Wat is de levensduur van een wasmachine?


Hoe lang een wasmachine mee kan gaan hangt van veel factoren af. Gemiddeld heeft een wasmachine een levensduur van 10 jaar, sommige wasmachines gaan 15 tot 20 jaar mee. Het aantal wasbeurten per week en de onderhoud zijn twee belangrijke factoren, welke niet met het soort wasmachine te maken hebben. Daarnaast heb je nog de factoren welke wel met de soort wasmachine te maken hebben, zoals de kwaliteit en duurzaamheid van de materialen. Een wasmachine met minder onderdelen in een motor, heeft ook minder onderdelen welke kunnen slijten en kapot kunnen gaan.

Echter zijn het onderhoud en de frequentie van gebruik de belangrijkste twee factoren. Een wasmachine kan nog zo duur zijn, maar als de wasmachine dagelijks driemaal wordt gebruikt en er wordt totaal geen onderhoud verricht, dan zal de wasmachine minder lang meegaan dan een goedkopere variant welke minder wordt gebruikt en waar wel onderhoud wordt verricht. Echter is het over het algemeen wel zo dat een duurdere wasmachine een betere bouwkwaliteit heeft, welke wel degelijk ook invloed heeft op de levensduur van de wasmachine.

Onderhoud van wasmachine verlenging levensduur

Bij het kopen van een nieuwe wasmachine wil je het liefst dat deze zo lang mogelijk mee gaat. Wasmachines die hedendaags op het internet te koop zijn hebben een levensduur van minimaal 10 jaar. Waarbij de duurdere varianten een levensduur van 15 tot 20 jaar beloven. Deze levensduur is berekend voor een gezin met een gemiddeld aantal wasbeurten en een goed onderhoud door de jaren heen. Uiteraard is dit geen garantie voor een lange levensduur, omdat dit ook van de wasmachine zelf, en van toevalsfactoren af kan hangen. Echter kun je zelf dus al een hoop betekenen. Mocht je meer willen weten over de levensduur van een specifieke wasmachine, neem dan contact met ons, of met een verkopende partij.

Om ervoor te zorgen dat je wasmachine een zo lang mogelijke levensduur heeft hebben we voor jou een aantal tips op een rij gezet, welke hierbij kunnen helpen:

  1. Draai vanzelfsprekend geen onnodige wasbeurten. Echter zijn de meeste nieuwe wasmachines uitgerust met een beladingssensor en zullen de programma’s afgestemd worden op de inhoud van de wasmachine. Echter is het altijd goed om op te letten welk programma je kiest. Een duurzamer en korter programma gebruiken is niet alleen beter voor het milieu, maar de wasmachine zelf zal ook minder slijtage ondervinden.
  2. Zorg ervoor dat de wasmachine van binnen schoon is. Mochten er resten in de randen van de wasmachine zitten, verwijder deze dan voor er een nieuwe was gedraaid wordt.
  3. Reinig routinematig de wastrommel. Een handige regel hierbij is om maandelijks met een vochtige vaatdoek de wastrommel af te nemen en een heet wasprogramma te draaien met azijn of dreft. Op deze manier zorg je ervoor dat de wasmachine goed gereinigd wordt. Je kunt je voorstellen dat aangekoekt wasmiddel van eerdere wasbeurten niet goed is voor de waskwaliteit, maar ook niet voor de wasmachine zelf.
  4. Vervang de waterafvoerslang minimaal elke 5 jaar. Tussendoor kan deze gereinigd worden, het liefst jaarlijks. Maar na 5 jaar is de afvoerslang zodanig aangekoekt dat een nieuwe slang geen overbodige luxe is. Verstopping en slechte afvoer van water zijn niet bevordelijk voor de kwaliteit van de wasmachine.
  5. Controleer tenslotte minimaal elk jaar of de wasmachine nog waterpas staat. Een wasmachine zal wegens het centrifugeren van plaats kunnen veranderen en door een andere positie mogelijk niet meer waterpas staan. waterpas staan is erg belangrijk voor de functie van de motor van de wasmachine, hierbij zijn er minder trillingen en dus ook minder beschadiging en slijtage van de verschillende onderdelen.

De wasmachine keuzehulp

Met de wasmachine keuzehulp ontdek je welke soort wasmachine het beste past bij jou situatie en jou voorkeuren. Beantwoord een paar simpele vragen en kom erachter wat voor type wasmachine je zoekt. Afhankelijk van de hoeveelheid was, je gewenste energieverbruik, de grootte van het huishouden en de prijsindicatie maken we een selectie voor je. Deze selectie bevat nog steeds een aantal wasmachines, dus de keuze is uiteindelijk aan jou. Maar we filteren de wasmachines welke in ieder geval niet in aanmerking komen eruit voor je, wel zo handig! Heb je de selectie aan geschikte wasmachines en wil je weten hoe je verder beslist welke het beste bij jou past? Onderaan deze pagina zetten we op een rij waar je op kunt letten bij de keuze voor de beste wasmachine voor jou.

Voor hoeveel mensen moet er gewassen worden?
Hoe energiezuinig moet de wasmachine zijn?
Hoe vaak doe je de was per week?

De gebruikersintensiteit wasmachine

Dit is vrijwel het enige gegeven wat bijna recht evenredig is met de levensduur van de wasmachine. Indien de wasmachine tweemaal zoveel gebruikt wordt, zal deze ook tweemaal zo kort meegaan. Mocht er ergens een te verwachten levensduur aangegeven worden in jaren, mag je er vanuit gaan dat dit gebaseerd is op dagelijks éénmalig gebruik van de wasmachine. Meestal wordt de levensduur echter niet in jaren maar in aantal afwasbeurten weergegeven. In dat geval reken je het gemakkelijk om in jaren door te kijken hoeveel afwasbeurten jij nodig hebt per dag of week. Het maakt niet uit of de machine halfvol of vol zit. Meer vuil en minder onderhoud maakt uiteraard wel uit, dit belast de wasmachine meer.

Alle soorten wasmachines

Er zijn verschillende soorten wasmachines en daar zit voor iedereen een geschikte wasmachine bij. Of je nu een groot of klein huishouden hebt, een groot of klein budget, een voorkeur voor energiezuinig of eerder een voorkeur voor snel en efficiënt wassen. Er zit altijd een wasmachine bij die voldoet aan jou voorkeuren. Om het je gemakkelijk te maken zetten we een aantal veel gezochte wasmachine soorten op een rij: de energiezuinige wasmachine, de goedkope wasmachine, de stille wasmachine, een koolborstelloze wasmachine, een wasmachine voor het gezin, een wasmachine met bovenlader, een wasmachine met 1400 toeren en een wasmachine met 1600 toeren.


Bekijk top 10 wasmachines