Inbouw wasmachine

Een inbouw wasmachine is een wasmachine die je kunt inbouwen in jouw keuken, bijkeuken of een andere kast. Zo kun je de wasmachine perfect laten opgaan in jouw interieur en zul je hem op het eerste gezicht niet zien.

Wil je een inbouw wasmachine voor in je keuken of bijkeuken? Zoek niet verder! Op deze pagina vind je een lijst met de beste inbouw wasmachines van 2024!

Inbouw wasmachine

Wat is een inbouw wasmachine

De meeste wasmachines zijn vrijstaand, en kun je daarom plaatsen waar je wilt. Vrijstaande wasmachines staan daarom altijd volledig in het zicht. Als je dat liever niet hebt, is een inbouw wasmachine een goede keuze voor jou! Deze bouw je namelijk in een vrije nis in je keuken, bijkeuken of wat voor ruimte dan ook. Omdat je de inbouw wasmachine in een nis plaatst, is dit altijd een voorlader.
Als je wilt, kun je een deur plaatsen die de inbouw wasmachine volledig verbergt. Die deur heeft dezelfde stijl als de rest van je keuken, zodat alles maximaal op elkaar aansluit. Houd er rekening mee dat de nis in je keuken de juiste electriciteitsaansluiting, watertoe- en afvoer nodig heeft voor inbouw wasmachines.

De beste inbouw wasmachines van 2024

Een goede inbouw wasmachine kiezen is helaas niet makkelijk. De keuze is enorm en er zijn er geen twee hetzelfde. Er zit altijd wel een verschil ik energieklasse, functies formaat en resultaten. Om jou te helpen bij het oriënteren op een nieuwe wasmachine, hebben we de onderstaande lijst gemaakt. Hier vind je de beste inbouw wasmachines van 2024! Bij het maken van deze lijst hebben we onder andere gekeken naar het vulgewicht (de capaciteit), energieklasse, geluidsniveau en de wasprogramma’s. Daarnaast hebben we ook een tal aan reviews bekeken, en de beoordeling door klanten meegewogen in onze selectie. Dit zijn de beste inbouw wasmachines van 2024.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Voor- en nadelen van een inbouw wasmachine

Voordelen van een inbouw wasmachine

  1. Ruimtebesparend: Inbouw wasmachines zijn ontworpen om naadloos te passen in een keuken of bijkeuken. Dit bespaart je niet alleen ruimte, maar zorgt er ook voor dat je wasmachine niet het mooiste object in de kamer hoeft te zijn.

  2. Hogere energieklasse: Inbouw wasmachines zijn vaak voorzien van energiezuinige technologie. Met een betere energieklasse bespaar je op lange termijn niet alleen geld, maar ben je ook beter voor het milieu.

  3. Slimme systemen: Of je nu een Bosch serie of Siemens model kiest, inbouw wasmachines komen vaak met een scala aan slimme systemen. Van sensoren die de hoeveelheid wasgoed detecteren tot een programma kreukherstellend; deze machines zijn slim genoeg om het leven makkelijker te maken.

  4. Stil en efficiënt: De constructie van inbouw wasmachines zorgt meestal voor minder geluid tijdens het wassen en centrifugeren, wat handig is als de machine dichtbij woonruimtes staat.

Nadelen van een inbouw wasmachine

  1. Beperkt vulgewicht: De inbouw wasmachines hebben vaak een beperkter vulgewicht, meestal rond de 8 kg. Dit kan een probleem zijn als je vaak grote hoeveelheden, zoals beddengoed, moet wassen.

  2. Ingewikkelde installatie: Het inbouwen van een wasmachine is vaak complexer dan het plaatsen van een vrijstaand model. Dit betekent dat je wellicht professionele hulp nodig hebt, wat extra kosten met zich meebrengt.

  3. Minder toegankelijk voor onderhoud: Als er iets misgaat, is het lastiger om bij de interne delen van de machine te komen. Ook het schoonmaken van bijvoorbeeld de afvoer kan een grotere klus zijn.

  4. Beperkte keuze in modellen: Of je nu een voorlader wasmachine, een model met een hoger toerental zoekt, of een zuinige inbouw wasmachine zoekt, de keuze is vaak beperkter bij inbouw modellen.

Een inbouw wasmachine kopen: waar let je op

Een inbouw wasmachine is over het algemeen een alledaagse aankoop. Meestal gaat een wasmachine zo’n 10 jaar mee. Er zit veel ontwikkeling in deze apparaten, dus zul je je iedere keer weer opnieuw moeten verdiepen. Inbouw wasmachines zijn apparaten met allemaal verschillende kenmerken, functies en mogelijkheden. Met de onderstaande punten weet je precies waar je op moet letten bij het kopen van een inbouw wasmachine.

Afmetingen

Als je een inbouw wasmachine gaat kopen, heb je waarschijnlijk al een plekje voor hem op het oog. Meet de hoogte, diepte en breedte van je nis nauwkeurig op voor je de knoop doorhakt voor een specifieke wasmachine om er zeken van te zijn dat hij past.

Vulgewicht

Het vulgewicht geeft aan hoeveel wasgoed je kwijt kunt in de trommel, dit wordt ook wel de capaciteit van de wasmachine genoemd. Dit ligt meestal tussen de 6 en 10 kg, maar het kan ook meer zijn. Wasmachines met een vulgewicht van 6 tot 7 kg zijn geschikt voor een klein huishouden, met een of twee personen. Voor een huishouden met een of twee kinderen, heb je al sneller een vulgewicht van 8 kg nodig. De meeste wasmachines hebben dan ook een capaciteit van 8 kg. Heb je een gezin met 3 kinderen of meer? Dan kun je je het beste oriënteren op een machine met 9 kg of meer.

Energieklasse

De energieklasse van een wasmachine laat zien hoe energiezuinig hij is. Dit loopt van energieklasse A tot en met G, waarbij energieklasse A de minste energie verbruikt. In aankoop zijn wasmachines met een betere energieklasse meestal wat duurder, maar in gebruik kunnen ze je juist geld opleveren omdat ze veel minder energie verbruiken. Daarnaast is het voor het milieu uiteraard ook een betere keuze.

Geluidsniveau centrifugeren

Wasmachines kunnen best een hoop herrie maken, vooral tijdens het centrifugeren. Als je je inbouw wasmachine in een ruimte wilt plaatsen die ietwat gehorig is, wilt je wellicht kijken naar een relatief stillere wasmachine. Er zijn vier verschillende geluidsniveau’s: extra stil (71 dB of stiller), stil (72 – 73 dB), normaal (74 – 77 dB) en luid (78 dB of luider). De gemiddelde wasmachine met stoomfunctie heeft een geluidsniveau van 75 dB.

Toerental

Het toerental geeft aan hoeveel rondes de trommel maakt tijdens het centrifugeren. Hoe sneller hij draait, hoe droger je wasgoed wordt. Voor nieuwe wasmachines ligt het toerental tussen de 1100 en 1600 toeren per minuut. De meeste inbouw wasmachines maken 1400 toeren per minuut.

Wasprogramma's

Iedere inbouw wasmachine heeft weer andere programma’s. Daarom doe je er goed aan om van tevoren te inventariseren welke wasprogramma’s je gebruikt of denkt te gaan gebruiken. Standaard programma’s zijn fijne was, handwas, katoen, korte was, opfrissen, synthetisch en wol. Maar er zijn ook specifieke programma’s voor sportkleding, babykleding, vlekken, jeans of voor minder energie- en waterverbruik.

Kwaliteit

Inbouw wasmachines krijgen een beoordeling van hun fabrikant over de waskwaliteit en de bouwkwaliteit. De waskwaliteit geeft aan hoe goed de resultaten zijn na het wassen. De bouwkwaliteit zegt iets over de materialen waarmee het apparaat is gemaakt en de levensduur van de wasmachine. Beide worden onderverdeeld in basisklasse, middenklasse en topklasse. Niet iedere fabrikant is echter even transparant over deze reviews. Indien dit niet vermeld staat bij de inbouw wasmachine die jij op het oog hebt, kun je ook kijken naar het merk en de prijs van het apparaat. Duur is natuurlijk niet per definitie beter, maar het kan wel een indicatie zijn dat de wasmachine met kwalitatieve materialen is gebouwd. Over het algemeen leveren A merken zoals AEG, Bosch en Siemens ook betere resultaten op.

