Beste smalle wasmachine van 2024
De beste smalle wasmachine van 2024
De beste smalle wasmachine van 2024
Smalle wasmachine: wat is dat
Beste smalle wasmachine van 2024
9.1/10AEG LTR6162 ProSense
De AEG LTR6162 ProSense is de best geteste smalle wasmachine van november 2024!
De AEG LTR6162 bovenlader wasmachine heeft een vulgewicht van 6 kg, ideaal voor dagelijkse was. Dankzij ProSense bespaar je tijd en energie, omdat het verbruik en de programmaduur worden aangepast. Met 14 wasprogramma’s, waaronder een sport- en een 20 minuten programma, biedt het gemak en flexibiliteit. Het compacte ontwerp past in kleinere badkamers.
Met de AEG LTR6162 ProSense wasmachine kun je rekenen op een redelijk energie- en waterverbruik. De energieklasse D betekent een jaarlijks verbruik van 143 kWh, wat neerkomt op energiekosten van ongeveer 42,9 euro. Over de levensduur bespaar je ongeveer 60 euro. Het waterverbruik ligt rond de 8800 liter per jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse kostenpost van 12,32 euro. Hoewel er zuinigere opties op de markt zijn, biedt deze wasmachine een gebalanceerde prestatie voor zowel energie- als waterverbruik.
Met een vulgewicht van 6 kg is de AEG LTR6162 ProSense wasmachine ideaal voor een eenpersoonshuishouden. Je kunt gemakkelijk je dagelijkse wasjes doen zonder je zorgen te maken over overbelasting. Het toerental van 1200 rpm zorgt voor een grondige reiniging, hoewel het geluidsniveau tijdens het centrifugeren 77 dB is, wat als luid kan worden ervaren. De kledingbeschermende trommel, resttijdindicator en startuitsteloptie bieden veel gebruiksgemak. De bouwkwaliteit is van topklasse, wat betekent dat je kunt rekenen op een duurzaam en robuust apparaat.
Wat is een smalle wasmachine nog meer
Het tweede wat je op zal vallen, is dat een smalle wasmachine in de meeste gevallen een bovenlader wasmachine is. In tegenstelling tot reguliere, voorlader wasmachines, hebben bovenladers de deur aan de bovenkant zitten. Hierdoor hoef je qua ruimte geen rekening te houden met een openslaande deur, maar kun je dus ook niks bovenop de wasmachine zetten, zoals een droger.
Naast dat deze wasmachines een stuk smaller zijn, zijn ze iets hoger dan de meeste wasmachines. Dit maakt het een stuk makkelijker om je wasgoed in- en uit te laden, sowieso omdat de deur aan de bovenkant dit, maar dus ook omdat je niet te ver hoeft te bukken. Ideaal als je rugklachten hebt!
Een van de fundamentele verschillen met een standaard wasmachine is het aantal wasprogramma’s en extra functies. Hoewel smalle wasmachines efficiënt zijn in wat ze doen, zijn ze vaak wat beperkter in hun mogelijkheden. Als je echter iemand bent die meestal de basisfuncties van een wasmachine gebruikt, dan zal dit je waarschijnlijk niet veel uitmaken.
Wie koopt een smalle wasmachine?
Er zijn verschillende redenen om voor smalle wasmachines te kiezen. Velen kiezen voor een kleine wasmachine om ruimte te besparen in huis. Een andere reden waarom iemand voor een smalle wasmachine zou kiezen, is de mogelijkheid tot plaatsing. Vaak kunnen deze machines in krappe plekjes worden geschoven waar een normale wasmachine simpelweg te groot voor zou zijn. Denk bijvoorbeeld aan een nis in de badkamer, een klein hoekje in de keuken, of zelfs een kast.
Omdat de capaciteit (het vulgewicht) van smalle wasmachines lager is, is dit type wasmachine niet geschikt voor een groot gezin. Echter, voor een klein huishouden met 1 of 2 personen, bieden deze kleine wasmachines absoluut genoeg vulgewicht.
Afmetingen van een smalle wasmachine
De breedte van een smalle wasmachine ligt meestal rond de 40 cm, terwijl een normale voorlader wasmachine ongeveer 60 cm breed is. Maar dat is niet het hele verhaal; ook de diepte en hoogte kunnen variëren.
Een standaard wasmachine heeft vaak een diepte die varieert van 60 tot 70 cm en een hoogte rond de 85 cm. Bij een smalle wasmachine is de diepte ongeveer 60 cm, maar ze zijn iets hoger, namelijk rond de 90 cm.
Komt het in jouw huis echt neer op de centimeter? Controleer dan altijd de exacte afmetingen van de wasmachine die je voor ogen heb. Deze vind je in de productkenmerken.
- Lengte
- Breedte
- Diepte
- 90 cm
- 40 cm
- 60 - 70 cm
- 85 cm
- 60 cm
- 60 cm
Voor- en nadelen van een smalle wasmachine
Voordelen
- Ruimtebesparing: Past gemakkelijk in kleine ruimtes zoals een krap washok of kleine badkamer of keuken. Daarnaast hoef je bij bovenladers geen rekening te houden met een openslaande deur.
- Klein vulgewicht: Doordat er minder wasgoed in de kleine trommel past, is dit de perfecte grootte voor een huishouden met 1 of 2 personen.
- Minder bukken: Een bovenlader wasmachine is hoger en heeft de deur aan de bovenkant zitten, waardoor je makkelijker bij de trommel kunt.
Nadelen
- Beperkte capaciteit: Als je een groot gezin hebt, heb je niet genoeg ruimte in de trommel om de was van het hele huishouden te doen.
- Minder functies: Een wasmachine bovenlader heeft meestal minder wasprogramma’s en minder functies voor gebruiksgemak dan een wasmachine voorlader.
- Minder opties: Er worden aanzienlijk meer voorlader wasmachines dan bovenladers geproduceerd, waardoor jij beperkt wordt in je keuze.
- Geen droger stapelen: Bovenlader wasmachines hebben de deur aan de bovenkant, waardoor je er geen droger bovenop kunt zetten.
- Hoog energieverbruik: Als je op zoek bent naar een energiezuinige wasmachine, heb je helaas pech. De meeste smalle wasmachines hebben energieklasse C.
Hier moet je op letten bij het kopen van een smalle wasmachine
Een wasmachine kopen in niet makkelijk. Wasmachines hebben ongelofelijk veel specificaties, waardoor je niet altijd weet wat van belang is. Omdat er aanzienlijk minder bovenladers dan voorladers gemaakt worden, heb jij minder keuze. Daarnaast zijn deze wasmachines over het algemeen een stuk eenvoudiger, waardoor je niet langer hoeft na te denken over al die nieuwe innovaties.
Om jou te helpen de juiste smalle wasmachine te vinden, hebben we hieronder alle punten op een rij gezet waar je rekening mee moet houden.
- Vulgewicht: Dit geeft aan hoeveel kg wasgoed er in de trommel past. Smalle wasautomaten hebben een vulgewicht van maximaal 7 kg, wat prima is voor een klein huishouden, maar te weinig zal zijn als je de was moet doen van 3 personen of meer. Kijk in dit geval naar reguliere, voorlader wasmachines.
- Energieverbruik: Voor zowel het milieu als je energierekening, is zuinig wassen van groot belang. Een nieuwe wasmachine voorlader heeft tegenwoordig met gemak energieklasse A, maar bij smalle wasmachines is dit (nog) niet het geval. Deze modellen zijn minder geavanceerd en zitten vaak tussen energieklasse B en energieklasse D.
- Centrifugesnelheid: Het toerental geeft aan hoe snel de wasmachine kan centrifugeren. Hoe meer toeren per minuut, hoe droger je wasgoed uit de trommel komt. De meeste bovenlader wasmachines hebben een toerental van 1200 toeren, terwijl andere modellen meestal met 1400 en steeds vaker met 1600 toeren draaien.
- Geluidsniveau: Als je graag een stille wasmachine wilt, kijk je hiernaar. Het geluidsniveau geeft in decibel (dB) aan hoeveel geluid de wasmachine maakt wanneer hij op zijn luidst is; tijdens het centrifugeren. Smalle wasmachines zijn meestal niet zo stil als normale wasautomaten.
- Programma’s en gebruiksgemak: Reguliere wasmachines bieden oneindig veel opties aan; van beladingssensor tot bediening via een app op je telefoon! Veel van deze functies zijn echter niet beschikbaar bij een bovenlader.