Beste wasmachine met 1600 toeren

Wat is een wasmachine met 1600 toeren? Een wasmachine met 1600 toeren centrifugeert de was met 1600 toeren per minuut. Deze wasmachines hebben een restvochtpercentage van 44%.

Opzoek naar een wasmachine met 1600 toeren? Hieronder hebben wij de beste wasmachines met 1600 toeren van 2024 voor jou opgesomd!

Wasmachine 1600 toeren

Wat is een wasmachine met 1600 toeren

Het aantal toeren bepaald hoe hard de wastrommel van de wasmachine ronddraait tijdens het centrifugeren en wordt uitgedrukt in rates per minutes (rpm). 1600 toeren betekend dus dat de wasmachine 1600 keer ronddraait in 1 minuut en dus wel 27 keer per seconde. De extra wentelingen per minuut zorgen ervoor dat er extra veel vocht uit het wasgoed gecentrifugeerd wordt. Het centrifugeproces vindt plaats aan het einde van het wasprogramma en dient om het water uit de kleding te onttrekken (ofwel, te draaien). 

Hoe meer toeren, hoe meer wentelingen de wastrommel maakt en hoe droger het wasgoed uit de wasmachine komt. Door dit hoge toerenaantal wordt de was droger dan in andere wasmachines. Wel zo handig, wanneer je geen wasdroger bezit. Maar ook wanneer je wel een wasdroger bezit en deze vochtsensoren heeft, is het handig om de was zo droog mogelijk uit de wasmachine te krijgen, deze verbruikt tenslotte minder energie dan een wasdroger en het scheelt behoorlijk in energiekosten per jaar.

De beste wasmachines met 1600 toeren van 2024

Op zoek naar een nieuwe wasmachine en overweeg je een model met 1600 toerental? Goede keus! Een wasmachine met 1600 toerental betekent dat de trommel 1600 keer per minuut draait tijdens het centrifugeren. Dit zorgt ervoor dat je kleding sneller droogt, omdat er meer water wordt uitgeslingerd. Hieronder hebben we de top 5 beste wasmachines met 1600 toerental van 2024 samengesteld. We hebben allerlei soorten en maten vergeleken zodat jij de beste match kunt vinden. Dus scroll naar beneden en ontdek welke machine het beste aan jouw eisen voldoet. Veel succes!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasmachines
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Waar let je op bij de aankoop van een 1600 toeren wasmachine

Een 1600 toeren wasmachine is er in veel soorten en maten. De keuze voor 1600 toeren is de eerste keuze, maar daarna moet je nog kiezen welke wasmachine het meest geschikt is voor jou. Je wilt toch enkele jaren genieten van de nieuwe wasmachine, dus deze moet gebruiksvriendelijk en duurzaam zijn. Eigenschappen van de wasmachine waar je zoal op kunt letten zijn: energieklasse, vulgewicht, gebruiksgemak, wasvoorkeuren, waskwaliteit, bouwkwaliteit, geluidsniveau, wasprogramma’s en eventueel merkspecifieke extra functies. We lopen de verschillende onderdelen met je door zodat jij kunt beslissen welke onderdelen je wel of niet van belang vindt voor je nieuwe 1600 toeren wasmachine.

Energieklasse

De energieklasse van de 1600 toeren wasmachine varieert van A+++ tot A+++-65%. Dit betekent dat elke wasmachine binnen de categorie ‘energiezuinig’ valt. Een wasmachine met het label A+++-10% is 10% zuiniger dan een wasmachine met het label A+++. Zo zie je dat een label met A+++-65% dus nog 65% kan schelen, en dat kan enkele tientjes schelen op de levensduur van de wasmachine. Een zuinigere energieklasse kiezen is voordelig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Op den duur is het mogelijk om het eventueel hogere aankoopbedrag terug te verdienen aan de besparing op energiekosten.

