Beste Consumentenbond wasmachine van 2024

De Consumentenbond is een onafhankelijke partij die adviezen en beoordelingen van producten en diensten deelt met consumenten. De Consumentenbond is daarom ideaal als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine en wilt weten welke het beste getest zijn. Lees verder voor de beste wasmachines volgens de Consumentenbond – wie weet staat daar de perfecte wasmachine voor jouw huishouden tussen! Weten wat wij de beste wasmachine van 2024 vinden? Klik dan hier

Consumentenbond wasmachine

Consumentenbond: wie zijn dat

De Consumentenbond is een naam die je regelmatig voorbij ziet komen, maar wat doen ze eigenlijk precies? De Consumentenbond is een onafhankelijke partij die producten en diensten uitgebreid onderzoekt en beoordeeld, zodat consumenten weten wat voor vlees ze in de kuip halen.

Daarnaast komt de Consumentenbond op voor jouw rechten als consument. Ze helpen je dus niet alleen bij het maken van de juiste keuze, maar zorgen er ook voor dat je krijgt waar je recht op hebt door middel van betrouwbaar advies bij financiële vragen en juridische problemen.

Betrouwbaarheid van de Consumentenbond

Sta je op het punt om een belangrijke aankoop te doen en vraag je je af of je de informatie van de Consumentenbond kunt vertrouwen? Goed nieuws, deze organisatie staat bekend om zijn integriteit en onafhankelijkheid.

Met meer dan 50 jaar ervaring in het veld, haalt de Consumentenbond zijn inkomsten voornamelijk uit lidmaatschappen en losse publicaties, en niet uit commerciële samenwerkingen met bedrijven. Daardoor kunnen ze objectieve tests en recensies aanbieden. Het testteam gebruikt heldere en transparante criteria, en de hele methodologie is openbaar. Dat betekent dat je een onbevooroordeeld en eerlijk advies krijgt, wat de betrouwbaarheid van deze organisatie alleen maar bevestigt.

Beste wasmachine volgens de Consumentenbond van 2024

Wasmachines vergelijken is geen makkelijke taak. Wasmachines beschikken namelijk over zo veel verschillende eigenschappen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als jij op zoek bent naar een goede wasmachine, kan de Consumentenbond daar enorm bij helpen. De onderstaande wasmachines zijn volgens de Consumentenbond de beste wasmachines van 2024.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Waar test de Consumentenbond wasmachines op

Oké, dat de Consumentenbond betrouwbaar is, is nu duidelijk. Maar waar baseren ze hun beoordelingen op? Voor we daar dieper induiken, leggen we uit waarom wat voor wasmachines getest worden door de Consumentenbond en waarom.

Wanneer de Consumentenbond de selectie aan wasmachines bepaalt die ze onder de loep nemen, kijken ze naar de verwachtte verkoopcijfers. Wasmachines met 8 kg vulgewicht verkopen over het algemeen beter dan wasmachines met 6 kg vulgewicht of 12, omdat de vraag naar 8 kg wasmachines groter is. Om diezelfde reden onderzoeken ze ook vaker de wasmachines van grote merken.

Nu dat duidelijk is, leggen we graag aan je uit waar de Consumentenbond precies op let bij het maken van hun oordelen over wasmachines. In hun testen, kijkt de Consumentenbond naar twee wasprogramma’s in een laboratorium: Katoen 40 graden, en synthetisch 30 graden. Daarnaast hebben ze een panel waar consumenten hun ervaringen kunnen delen over de wasmachine die zij gebruiken. Dit zijn verschillende criteria waarop de wasmachines beoordeeld worden, en waaruit de uiteindelijke score op gebaseerd is:

 1. Schoonwassen (45%)
 2. Spoelen (6%)
 3. Centrifugeren (8%)
 4. Geluidsniveau (8%)
 5. Snelheid (5%)
 6. Gebruiksgemak (8%)
 7. Duurzaamheid (20%)

Dit zijn de predicaten van de consumentenbond waar je op moet letten

In de keuzehulp van de Consumentenbond kun je verschillende predicaten vinden die je informatie geven over de producten die zijn getest. Aan de hand van deze predicaten kun je kijken of de nieuwe wasmachine die je op het oog hebt naar behoren presteert. Een wasmachine kan uitblinken op verschillende gebieden, waaronder hoe energiezuinig deze is, beste algehele resultaten, maar ook de beste prijs-kwaliteit verhouding. Dit zijn alle predicaten die de Consumentenbond gebruikt:

Beste uit de test

“Beste getest” wordt door de Consumentenbond toegekend aan de beste wasmachines in een bepaalde categorie, zoals ‘voor huishoudens met vier personen’ of huishoudens met vijf personen of meer’. De wasmachine met dit predicaat zal bovenaan staan in hun onafhankelijke testresultaten. Deze ‘beste geteste wasmachines’ hebben uitstekende prestaties laten zien in vergelijking met andere wasmachines op de markt uit dezelfde categorie.
Best uit de test consumentenbond
Beste koop consumentenbond

Beste koop

Het predicaat “Beste Koop” betreft een balans tussen prijs en prestatie. Het betekent dat je een relatief goedkope wasmachine in huis haalt, die tegelijkertijd van hoge kwaliteit is. Een goede wasmachine dus, met een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Afrader

Het “Afrader” predicaat wordt toegekend aan wasmachines die het minst presteren volgens de Consumentenbond. Dit kunnen zowel goedkope als dure modellen zijn, waarvan de prestaties ver onder de verwachtingen liggen. De Consumentenbond raadt af om deze wasmachines aan te schaffen.
Afrader consumentenbond
Laagste prijs consumentenbond

Laagste prijs

Het “Laagste Prijs” predicaat wordt gebruikt voor wasmachines die beschikbaar zijn tegen de laagste kosten op de markt. Dit zijn niet altijd de beste wasmachine die op dat moment te koop zijn, maar ze worden aangeboden voor een scherpe prijs, waar ook wat voor te zeggen valt!