Hoe bouw je een wasmachine in

Inbouw wasmachines zijn een mooie toevoeging aan elke keuken of bijkeuken, maar het installeren ervan kan een beetje ingewikkeld zijn. Hier is een simpele handleiding om je op weg te helpen.

Stap 1: Wasmachine aansluiten

Voordat je begint met de installatie, zorg je ervoor dat je de water- en elektriciteitsaansluitingen op de juiste plek hebt. Sluit de watertoevoer en de afvoer aan op de daarvoor bestemde plekken aan de achterkant van de wasmachine. Zorg er ook voor dat de machine goed is aangesloten op het elektriciteitsnet. Vergeet niet om ook de aansluitwaarde van het apparaat te checken om er zeker van te zijn dat het past bij jouw elektriciteitssysteem.

Stap 2: Scharnieren plaatsen

De volgende stap is het plaatsen van de scharnieren aan de zijkant van de wasmachine. Dit is waar de kastdeur aan zal hangen, dus zorg ervoor dat ze stevig zijn aangebracht en goed zijn uitgelijnd met de deuropening van de kast.

Stap 3: Deur monteren

Nu de scharnieren zijn geplaatst, is het tijd om de kastdeur te monteren. Gebruik een waterpas om te controleren of de deur goed hangt. Meestal wordt de deur vastgezet met schroeven die je in de scharnieren en in de deur draait.

Stap 4: Magneten monteren

Om te zorgen dat de kastdeur goed sluit, monteer je magneten aan de binnenkant van de kast en de deur. Deze zorgen ervoor dat de deur gesloten blijft tijdens het wassen en centrifugeren.

Het inbouwen van een wasmachine kan best een klus zijn, maar als je het stap voor stap aanpakt en voorzichtig te werk gaat, moet het lukken. En als je er niet uitkomt, is het altijd een goed idee om een professional in te schakelen.

Alternatief: een inbouw was droogcombinatie

Als ruimte een probleem is, kun je ook kiezen voor een inbouw was-droogcombinatie. Deze 2-in-1 oplossing bespaart je de moeite van het vinden van extra ruimte voor een aparte droger. Bovendien hoef je je wasgoed niet te verplaatsen tussen twee apparaten, wat het wassen en drogen een stuk handiger maakt.

Veelgestelde vragen over een inbouw wasmachine

Kun je een wasmachine inbouwen?

Ja, je kunt zeker een wasmachine inbouwen. Er zijn specifieke inbouw wasmachines ontworpen om naadloos op te gaan in de inrichting van een keuken of bijkeuken. Het is wel belangrijk om de juiste afmetingen en aansluitingen te hebben voordat je begint met de installatie.

Waarom kiezen voor een inbouw wasmachine?

Een inbouw wasmachine is een geweldige keuze als je ruimte wilt besparen en een strakke, naadloze look wilt creëren. Daarnaast zijn inbouw wasmachines vaak uitgerust met energiezuinige technologie en slimme systemen, zoals sensoren die de hoeveelheid wasgoed detecteren en een programma kreukherstellend.

Kan een wasmachine in een keukenkastje?

Ja, een inbouw wasmachine kan in een keukenkastje worden geplaatst, mits het kastje de juiste afmetingen en constructie heeft om het gewicht en de grootte van de wasmachine te ondersteunen. Zorg ook voor de juiste aansluitingen voor water, afvoer en elektriciteit.

Kun je iedere wasmachine inbouwen?

Nee, niet elke wasmachine is geschikt om in te bouwen. Het is belangrijk om een model te kiezen dat specifiek is ontworpen als inbouw wasmachine. Deze modellen hebben de juiste afmetingen en specificaties voor een soepele installatie en optimale prestaties als ingebouwd apparaat.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines