Waterslot op de wasmachine

Een waterslot op een wasmachine is een beveiliging bij de wasmachinekraan die ervoor zorgt dat er maar een beperkt aantal liter uit de kraan kan stromen. Mocht er dus een lekkage ontstaan, dan wordt de kraan afgesloten en wordt de lekkage gestopt. 

Waterslot wasmachine

Wat is een waterslot

Om de juiste wasmachine te kunnen kiezen, is het handig om te weten of je een waterslot wilt op niet. En indien je deze wilt, of deze ingebouwd moet zijn of er los bijgekocht kan worden. Wij zetten de verschillende waterbeveiligingen voor je op een rij. Waterschade voorkomen of beperken is erg belangrijk, ook bij een nieuwe vaatwasser.
Er zijn drie soorten waterbeveiligingen: de bodemsensor, de slangbeveiliging en de overloopbeveiliging. De nieuwere wasmachines hebben vaak minstens één beveiliging, en de betere wasmachines hebben er zelfs meerdere.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Heeft iedere wasmachine een waterslot nodig

Niet elke wasmachine heeft per se een waterslot nodig, maar het is wel een handige veiligheidsmaatregel. Als je in een appartement woont of je wasmachine staat op een plek waar een lek veel schade kan aanrichten, is het een slim idee. Sommige moderne wasmachines hebben een ingebouwd waterslot, dus check eerst de specificaties van je apparaat. Kies je voor een externe versie, dan zijn er zowel mechanische als elektronische opties. Kortom, het is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen voor extra gemoedsrust.

Bodemsensor

Deze beveiliging is ingebouwd, en bevindt zich vooral in de nieuwste wasmachines. De sensor bevindt zich letterlijk op de bodem van de wasmachine en detecteert water in de ingebouwde lekbak. Wanneer er teveel water geregistreerd wordt, kan de sensor de wasmachine uitzetten of zelfs de watertoevoer afsluiten. Deze sensor beschermt goed tegen waterschade wanneer het probleem in de wasmachine zelf zit, maar registreert geen lekkage in de aanvoerende of afvoerende slang.

Slangbeveiliging

Deze beveiliging is ook ingebouwd, namelijk in de aanvoerende slang. Echter kun je ook los een slang kopen met een slangbeveiliging erop wanneer deze niet meegeleverd wordt met de wasmachine. Deze slang heeft twee lagen, zodat schade aan de binnenste laag erin resulteert dat er nog een extra buitenste laag is. Wanneer er water tussen de twee lagen komt, wordt dit gedetecteerd aan het uiteinde van de slang en wordt de watertoevoer afgesloten. Het voordeel is dat lekkage in de aanvoerende slang snel wordt gedetecteerd en waterschade zo wordt voorkomen, maar een lekkage in de wasmachine zelf wordt niet gedetecteerd.

Overloopbeveiliging

Deze beveiliging houdt het waterniveau in de gaten. Bij een te hoog waterniveau pompt hij het water meteen weg. Dit voorkomt dat de trommel overloopt. De sensor meet dus het waterniveau in de trommel zelf, maar beveiligt niet tegen lekkage van de water aanvoerslang.

Onderdelen in de losse verkoop

  1. Slangbeveiliging, hierbij moet je wel rekening met het merk houden.
  2. Lekbakken kunnen ook los gekocht worden. In de nieuwere wasmachines zijn er vaak lekbakken ingebouwd.
  3. Een waterstop kan tussen de kraan en toevoerslang geplaatst worden, hiermee bepaal je zelf hoeveel water er door de waterstop loopt.

Waterslot installeren op je wasmachine

Het installeren van een waterslot op je wasmachine is een slimme stap om eventuele lekkages te voorkomen. Er zijn verschillende soorten waterbeveiliging beschikbaar, waaronder ingebouwde systemen en losse waterstops. Lees verder om te leren hoe je dit zelf kunt doen.

Benodigdheden

  1. Waterslot (ook wel aquastop genoemd)
  2. Gereedschap zoals een schroevendraaier
  3. Dubbelwandige aanvoerslang
  4. Optioneel: externe lekbak als je wasmachine geen ingebouwde lekbak heeft

Stap 1: Draai de kraan dicht

Sluit de watertoevoer naar de wasmachine af door de kraan dicht te draaien.

Stap 2: Vervang de oude toevoerslang

Vervang de standaard toevoerslang met een dubbelwandige aanvoerslang. Hierbij zit de binnenste slang in de buitenste slang. Als er een lek ontstaat in de binnenste slang, wordt het water door de buitenste slang opgevangen.

Stap 3: Installeer het waterslot

Bevestig het waterslot op de kraan. Dit is meestal een los onderdeel dat je kunt los bestellen als je wasmachine geen ingebouwde waterbeveiliging heeft. Zorg ervoor dat de waterstop goed functioneert voordat je verder gaat.

Stap 4: Bevestig de slangen en controleer de lekbak

Sluit de dubbelwandige aanvoerslang aan op het waterslot en de wasmachine. Als je wasmachine een ingebouwde lekbak heeft, maakt dit een externe lekbak overbodig. De lekbak komt onder de wasmachine en heeft een sensor die de wateraanvoer automatisch afsluit als er teveel water in de lekbak komt.

Stap 5: Test het systeem

Zet de kraan weer open en voer een test uit om te zien hoe het waterslot werkt. Als het systeem goed functioneert, wordt de watertoevoer afgesloten zodra er lekkend water wordt gedetecteerd, en wordt de wasmachine direct uitgezet.

Extra tips

  1. Sommige wasmachines hebben een ingebouwde beveiliging die een beperkt aantal liter water doorlaat. Dit voorkomt dat de trommel volloopt met overtollig water.
  2. Als er lekkage ontstaat, wordt dit vaak in de lekbak waarin lekkend water wordt opgevangen gedetecteerd. De ingebouwde sensor zorgt dan dat de watertoevoer automatisch wordt afgesloten.

Veelgestelde vragen over een waterslot op een wasmachine

Een waterslot op een wasmachine is een hot topic als het gaat om veiligheid en het voorkomen van wateroverlast. Hier zijn enkele veelgestelde vragen en hun antwoorden.

Heb je een waterslot nodig?

Niet noodzakelijk, maar het is wel een goede veiligheidsmaatregel. Het is vooral handig als de wasmachine op een plek staat waar een lek ernstige schade kan aanrichten, zoals op een houten vloer of in een appartement.

Welke stand waterslot wasmachine?

De meeste moderne wasmachines met een ingebouwde aquastop of waterslot hebben geen specifieke ‘stand’. Het waterslot is altijd actief en monitort de waterstroom. Als het systeem een onregelmatigheid detecteert, sluit het de watertoevoer automatisch af.

Kan je een waterslot resetten?

Bij sommige geavanceerdere watersloten kun je ze resetten door de stroom naar de wasmachine tijdelijk uit te schakelen en weer in te schakelen. Raadpleeg altijd de handleiding van jouw specifieke model voor gedetailleerde instructies.

Hoe weet je of Aquastop kapot is?

Als de aquastop of het waterslot niet goed functioneert, kun je dit meestal merken aan een continue waterstroom die niet stopt, zelfs niet als de wasmachine uit staat. In ernstigere gevallen kan het systeem falen om lekkage te stoppen. Het is raadzaam om een professional in te schakelen voor diagnose en reparatie als je vermoedt dat het apparaat kapot is.

Je zult voordat je begint vast een hoop wensen hebben bij je nieuwe wasmachine. Om je een beetje op weg te helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine hebben we een overzicht met verschillende soorten wasmachines voor je samengesteld.

Maak een keuze en begin je zoektocht!

Voor welk merk je kiest is sterk afhankelijk van jouw wensen. Heb je goede ervaringen met een bepaald merk of zoek je specifieke eigenschappen?