Beste wasmachine met 12 kg van 2024

Wasmachines met 12 kg vulgewicht hebben genoeg ruimte in de trommel voor het wasgoed van een gezin van 5 personen of meer. Hierdoor hoef je minder vaak de was te doen dan met je oude apparaat. Deze grote wasmachines zijn nog enigszins zeldzaam, maar ontzettend handig als je een groot huishouden hebt. De beste wasmachine voor 12 kg wasgoed van 2024 vind je hier!
Wasmachine 12 kg

Wasmachine met 12 kg: wat is dat

’12 kg’ verwijst naar de hoeveelheid vulgewicht van de wasmachine. Het vulgewicht geeft aan hoeveel kg wasgoed er per wasbeurt in de trommel past, en wordt ook wel de vulcapaciteit of het laadvermogen genoemd. De meeste wasmachines een vulgewicht hebben tussen de 7 en 9 kg, wat doorgaans genoeg is voor het wassen van de kleding van het gemiddelde huishouden. Maar als je een erg groot gezin hebt (lees: 5 personen of meer), of je je wasmachine bijvoorbeeld voor zakelijke doeleinden wil gebruiken, zal een 8 kg trommel niet groot genoeg zijn.

Daarom is het fijn dat er ook erg grote wasmachines zijn, die ruimte hebben voor wel 12 kg wasgoed per wasbeurt! Qua werking en resultaat is een wasmachine 12 kg niet anders dan iedere andere wasmachine. Al zijn er natuurlijk altijd verschillen in technische specificaties en was-resultaten tussen verschillende merken en modellen.

Beste wasmachine met 12 kg van 2024

Als je op zoek bent naar de perfecte, grote wasmachine met ruimte voor 12 kg wasgoed, ben je hier aan het juiste adres! Wij hebben alle relevante 12 kg wasmachines met elkaar vergeleken op onder andere energieverbruik, geluidsniveau, programma’s, gebruiksgemak en reviews en hebben de top 5 hieronder voor je op een rijtje gezet.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Voor- en nadelen van een wasmachine met 12 kg

Nu je weet wat een wasmachine met 12 kg vulgewicht inhoudt, kunnen we inzoomen op de voor- en nadelen van zo’n grote wasmachine.

Voordelen

 1. Grotere wascapaciteit: Ideaal voor grote gezinnen.

 2. Efficiënter wassen: Je hoeft minder vaak te wassen, wat tijd en energie bespaart.

 3. Veelzijdig: Ideaal voor zware items zoals beddengoed en gordijnen.

 4. Modernere technologieën: Vaak uitgerust met de nieuwste snufjes.

 5. Minder wasbeurten: Hierdoor slijt je kleding minder snel.

Nadelen

 1. Groter formaat: Neemt meer ruimte in beslag.

 2. Duurder in aanschaf: Het prijskaartje kan flink zijn.

 3. Beperkte keuze: Er worden niet veel 12 kg wasmachines verkocht.

Is een 12 kg wasmachine voldoende voor mijn huishouden

Vind je het moeilijk in te schatten hoeveel kg vulgewicht jouw huishouden nodig heeft? Om jou te helpen je ideale wasmachine te vinden, hebben we dat hieronder in een overzicht gezet. Wees je er wel van bewust dat dit slechts een aanbeveling is! Als je veel wast, bijvoorbeeld vanwege sportkleding, werkkleding, allergieën of iets anders, kan het verstandig zijn om voor een grotere wasmachine te kiezen dan hieronder staat aangegeven.
Aantal personen
 • 1 persoon
 • 2 personen
 • 3 - 4 personen
 • 5+ personen
Vulgewicht
 • 6 - 7 kg
 • 7 - 8 kg
 • 8 - 9 kg
 • 9+ kg

Hier moet je op letten bij het kopen van een wasmachine 12 kg

De vulcapaciteit van een wasmachine is een erg belangrijke eigenschap. Maar zo zijn er natuurlijk nog meer specificaties te bepalen of een wasmachine geschikt is voor jouw gezin of niet. De belangrijkste kenmerken hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

 1. Energieverbruik: Zowel het milieu als je energierekening hebben profijt bij een energiezuinige wasmachine. Kies daarom het liefst een wasmachines met minimaal energieklasse B, en het liefst klasse A.
 2. Toerental: Dit geeft de centrifugesnelheid aan in toeren per minuut. Hoe sneller de trommel draait, des te droger je wasgoed wordt. De meeste wasmachines hebben een toerental van 1400 toeren, maar 1600 toeren komt ook steeds vaker voor.
 3. Geluidsniveau: Het geluidsniveau geeft aan hoeveel decibel (dB) de wasmachine maximaal produceert tijdens het centrifugeren. Als je een stille wasmachine wilt, kies je voor een model dat niet meer dan 72 dB produceert.
 4. Gebruiksgemak: Ieder model biedt andere technische specificaties. Wil je bijvoorbeeld automatische wasmiddeldosering, bediening via app, trommelverlichting of een resttijdindicator? Controleer dan goed of je nieuwe wasmachine hierover beschikt.
 5. Aantal programma’s: Tegenwoordig is er een speciaal wasprogramma voor ieder type wasgoed. Denk aan handdoeken, vlekken, gemengde was, wol, stoom en gordijnen. Kies een wasmachines met de programma’s die jij denkt te gaan gebruiken.

De meest gestelde vragen over een wasmachine 12 kg

Wat is het verschil tussen een wasmachine van 12 kg en een wasmachine van 8 kg?

Het belangrijkste verschil zit in de capaciteit. Een wasmachine 12 kg heeft een grotere trommel, waardoor je meer wasgoed tegelijkertijd kunt wassen. Daarnaast nemen deze wasmachines vaak ook meer ruimte in beslag.

Kan ik kleine hoeveelheden wassen in een wasmachine van 12 kg?

Jazeker, de meeste moderne machines hebben een ‘halve lading’ optie voor kleinere hoeveelheden. Soms duurt dit programma dan ook korter, waardoor je tegelijkertijd water en energie bespaart.

Kan ik kleine hoeveelheden wassen in een wasmachine van 12 kg?

Absoluut, de meeste modellen hebben namelijk speciale programma’s voor delicate stoffen.

Hoeveel water verbruikt een wasmachine van 12 kg per cyclus?

Dit varieert per model, maar over het algemeen verbruikt een groter apparaat meer water omdat er meer wasgoed gewassen moet worden. Op het energielabel van iedere wasmachine staat ook aangegeven wat het waterverbruik per wasbeurt is.

Heeft een wasmachine van 12 kg meer stroom nodig dan een kleinere machine?

Ja, een grotere wasmachine gebruikt over het algemeen meer stroom, maar dit wordt vaak gecompenseerd doordat je minder vaak hoeft te wassen.

Wasmachine 12 kg assortiment

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines