Onderhoud van de wasmachine

Een wasmachine kun je op de volgende manier onderhouden:

  1. Zet een heet wasprogramma aan van minimaal 90º graden Celsius. 
  2. Maak met een doek de binnen- en buitenkant van de wasmachine schoon, vergeet de rubberen rand niet in de wasmachine!
  3. Maak de wasmiddellade schoon.
  4. Reinig de afvoerpomp, zorg dat de wasmachine is afgesloten van het stroom en maak de afvoerpomp schoon met een oude tandenborstel. 
Installatie wasmachine

Schoonmaaktips

  1. Zorg dat je de rubberband van de wasmachinedeur schoon maakt na elke wasbeurt. Het kan zijn dat hier vuil achter blijft zitten, of zelfs een sok in is verdwenen. Dit wil je het liefst weghalen voor je een nieuwe was draait.
  2. Indien je een doseerbakje gebruikt om je wasmiddel toe te dienen, kan het zijn dat deze zichzelf niet reinigt. De nieuwste wasmachines doen dit wel, maar bij de oudere en goedkopere varianten kan er wasmiddel achterblijven. In dat geval is afnemen met een doekje voldoende.
  3. De filter is één van de meest cruciale onderdelen om schoon te maken, en ook degene die het meest vergeten wordt. Door deze één keer in de zoveel tijd schoon te maken voorkom je dat deze verstopt raakt en zorg je ervoor dat de wasmachine zuiniger draait (door minder water- en energieverbruik).
  4. De afvoerpomp reinigen is een klusje wat zo nu en dan, zeker als de wasmachine niet meer goed lijkt te werken, gereinigd moet worden. Zorg dat je vantevoren de stekker van de wasmachine eruit haalt. De pomp is het beste te reinigen met een oude tandenborstel.
  5. Een grote schoonmaakbeurt van de trommel zelf hoeft weinig moeite te kosten: doe een flinke scheut natuurazijn of een kalve kop soda in een lege trommel en draai een programma van 90°, de wasmachine zal vet-, vuil- en kalkvrij zijn en heerlijk ruiken.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Onderhoud tips

  1. Zorg dat je de deur van de wasmachine tussen de wasbeurten door open laat staan, zo kan de trommel doorluchten en zal de wasmachine minder snel muf gaan ruiken.
  2. Laat het doseerbakje openstaan zodat het kan drogen na de wasbeurt, ook bij een zelfreinigende lade.
  3. Draai 1 à 2 keer per maand een was op 60° om bacteriegroei te voorkomen.
  4. Houd het doseeradvies van de verpakking van het wasmiddel aan.
  5. Was niet te vaak op een hoge temperatuur, dit is niet alleen bevorderlijk voor je energierekening maar voorkomt ook kalkaanslag.
  6. Controleer en reinig elk halfjaar het zeefje bij de watertoevoer.
  7. Controleer en reinig af en toe de pluizenfilter en de afvoerpomp.
  8. Voorkom losse voorwerpen zoals pennen of munten in kleding, vooral kleine voorwerken kunnen in de pomp belanden of de deur/trommel beschadigen.

Aanbevolen producten en gereedschappen voor onderhoud

Beste schoonmaakmiddelen

  1. Azijn: goed voor het verwijderen van kalkaanslag en zeepresten. Gewoon een kopje in een lege trommel en een heet wasprogramma draaien.
  2. Zuiveringszout: combineer dit met azijn voor een extra krachtige schoonmaakbeurt. Het werkt goed tegen schimmel en nare luchtjes.
  3. Ontkalker: een speciale ontkalker voor wasmachines kan ook handig zijn, vooral als je in een gebied met hard water woont.
  4. Schimmelreiniger: speciale reinigers zijn beschikbaar voor het grondig schoonmaken van de rubberen delen van de wasmachine.

Gereedschappen

  1. Zachte doek: handig om rubberen deurranden en andere oppervlakten schoon te vegen.
  2. Oude tandenborstel: een oude tandenborstel is super handig om kleine, lastig bereikbare plekken te reinigen.
  3. Schroevendraaierset: handig als je filters of slangen moet losmaken voor een grondige reiniging.
  4. Waterpomptang: goed voor het losmaken van aan- of afvoerslangen als je deze moet vervangen.
  5. Stofzuiger met opzetstuk: voor het verwijderen van pluisjes en stof uit het filter of andere delen van de machine.

Veelgestelde vragen over het onderhouden van je wasmachine

Heeft een wasmachine onderhoud nodig?

Absoluut, net zoals elk ander apparaat in je huis, heeft een wasmachine regelmatig onderhoud nodig. Het helpt om de levensduur te verlengen en zorgt ervoor dat je wasmachine schoon en efficiënt blijft werken.

Hoe vaak moet je de wasmachine onderhouden?

Het is aan te raden om minstens eens per maand de wasmachine schoon te maken. Als je merkt dat je wasmachine stinkt, dan is dat een teken dat het tijd is voor een schoonmaakbeurt. Als je in een gebied met hard water woont, kun je het ontkalken wat vaker doen.

Waar kan ik mijn wasmachine mee onderhouden?

Je kunt verschillende producten gebruiken zoals azijn, zuiveringszout en speciale ontkalkers. Voor de buitenkant kun je een vochtige doek gebruiken en voor hardnekkig vuil een oude tandenborstel.

Wat gebeurt er als je jouw wasmachine niet onderhoudt?

Als je je wasmachine niet onderhoudt, kunnen er verschillende problemen optreden. Je wasmachine gaat stinken, er kunnen resten wasmiddel ophopen en micro-organismen kunnen zich gaan nestelen. Dit is niet alleen slecht voor je machine maar kan ook nare geuren en vlekken op je wasgoed veroorzaken.

Hoe weet ik wanneer het tijd is voor onderhoud?

Een paar tekenen dat je wasmachine schoonmaakt moet worden, zijn onder andere een stinkende wasmachine, resten wasmiddel in het zeepbakje, en een trommel die niet meer zo glanzend is als eerst. Ook als je wasmiddellade vol zeepresten zit of als je kalkaanslag ziet, is het tijd om in actie te komen.

Door aandacht te besteden aan deze signalen en regelmatig een onderhoudsbeurt te geven, kun je veelvoorkomende problemen voorkomen en gaat je wasmachine langer mee. Onderhoud is echt niet iets om te negeren; het is een klein klusje dat een groot verschil kan maken.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?