Wasmachine programma’s


Een wasmachine heeft enkele standaard programma’s om te wassen. De nieuwere en betere wasmachines hebben daarbij nog een reeks aan extra programma’s, speciaal voor bepaalde kleding, bepaalde stoffen of gericht op een korter of energiezuiniger programma. Hiermee kun je kiezen uit een flink aantal programma’s. Welk programma geschikt is voor welke was, ligt soms erg voor de hand, maar kan ook lastiger zijn. Daarbij is het handig om rekening te houden met het combineren van bepaalde kledingstukken. Zo zijn er kledingstukken welke je beter niet bij de zwarte was kunt doen, of bepaalde stoffen welke je beter niet kunt combineren omdat de ene de andere kan schaden. Om het beste uit jou wasmachine te halen en deze optimaal te gebruiken, hebben we een aantal wasprogramma’s op een rij gezet, met daarbij uitleg over de indicatie voor dit programma en de duur en temperatuur. Tenslotte sluiten we af met een aantal tips over wat je wel en niet kunt doen met je kleding in de wasmachine.

Alle wasmachine wasprogramma’s

 1. Kort/snel programma: dit is geschikt voor kleding welke niet heel vies is, maar wel even gewassen moet worden. De duurdere wasmachines beschikken over een halve beladingssensor, wanneer dit niet het geval is doet de wasmachine even lang over het programma met het een halve belading, dan is dit programma een uitkomst.
 2. Bonte was: dit programma is voor kleding met kleur. De temperatuur is vaak los in te stellen en varieert van koud tot 90°. Wassen op 90° is zelden nodig, alleen bij hardnekkige vlekken of erg vieze/stinkende was. Let op dat bij minder stevig textiel je beter kunt wassen op 30°, en maximaal op 60°. Let hierbij altijd op de labels in de kleding.
 3. Witte was: voor witte was geldt hetzelfde als bij de bonte was. Hardnekkige vlekken moeten gewassen worden op 90°, maar minder stevig textiel op hoge temperatuur wassen gaan ten koste van het wasgoed. Let hierbij dus altijd op de labels in de kleding.
 4. Eco-programma: het eco-programma gebruikt minder energie en duurt daarom langer. De temperatuur is lager dan het standaard programma, namelijk 30°. Altijd het eco-programma gebruiken in plaats van het standaard programma kan enkele tientjes per maand schelen.
 5. Strijkvrij programma: dit programma zorgt ervoor dat kleding er met zo min mogelijk kreukels uitkomt, door op een lagere stand te centrifugeren. Dit scheelt ook energiekosten aangezien je het strijken achterwege kunt laten. Sommige stoffen kreuken erg van zichzelf en zullen er niet kreukvrij uitkomen, maar de kreukels zijn aanzienlijk minder.
 6. Uitgestelde start: dit is een functie en niet echt een wasprogramma. Door hiervoor te kiezen voorkom je dat je in de ochtend de wasmachine aanzet en de natte was uren in de wasmachine zit voor je deze eruit kunt halen. Hiermee kies je de eindtijd van het wasprogramma.
 7. Extra spoelen: dit programma haal het extra wasmiddel uit het wasgoed, en is dus handig voor mensen met een gevoelige huid, allergie of eczeem. Doordat er extra gespoeld wordt en de overige restjes wasmiddel uit de kleding gespoeld worden, reageert de huid hier minder op.

Speciale wasprogramma’s

 1. Stoom wasprogramma: dit programma zit alleen op de betere wasmachines, en past zich aan aan de soort textiel in de wasmachine. Door het gebruik van stoom hoeft de kleding niet gestreken te worden.
 2. Wasprogramma voor wol: wasprogramma voor wol wast op 30 of 40°, om krimpen te voorkomen.
 3. Wasprogramma voor katoen: wasprogramma voor katoen houdt in dat het programma op 30 of 40° wast.
 4. Wasprogramma voor jeans: jeans zijn vrij stevige kledingstukken en kunnen om die reden op een hogere temperatuur en een hoger centrifugeprogramma gewassen worden.
 5. Wasprogramma voor overhemden: dit programma wast de overhemden op een niet te hoge temperatuur en heeft een anti-kreuk programma.
 6. Wasprogramma voor sportkleding: sportkleding bevat vaak een speciale stof, en in sommige gevallen ook opdrukken. Deze opdrukken kunnen snel loslaten als de sportkleding wordt mee gewassen met de bonte was op een hoge temperatuur. Om die reden is het raadzaam de sportkleding wel lang en op hoge temperatuur te wassen, maar niet te hoog te centrifugeren.
 7. Wasprogramma voor ondergoed: dit programma gaat delicaat om met je ondergoed en voorkomt vat bh’s teveel vervormen. Het centrifugeprogramma is dan ook minder intensief.
 8. Wasprogramma voor satijnen kleding: dit programma gaat delicaat om met je satijnen kleding. Je kunt hier ook andere fragiele kledingstukken mee wassen. Het centrifugeprogramma is dan ook minder intensief.
 9. Antibacterieel programma: stevig vlekken worden beter verwijderd met dit programma. Let er wel op dat de temperatuur van dit programma hoger ligt.

De wasmachine keuzehulp

Met de wasmachine keuzehulp ontdek je welke soort wasmachine het beste past bij jou situatie en jou voorkeuren. Beantwoord een paar simpele vragen en kom erachter wat voor type wasmachine je zoekt. Afhankelijk van de hoeveelheid was, je gewenste energieverbruik, de grootte van het huishouden en de prijsindicatie maken we een selectie voor je. Deze selectie bevat nog steeds een aantal wasmachines, dus de keuze is uiteindelijk aan jou. Maar we filteren de wasmachines welke in ieder geval niet in aanmerking komen eruit voor je, wel zo handig! Heb je de selectie aan geschikte wasmachines en wil je weten hoe je verder beslist welke het beste bij jou past? Onderaan deze pagina zetten we op een rij waar je op kunt letten bij de keuze voor de beste wasmachine voor jou.

Voor hoeveel mensen moet er gewassen worden?
Hoe energiezuinig moet de wasmachine zijn?
Hoe vaak doe je de was per week?

Alle soorten wasmachines

Er zijn verschillende soorten wasmachines en daar zit voor iedereen een geschikte wasmachine bij. Of je nu een groot of klein huishouden hebt, een groot of klein budget, een voorkeur voor energiezuinig of eerder een voorkeur voor snel en efficiënt wassen. Er zit altijd een wasmachine bij die voldoet aan jou voorkeuren. Om het je gemakkelijk te maken zetten we een aantal veel gezochte wasmachine soorten op een rij: de energiezuinige wasmachine, de goedkope wasmachine, de stille wasmachine, een koolborstelloze wasmachine, een wasmachine voor het gezin, een wasmachine met bovenlader, een wasmachine met 1400 toeren en een wasmachine met 1600 toeren.


De top 10 wasmachines voor jou samengesteld
Bekijk top 10 wasmachines
Bekijk de top 10 wasmachines
Bekijk top 10 wasmachines