Meest betrouwbaar

“Meest Betrouwbaar” is een predicaat voor wasmachines die consistent goed presteren en zelden technische problemen hebben. Van deze wasmachines kun je zeer weinig problemen verwachten en gemiddeld een lange levensduur.
Consumentenbond meest betrouwbaar
Groene keuze consumentenbond

Groene keuze

Het “Groene Keuze” predicaat wordt toegekend aan wasmachines die het meest energiezuinig zijn en voldoen aan het nieuwe energielabel. Deze wasmachines verbruiken minder stroom en water, wat zowel goed is voor het milieu als voor je energierekening.

Hier moet je volgens de Consumentenbond op letten bij het kopen van een wasmachine

Volgens de Consumentenbond zijn de drie belangrijkste gebieden van een wasmachine het vulgewicht, de wasprogramma’s en functies, en het energieverbruik. Hieronder leggen we uitgebreid uit waar je volgens hen het meest op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine.

Vulgewicht

Oftewel de grootte van de trommel. Het vulgewicht geeft aan hoeveel wasgoed er per wasbeurt in de trommel past. Maar hoeveel kg vulgewicht heb je nodig? Dat is grotendeels afhankelijk van de grootte van je huishouden. De Consumentenbond raadt aan om je standaard hoeveelheid wasgoed te wegen om te achterhalen war jouw ideale vulgewicht is.

Belangrijke specificaties van een wasmachine - opgedeeld in drie

 1. Afmetingen. Niet alle wasmachines zijn even groot en zullen passen op de plek die jij voor ogen hebt. Controleer daar altijd van tevoren of je voldoende ruimte hebt voor de wasmachine die je wilt kopen.
 2. Toerental (centrifugesnelheid): In de regel geldt: hoe sneller de wasmachine draait tijdens het centrifugeren, hoe droger je wasgoed uit de trommel komt. Maar dat verschilt nog wel eens per wasmachine en per wasprogramma. Soms wordt wasgoed bij 1400 toeren per minuut net zo droog als bij 1600 toeren.
 3. Geluidsniveau: Hier kijk je naar als je een stille wasmachine wilt, wat van belang is als je bijvoorbeeld ‘s nachts wilt wassen of als je wasmachine in de ruimte naast je thuiskantoor staat.

Extra functies - ook opgedeeld in drie

 1. Automatische wasmiddeldosering: Hierbij voegt de wasmachine automatisch de perfecte hoeveelheid wasmiddel toe, afgestemd op de hoeveelheid en het type wasgoed.
 2. Koolborstelloze motor: Een wasmachine die hierover beschikt, wast over het algemeen stiller, zuiniger en heeft een langere levensduur.
 3. Wifi-connectie: Dit maakt het onder andere mogelijk om je wasmachine te bedienen via een app op smartphone of tablet. Ook kun je soms je wasdroger aan de wasmachine verbinden.

Wasprogramma's en functies

Er zijn verschillende standaard wasprogramma’s, maar ook programma’s voor meer specifieke type wasjes, zoals delicate stoffen, sportkleding of beddengoed. Ook zijn er opties om een programma aan te passen, zoals verkorten of het verminderen van het waterverbruik of energieverbruik.

Energieverbruik

De gemiddelde jaarlijkse kosten voor het water en de energie voor een wasmachine bedragen €75 – €140. Door te kiezen voor een wasmachine met een hoger energielabel, kan je over de totale levensduur van het apparaten tot wel honderden euro’s besparen.

Gebruiksgemak

Goede wasmachines beschikken tegenwoordig over allerlei handige functies die wassen nog makkelijker maken. Wat je fijn vindt, verschilt per persoon. Maar je kunt hierbij denken aan de grootte van de deur opening, een zelfreinigende wasmiddellade, wat voor type bedieningspaneel of display je fijn vindt, en wat voor informatie je wilt tijdens het wassen.

Merk en prijs

Een nieuwe wasmachine kost gemiddeld tussen de €400 en €1500. Voor de beste merken, zoals Miele, Bosch, AEG en Samsung, betaal je over het algemeen meer. Maar er zijn ook genoeg goedkopere wasmachines die prima resultaten leveren.

De meest gestelde vragen over een Consumentenbond wasmachine

Zijn de beoordelingen van Consumentenbond echt onafhankelijk?

Ja, absoluut. Ze nemen geen geld of andere vergoedingen aan van fabrikanten. Hun inkomsten komen uit lidmaatschappen en donaties.

Hoe vaak wordt de wasmachinepagina van Consumentenbond bijgewerkt?

De wasmachinepagina wordt regelmatig bijgewerkt. Zodra er nieuwe modellen uitkomen, of er nieuwe informatie beschikbaar is, wordt de pagina geactualiseerd.

Wat is het testproces van Consumentenbond bij het beoordelen van wasmachines?

Het testproces is uitgebreid en zorgvuldig. Ze testen onder andere op wasresultaat, energieverbruik en gebruiksgemak. Na alle tests worden de scores opgeteld en komt er een eindoordeel.

Consumentenbond wasmachine assortiment

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines