Beste smalle wasmachine van 2024

Een smalle wasmachine, ook bekend als bovenlader wasmachine, is maximaal 40 cm breed waardoor hij in kleine ruimtes past. Doordat bovenladers een stuk smaller zijn, zijn ze ideaal voor singles en stellen in krappe woningen. En omdat ze hoger zijn dat reguliere wasmachines kun je je wasgoed in- en uitladen zonder rugklachten! Ontdek hier wat de beste smalle wasmachine van 2024 is!
Bovenlader wasmachine

Smalle wasmachine: wat is dat

Een smalle wasmachine is eigenlijk een compacte versie van een standaard wasmachine. Net als een gewone wasmachine kan een smalle variant je kleding wassen en centrifugeren, maar dan met een paar belangrijke verschillen. Het meest opvallende verschil is natuurlijk de omvang: deze machines zijn ontworpen om minder ruimte in beslag te nemen. Dit maakt ze ideaal voor mensen die in kleinere woonruimtes leven, zoals appartementen, tiny houses of studio’s.
Door het kleine formaat, hebben ze wel minder capaciteit. Het vulgewicht van een smalle wasmachine is meestal 6 kg of 7 kg, terwijl een normale wasmachine ruimte heeft voor 8 kg of meer. 6 of 7 kg vulgewicht is prima als je een huishouden hebt van 1 of 2 personen, maar voor een groot gezin zal dat te weinig zijn.

Beste smalle wasmachine van 2024

Wil je een nieuwe wasmachine die maximaal 40 cm breed is maar weet je niet welke je moet kiezen? Wij hebben verschillende modellen met elkaar vergeleken op onder andere vulgewicht, energieklasse, geluidsniveau, maximaal toerental, gebruiksgemak en de verschillende wasprogramma’s. Hieronder hebben we de beste opties uit 2024 voor je op een rijtje gezet!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Wat is een smalle wasmachine nog meer

Het tweede wat je op zal vallen, is dat een smalle wasmachine in de meeste gevallen een bovenlader wasmachine is. In tegenstelling tot reguliere, voorlader wasmachines, hebben bovenladers de deur aan de bovenkant zitten. Hierdoor hoef je qua ruimte geen rekening te houden met een openslaande deur, maar kun je dus ook niks bovenop de wasmachine zetten, zoals een droger.

Naast dat deze wasmachines een stuk smaller zijn, zijn ze iets hoger dan de meeste wasmachines. Dit maakt het een stuk makkelijker om je wasgoed in- en uit te laden, sowieso omdat de deur aan de bovenkant dit, maar dus ook omdat je niet te ver hoeft te bukken. Ideaal als je rugklachten hebt!

Een van de fundamentele verschillen met een standaard wasmachine is het aantal wasprogramma’s en extra functies. Hoewel smalle wasmachines efficiënt zijn in wat ze doen, zijn ze vaak wat beperkter in hun mogelijkheden. Als je echter iemand bent die meestal de basisfuncties van een wasmachine gebruikt, dan zal dit je waarschijnlijk niet veel uitmaken.

Wie koopt een smalle wasmachine?

Er zijn verschillende redenen om voor smalle wasmachines te kiezen. Velen kiezen voor een kleine wasmachine om ruimte te besparen in huis. Een andere reden waarom iemand voor een smalle wasmachine zou kiezen, is de mogelijkheid tot plaatsing. Vaak kunnen deze machines in krappe plekjes worden geschoven waar een normale wasmachine simpelweg te groot voor zou zijn. Denk bijvoorbeeld aan een nis in de badkamer, een klein hoekje in de keuken, of zelfs een kast.

Omdat de capaciteit (het vulgewicht) van smalle wasmachines lager is, is dit type wasmachine niet geschikt voor een groot gezin. Echter, voor een klein huishouden met 1 of 2 personen, bieden deze kleine wasmachines absoluut genoeg vulgewicht.

Afmetingen van een smalle wasmachine

De breedte van een smalle wasmachine ligt meestal rond de 40 cm, terwijl een normale voorlader wasmachine ongeveer 60 cm breed is. Maar dat is niet het hele verhaal; ook de diepte en hoogte kunnen variëren.

Een standaard wasmachine heeft vaak een diepte die varieert van 60 tot 70 cm en een hoogte rond de 85 cm. Bij een smalle wasmachine is de diepte ongeveer 60 cm, maar ze zijn iets hoger, namelijk rond de 90 cm.

Komt het in jouw huis echt neer op de centimeter? Controleer dan altijd de exacte afmetingen van de wasmachine die je voor ogen heb. Deze vind je in de productkenmerken.

Afmetingen
 • Lengte
 • Breedte
 • Diepte
Smal
 • 90 cm
 • 40 cm
 • 60 - 70 cm
Normaal
 • 85 cm
 • 60 cm
 • 60 cm

Voor- en nadelen van een smalle wasmachine

Om een goed beeld te krijgen van de smalle wasmachine, nemen we samen een kijkje naar alle voor- en nadelen van dit type wasmachine.

Voordelen

 1. Ruimtebesparing: Past gemakkelijk in kleine ruimtes zoals een krap washok of kleine badkamer of keuken. Daarnaast hoef je bij bovenladers geen rekening te houden met een openslaande deur.
 2. Klein vulgewicht: Doordat er minder wasgoed in de kleine trommel past, is dit de perfecte grootte voor een huishouden met 1 of 2 personen.
 3. Minder bukken: Een bovenlader wasmachine is hoger en heeft de deur aan de bovenkant zitten, waardoor je makkelijker bij de trommel kunt.

Nadelen

 1. Beperkte capaciteit: Als je een groot gezin hebt, heb je niet genoeg ruimte in de trommel om de was van het hele huishouden te doen.
 2. Minder functies: Een wasmachine bovenlader heeft meestal minder wasprogramma’s en minder functies voor gebruiksgemak dan een wasmachine voorlader.
 3. Minder opties: Er worden aanzienlijk meer voorlader wasmachines dan bovenladers geproduceerd, waardoor jij beperkt wordt in je keuze.
 4. Geen droger stapelen: Bovenlader wasmachines hebben de deur aan de bovenkant, waardoor je er geen droger bovenop kunt zetten.
 5. Hoog energieverbruik: Als je op zoek bent naar een energiezuinige wasmachine, heb je helaas pech. De meeste smalle wasmachines hebben energieklasse C.

Hier moet je op letten bij het kopen van een smalle wasmachine

Een wasmachine kopen in niet makkelijk. Wasmachines hebben ongelofelijk veel specificaties, waardoor je niet altijd weet wat van belang is. Omdat er aanzienlijk minder bovenladers dan voorladers gemaakt worden, heb jij minder keuze. Daarnaast zijn deze wasmachines over het algemeen een stuk eenvoudiger, waardoor je niet langer hoeft na te denken over al die nieuwe innovaties.

Om jou te helpen de juiste smalle wasmachine te vinden, hebben we hieronder alle punten op een rij gezet waar je rekening mee moet houden.

 1. Vulgewicht: Dit geeft aan hoeveel kg wasgoed er in de trommel past. Smalle wasautomaten hebben een vulgewicht van maximaal 7 kg, wat prima is voor een klein huishouden, maar te weinig zal zijn als je de was moet doen van 3 personen of meer. Kijk in dit geval naar reguliere, voorlader wasmachines.
 2. Energieverbruik: Voor zowel het milieu als je energierekening, is zuinig wassen van groot belang. Een nieuwe wasmachine voorlader heeft tegenwoordig met gemak energieklasse A, maar bij smalle wasmachines is dit (nog) niet het geval. Deze modellen zijn minder geavanceerd en zitten vaak tussen energieklasse B en energieklasse D.
 3. Centrifugesnelheid: Het toerental geeft aan hoe snel de wasmachine kan centrifugeren. Hoe meer toeren per minuut, hoe droger je wasgoed uit de trommel komt. De meeste bovenlader wasmachines hebben een toerental van 1200 toeren, terwijl andere modellen meestal met 1400 en steeds vaker met 1600 toeren draaien.
 4. Geluidsniveau: Als je graag een stille wasmachine wilt, kijk je hiernaar. Het geluidsniveau geeft in decibel (dB) aan hoeveel geluid de wasmachine maakt wanneer hij op zijn luidst is; tijdens het centrifugeren. Smalle wasmachines zijn meestal niet zo stil als normale wasautomaten.
 5. Programma’s en gebruiksgemak: Reguliere wasmachines bieden oneindig veel opties aan; van beladingssensor tot bediening via een app op je telefoon! Veel van deze functies zijn echter niet beschikbaar bij een bovenlader.

De meest gestelde vragen over een smalle wasmachine

Wat is het verschil tussen een smalle wasmachine en een standaard wasmachine?

Het grootste verschil zit in de afmetingen. Smalle wasmachines zijn 40 cm in plaats van 60 cm breed. Daarnaast zijn het bovenlader wasmachines aangezien de deur aan de bovenkant zit in plaats van aan de voorzijde. Ten slotte is dit type wasmachine vaak een stuk simpeler; ze hebben minder functies en minder speciale wasprogramma’s.

Kan een smalle wasmachine grote ladingen aan?

Nee, meestal niet. Vanwege hun kleinere formaat hebben smalle wasautomaten over het algemeen een kleinere trommel. Dit betekent dat ze minder kleding per wasbeurt kunnen wassen. De meeste smalle wasmachines hebben een capaciteit van 6 kg of 7 kg vulgewicht.

Zijn smalle wasmachines duurder dan gewone wasmachines?

Dit is afhankelijk van het model dat je kiest. Een bovenlader wasmachine wordt in veel mindere mate geproduceerd, en kan daardoor wat duurder zijn. Tegelijkertijd zijn ze minder geavanceerd dan voorlader wasmachines, wat de prijs juist omlaag brengt. Houd rekening met een bedrag tussen €500 en €700 voor een nieuwe wasmachine bovenlader.

Wat is de smalste wasmachine?

Bovenladers zijn de smalste volwaardige wasmachines die er zijn. Daarnaast zijn er ook speciale camping wasmachines, die veel gebruikt worden op de camping – zoals de naam al doet vermoeden – maar ook op boten en met regelmaat door studenten. Met deze mini wasmachine was je 2 tot 5 kg wasgoed per wasbeurt, afhankelijk van het model.

Smalle wasmachine assortiment

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines