan het programma aan te passen, en daarmee het waterverbruik. Daarom is de energieklasse niet direct bepalend voor het waterverbruik van de wasmachine. Wil je een (water)zuinige wasmachine aanschaffen? Dan is het goed om ook op dergelijke technieken te letten.

Het wasprogramma

Het is ook goed om stil te staan bij het wasprogramma dat je gebruikt. Je zou wellicht denken dat een kort wasprogramma minder water verbruikt, maar bijna altijd is het tegenovergestelde waar. De wasmachine moet namelijk harder werken. Hij heeft immers korter de tijd om de was schoon te krijgen. Om dit te bereiken is meer water (en energie) nodig. Een eco 40-60 programma, dat vaak langer duurt dan een regulier katoenprogramma, heet natuurlijk niet voor niets ‘eco’. Daarnaast kun je ook water besparen door niet altijd voor het fijnwasprogramma te gaan, maar vaker te kiezen voor het katoenwasprogramma. Het fijnwasprogramma gebruikt namelijk per kilo was meer liter water. Dit komt onder andere doordat de trommel minder vol mag worden geladen bij dit type was.

Vul de trommel

Hierop volgend is ook vrij voor de hand liggend dat je water kunt besparen door de trommel goed te vullen, in plaats van veel kleine wasjes te draaien. Natuurlijk moet de wasmachine niet té vol worden geladen, want dat is zowel slecht voor de wasmachine als voor de was aangezien water dan niet altijd goed kan worden afgevoerd. Toch is het belangrijk om niet voor ieder wissewasje een was aan te zetten. Er zijn wasmachines met uitstekende technieken voor kleine wasjes van een paar of slechts een enkel kledingstuk, maar zolang je niet op die programma’s wast, is het niet aan te raden.

Voor de diehards

Als je écht hart hebt voor het milieu of wilt besparen op je waterrekening, dan kun altijd nog overwegen om af en toe op de hand te wassen. Deze ouderwetse methode gebruikt uiteindelijk toch altijd nog minder water dan een wasmachine en is ook beter voor de duurzaamheid van je kleren. Tenslotte geldt altijd nog het oude gezegde: meten is weten! Als je bijhoudt wat je verbruikt aan water, ga je automatisch ook bewuster om met je waterverbruik. Inzicht in jouw waterverbruik kun je krijgen door naar de jaarrekening te kijken. Als je bewust omgaat met wassen door bijvoorbeeld goed na te denken of deze broek niet nog een extra dag kan, bespaar je vanuit jezelf ook op water. Bewust leven is natuurlijk altijd een aanrader.

Conclusie waterverbruik wasmachines

Het waterverbruik verschilt per wasmachine en per wasbeurt. Sommige wasmachines zijn zuiniger dan andere, of hebben technieken die helpen bij het besparen van water. Verder hangt het waterverbruik af van het gewicht en de temperatuur van de was. Een gemiddelde wasmachine met een A-label verbruikt 10.493 liter water per jaar, wat neerkomt op een jaarlijks bedrag van € 14,69. Een moderne wasmachine gebruikt per wascyclus ongeveer 53 liter. Het is altijd goed om voor aankoop van een wasmachine het waterverbruik op te zoeken op het energielabel om erachter te komen wat het jaarlijkse waterverbruik van die specifieke wasmachine zal worden. Wil je hierop besparen? Dan zijn er meerdere tips die je hiervoor kunt gebruiken.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2024

Bekijk de beste wasmachines