Vulgewicht

Het vulgewicht varieert van 7 tot 10 kg. 7 kilogram is geschikt voor een huishouden van twee personen, 8 kilogram voor een huishouden van personen en 9 of meer kilogram voor een huishouden van 5 of meer personen. Indien je een wasmachine met een lager vulgewicht neemt, past er minder wasgoed in de wastrommel. Heb je dan een groot gezin, dan moet je de wasmachine vaker aanzetten, wat kan resulteren in hogere energiekosten en het minder lang meegaan van de wasmachine. Een te groot vulgewicht is anderzijds ook zonde van de energie en het waterverbruik wanneer er geen beladingssensor aanwezig is en de trommel niet vol zit. Het is dus nuttig om hier rekening mee te houden bij de aankoop van je wasmachine.

Gebruiksgemak

Het gebruikersgemak van een wasmachine wordt bepaald door de bediening en de extra functies welke het makkelijker maken om te wassen. Het gebruikersgemak is dan ook afhankelijk van de volgende eigenschappen: resttijdindicator, startuitstel, tussentijds was toevoegen, kledingbeschermende trommel, beladingssensor, bediening via een app, automatische dosering van het wasmiddel, stoomfunctie, zelfreinigende wasmiddellade, automatisch uitschakelen, trommelverlichting. Niet alle eigenschappen zitten op elke wasmachine met 1600 toeren. Ben je specifiek op zoek naar een bepaalde eigenschap, selecteer hier dan op in het menu van de webwinkel. Als je met 1 of 2 personen bent, kun je het beste kiezen voor een wasmachine met 6 of 7 kg vulgewicht. Als je met 3 of 4 personen bent, is een vulgewicht van 8 kg beter. Ben je met een huishouden van 5 personen of meer? Dan raden we aan naar wasmachines te kijken met 9 kg of 10 kg vulgewicht. Andere redenen om voor meer capaciteit te gaan, kan zijn omdat je veel sport of vaker wast door een allergie.

Wasvoorkeuren

Wasvoorkeuren zorgen ervoor dat de wasmachine geschikt is voor bepaalde doeleinden, denk hierbij aan: delicate stoffen, gevoelige huid, sportkleding, extra snel (<60 minuten), zuinig met water en energie, minder strijkwerk en kleurbehoud. Deze wasvoorkeuren zijn beschikbaar voor een 1600 toeren wasmachine, maar zitten niet standaard op elke wasmachine. Luide wasmachines produceren 78 dB of meer. 74 dB tot 77 dB wordt gezien als 'normaal' voor een wasmachine. Apparaten die 72 dB of 73 dB produceren vallen onder de categorie 'stille wasmachines‘ en als ze 71 dB of minder geluid verwekken, zijn ze ‘extra stil. De meeste wasmachines met 1600 rpm hebben het geluidsniveau ‘normaal’ of ‘extra stil’. Als jouw wasmachine in een schuur of op zolder komt te staan, hoef je niet zo nauw te letten op het geluidsniveau. Maar als je hem in een open keuken zet of in een ruimte naast een slaapkamer, wil je liever niet dat je wasmachine luider is dan 73 dB.

Waskwaliteit

De waskwaliteit kan opgedeeld worden in basisklasse, middenklasse en topklasse. Een 1600 toeren wasmachine bezit vrijwel altijd een midden- en topklasse kwaliteit. Dit geldt alleen voor de nieuwe wasmachines welke nu op de markt zijn. Oudere wasmachines hebben vaak een basisklasse kwaliteit. De kwaliteit wordt bepaald aan de hand van de aanwezigheid van: wasresultaat A, automatische wasmiddeldosering, beladingssensor, stoomfunctie, extra spoelfunctie, kledingbeschermende trommel, zelfreinigende wasmiddellade en trommelreiniging. Indien de 1600 toeren wasmachine over meer dan 70% van de genoemde eigenschappen bezit is het een topklasse wasmachine, bezit de wasmachine over 50 tot 70% van de eigenschappen, is het een middenklasse wasmachine. Alles daaronder heeft een basisklasse waskwaliteit.

Bouwkwaliteit

Ook de bouwklasse is op te delen in drie klassen: basisklasse, middenklasse en topklasse. Wat de 1600 toeren wasmachine betreft, is er alleen middenklasse en topklasse beschikbaar bij de nieuwe modellen, geen basisklasse. De bouwkwaliteit wordt bepaald door de aanwezigheid van: metalen behuizing met emaille, RVS trommel, RVS kuip, koolborstelloze motor, balanssysteem, zelfreinigende wasmiddellade, 3 soorten waterbeveiliging en trommelreiniging. Bij meer dan 70% van de eigenschappen spreekt men van een topklasse bouwkwaliteit, bij 50 tot 70% van een middenklasse en bij minder dan 50% van een basisklasse. We raden altijd aan om een topklasse bouwkwaliteit te kopen, dit is wat duurder maar ook zeker duurzamer, en betaald zichzelf om die reden vaak terug.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van de wasmachine hoeft geen probleem te zijn, maar in bepaalde gevallen kan het zijn dat een stille wasmachine gewenst is. Hier kun je op selecteren, waardoor je alleen wasmachines met 73 dB of minder krijgt. Een normale wasmachine heeft een geluidsniveau van 74 tot 77 dB en een luide wasmachine heeft een geluidsniveau van 78 dB of hoger. De meeste wasmachines op de huidige markt zijn normaal of stil, maar als dit voor jou van belang is, is het handig hier op te letten bij de aankoop.

Wasprogramma’s

Er zijn altijd een aantal standaard wasprogramma’s, maar het aanbod aan wasmachines heeft ook verschillende extra wasprogramma’s gericht op specifieke stoffen, bepaalde doeleinden of bepaalde kledingstukken. Voorbeelden zijn: allergieën, jeans, sportkleding, outdoorkleding, sportschoenen, zijde, overhemden, babykleding, beddengoed, gordijnen, donkere was, gemengde was, impregneren en vlekken.

Merkspecifieke extra functies

De merkspecifieke functies zijn steeds meer in opmars. Elk merk bedenkt eigen functies om de wasmachines beter en gebruiksvriendelijker te maken. Het ene merk heeft meer functies dan de andere. Je kunt hier apart op selecteren wanneer je een bepaalde functie graag bij je nieuwe wasmachine ziet.
Miele heeft de TwinDos, dit doseert het wasmiddel. PowerWash en QuickPowerWash zorgen ervoor dat de wasmachine extra zuinig en snel wast. SteamCare zorgt ervoor dat kleding glad uit de wasdroger komt en je niet meer hoeft te strijken.
AEG heeft ProSteam om de vouwen in kleding te verminderen, AutoDose om het wasmiddel te doseren, ProSense om het wasprogramma aan de belading aan te passen, ÖkoMix om het wasmiddel op te lossen in het water waardoor er minder achterblijft in de kleding en het beter verdeelt wordt tijdens het wassen en SoftWater om het water te ontharden.
Bosch heeft het i-DOS om het wasmiddel te doseren, VarioPerfect om extra zuinig en snel te wassen, HomeConnect om de wasmachine te bedienen via een app en AllergyPlus voor de gevoelige huid of allergie.
Siemens heeft de i-Dos om wasmiddel te doseren, iSensoric om het wasprogramma om de belading aan te passen, SensoFresh om rook- en etenluchtjes uit kleding te verwijderen en ook HomeConnect om de wasmachine ook buiten huis te bedienen via een app.
Samsung heeft de QuickDrive waarmee je snel en zuinig wast (tot twee keer sneller en 20% zuiniger), de EcoBubble waarmee je op een lagere temperatuur wast, de Auto Optimal Wash om het programma te optimaliseren op geleide van de belading en AddWash waarmee je was toevoegt tijdens het wassen.
Whirlpool heeft de 6th SENSE functie welke de wasmachine extra zuinig maakt en een beladingssensor om het water- en energieverbruik aan te passen op de behoefte van de belading.
LG heeft de TwinWash waarmee je 2 wassen tegelijk draait met een extra mini-wasmachine. Deze moet wel apart erbij gekocht worden. Daarnaast heeft LG Direct Drive, wat inhoud dat er een koolborstelloze motor ingebouwd zit. Door de directe verbinding is er minder trilling en dus minder geluid.

Prijs

De prijs van een 1600 toeren wasmachine varieert van €430 tot €2000. De prijs is afhankelijk van het energieverbruik, de gebruiksvriendelijkheid (de eigenschappen van de wasmachine), de waskwaliteit en de bouwkwaliteit (en dus de duurzaamheid). Hoe meer extra opties, hoe duurder. Ditzelfde geldt voor de duurzaamheid. Je mag er vanuit gaan dat een duurdere wasmachine ook duurzamer is. Echter, dit is niet altijd recht evenredig aan elkaar en hangt vaak van meerdere factoren af. Wel handig om te berekenen is het bespaarde bedrag op jaar basis wat energie betreft. Heb je een wasmachine met een minder gunstig energielabel welke 50 euro goedkoper is, dan verdien je die 50 euro waarschijnlijk terug tijdens de levensduur van de wasmachine.

Voor- en nadelen van een 1600 toeren wasmachine

Voordelen

Een wasmachine met 1600 toeren maakt de was vele malen droger dan een wasmachine met minder toeren. Dit is vooral erg handig wanneer je normaliter gebruik maakt van een wasdroger. Dit scheelt in dat geval ook in energieverbruik omdat een wasdroger vrijwel altijd meer energie kost dan een wasmachine. Dit geldt echter wel voor een wasdroger met vochtigheidssensor. Indien een wasdroger dit niet heeft (denk aan de oudere modellen), zal de wasdroger niet merken dat het wasgoed droger is en het wasprogramma hier niet op aanpassen. Bij de nieuwe modellen kan dit wel degelijk schelen in energiekosten en programmatijd. Nog een punt: als je toch een keer met een lager toerental wilt wassen, kan dat altijd. Op de meeste wasmachines kun je het toerental instellen per wasbeurt.

Nadelen

Omdat de wasmachine harder moet werken tijdens het centrifugeren, verbruikt hij meer energie. Hoeveel meer energie dit is, verschilt per wasmachine. Er zijn namelijk ook zat 1600 toeren wasmachines met energieklasse A, B en C. Energieklasse C telt al als een energiezuinige wasmachine. Daarnaast heeft je wasgoed vaak meer kreukels als je het wast met een hoger toerental. Bij 1400 toeren of lager zal dit minder zijn. En ten slotte zijn er meer wasmachines met een maximaal 1400 toeren. Dus als je gaat voor een (iets) lager toerental, heb direct wel veel meer keuze. Het aantal wasmachines dat 1600 toeren per minuut kan draaien wordt wel steeds groter.

Veelgestelde vragen over een wasmachine met 1600 toeren

Een wasmachine met 1600 toerental is een hot topic. Daarom hebben we een aantal veelgestelde vragen verzameld en beantwoord. Lees verder en kom erachter of een 1600 toerental wasmachine iets voor jou is.

Waarom kiezen voor een 1600 toeren wasmachine?

Een wasmachine met 1600 toerental kan een echte game changer zijn. Het hoge toerental zorgt ervoor dat de was efficiënter wordt gecentrifugeerd. Dat betekent dat je kleding met minder restvocht uit de machine komt. Ideaal als je geen droger hebt, want je was is sneller droog aan de waslijn. Ook als je wel een droger gebruikt, scheelt dit tijd en energie.

Is 1600 toeren nodig in een wasmachine?

Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie. Als je bijvoorbeeld geen droger hebt en je kleding moet hangen om te drogen, dan is een hoger toerental een groot voordeel. Ook als je dikke stoffen wast, zoals handdoeken en beddengoed, kan een 1600 toerental wasmachine het droogproces aanzienlijk versnellen. Echter, voor delicate stoffen is zo’n hoog toerental niet altijd aan te raden.

Is 1600 toeren beter dan 1400?

“Beter” is een relatief begrip en hangt echt af van wat je nodig hebt. Een 1600 toerental wasmachine is efficiënter in het verwijderen van water uit je was, waardoor het droogproces sneller gaat. Maar hogere toerentallen kunnen slijtage aan je kleding veroorzaken en meer energie verbruiken. Aan de andere kant hebben 1400 toerental machines vaak een lager energieverbruik en zijn ze meestal iets goedkoper.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?

Stop met zoeken! Bekijk de beste wasmachines van 2023

Bekijk de beste wasmachines